Къси крака / дълъг торс - размер рамка?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Къси крака / дълъг торс - размер рамка?

Мнениеот kotseto » Пет Юли 10, 2015 12:20 am

Здравейте :)

опитвам се да си избера ново колело, но попаднах на проблем с размера на рамката.

Карам основно XC. Забежки по разни по-технични Витошки пътечки също се случват от време на време. По-стръмните и технични участъци там ми се "налага" да слизам пеша, но работя по въпроса. Като цяло мисля да работя малко повече върху спускането и ми се иска и новото колело да е малко по ориентирано в посока надолу.

Избрах Canyon Nerve за ново колело, което изглеждаше идеално за целта:
https://www.canyon.com/en-bg/bikes/bike ... endation=1

Подозрително препоръчания размер за моя ръст и височина до чатала е XS. Говорим за 27.5 колело, но съм висок 175 см и 73-74 см височина до чатала. Мерих няколко пъти височината на чатала - 72, 74, 73.5. Даже на Каньон калкулатора писа, че нещо данните, което му подавам го съмняват. Знаех, че са ми къси краката, но не чак толкова ;) Може би не меря правилно? Леко разкрачен, наврях една книга максимално "високо"? Жената ми го мери два пъти, аз веднъж, не вярвам да сме толкова заблудени и двамата.

Очевидно не мога да пробвам, понеже Каньон не разполагат с магазини в София или където и да е извън Германия...

Притеснявам се, че ако взема толкова малка рамка ще бъда твърде надвесен напред. По-голяма пък крие опасности за семейните ценности. Имам две щерки, нека дадем шанс на някое бъдещо момче ;)

Текущото ми колело е Mondraker Ventura X-Pro 2012, ако ще помогне, това му е геометрията:
Frame Size L / 480mm
A Head angle 68º
B Seat angle 73.5º
C Top tube 585mm
D Chainstay 425mm
E Wheel-base 1093mm
F Fork offset 39mm
G BB height - 40mm

Някой с подобен "проблем" да сподели опит? Какво колело избрахте и как го регулирахте?
kotseto

Рейтинг: 1380

Re: Къси крака / дълъг торс - размер рамка?

Мнениеот adasha » Пет Юли 10, 2015 6:41 am

xs ми се струва малка за теб. Добави 2-4 см за обувките и пробвай пак калкулатора. Предполагам 17 или 18 рамка ще ти паснат. Аз съм 177 с 80 крак и карам 19-ка, тоест 480мм като теб :D
От друга страна моето е с 26 инча гуми, а е възможно 27,5 да идва по височко, но чак пък xs, това ми се вижда доста малко.
adasha

Рейтинг: 1230

Мнениеот largo_hs » Пет Юли 10, 2015 7:09 am

Canyon не само нямат магазин в България, нямат и в Германия и никъде другаде. Можеш да мериш техен велосипед само в шоурума във фабриката, пише го в сайта. Аз купих байк Canyon преди две седмици, ползвах калколатора, работи перфектно. Избрах същия модел колело, но 29ка. Не се мери с книга а със нивелир (има клип как става), с книгата не можеш да бъдеш сигурен, че тя стои хоризонтално. Така както даваш данните, които си измерил, според мен си размер S.
largo_hs

Рейтинг: 1125

Мнениеот kotseto » Пет Юли 10, 2015 8:40 am

largo_hs написа:Canyon не само нямат магазин в България, нямат и в Германия и никъде другаде. Можеш да мериш техен велосипед само в шоурума във фабриката, пише го в сайта. Аз купих байк Canyon преди две седмици, ползвах калколатора, работи перфектно. Избрах същия модел колело, но 29ка. Не се мери с книга а със нивелир (има клип как става), с книгата не можеш да бъдеш сигурен, че тя стои хоризонтално. Така както даваш данните, които си измерил, според мен си размер S.

Да, видях клипа и обяснението на сайта на каньон. Поради липса на достатъчно голям нивелир използвах голяма книга - опряна на стената. Затова и мерихме няколко пъти :)

Колко си висок и колко ти е inseam length? Сега видях, че си писал че си се чудил между М и L в темата в общия форум. В крайна сметка кое взе?

Ако добавя 3 см към моя inseam length (от 74 до 77) Canyon калкулатора препоръчва вече S.
kotseto

Мнениеот largo_hs » Пет Юли 10, 2015 9:06 am

В крайна сметка се доверих на калкулатора и взех М, и не сбърках. Оказа се много точен поне в моя случай. Висок съм 178см., и четала ми е 82см.
largo_hs

Рейтинг: 1125

Мнениеот evilzet » Пет Юли 10, 2015 10:54 am

Хехе, голяма ширпотреба ще станат тези нервни каньони. И аз преди малко пуснах тема. Висок съм 178 и 83 см бедър, така че М би трябвало да ми е удобна.
Към питащия колега, предполагам си събираш краката след като наврете книгата... Според мен ако си сигурен, че ще компенсираш късите крака със сваляне на седалката, по-добре вземи рамка според торса ( т.е. по-голямата). Но само да не се окаже че седалката е най-долу и пак ти е високо.
evilzet

Рейтинг: 2000

Мнениеот kotseto » Пет Юли 10, 2015 12:29 pm

Седалката е ясно, че дори и най-долу няма да е висока.

Въпроса е дали има достатъчно място за чатала като се обкрачи рамката. Ако няма резултатите ще бъдат доста болезнени ;)
kotseto

Мнениеот overjoyed » Пет Юли 10, 2015 1:53 pm

с малкото данни, които са посочили в сайта, начертах геометрията и излиза, че при S от края на седалковата тръба до земята разстоянието е 734 мм, при M - 777 мм
според мен си вземи S, ако ти е късо, ще смениш лапата ...
;)
"My ally is the Force, and a powerful ally it is."
Аватар
overjoyed

Рейтинг: 1420

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Юли 10, 2015 2:43 pm

Сподели в момента как усещаш сегашното ти колело, за да може да ти се дадат някакви реални насоки. По-конкретно:
- при дълго каране имаш ли някакви болки в кръста, раменете или ръцете;
- при спускане седалката сваляш ли я достатъчно, за да ти е комфортно (най-вероятно не, с този L размер).

Мненията по-горе не могат да ти помогнат. 18" рамка за твоята височина и това, че си с по-къси крака е абсурд....
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот kotseto » Пет Юли 10, 2015 3:39 pm

overjoyed написа:с малкото данни, които са посочили в сайта, начертах геометрията и излиза, че при S от края на седалковата тръба до земята разстоянието е 734 мм, при M - 777 мм
според мен си вземи S, ако ти е късо, ще смениш лапата ...
;)

направих същата сметка по-рано днес, спомних си геометрията от училище ;)

Pr3d4t0R написа:Сподели в момента как усещаш сегашното ти колело, за да може да ти се дадат някакви реални насоки. По-конкретно:
- при дълго каране имаш ли някакви болки в кръста, раменете или ръцете;
- при спускане седалката сваляш ли я достатъчно, за да ти е комфортно (най-вероятно не, с този L размер).

Мненията по-горе не могат да ти помогнат. 18" рамка за твоята височина и това, че си с по-къси крака е абсурд....

Нямам болки в кръста след дълги карания. Понякога се появява болка във врата, но са нужни часове натоварване - обиколката на Витоша или Велорали Черни връх примерно. Ръцете по принцип не ме болят след каране, но се изморяват по-бързо от повечето хора.

Сегашната рамка не е перфектна и ми е малко голяма. Когато смъкна седалката до най-долно положение като цяло се чувствам добре, но според мен има какво да се желае - няколко см по-надолу. Ако обкрача рамката нямам почти никакво разстояние до чатала. Помня, че по-малък размер RAM беше съвсем некомфортен в това отношение, пробвах ги едно след друго като купувах. Малко ми е неудобно при качване и слизане, но като има камък или бордюр е по-лесно.
kotseto

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Юли 10, 2015 4:17 pm

Това означава, че ефективната горна тръба ти е добре - Canyon-a при почти същата (581.4 мм) е по-нисък с 3,5 см => т.е. размер М. Имай предвид обаче, че челния ъгъл на Canyon Nerve е консервативен и надолу усещането няма да е съществено по-различно.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот overjoyed » Пет Юли 10, 2015 4:51 pm

да вметна, че моите крака са малко по-дълги и когато си избирах колелото при М-ката опирах рамката. Размера на ефективната горна тръба може да се коригира с по-гълга лапа и изтегляне на седалката, а височината няма как да я коригираш ;)
Аватар
overjoyed

Мнениеот kotseto » Пет Юли 10, 2015 5:10 pm

Ами от сметките дотук най-вероятно трябва да е S на височина - ще бъде горе-долу същото като сега. Ще погледна как точно са ми настроени седалка/лапа в момента.

Писах на Каньон да си кажат мнението, надявам се да пишат скоро. В краен случай ще си търся друго колело с подобен бюджет.
kotseto

Мнениеот Euler » Вто Юли 14, 2015 2:12 pm

За Бога не си вземай S!!!
Имаме еднакви размери аз съм висок 176см и кракът ми е дълъг 75см. Ние сме си като близнаци (трябва да се запознаем явно :D) Калкулаторите не ме хващат и мен. Преди карах рамка размер L (беше ми голяма), сега си взех М и ми е горе долу добре. Да не казвам, че ми е малка....При продължително каране съм твърде наведен напред и започват да ме болят китките и самия хват доста ми отслабва.
Гарантирам ти, че S ще ти е малка...
Ориентирай се към рамка 16", може би 16.5" и за нищо на света не купувай колелото без да го пробваш, понеже сме нестандартни (за производителите). От 5 години карам байк и досега не съм се намъдвал сериозно. Дори с голямата рамка на първото ми колело. Голяма работа, че почти няма да имаш разстоятние като стъпиш на земята до горната тръба. Това е по-приемливия компромис, отколкото да ти е малка рамката.
Ако се чудите дали колелото, което сте си харесали, а не може да пробвате, ще ви пасне... Ако се чудите, дали позицията ви върху байка е подходяща...
Предлагам инженерно-графично решение на проблема. :)
Euler

Рейтинг: 1190

Мнениеот overjoyed » Вто Юли 14, 2015 2:43 pm

Euler написа: сега си взех М и ми е горе долу добре. Да не казвам, че ми е малка....При продължително каране съм твърде наведен напред и започват да ме болят китките и самия хват доста ми отслабва.

щом си наведен, значи ти е голяма, ако ти е малка ще си изправен
Euler написа:Гарантирам ти, че S ще ти е малка...
Ориентирай се към рамка 16", може би 16.5"

16'' си е S размер ;)
Аватар
overjoyed

Мнениеот Euler » Вто Юли 14, 2015 3:10 pm

overjoyed написа:
Euler написа: сега си взех М и ми е горе долу добре. Да не казвам, че ми е малка....При продължително каране съм твърде наведен напред и започват да ме болят китките и самия хват доста ми отслабва.

щом си наведен, значи ти е голяма, ако ти е малка ще си изправен

мдам, не се изразих правилно...
като се замисля, може би кормилото ми идва по-близо до центъра на тежестта и съответно от това се товарят ръцете.
Ако се чудите дали колелото, което сте си харесали, а не може да пробвате, ще ви пасне... Ако се чудите, дали позицията ви върху байка е подходяща...
Euler

Мнениеот kotseto » Вто Юли 14, 2015 3:16 pm

В момента чакам canyon да се произнесат - писах им петък миналата седмица и получих автоматичен отговор че са претоварени и ще гледат да отговорят до 3 работни дни. Надявам се това да значи че утре ще има отговор.

Ако имам съмнения просто няма да я взема и ще се ослушам за нещо от България, което мога да пробвам - дори и да ми струва повече. Все пак не са малко пари. Затова пуснах и темата.

Относно размерите - L/M/S и цялото 16/17/19 и т.н инча - честно казано не им вярвам много. Производителите нямат един начин да ги мерят и имат разлики. Сегашното ми колело е 19'', L. Както писах ми е малко голяма - една идея по-наведен съм отколкото е нужно и се случва същото като при теб - отслабват ми ръцете. Когато го купувах мерих 17.5 инчов РАМ. Него пък не можех да го обкрача изобщо.

Хубавото нещо, което излезе от тази тема дотук е че настроих по-добре собственото си колело. Седалката ми е била малко по-назад от препоръчителното - мръднах я малко напред (0.5-1cм) и сега съм по-изправен. Нагоре и по равно ми е доста по комфортно, да видим по някоя по-стръмна пътека надолу как ще е. Това ме накара да се замисля и защо ме боли врата ако карам дълго - същата причина - приведен съм и се налага да гледам нагоре.
kotseto

Мнениеот Euler » Вто Юли 14, 2015 3:23 pm

мен с по-голямата рамката не ме боляха ръцете, а врата...
сегашната рамка ми е 46см, води се М

Иначе вярно малко се разминават размерите при различните производители..
Euler

Мнениеот evilzet » Вто Юли 14, 2015 3:56 pm

Ако не си дългогодишен карач, нищо чудно да те боли врата. Не караш beach cruiser и главата ти тежи.
evilzet

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Юли 15, 2015 9:20 am

Известна доза глупости изписахте - ей това ще ви е от полза:
- Освен желанието: Как да настроим правилно байка си
- Reach and stack

Вратът се умаря, когато не е свикнал да носи каска повече часове.

Легналата стойка върху колелото позволява краката да генерират повече сила към педалите. За повечето хора тя е по-скоро неудобна и неслучайно началния клас велосипеди дават по-изправена стойка на колоездача.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот overjoyed » Сря Юли 15, 2015 12:01 pm

Мисля си, че може би е най-добре да си потърсиш колело с друга ергономия …
А иначе размерите на велосипедите са взаимствани от конната езда, където тялото е изправено, а ръцете са до него. Не се притесняваме от дължината на коня, а само от дължината на краката :D ….
Естествената, правилна позиция на тялото е двойно S-образна форма. Ако нарушим тази форма, някои мускули ще бъдат частично разтегнати, а други – неестествено къси. Лонгозата (вдлъбната крива в долната част на гърба) играе ролята на естествен амортисьор . S-образната форма ни позволява да огънем тялото си на 180°, когато таза е фиксиран. Ако гърбът ни е в неправилна крива, то ще може да движим само врата си. Повечето хора не използват мускулите от лонгоза-кривата, седейки на офис столове по цял ден и тези мускули отслабват. Колоезденето в правилна позиция е един от най-добрите начини за укрепването им. (Един добър тест – опитайте се да седнете на велосипеда, като изтеглите тежестта от ръцете и китките си, ако можете да задържите тази позиция няколко минути ще е добре. В случай, че не можете, значи тялото ви трябва да е по-изправено – имате нужда от по-високо кормило, но не и от намаляване на разстоянието м/у кормилото и седалката.) (При праилен размер на рамката, за мъжете ъгълът на тялото (спрямо вертикална права) може да достигне до 45°, а при жените е нормално да е 30° )
Също така, ръцете трябва образуват ъгъл от 90° спрямо тялото, за да функционират добре.
И тук става интересно ;) – ако седим в неправилна крива, в долната част на гърба(изпъкнала), с извита глава от врата и изпънати ръце, може да си помислим, че рамката ни е дълга, но в действителност, тя е къса. Гърбът може да стане с 15см по-къс, ако имаме изпъкнала извивка в долната част. Същото може да се получи и от неудобна седалка. Когато ни боли седалището се опитваме да изтеглим таза назад и получаваме същите проблеми.
Ами това е, някой ден... ще подготвя и картинки :)
Аватар
overjoyed

Мнениеот Euler » Сря Юли 15, 2015 1:28 pm

да се възползвам от специалистите в темата
как ми е стойката ?
Изображение
Euler

Мнениеот jungleraver » Сря Юли 15, 2015 1:47 pm

Euler написа:да се възползвам от специалистите в темата
как ми е стойката ?
Изображение

За стойката не мога да коментирам, но най-малкото мисля, че ти е ниска седалката.
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот overjoyed » Сря Юли 15, 2015 2:32 pm

jungleraver написа:
Euler написа:да се възползвам от специалистите в темата
как ми е стойката ?
Изображение

За стойката не мога да коментирам, но най-малкото мисля, че ти е ниска седалката.

от тази снимка не се разбира ;), най-добре е да си сложиш колелото на стойка (или някой да ти държи кормилото) и да те снимат. краката си ги поставяш водоравно и после във фотошоп пускаш една линия от тила към земята. Тя трябва да минава точно през петата, както и вертикалата, която започва от пред коляното, трябва да минава през оста на педала. Ръцете обикновено сами се наместват на 90° и ако има проблем, компенсират със стойката гърба. .... не мога да приложа картинки, надявам се скоро да го направя :)
Аватар
overjoyed

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Юли 15, 2015 2:38 pm

Седалката може да ти е малко по-висока. Ръцете може да са ти още малко по-сгънати в лактите, за да не натоварват ставите.

Едит:
Абе вие четете ли преди да питате/пишете!?
Изображение

Снимката е от статията на Админ....
Последна промяна Pr3d4t0R на Сря Юли 15, 2015 2:44 pm, променена общо 1 път
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Euler » Сря Юли 15, 2015 2:41 pm

overjoyed написа:от тази снимка не се разбира ;), най-добре е да си сложиш колелото на стойка (или някой да ти държи кормилото) и да те снимат. краката си ги поставяш водоравно и после във фотошоп пускаш една линия от тила към земята. Тя трябва да минава точно през петата, както и вертикалата, която започва от пред коляното, трябва да минава през оста на педала. Ръцете обикновено сами се наместват на 90° и ако има проблем, компенсират със стойката гърба. .... не мога да приложа картинки, надявам се скоро да го направя :)

През коя пета ? Предната ?
Това за коляно го знам и е изпълнено...
ръцете че трябва да са на 90 градуса от вас го научавам, но като гледам горе долу е изпълнено. Може би една идея по-високо трябва да ми е кормилото...
Pr3d4t0R написа:Седалката може да ти е малко по-висока. Ръцете може да са ти още малко по-сгънати в лактите, за да не натоварват ставите.

оставете тази седалка, тук не се и вижда в коя позиция са педалите. Знам 4 начина да си регулирам седалката...

За ръцете не знам... И те не ме притесняват, зависи от терена, скоростта, наклона и т.н. А и не съм се спрял да се снимам тук :D
Euler

Мнениеот overjoyed » Сря Юли 15, 2015 3:05 pm

Euler написа:
overjoyed написа:от тази снимка не се разбира ;), най-добре е да си сложиш колелото на стойка (или някой да ти държи кормилото) и да те снимат. краката си ги поставяш водоравно и после във фотошоп пускаш една линия от тила към земята. Тя трябва да минава точно през петата, както и вертикалата, която започва от пред коляното, трябва да минава през оста на педала. Ръцете обикновено сами се наместват на 90° и ако има проблем, компенсират със стойката гърба. .... не мога да приложа картинки, надявам се скоро да го направя :)

През коя пета ? Предната ?
Това за коляно го знам и е изпълнено...
ръцете че трябва да са на 90 градуса от вас го научавам, но като гледам горе долу е изпълнено. Може би една идея по-високо трябва да ми е кормилото...
Pr3d4t0R написа:Седалката може да ти е малко по-висока. Ръцете може да са ти още малко по-сгънати в лактите, за да не натоварват ставите.

оставете тази седалка, тук не се и вижда в коя позиция са педалите. Знам 4 начина да си регулирам седалката...

За ръцете не знам... И те не ме притесняват, зависи от терена, скоростта, наклона и т.н. А и не съм се спрял да се снимам тук :D

предната - това е за центъра на тежестта (от тила- (зад врата) през петата), Торса трябва да ти е на 45° или по-малък ъгъл (спрямо вертикална права), за да нямаш болки в кръста. Ако ти е по мярка колелото, трябва изпъляваш следните условия - тялото на 45°(за мъж), ръцете на 90°, линията за център на тежеста и тази за коляното. Когато имаш правилен център на тежеста, ръцете ще са отпуснати и ще управляваш, а няма да се подпираш на кормилото, така няма да имаш болки в китките и раменете, останалото е за болките в кръста и натоварването на коленете ;) Всичко това е за твърдак все пак :beer:
Аватар
overjoyed

Мнениеот overjoyed » Сря Юли 15, 2015 3:18 pm

за себе си, всичко това съм го чертала на аутокад, като последно смених и кормилото. Сложих по-късо кормило с повдигане и така успях да променя с 3° стойката си и при дълги преходи нямам никакви болки в кръста, но пък сега ми е твърде късо кормилото де (от 700 мм, минах на 660мм) и сега мисля да го сменя за 680мм, тъй като раменете ми са 31см (при мъжете е към 41см) и естествено няма как да са ни удобни едни и същи кормила ....
Аватар
overjoyed

Мнениеот Euler » Сря Юли 15, 2015 4:16 pm

може би наистина трябвая да хвана някого да ме снима, за да знам какво точно да променя. Аз предполагам, но все пак да подходя малко по-обосновано :)
След спускания доста ме боли хвата и това трябва да го корегирам.....
Euler

Мнениеот overjoyed » Сря Юли 15, 2015 4:26 pm

Euler написа:може би наистина трябвая да хвана някого да ме снима, за да знам какво точно да променя. Аз предполагам, но все пак да подходя малко по-обосновано :)
След спускания доста ме боли хвата и това трябва да го корегирам.....

вероятно имаш неща за коригиране, но и в спирачките може да имаш проблем, ако са твърде галеч ...
Аватар
overjoyed

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри