Титанова рамка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Титанова рамка

Мнениеот Plamen_EM » Вто Окт 16, 2012 3:50 pm

Имам желание да си купя титанова рамка за велосипеда. И това е всичко, което имам - желание. Във форума не намерих нищо или поне не намерих актуална дискусия. Дори не мога да възприема написаното от съответните производители като чиста монета, защото не мога да преценя кое е истина и кое не. Със сигурност, нито един производител не дава тегло. Срам ли ги е, що ли ... Междувременно се появи това:
М.Паунов написа:
THEZOGGO написа:
М.Паунов написа: титаниева рамка :bawling:

Kaкви са точно пораженията по рамката? Титаниевите рамки би трябвало да са най-здравите.

Няколко сантиметра пукнатина на долната тръба точно до челото. Спукана е самата тръба, а не заварката... След справка в интернет се оказа, че титаниевите рамки се чупят най-често, ама това никой не ти го казва преди да си я вземеш.
Дали защото титанът е прекалено труден за обработка и не ги правят като хората, дали заради нещо друго - не зная.

Здраве да е.

Мисълта ми е, че ако материалът пак трупа умора и в един момент се чупи... Ако и теглото е някакво ... Къде точно са добродетелите на тези рамки? Освен цената им, добродетелната тя. :)
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Re: Титанова рамка

Мнениеот Slade » Сря Окт 17, 2012 8:45 am

Не бих могъл да ти помогна с информация конкретно за рамката, но съм имал някакъв минимален досег до разни титаниеви детайли.
Титаниевите сплави, които са ми попадали по никакъв начин не отстъпват на стоманата по здравина, а в общи линии тежат наполовина! Доколкото знам титаният е два пъти по-здрав и от алуминия, но и по-гъвкав от него (не колкото стоманата обаче).
Та основното предимство на такава рамка за мен би било по-ниското теглото спрямо стоманата + малко по-голяма гъвкавост спрямо алуминия и предостатъчна здравина. Недостатък - титаниевите сплави се обработват доста трудно (мъчил съм се да ги пробивам, огъвам, моделирам - работи се доста трудно, до невъзможно в някои отношения. По тази причина вероятно качеството на обработката и производствената технология (Китай?) ще има огромно значение за рамка от титаниева сплав.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Plamen_EM » Сря Окт 17, 2012 7:40 pm

"Ако харесваш возията на "желязото", но искаш лекотата на алуминия и цената на карбона, титана е твоя материал."

В това ли се заключава истината? И това ли е цялата истина?
Освен дето рамките са между 1600 и 1850 грама и цените им започват от 1000 евро нагоре.
А! И изглеждат добре на цял велосипед.

Ще си помисля дали това е достатъчно да взема такова екзотично решение. :)
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот vpravov » Сря Окт 17, 2012 8:52 pm

@Plamen_EМ Преди няколко години бях се размечтал и аз за титанова рамка, ама цените си бяха убийствени. Та тогава бях попаднал на тези "товарищи", които явно още си съществуват, като някакъв бюджетен вариант. Тогава бях чел добри отзиви за тях и в западни форуми, но така и си останах с мераците. Та позагледай ги... попрочети... за да съществуват до днес - надали са за изхвърляне. Ето и тема в един руски форум в който участва и фирмата. Предполагам, че ще има отзиви. :agree:

Edit: Ама си като работилница в БАН! :D
Изображение
Аватар
vpravov

Рейтинг: 2000

Мнениеот motomarzel » Чет Окт 18, 2012 10:22 am

При все преимуществата и достъпните(вече) цени на карбоновите рамки, инвестицията в титаниева такава би се оправдала, само при употреба на велосипеда в градски условия. Предимствата на титаниевата рамка са по-ниското и тегло спрямо стоманата и по-добрата еластичност спрямо алуминият, но сравнени с карбоновите... Карбона е по-лек и по-здрав от алуминият и еластичен колкото стоманата. По този повод, освен ако не искаш да караш изключително екзотичен велосипед, не виждам смисъл в инвестицията.
Аватар
motomarzel

Мнениеот rarekin » Чет Окт 18, 2012 5:44 pm

Едно от най-сериозните предимства на титановата рамка е, че всички сериозни производители правят custom геометрия.

За по-евтини титанови рамки с custom възможности виж тези на Rewel и Lynskey.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Plamen_EM » Чет Окт 18, 2012 6:23 pm

@vpravov Съветски производители очевидно има. Колега от форума ми показа други, също с традиции, също с 35 страници тема във форум. Обаче за мен тези мнения нямат никаква стойност. Аз хората писали там не ги познавам и ... В този форум също не познавам никого лично, но съм запознат с творчеството на повечето пишещи. Тяхното мнение ми е важно. Мога да го разбера. Вярвам ви, така да се каже. :)
http://forums.mtbr.com/bike-frame-discussion/triton-bikes-titanium-frames-handmade-russia-anyone-583688.html

@motomarzel Карбонът не е материала, от който искам рамка. Особено след като счупих кол на седалката ... от нищо. Не гоня тегло, аз теглото съм го постигнал, частите ги имам. Мога да си позволя да кача 300 грама в рамката. Пак ще остане под 9 кг.

Неадекватно обаче ми се вижда титановата рамка да струва толкова много пари. Само защото титановата сплав се формовала много трудно и после заварките били трудоемки. Все трябва да има и някакви доста положителни качества в една такава рамка. Защото не знам какво имате предвид под достъпни, но цени между 1000 и 2500 евро, на мен поне хич не ми се виждат чак достъпни.

@ rarekin Разглеждал съм ги почти всичките. Да, това дето можеш сам да си я "допроектираш" е плюс. Но то не е, защото титановата сплав и само тя ти го позволява. Просто почти всички производители работят по индивидуална поръчка.

Поне за мен, с тези цени, би трябвало да има още добродетели в титановата рамка.
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот Ozzie » Чет Окт 18, 2012 6:42 pm

Ще ме прощавате за OFFTOPIC-а, но за тези цени парцалките би трябвало да са подарък.
:thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот did » Чет Окт 18, 2012 10:24 pm

Преди време имаше едни украински фирми, които правеха титаниеви рамки за смешни пари. Ако още не са путинясали, пробвай там! Източникът на хубавите титаниеви сплави в момента е Русия, а разни сателити правят разни работи ;)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот MacLeod » Пет Окт 19, 2012 2:23 pm

Със сигурност титаниевото изпълнение е най - доброто, което може да намериш в момента. Бих ти препоръчал този сайт:
http://www.vannicholas.com/

С доживотна гаранция са, изглеждат супер. Директно кyпуваш и ти го носят пред вратата. Само пари да имаш. :)
Единствения минус на титаниевата рамка, който виждам е, че след 5 години ако се смени някой стандарт ( с цел печалба на индустрията ) и не можеш да си намериш някоя част, която да ти пасва на рамката, ще се пукнеш от яд. :)
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот motomarzel » Пет Окт 19, 2012 2:55 pm

Plamen_EM написа:@motomarzel Карбонът не е материала, от който искам рамка. Особено след като счупих кол на седалката ... от нищо. Не гоня тегло, аз теглото съм го постигнал, частите ги имам. Мога да си позволя да кача 300 грама в рамката. Пак ще остане под 9 кг.

Тук е обяснено какви са предимствата и недостатъците на всеки един материал, използван за производство на рамки. Прочети го и предполагам сам ще стигнеш до отговорите на въпросите, които търсиш.

Относно карбоновото колче - в най-честия случай карбонвите колчета се повреждат в следствие на неправилна експлоатация - неправилни поставена скоба, пренатегната скоба и др., и в много по-редки случаи в следствие на удари с остри предмети/скали. Като обаче тяхното основно предимство не е само теглото, а и еластичността!

MacLeod написа:С доживотна гаранция са

Би ли го дефинирал това? Гаранция спрямо чий живот? И гаранция на/от какво?
Аватар
motomarzel

Мнениеот MacLeod » Пет Окт 19, 2012 3:02 pm

Цитат от сайта на ван николас:
Warranty coverage on the bicycle frame extends for life as long as it remains owned by the original retail purchaser.

Тоест ако продадеш рамката, новият купувач няма да има доживотна гаранция на рамката. Също за децата и внуците няма да има.. :)
Какво да правиш.. Капитализъм.

Но проблема с постоянно променящите се стандарти, с цел печалба на индустрията ме отблъсква от покупката на такава доживотна рамка. Защото след 10 години няма да може да и сложиш нито вилка, нито скоростна система, които да и отговарят на високия клас.
По - добре карай нещо, което след 5 години го пукваш и да не те е яд - тоест алуминии.
Аватар
MacLeod

Мнениеот motomarzel » Пет Окт 19, 2012 3:27 pm

Van Nicholas will replace (NOT repair) any frame that fails due to manufacturer defects in materials or workmanship.

Айде ти сега ми кажи като ти се спука рамката как ще докажеш, че това е в следствие на производствен дефект, а не заради това че ти си я карал аграрската?

Или може би ще се възползваш от 50% отстъпка, които дават при счупена рамка и ще си купиш нова?
Аватар
motomarzel

Мнениеот MacLeod » Пет Окт 19, 2012 4:21 pm

То това важи за всяка рамка. Не може да очакваш, че ще ти сменят всичко а ти само ще трошиш. :) Нямам идея как се доказва от какво е сцепена рамката. Ако пукнеш някоя ht2-ка, как се доказва от аграрщина ли е или е фабричен дефект ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот motomarzel » Пет Окт 19, 2012 4:47 pm

MacLeod написа:То това важи за всяка рамка. Не може да очакваш, че ще ти сменят всичко а ти само ще трошиш. :) Нямам идея как се доказва от какво е сцепена рамката. Ако пукнеш някоя ht2-ка, как се доказва от аграрщина ли е или е фабричен дефект ?

Тогава ми кажи, след като основният недостатък на титаниевите рамки изтъкван в мрежата е, че лесно се пукат, защо човека да си купува рамка, струваща маса пари, която в последствие е крайно неясно колко дълго ще експлоатира?

А това с доживотната гаранция си е чисто и просто търговски трик!

Айде със здраве!
Аватар
motomarzel

Мнениеот Plamen_EM » Пет Окт 19, 2012 6:04 pm

Недостатъкът "лесно" пукане, не е ли за шосейните велосипеди? При тях един път отсъства, каквото и да е окачване. Гумите са на камък. Прекалено интензивно се използват. А и там рамките не си знаят годините и собствениците.
Така или иначе, моят въпрос не е от къде да си купя титанова рамка, а защо?

При положение, че водещото при велосипедите е теглото им. Трябва да има основателни причини да си сложиш рамка с половин кило по-тежка от карбонова и хубава алуминиева.

Призовавам знаещите за по едно изречение само. От типа на: Аз бих си купил, защото .... Или: Аз не бих си купил, защото ...
Например. PtD кара стоманена рамка. 100% има мнение за титановата.
Мога цял поменик да напиша с никове на хора, чието мнение очаквам, но не искам да го правя, защото неминуемо ще пропусна някого. :)

@did Цените вече сякаш са изравнени. Даже може би има и реална конкуренция между производителите, защото вече влагат не само прави тръби. Заиграват се с дизайна. Ти би ли пробвал?
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот MAN6 » Пет Окт 19, 2012 8:40 pm

Plamen_EM написа:
При положение, че водещото при велосипедите е теглото им. Трябва да има основателни причини да си сложиш рамка с половин кило по-тежка от карбонова и хубава алуминиева.

Вече двама души по-нагоре обясниха в общи линии какви са плюсовете на този материал спрямо стоманата и алуминия. :)
Споменаха и за по-трудната обработка на титана.
Лично мнение, но е малко "религиозен" този въпрос.
Ако си от София, можеш да се разходиш до Юли заварчика и да си направите една дискусия, в която предимно ще слушаш и ще си записваш. :)
А накрая, като нищо, може да решиш да си купиш стоманена рамка. :)
:peace:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот did » Пет Окт 19, 2012 9:28 pm

Plamen_EM написа:@did Цените вече сякаш са изравнени. Даже може би има и реална конкуренция между производителите, защото вече влагат не само прави тръби. Заиграват се с дизайна. Ти би ли пробвал?

Не. MAN6 даде една основателна причина. Стандартните материали подлежат на ремонт и поддръжка. Като се сетя за титан, все се сещам за едно от следствията на закона на Мърфи:

"Ако едно нещо е направено така, че никога да не се счупи, то след като в един момент се счупи, няма как да се поправи."
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот MacLeod » Пет Окт 19, 2012 9:57 pm

motomarzel написа:
MacLeod написа:То това важи за всяка рамка. Не може да очакваш, че ще ти сменят всичко а ти само ще трошиш. :) Нямам идея как се доказва от какво е сцепена рамката. Ако пукнеш някоя ht2-ка, как се доказва от аграрщина ли е или е фабричен дефект ?

Тогава ми кажи, след като основният недостатък на титаниевите рамки изтъкван в мрежата е, че лесно се пукат, защо човека да си купува рамка, струваща маса пари, която в последствие е крайно неясно колко дълго ще експлоатира?

А това с доживотната гаранция си е чисто и просто търговски трик!

Айде със здраве!

Може и така да е. Не съм карал титаниева рамка, няма и да карам. Просто гледам и като вида доживотна гаранция, това за мен е признак за качество.
Освен това има адски скъпи колелета с титаниеви рамки, но и с перфектни оценки поставени от карачи:

http://www.bikeradar.com/gear/category/frames/mountain/product/review-cove-hummer-xc-08-30772

Според мен човек ако има пари и е запален, може да пробва.

MAN6 написа:А накрая, като нищо, може да решиш да си купиш стоманена рамка. :) :peace:

Стоманените рамки са страхотни. Голям фен съм. Само пустото му тегло. А така обичам да ми е леко колелцето..
Аватар
MacLeod

Мнениеот rarekin » Съб Окт 20, 2012 4:42 am

Plamen_EM написа:@ rarekin Разглеждал съм ги почти всичките. Да, това дето можеш сам да си я "допроектираш" е плюс. Но то не е, защото титановата сплав и само тя ти го позволява. Просто почти всички производители работят по индивидуална поръчка.

Да, не се изразих добре.

Иначе, цени между 1000 и 2500 евро могат да се приемат за ниски или за високи, в зависимост от това с какво ги сравняваш.

+ 1 за стоманената рамка ако возията те интересува. Само дето стоманена рамка с качествени тръби и изработка и индивидуална геометрия спокойно може да надмине посочените от теб като не съвсем достъпни цени.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот ArMaGeDoN » Съб Окт 20, 2012 2:51 pm

лично аз мен най добрия материал за рамка си остава xром молибденовата стомана-лека сдрава еластична :beer:
ArMaGeDoN

Рейтинг: 980

Мнениеот PtD » Съб Окт 20, 2012 9:10 pm

Труден за обработка материал = (повишена вероятност за производствени дефекти + неремонтопригодност впоследствие).

Леееек оф-топик
А карам стоманена по няколко причини:
1. Практически вечен материал за велосипед - още се търкалят стоманени велосипеди от 40-те години
2. По-еластичен от алуминия - позволява по-грубо отношение... или както Софи се изрази "ти май не го жалиш тоя твърдак много-много, а?"
3. Много по-лесен за заваряване - виж горе бележките за титана
4. Не му трепериш кога ще му минеш лимита на умора на материала
5. Тъй като не съм weight weenie, 500-те грама (която цена плащаш, за да имаш стоманена рамка) са лесно преглъщаеми. Кажи-речи бомбоустойчивият ми твърдак с DH шини, FR/DH курбели, 140мм ход, 2.25" гуми, 203мм дискове отпред и отзад, който не е специално олекотяван, тежи 13.7 килограма - за мен това е напълно поносимо - при положение, че знам, че мога да го блъскам където и както искам, без да рискувам здравето си ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Окт 21, 2012 9:48 am

Карах стоманен On One, после хубава мекица и сега отново стоманен твърдак Ragley Blue pig x. Смените бяха по мой избор и в крайна сметка реших, че с твърдак ми е най-забавно.

Определено има разлика във возията между горните два твърдака, която от давам най-вече на различната геометрия на задния триъгълник, както е описано в статията на Шелдън. В тази връзка за титанова рамка аз лично бих се чудил между Ragley и Cove. Първите заради това, че Бранд Ричардс е проектирал рамката, а вторите заради дългогодишната им традиция в производството на Hummer.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот MacLeod » Пет Дек 13, 2013 11:50 am

Харесах и аз една титаниева рамка 29 ер точно по коледа: http://www.on-one.co.uk/i/q/FRTITFL29/titus_ti_fireline_29er_frame . Една 20" ще дойде идеално. :)
Въпросът ми е ще трябва ли да си сменям qr-а и скобата на седалката с някакви титаниеви също ? Сега съм с заден qr шимано хт и върши идеална работа. Хич не искам да го пипам. Скобата на седалката ми е томпсън и нея не искам да я пипам. Но дали ако натискат титаниева рамка ще рабоят пак толкова добре както със сегашния ми рам хт3 ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот MacLeod » Съб Окт 04, 2014 7:53 pm

Здравейте,
преди известно време се сдобих с тази рамка:
http://www.on-one.co.uk/i/q/FRTITFL29/titus-ti-fireline-evo-29er-frame

Карам си я и съм супер доволен, но се чудя след като е титанова дали трябва да я пазя от жилата и броните откъм челото с някакви лепенки ?
Или след като е титанова няма нужда от такива неща ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот Ozzie » Съб Окт 04, 2014 9:43 pm

На моите, че съм алуминиеви не съм сложил и не виждам да има някакви сериозни последствия от липсата на подобни предпазни мерки, камоли за Ti рамка.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Продукти за крос-кънтри