Drag vs Cube

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Drag vs Cube

Мнениеот Mtonchev75 » Чет Сеп 04, 2014 10:44 am

Здравейте,
Наскоро карах с мой приятел по Витоша, който има 29" и съм си наумил и аз да се преоборудвам.
Понеже съм на 40 смятам да си взема среден клас с идеята следващите 5-6-7 години да не го сменям...живот и здраве. Висок съм 187 и 29ката ми пасва, а сегашният ми байк е 26ца и е с v brake спирачки и на спусканията 90 те ми килограма започват силно да се притесняват. :bigeyes:
Бюджетът ми е около 1000лв и съм се ориентирал към следните 2 модела:
Drag
http://www.dimibike.com/velosipedi-kolo ... dition.htm
И

Cube
Whttp://bikescenter.bg/cube-bg/velosipe ... &limit=100

И двата модела са над бюджета, но това е въпрос на пазарлъци :D
RAM също са сред вариантите, но честно казано нямам много впечатления от sram и не мога да преценя дали е на нивото на shimano или по-скоро не мога да съпоставя конкретните модели.

Моля за Вашето мнение, а също и предложения.
Mtonchev75

Рейтинг: 1240

Re: Drag vs Cube

Мнениеот victortrt » Чет Сеп 04, 2014 11:13 am

Крос е отговора на този въпрос - ето http://bikescenter.bg/velosipedi-bg/pla ... 29-2014-bg
Рам са по-леки от останалите български, но за да държат ниска цена, всички казват, че слагат по-нисък клас части /вилка xcr/. Тоест при тях плащаш повече за по-леката със стотина грама рамка, което може да даде отражение на здравината й.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот kobso1245 » Чет Сеп 04, 2014 11:59 am

Въпрос-тая ХС30 вилка, с тия стеншъни, не изглежда ли някак смешно на 29-ка?
Виждал съм ХС28 на 26-ца и беше нещо страшно грозно, та затова питам.
Това малко като оф.
Сега по темата-Драг-чето изглежда адски добре за тия пари(мам*цата им, защо не го извадиха миналата година... :Д) и като цяло, с мъка на сърцето(щот съм върл фен на Крос) ще кажа, че бих взел него пред Крос-а.
Сега, вярно, че разликата е 300лв г/д(може и да си боднеш отстъпка, всичко зависи от магазина..), ама по-добри спирачки, задвижване, главините са малко по-зле, но пък каплите са едни от най-използваните(така де, страшно добри отзиви съм чувал за Нео-то). Като цяло и Райдон-а би трябвало да е доста по-добър(най-малкото, че е с по-дебели стеншъни от ХС30-ката, което предполага по-трудно разлуфтване), карал съм 2011-та година модела, който беше с по-обра анодизация и беше уникален за парите си, за тоя модел не мога да кажа нещо, но аз поне винаги бих избрал въздух пред пружина.
А и като цяло Драг-а е 3х10, а Крос-а-3х9.
Кюб-а няма да го коментирам, принципно Спешълайзд/Кюб/Рам в тоя ценови клас имат доста кофти компоненти.
Та това е от мен, ако успееш да понамалиш цената налазвай Драг-чето :Д
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот carmo » Чет Сеп 04, 2014 2:22 pm

Здравей.
Хвърли едно око на това http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... n-mat.html
Покрива се от бюджета ти и си струва парите, ръстът ти е подходящ и за 27,5"(ще е по-леко и маневрено от 29"), а високите рамки ще са ти ОК.Добре е да си дадеш шанс и да го "мернеш" на живо за да прецениш дали ще те устройва.
Успех в избора.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Mtonchev75 » Чет Сеп 04, 2014 3:39 pm

Не знам защо, но Cross не са ми на сърце без да имам някакви конкретни доводи.
Ами така...за сега май Драга е начело.
Очаквам още мнения и най-вече съвети.

Мога да добавя, че теглото има значение, че като се качвах на Черни връг преди месец със старото ми колело и го бях накичил с багажник, скобата за детсткото столче и т.н и бая се облещих пък не вярвам от тук нататък аз да заслабна или да заякна в краката :D
Mtonchev75

Мнениеот kobso1245 » Чет Сеп 04, 2014 3:49 pm

За теглото-освен да хванеш и в магазина да ги помолиш да го измерят, за да ти даде най-точна представа.
Правило ми е впечатление, че по сайтовете въобще не са точни теглата.
А иначе единствено на Крос не ми харесва сервизното обслужване в официалния сервиз, а също така, че каплите им нещо не са като хората и не позволяват пълна центровка, но и 2-те не са фатални.
kobso1245

Мнениеот debono » Чет Сеп 04, 2014 8:39 pm

И аз да вляза с предложение!
Виж този Specialized - http://bikescenter.bg/velosipedi-bg/planinski-bg/cross-country-29-bg/planinski-velosiped-specialized-rockhopper-29-2015-bg
Имах възможност да го видя в магазина и мога да кажа, че изглежда доста приятно (даже ми се прииска да нямах колело, за да си го купя :D ). Ако си направиш устата, мисля, че ще ти го дадат за 900 лв., което е в рамките на обявения от теб бюджет.

Поздрави,
Аватар
debono

Рейтинг: 1252

Мнениеот Mtonchev75 » Чет Сеп 04, 2014 11:58 pm

kobso1245 написа:За теглото-освен да хванеш и в магазина да ги помолиш да го измерят, за да ти даде най-точна представа.
А иначе единствено на Крос не ми харесва сервизното обслужване в официалния сервиз, а също така, че каплите им нещо не са като хората и не позволяват пълна центровка, но и 2-те не са фатални.

Всъщност на сайтовете дават теглото на велосипеда с най-малката рамка, което при мен и важно, защото аз търся най-голямата :look:
В магазина на Драг ми предложиха да претеглим колелото за да е точно.
Mtonchev75

Мнениеот kobso1245 » Пет Сеп 05, 2014 12:11 am

Mtonchev75 написа:
kobso1245 написа:За теглото-освен да хванеш и в магазина да ги помолиш да го измерят, за да ти даде най-точна представа.

Всъщност на сайтовете дават теглото на велосипеда с най-малката рамка, което при мен и важно, защото аз търся най-голямата :look:
В магазина на Драг ми предложиха да претеглим колелото за да е точно.

Не знам, аз главно гледам колко ми тежат колелата,че там наистина се усеща, другото не ми е толкова от значение.
Иначе за сайта имах предвид, че еднакви окомплектовки съм виждал с г/д кг разлика в различни сайтове...
kobso1245

Мнениеот Mtonchev75 » Пет Сеп 05, 2014 1:09 pm

Честно казано от предложенията до тук оставам пак с идеята за Драгчето. Основната причина е, че монтажът е Деоре и май е по висок клас то Крос-а и Specialized от предложенията.
Това, което не знам е как стои Деоре-то на Драга спрямо окомплектовките на Рам и ской модел точно да сравня.
Mtonchev75

Мнениеот Mtonchev75 » Пет Сеп 05, 2014 2:17 pm

Ето линк и за Кюба, че нещо май ме се отваря в първия пост.
http://bikescenter.bg/velosipedi-bg/pla ... tion-29-bg
Mtonchev75

Мнениеот victortrt » Пет Сеп 05, 2014 2:20 pm

Човек, ако искаш всичко да ти е най-най, тогава се пазари за един крос Биг Фуут - ето това му е пълното описание, цената му в реален магазин е малко над 1300 лева - http://www.bikedelivery24.com/product/6 ... ot-29.html.
Просто в този клас това е най-добрата българска 29-ка за тези пари. Комплектовката му е на срам и авид, но от такъв клас, с който рам ще оборудват двойно по скъп велосипед /защото те работят със срам и авид/.
Сега видях линка ти за кюба - той е идентичен почти с крос тракшън slx, така че за 1 300 лева - биг Фуут е по-добре.
Вносните марки и рам не са оферта в ниския ценови клас - до 1 500 лева, според мен.
victortrt

Мнениеот TheUndertaker » Пет Сеп 05, 2014 3:01 pm

victortrt написа: Просто в този клас това е най-добрата българска 29-ка за тези пари. Комплектовката му е на срам и авид, но от такъв клас, с който рам ще оборудват двойно по скъп велосипед /защото те работят със срам и авид/.
Сега видях линка ти за кюба - той е идентичен почти с крос тракшън slx, така че за 1 300 лева - биг Фуут е по-добре.
Вносните марки и рам не са оферта в ниския ценови клас - до 1 500 лева, според мен.

ЛОЛ май скоро не си гледал цени :) http://bikelab.bg/velosiped-2014-ram-ht2-2-1801, а по високата сглобка определено е класи над този крос ;). Не всичко е компоненти и числа при колелата ... или пък е ....
Аватар
TheUndertaker

Рейтинг: 2000

Мнениеот kobso1245 » Пет Сеп 05, 2014 3:16 pm

И все пак си мисля, че Драг-а е най-добре като компоненти, а и имат читаво сервизно обслужване.
kobso1245

Мнениеот victortrt » Пет Сеп 05, 2014 3:25 pm

Петък е, ............. Питащия е на 40, ще се оправи и сам с дилемата си. Всеки си взема велосипеда, който му харесва и може да си позволи, защото после няма да се сърди на нас, че сме го посъветвали лошо, а на себе си, нали така.
victortrt

Мнениеот Mtonchev75 » Пет Сеп 05, 2014 3:27 pm

Честно казано от сервиза на Драг и аз имам добри впечатления, освен това е на 1 минута със здраво колело пт нас...
Преди месец закарах колелото на жена ми да го настроят, смажат, да сменят спирачки и вобще каквото те си преценят и накрая платих 20-25лева. :rofl:
Много не подават на пазарлък за сега в магазина в Младост1. :eyebrow:
Mtonchev75

Мнениеот Mtonchev75 » Пет Сеп 05, 2014 3:35 pm

Питащият е на 40 и през следващите 40 дни със сигурност няма да кара колело, така че има време да пита, да мисли, да сънува....и да чака промоциите.
Във всеки случай благодаря за всяко едно мнение и съвет.
Последният ми байк е един Спринт от преди 10-на години и малко съм се откъснал от технологиите....а ми се иска да взема нещо прилично. Това Деоре ми е влязло в главата. Ако рам-четата бяха с шимано деоре до сега да съм скокнал. Не подценявам срам, просто ми трябва малко време да почета ревюта....
Mtonchev75

Мнениеот victortrt » Пет Сеп 05, 2014 4:14 pm

Значи драг и кюб промоции няма да направят. Може да чакаш само крос, спринт и рам /те намалиха 29-ките от 999 на 899 лева/. Вече не знам кой срам отговаря на деорето, или х5 или някой друг х...
Отделно, предполагам си наясно, че технологиите вече се правят така, че да имаш нужда от подръжка или от ново нещо след известно време. Това специално за вилките. Няма вечни вилки, щом се ползва, ще се амортизира.
На рам 29-ките са най-леки, в включително и откъм гуми, но казват, че не отговарят на парите, които струват /сега явно има и промоции и може да не е съвсем така/. Но истината е, че рам в колело за 999 лева слагат вилка, която крос слагат в колело за 880 с деоре - сънтур xcr и предлагат за 989 вилка рокшокс /ползвани преди от рам и минаващи за по-добри от сънтур/ и деоре хт.
Отделен е въпросът защо се натискаш за 29-ка, след като и 27.5 цолов велосипед ще ти върши работа в планината /по-лек и по маневрен/, особено ако държиш на ниското тегло.
victortrt

Мнениеот Vorac » Пет Сеп 05, 2014 4:43 pm

kobso1245 написа:И все пак си мисля, че Драг-а е най-добре като компоненти, а и имат читаво сервизно обслужване.

Лека въздушна вилка
Кухо средно движение
SLX спирачки
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Roman-speak » Пет Сеп 05, 2014 6:37 pm

Mtonchev75 написа:Не знам защо, но Cross не са ми на сърце без да имам някакви конкретни доводи.
Ами така...за сега май Драга е начело.
Очаквам още мнения и най-вече съвети.

Мога да добавя, че теглото има значение, че като се качвах на Черни връг преди месец със старото ми колело и го бях накичил с багажник, скобата за детсткото столче и т.н и бая се облещих пък не вярвам от тук нататък аз да заслабна или да заякна в краката :D

Сега Кросс прави по добри колела от Драг. Драг вече не е този Драг, който е бил 5 години преди. Сега Драг според мен мисли само за печалба, а не за качество.

Рам, като вариант. Лека рамка + качествени компоненти + възможност за избор на цвят и дизайн.
Roman-speak

Рейтинг: 1020

Мнениеот kobso1245 » Пет Сеп 05, 2014 9:45 pm

Добре бе, къде я виждат всички тая "лека" рамка?
Не знам за 29-ките, но при 26-ците НТ2-ката е доста тежка(над 2кг беше), която в сравнение с Грип или Драг ЛТД е с 200+ грама по-тежка.
Предполагам и при 29-ките е подобно положението.
Също не вярвам, че Шимано Деоре 590 при Крос и Шимано Деоре 590 при Драг се различават.
Да не бъда разбран погрешно, и аз съм адски голям фен на Крос, най-малкото миналата година ТЕ на Драг струваше над 1.5к, тогава Крос наистина бяха най-добре, но просто тая година явно и другите производители взеха да се осъзнаят и свалиха цените. Според мен това е изборът-Крос или Драг.
Единствено не ми харесват тия ХС30-ки, дет ги слагат на Крос, ама за всеки влак си има пътници.
Друг е въпросът, че като се купува ново колело се включват и последващите профилактики и други такива работи, та най-добре е този, който ще си го купува, да проучи къде ще му предложат читав сервиз, но пак според мен-Крос или Драг. Аз затова си взех Крос, въпреки че знам отзивите за сервизите в Сф(официалните говоря), а и са ми на другия край на града, вместо да чакам да паднат Драг-овете, и сега си го поддържам сам.
А, и нещо друго-и Драг, и РАМ, пускат промоции. Виждал съм в ДрагЗоната до нас да правят 15-20% надолу като цена, това, че не го обявяват публично, е съвсем друг въпрос. А за РАМ съм чувал, че има вариант в самия магазин за договаряне.
kobso1245

Мнениеот Roman-speak » Съб Сеп 06, 2014 12:42 am

Рамка RAM HT TWO е 1,9кг
Рамка RAM XC ONE е 1,2кг
(от сайт на производител)

Не съм много добре запознат с модели на Драг, но при Крос има само 2 добри рамки- Cross Tracktion G27 и Cross Grip. (двете са 1,5кг), имат Баттинг (мисля че Биг Фут също има, но не съм сигурен). Тези рамки са произведени от доста известен тайвански производител Кенезис.
Рамка на най популарна модел Cross GRX, няма батинг, и въобще направена супер лошо от гледна точка на качество. Cross Euphoria е добра рамка, обаче е тежка и няма батинг.

По дизайн от Крос ми харесва само един модел- Cross Euphoria (за съжаление тази година не се произвежда), всички други изглеждат циганско, тук RAM имат явно предимство (особено при положение, че може да се избере комбинация от индивидуални цветове).

На всички модели на Крос, включително и на най скъпи, слагат най евтини кормила и лапи ZOOM (с които е въобще опасно да карате, освен в магазин), грипове за няколко лева, които се изтриват моментално, педали, които не държат въобще (най евтин ВП), всичко това трябва да се смени. Това се получава, като минимум, плюс 50+30+35+20=135лв. На повече модели след време трябва да се смени и чашка (поне при мен се получи така, защото се появи луфт), това още 30лв отгоре. РАМ са по скъпи, обаче наистина предлагат качествени компоненти. На най евтин модел за 649лв има главини Formula, чашки FSA, кормило и лапа за кормило Kore, грипове Odi, затова се получава по скъпа цена, но названия на тези компоненти говорят доста за хора, които карат някъде освен градски алеи.

Аз съм бил на завод на Крос в Видин, като и на завод на РАМ, и мога да кажа, че това е съвсем различно нещо, и в тези фирми работят съвсем разнлични хора. Крос- това е огромна сграда, къде в голямо помещение сглобяват хиляди еднотипни велосипеди (повече изпращат в чужбина под други марки), хора, които там работят, са служители и бизнесмени (не съм намерил разлика с някакъво друго производство, например, стоманобетонни елементи), повече от тях въобще не карат колело (и са наети за един сезон). До завод има няколко камиона, които се затоварват цигане. Аз се съмнявам, че тези модели са създадени с чувство.
При РАМ е съвсем друго, когато влязох при тях, аз веднага спомних посещение на завод на NS. Там аз намерих байкерска атмосфера, индивидуално и с любов създадени модели, които имат някакъва индивидуалност, добри и качествени компоненти, които издържат планинска експлотация.

Колело не е само комбинация на части (като ми каза мениджър на Крос), мисля че това е нещо повече, което Драг загуби, а Крос никога нямаше. В България повече хора гледат на цена, и в зависимост от съответствие на цена/модел на вилка/модел на спирачки/модел на скорости/промоции, вземат решение. При това положение Крос има явно предимство. Но това е все едно че сравняваме Айфон и китайски смартфон с екран на милиони пиксела, процесор с 8 ядра и тн, какъво е по добре, сбалансирано и добре работещо решение, или супер характеристики при ниска цена.
Roman-speak

Мнениеот Roman-speak » Съб Сеп 06, 2014 12:43 am

Сори за граматика, не е много добре знам български
Roman-speak

Мнениеот Mtonchev75 » Съб Сеп 06, 2014 8:33 am

Абсолютно съм съгласен с Roman-speak за отношението към колелото при Крос, Драг и съответно при РАМ. Още като влезеш на сайта на РАМ и като видиш възможностите да си персонализираш байка....и съответно Драг, който се предлага в един цвят!!!
Миналата година случайно засякох Дойчин от РАМ на Витоша и имах възможност да му огледам байка и да поговорим. Беше с клиент на тест драйв :agree:
Предложи ни и на нас, ако имаме интерес да ни покаже модели и ако искаме да караме заедно.
Дет са вика - customer oriented. Не съм чувал ня,коя друга марка да предлага тест драйв, цял ден на Витоша....
Май ще трябва да посетя някой магазин. Както казах, поне време имам :eyebrow:
А що се отнася до отстъпките - ВСИЧКИ правят отстъпки. Въпросът е да уцелиш правилния човек и да имаш правилния подход.
Mtonchev75

Мнениеот kobso1245 » Съб Сеп 06, 2014 10:53 am

Принципно има бояджийски цехове, колкото искаш си го персонализирай :Д
А и по едно време боите на РАМ-вете бяха толкова зле, че падаха с поглед...Сега не знам на какъв хал са.
Иначе защо, по дяволите, моделите на Крос са толкова шарени(вместо миналогодишния черно-червен грип), наистина е добър въпрос.
Иначе не мога много много да се съглася с по-горното мнение-не виждам логика един и същи компонент да е перфе, ако се предлага от една марка, и боклук, ако е от другата.
За кормило, лапа, педали, грипове-това си е въпрос на вкус. Аз и досега(вече над 3г) си карам с един кютюк на Зоом за лапа и държи. Вярно, не е най-добрият вариант, но пък става. Кормилото и педалите са си адски специфични компоненти, които така или иначе се сменят.
Иначе да, ясно е, че РАМ са си по-така, но просто аз исках да извлека максимума за парите, които давам. Ако на някого му се плаща за марка-ОК, няма проблем.
Но предпочитам Крос с Рекон Соло Еър пред РАМ с ХСР, каквото и да казват някои.
А това сравнение с телефона просто няма работа тук, 2-те се различават коренно...
пс:Грип-а беше май 1.8, трябва да се поровя, имаше снимка във форума с измерено тегло.
kobso1245

Мнениеот Mtonchev75 » Съб Сеп 06, 2014 11:23 am

kobso1245 написа:Принципно има бояджийски цехове, колкото искаш си го персонализирай :Д

Както казах, аз съм на 40 с две деца, дай Боже всекиму.
Последното, за което ще ми остане време е да си купя нов байк, да го разглобя и пребоядисам.
Идеята ми е, че при РАМ има отношение към детайлите.
Проблемът при мен е, че искам де си купя най-доброто в рамките на 1000-1100лв, ама пуста лакомия, все оглеждам байкове за над 1500лв.
А като се знам колко карам, сигурно е по-добре под наем да си вземам....
...такиви ми ти работи...

П.С. Къде си държите байковете за да не ви ги откраднат?
Mtonchev75

Мнениеот Ozzie » Съб Сеп 06, 2014 11:39 am

Mtonchev75 написа:Миналата година случайно засякох Дойчин от РАМ на Витоша и имах възможност да му огледам байка и да поговорим. Беше с клиент на тест драйв :agree:
Предложи ни и на нас, ако имаме интерес да ни покаже модели и ако искаме да караме заедно.
Дет са вика - customer oriented. Не съм чувал някоя друга марка да предлага тест драйв, цял ден на Витоша....

Силно се съмнявам, отношението да е такова, към всеки един, решил да си закупи велосипед RAM. Просто си имал късмет, да говориш със собственика.
Едва ли някой от дистрибуторите им ще предложи такава възможност.

Mtonchev75 написа:П.С. Къде си държите байковете за да не ви ги откраднат?

Моите са в съседната стая, но нея още не съм я мебелирал. :8D:
Иначе варианти да оползотвориш въздуха в помещението много. Има разни системи с макари и въжета, които вдигат велосипеда до тавана. Има ги от време на време в LIDL на сносни цени.
Има и разни други варианти за окачване на стена. Примерно.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот kobso1245 » Съб Сеп 06, 2014 11:58 am

Mtonchev75 написа:
П.С. Къде си държите байковете за да не ви ги откраднат?

В момента в дрешника(където има всичко друго, но не и дрехи).
Скоро мисля да я пробвам тая система с въжетата, за която Ози разправя, че от миналата година съм си купил сет-а и още не съм я монтирал...
А ако имаш предвид за заключване-не го оставям на по-малко от 1м от мен, щото все пак не е байк за 200лв..
kobso1245

Мнениеот Mtonchev75 » Нед Сеп 07, 2014 9:00 am

Здравейте отново.
Сега попаднах на този Спринт, който ми изглежда доста добър вариант, при това е по лек.
http://maxcombike.com/en/bikes/mtb/223- ... -Elite-29_
Ще се радвам, ако споделите мнение.
За съжаление не мога да открия този модел с цена в нета.
Mtonchev75

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Нед Сеп 07, 2014 2:46 pm

Под 1200лв надали ще струва
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри