29er за 196 см "дядка"-аматьор

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

29er за 196 см "дядка"-аматьор

Мнениеот noiseless » Съб Юни 02, 2012 9:04 pm

Здравейте,

Моля за вашата помощ при избор на 29er велосипед за мен: 196 см, 95 кг., 42 години, пълен лаик. Смятам да ползвам колелото за компания на 9-годишния ми син, като се надявам да го запаля по колоезденето и откъсна от компютърните игри поне за малко :) Не смятам да се изкачвам и спускам до и от Черни връх, но тъй като нищо не се знае предпочитам да е добро качество, но и не правя сметки за бъдещи ъпгрейди - каквото взема сега, това ще е.
След гледане и четене съм се спрял на следните модели, но тъй като нищо не разбирам от компоненти, моля за вашето експертно становище - бюджета ми е 1500 -1600 лв., но няма да се разсърдя ако е и по-евтино:

http://www.dimibike.com/velosipedi-kolo ... 9erpro.htm - на този модел след замяна на вилката с "въздушна" цената щяла да е около 1200 лв, което ми се вижда приемливо

http://www.dimibike.com/velosipedi-kolo ... dition.htm - не съм сигурен, дали имам нужда от по-скъпото оборудване, но ако кажете, че си струва...

http://industrial-bg.com/bg/products.ht ... gory_id=62 - RAM знам, че са най-реномираната ни марка, но струват ли си парите тяхната окомплектовка, моля?

http://bikesport.bg/bg/products/1292-sh ... %B4%D0%B8_ - нищо не знам за марката, освен че са на Sprint и предполагам не много популярни или бъркам ?

http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 597/lang.2 - световна марка, но сигурно оборудването на нашите фирми е по-добро за парите си? Цветът на рамката иначе много ми харесва :8D:

Cross ги изключих от играта, защото Big Foot нямат XL и XXL рамка, а Grip 924 нещо не ме грабва.

Благодаря ви предварително - ако имате и други предложения с радост ще ги рагледам!

Иво
noiseless

Рейтинг: 1200

Re: 29er за 196 см "дядка"-аматьор

Мнениеот mrdaka » Нед Юни 03, 2012 4:51 pm

Според мен, взички ще ти свършат работа. Дори и най-евтиният. :beer:
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот noiseless » Нед Юни 03, 2012 5:52 pm

mrdaka написа:Според мен, взички ще ти свършат работа. Дори и най-евтиният. :beer:

mrdaka, благодаря ти за отговора! Обаче, точно там е проблема - кое точно да избера, с най-добро съотношение цена-качество, без след време да се тюхкам, защо не дадох малко повече пари за по-добра рамка, или вилка или ...?
За да си усложня избора допълнително, днес попаднах и на тези предложения от Скотт, които също ми се виждат примамливи:

http://www.sportdelivery.com/bg/product ... -2012/12--

http://www.bike.store.bg/p74324/aspect- ... d-29-.html

http://www.bike.store.bg/p69812/scale-2 ... d-29-.html

Отново моля за вашите мнения - благодаря!
noiseless

Мнениеот XaCkBuTukC » Нед Юни 03, 2012 8:10 pm

В интерес на истината най-добре ще направиш ако отидеш по магазините и ги имат налични да ги пробваш :) а и там можеш да се консултираш с хората от магазина :) моя съвет е само ако ще вземаш скота с XCT вилката да я смениш :) че ХСТ и ХСМ са кофти клас вилки :)
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Мнениеот noiseless » Вто Юни 05, 2012 11:16 am

Здравейте отново,

След преразглеждане на семейния бюджет и съвета на mrdaka реших да се придържам по към 1000-левовата граница и да останат финанси за колело и на жената. :clap:
В този случай ми останаха 3 предложения, като аз клоня най-вече към първото:

1. http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2012.html

2. http://www.bike.store.bg/p74324/aspect- ... d-29-.html

3. http://www.bike.store.bg/p69575/hardroc ... d-29-.html

При Drag-а, след като попитах ми казаха, че при желание и след доплащане мога да заменя вилката с "въздушна" и курбела с по-дълъг. При Scott и Specialized не знам дали това е възможно, (ако изобщо ми е необходимо).
Има ли обаче нещо друго, с което по-"марковите" велосипеди превъзхождат Драг и заради което биха си стрували повечето пари - по-качествени материали и геометрия на рамките, по-добра сглобка и монтаж, по-качествени компоненти, правени като за реномирани фирми и т.н.?

Благодаря!
noiseless

Мнениеот papinu » Вто Юни 05, 2012 4:28 pm

noiseless написа:Здравейте,
Моля за вашата помощ при избор на 29er велосипед за мен: 196 см, 95 кг., 42 години, пълен лаик. Смятам да ползвам колелото за компания на 9-годишния ми син, като се надявам да го запаля по колоезденето и откъсна от компютърните игри поне за малко...

Поздравления за начинанието и добре дошъл в отбора на "ветераните" :).

noiseless написа:След преразглеждане на семейния бюджет и съвета на mrdaka реших да се придържам по към 1000-левовата граница и да останат финанси за колело и на жената. :clap:

Много е важно да не загубиш още един за каузата :peace: Така че работи по въпроса за семейно каране.
Бих те посъветвал да избираш колело с хубава рамка за да може в последствие ако се зарибиш и задобрееш да го надграждаш успешно. В този ред на мисли моя фаворит е Scott Scale от предложенията споменати в темата, но той ти идва над бюджета при варианта пълно семейно оборудване.
От последните 3 предложения които си дал може би и аз бих се спрял на Драг-а. Казвам бих, защото нямам никаква информация за геометрията на рамката, но като монтаж излиза една идея по-дорбре спряма Скот-а и Спешълайзд-а.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcrider » Вто Юни 05, 2012 7:20 pm

според мен не се харчи за тези колела, cross 924 има същите компоненти като тези на драга(като изключим с една идея по-нисък клас вилка и заден дерайльор ), а пък цената е с 250 лв по-ниска, даваш още 100 лв и слагаш една хубава въздушна вилка - Epicon и получаваш пъти по-хубаво колело от драга . За рамката не мисля, че има причина да се притесняваш, като здравина едва ли има разлика м/у драга и кроса. А скот и спешълайзд хич не гледай, плащаш горе долу цената на компонентите умножена по две, заради марката. Този скот от линка е по-нисък клас от кроса(спирачките са механики, вместо хидравликите на кроса,иначе другите компоненти са същите), а пък струва с цели 330лв повече, като говорим за по-нисък клас колело.
А за спец-а не ми се говори, пак е по-нисък клас от кроса, пък цената е с 420 лв по-висока :crazy: :crazy: :crazy: .
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот noiseless » Вто Юни 05, 2012 8:07 pm

Благодаря много за отговорите!

xcrider, абсолютно си прав, че Cross имат най-добро съотношение цена/качество и аз харесах и се бях навил за BigFoot. Какво беше изумлението ми, когато разбрах обаче, че този модел с 29" гуми се предлага само с двата най-малки размера на рамката M и L- WTF :bigeyes: ?!? Що за политика да продаваш голямо колело само с малки рамки :bigeyes: ?!? Когато се обадих в магазина за Grip 924 ми казаха, че големите размери рамки и за него били свършили и не очаквали доставка до не-знам-си-кой месец - WTF :bigeyes: ?!? За капак, в техния сайт се промотират все още ниски цени на колела по време на Кампанията "Коректните цени", която никъде не пише от коя до коя дата е. Така се оказа, че кампанията за BigFoot и Grip 924 вече е приключила, но ниските цени в сайта си стоят :crazy: !
Както има една приказка, много вярна: "Хубава работа, ама българска!" :bawling:
Съжалявам, но за мен Cross трябва още сериозно да се постараят, за да спечелят парите ми! Как да повярвам на компания, че ще ми даде читава 2-годишна гаранция, когато има проблем с доставките на новите си части още от начало! :eek3:

Както и да е, надявам се в близко бъдеще да намеря време и да пробвам всички модели в магазин и ще видим кой ще ми грабне сърцето!

Поздрави,
Иво
noiseless

Мнениеот Dolph » Вто Юни 05, 2012 8:50 pm

Noiseless,разбирам, че искаш 29-ка,но защо не погледнеш и 26-ците?Аз също се бях засилил на 29-ка,но прецених с оглед на скъпите и слабо налични части да го прескоча.Сега съм с 26-ца и ми е доста удобно,а консумативите и частите са доста по-евтини от 29-ките.Избора ти е много голям за определения от теб бюджет при 26-ците.Аз съм една идея по-нисък от теб(1.90м) и велосипеда 26-ца ми е доста удобен.
Разгледай ги и тях,не ограничавай избора си до 29-ките само.
Успех в покупката :beer:
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот Ozzie » Вто Юни 05, 2012 8:51 pm

Е какво се пулиш?
Да споделям, какво ми е казвал механик от велосервиз на какво се е натъквал по техните рамки или пък нещо което аз съм видял с очите си? :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот noiseless » Сря Юни 06, 2012 1:26 pm

Dolph написа:Noiseless,разбирам, че искаш 29-ка,но защо не погледнеш и 26-ците?

Мерси за предложението, но наистина предпочитам по-големите гуми въпреки по-високата цена на колелото. Иначе изглеждам като вълка от "Ну Погоди" върху колелото на заека :D

Ozzie написа:Е какво се пулиш?
Да споделям, какво ми е казвал механик от велосервиз на какво се е натъквал по техните рамки или пък нещо което аз съм видял с очите си? :)

Ozzie, ако имаш нещо за споделяне (предполагам става дума за Cross?), давай - нали за това сме се събрали и аз за това питам вас, които сте патили!
noiseless

Мнениеот Dolph » Сря Юни 06, 2012 1:55 pm

noiseless написа:
Dolph написа:Noiseless,разбирам, че искаш 29-ка,но защо не погледнеш и 26-ците?

Мерси за предложението, но наистина предпочитам по-големите гуми въпреки по-високата цена на колелото. Иначе изглеждам като вълка от "Ну Погоди" върху колелото на заека :D

Ozzie написа:Е какво се пулиш?

Ozzie, ако имаш нещо за споделяне (предполагам става дума за Cross?), давай - нали за това сме се събрали и аз за това питам вас, които сте патили!

Качи се на моето колело размер рамка 22"/XL с малко по повдигната седалка пък да видим дали ще си като Вълчо на коелото на Зайо :D .На мен от чатала до земята ми е 93,5см и велосипеда ми е адски удобен.А това,че искаш по-голямата гума си е аболютно личен избор.Ти даваш парите,ти определяш какво да бъде колелото.Просто ако ще правиш компромис в цената,може да вземеш по-хубаво колело размер 26".
Хайде взимай нещо и карай,че ей го лятото, минало докато се усетиш :beer:
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот noiseless » Сря Юни 06, 2012 3:03 pm

Dolph написа:Хайде взимай нещо и карай,че ей го лятото, минало докато се усетиш :beer:

:clap: :beer:
noiseless

Мнениеот Ozzie » Сря Юни 06, 2012 4:57 pm

@noiseless
Не са положителни неща, 'що се касае до рамките. Изработка и качество. Предполагам, че става дума за еднички бройки, ама знаеш ли кога на какво ще попаднеш?
Наличностите вече не се коментират.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Продукти за крос-кънтри