от Roman-speak » Съб Сеп 06, 2014 12:42 am
Рамка RAM HT TWO е 1,9кг
Рамка RAM XC ONE е 1,2кг
(от сайт на производител)
Не съм много добре запознат с модели на Драг, но при Крос има само 2 добри рамки- Cross Tracktion G27 и Cross Grip. (двете са 1,5кг), имат Баттинг (мисля че Биг Фут също има, но не съм сигурен). Тези рамки са произведени от доста известен тайвански производител Кенезис.
Рамка на най популарна модел Cross GRX, няма батинг, и въобще направена супер лошо от гледна точка на качество. Cross Euphoria е добра рамка, обаче е тежка и няма батинг.
По дизайн от Крос ми харесва само един модел- Cross Euphoria (за съжаление тази година не се произвежда), всички други изглеждат циганско, тук RAM имат явно предимство (особено при положение, че може да се избере комбинация от индивидуални цветове).
На всички модели на Крос, включително и на най скъпи, слагат най евтини кормила и лапи ZOOM (с които е въобще опасно да карате, освен в магазин), грипове за няколко лева, които се изтриват моментално, педали, които не държат въобще (най евтин ВП), всичко това трябва да се смени. Това се получава, като минимум, плюс 50+30+35+20=135лв. На повече модели след време трябва да се смени и чашка (поне при мен се получи така, защото се появи луфт), това още 30лв отгоре. РАМ са по скъпи, обаче наистина предлагат качествени компоненти. На най евтин модел за 649лв има главини Formula, чашки FSA, кормило и лапа за кормило Kore, грипове Odi, затова се получава по скъпа цена, но названия на тези компоненти говорят доста за хора, които карат някъде освен градски алеи.
Аз съм бил на завод на Крос в Видин, като и на завод на РАМ, и мога да кажа, че това е съвсем различно нещо, и в тези фирми работят съвсем разнлични хора. Крос- това е огромна сграда, къде в голямо помещение сглобяват хиляди еднотипни велосипеди (повече изпращат в чужбина под други марки), хора, които там работят, са служители и бизнесмени (не съм намерил разлика с някакъво друго производство, например, стоманобетонни елементи), повече от тях въобще не карат колело (и са наети за един сезон). До завод има няколко камиона, които се затоварват цигане. Аз се съмнявам, че тези модели са създадени с чувство.
При РАМ е съвсем друго, когато влязох при тях, аз веднага спомних посещение на завод на NS. Там аз намерих байкерска атмосфера, индивидуално и с любов създадени модели, които имат някакъва индивидуалност, добри и качествени компоненти, които издържат планинска експлотация.
Колело не е само комбинация на части (като ми каза мениджър на Крос), мисля че това е нещо повече, което Драг загуби, а Крос никога нямаше. В България повече хора гледат на цена, и в зависимост от съответствие на цена/модел на вилка/модел на спирачки/модел на скорости/промоции, вземат решение. При това положение Крос има явно предимство. Но това е все едно че сравняваме Айфон и китайски смартфон с екран на милиони пиксела, процесор с 8 ядра и тн, какъво е по добре, сбалансирано и добре работещо решение, или супер характеристики при ниска цена.