Мнения за избор на ново колело

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнения за избор на ново колело

Мнениеот palace200 » Нед Авг 25, 2013 11:09 am

Здравейте младежи,

Новоизлюпен съм във форума, та затова е добре да започна с въпросите с цел да се образовам.

До неотдавна притежавах Cross Euphoria G24, над който не бях издевателствал. С други думи, карах го немного по шосе, по черни пътища, и последно при изкачването на в. Ботев. Нямах проблеми с колелото, но някак си не останах с впечатление, че е особено здраво, или, в известен смисъл не отговаряше на очакванията ми (?) :dontknow: (може би като изключим разцветката, заради която и се спрях на него...). Вярно, частите не са кой знае какво, но аз нямам претенции да съм голям колоездач, а и не бях се качвал на колело от 12 години, та просто на момента реших да си купя нещо и да си припомня на коя страна се въртяха педалите. Е, това колело го пратих към Варна в петък, може би вече е продадено, но нямам обратна връзка от евентуалния купувач или от Еконт. Както и да е, това беше встъплението.

Сега, естествено (?), трябва да си купя ново колело. Не разбирам много от велосипеди, но долу-горе набелязах три такива. Ориентировъчна цена около 1500 лв., но малко разтегливо.

Екземпляр 1: Cross Big Foot, 1179 лв. на промоция, например тук: http://www.sportdelivery.com/en/product/12993-cross-BIG-FOOT-29-2013/12-na

Екземпляр 2: Sprint Radical Deluxe, 1999 лв. (вижда ми се малко скъп), например тук: http://bikesport.bg/bg/products/1838-sp ... eluxe-27_5

Екземпляр 3: Grand Canyon AL 5.9 2014, около 1670.11 лв. с доставката, http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... tml?b=3206

Искам да чуя вашите мнения и коментари. Както казах, цената е малко разтеглива, но 2000 лв. определено е таван. Big Foot за тези пари изглежда примамлив, но не знам колко тежи. Може би забелязахте, че клоня към 27,5 инча като минимум... просто не мога да си представя вече да карам 26-инчово колело след краткия си и незабележителен опит са еуфорията. А къде ще се кара? Ами трябва да се поочупя малко в карането по пресечени терени и, ако задобрея, може би догодина (ако има) пак в. Ботев, че никак не съм доволен (умирах по 2 пъти на секунда).

Е, толкова засега. Ще се радвам да чуя мнения, препоръки и въпроси.
palace200

Рейтинг: 1200

Re: Мнения за избор на ново колело

Мнениеот ЕAngel » Нед Авг 25, 2013 11:38 am

Здравей!

От трите велосипеда, които си посочил, само Радикала е 27.5". Не знам доколко това е от значение за теб.

Кроса е на порядък по-евтин от другите, разбира се за сметка на нивото на оборудване. Вилката е най-нисък клас сравнена с другите, Х5 на SRAM също е сравнително ниско ниво.

Canyon-а и Радикала са съпоставими като цена и компоненти. Радикал е с по-добра вилка и спирачки, другото е общо взето еднакво.

Тук можеш да видиш и отзиви след карането на Радкал:

http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... nt-radical

Успех в избора!
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот palace200 » Нед Авг 25, 2013 12:01 pm

Хей! Благодаря за бързия отговор.

Относно размера на гумите, важното е да на е 26'' (освен ако някой не иска да ме убеди в противното (-: ). Оправдани ли са тези 330 лв. повече за вилката и спирачките (radical -> canyon). На еуфорията спирачките бяха много нисък клас тектро, но все пак успявах да поспирам из камъните на спускането (което едва ли е показателно... поне не паднах). Аз дори не знаех, че Sprint сносни модели, но прочетох преди няколко дни статията, към която си дал линк, та нямаше как да не го включа. Canyon-ът е нов модел и ще е наличен може би към 16-21-ви септември, та съм отворен и към други предложения и препоръки. Благодаря сърдечно!
palace200

Мнениеот ЕAngel » Нед Авг 25, 2013 12:16 pm

Дали са оправдани зависи само от бъдещото каране. Ти знаеш най-добре колко и как ще ги мъчиш :)
Предполагам последваща смяна ще излезе повече от 300лв. разлика.

P.S. Сега видях, че CANYON-а се продава без педали, имай и това предвид
ЕAngel

Мнениеот Kabal » Нед Авг 25, 2013 4:31 pm

Аз карам по-малкия брат на Радикала, Карера Делукс и мога да кажа, че колелото е прекрасно. Взех го на промоция за деня на околната среда за 1300. Според мен Радикала от към монтаж повече си заслужава. Вилката му е значително по-добра от тази на Каньона, а и спирачките са една идея по-висок клас, макар според мен и двете да не блестят на фона на останалите компоненти. Единственото, което според мен не е плюс е размера. Според мен или взимаш 26 или 29. 27,5 ми изглежда малко като недоклатен стандарт.
Kabal

Рейтинг: 1220

Мнениеот ЕAngel » Нед Авг 25, 2013 5:01 pm

Kabal написа:Аз карам по-малкия брат на Радикала, Карера Делукс и мога да кажа, че колелото е прекрасно. Взех го на промоция за деня на околната среда за 1300. Според мен Радикала от към монтаж повече си заслужава. Вилката му е значително по-добра от тази на Каньона, а и спирачките са една идея по-висок клас, макар според мен и двете да не блестят на фона на останалите компоненти. Единственото, което според мен не е плюс е размера. Според мен или взимаш 26 или 29. 27,5 ми изглежда малко като недоклатен стандарт.

На 28 започва EUROBIKE. Ще се изненадаш относно "недоклатения" стандарт :)
ЕAngel

Мнениеот palace200 » Вто Авг 27, 2013 10:35 am

Май няма какво толкова да го умувам, спирам се на Радикала. Искушавам се да го поръчам още сега, но ми се струва, че не след дълго трябва да има някакво намаление, ако може да се съди за това от миналогодишните, http://bikesport.bg/bg/news. Някой да има повече информация или направо да ги питам? (-:

Друго нещо, което искам да питам, макар въпросът да не предполага адекватен отговор, е колко да бъде голяма рамката. Аз съм дребно същество, 170 см., но Еуфорията карах с рамка L и ми беше удобна. Трябва да ида да пробвам и по-малката рамка, нали, :-) но просто исках да питам.

А, и Еуфорията вече е с новия си собственик, даже я видях на една снимка на шуменския маратон (-:
palace200

Мнениеот ЕAngel » Вто Авг 27, 2013 11:18 am

Струва ми се, че размер L е големичък за твоя ръст. Най-добре е да пробваш на място ако имаш възможност.
ЕAngel

Назад към Продукти за крос-кънтри