Клоня към Canyon - имате ли аргументи против?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Клоня към Canyon - имате ли аргументи против?

Мнениеот Navi99ow » Нед Окт 06, 2024 9:58 pm

Здравейте, драги съфорумници, на база проучване от последната седмица: това което виждам по нашите и чужди сайтове, и това което виждам на сайта на canyon bikes, е че те наистина предлагат доста добро съотношение цена - качество. Т.е. при равни други условия за n пари взимаш по - добро колело и то с 6 години гаранция.
Мисля напролет живот и здраве да ги пробвам - с модела grand canyon 6/7 или 8 (дотогава бюджета може да се е увеличил).

Имате ли аргументи, които бихте желали да споделите, против вече почти твърдо изграденото ми мнение че canyon е фирмата за крос кънтри колело?
И един по- конкретен въпрос - да не би за техните велосипеди, само техни аксесоари да са подходящи и съвместими?

благодаря предварително на изчелите и отговорилите!
Navi99ow

Рейтинг: 1260

Re: Клоня към Canyon - имате ли аргументи против?

Мнениеот trail » Пон Окт 07, 2024 4:45 am

Има доста ревюта в нета. По-скоро е даункънтри хардтейл. Минуса му е че са с тежка рамка и като цяло си е с голямо тегло. За някои това не е проблем. При положение че не се гледа тегло като за първо колело е супер.
trail

Рейтинг: 1184

Мнениеот bubobubo » Вто Окт 08, 2024 6:53 am

Сега има добро намаление 20-30% на различна модели на сайта на Каньон. Не e задължително да го хванеш, те често правят намаления.
bubobubo

Рейтинг: 1200

Мнениеот Bi11y » Вто Окт 08, 2024 7:58 am

Леки планински рамки почти няма вече - ако искаш лека рамка трябва от предходните генерации 2018-2020 ... Дори карбоните ги направиха доста солидни и те са тежички .
Bi11y

Рейтинг: 2000

Мнениеот Navi99ow » Вто Окт 08, 2024 4:58 pm

Благодаря на всички които отговориха досега. Да уточня че реално теглото не ми е чак такъв приоритет. Не карам толкова много че да ми е супер важно.
Navi99ow

Мнениеот Bi11y » Сря Окт 09, 2024 10:32 am

Ако не бързаш изчакай черния петък - трябва да си набелязал марка и модел .

Bike-Discount правят много хубави намаления на Cube и Radon . Този е повече от перфектен - няма какво да се желае повече от алуминиев твърдак :
https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-9.0-6
Bi11y

Мнениеот ВелоВело » Чет Окт 10, 2024 5:32 pm

Нищо няма черния петък, не се лъжете да чакате
Аватар
ВелоВело

Рейтинг: 1266

Мнениеот Bi11y » Чет Окт 10, 2024 8:30 pm

ВелоВело написа:Нищо няма черния петък, не се лъжете да чакате

За Бг промоциите си прав в 95% от случаите ... Западните сайтове си е реално намалението специално за цели велосипеди - за части като цяло почти няма намаления.
Bi11y

Мнениеот Boyan1984 » Пет Окт 11, 2024 12:48 pm

Особено на Радон има добри намаления.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот ВелоВело » Съб Окт 12, 2024 3:08 pm

Boyan1984 написа:Особено на Радон има добри намаления.

Точно Радон следях миналата година и нямаше
Аватар
ВелоВело

Мнениеот Boyan1984 » Пон Окт 14, 2024 7:45 am

Аз тая година като се оглеждах за колело, цените на Радоните бяха доста намалени, това беше януари месец.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот martin.radev » Пон Окт 14, 2024 8:33 am

Аз винаги съм пазарувал от Байк-Дискаунт и Байк24 по "Black Friday" и намаленията, са били брутални.
Аватар
martin.radev

Мнениеот Navi99ow » Пон Окт 14, 2024 1:51 pm

Благодаря за допълнителната информация :) разгледах и радоните; примерно jealous е алтернатива на Гранд кениън; плюсовете му са че е по - лек , цените в сайта байк дискаунт са доста намалени, но защо под ягодите окабеляването му е външно .... :/

Извод - няма пълно щастие.....
Navi99ow

Мнениеот http » Вто Окт 15, 2024 8:02 am

Освен естетическо, не виждам практически проблем с външното окабеляване. Дори в някои случай е по-добре да са отвън кабелите и маркучите.
Та, не се отказвай заради подобни неща. Ако геометрията и цената ти пасват, защо не?
http

Рейтинг: 1285

Мнениеот zeedor4o » Вто Окт 15, 2024 8:15 am

Жилото за скоростите минава през рамката. Жилото за спирачката минава отвън. Ако слагаш дропър, можеш да сложиш такъв с вътрешно окабеляване: Кабелът минава от външната страна на долната тръба, но после над средното има дупка, през която се прокарва вътре в седалковата тръба.
Аз съм принцът на бял Ram
Аватар
zeedor4o

Рейтинг: 1559

Мнениеот Bi11y » Вто Окт 15, 2024 10:20 am

Navi99ow написа:Здравейте, драги съфорумници, на база проучване от последната седмица: това което виждам по нашите и чужди сайтове, и това което виждам на сайта на canyon bikes, е че те наистина предлагат доста добро съотношение цена - качество. Т.е. при равни други условия за n пари взимаш по - добро колело и то с 6 години гаранция.

Защо не разгледаш за някоя употребявана и читав full suspension велосипед ? Принципно има интересни оферти за почти нови и много запазени велосипеди втора употреба .
Bi11y

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Окт 15, 2024 10:25 am

Ако вътрешното окабеляване не е с отделни индивидуалн канали е разправия за сервизиране. Иначе всеки има различни разбирания за естетика, та си е валиден аргумент човек да държи на вътрешно.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Sprinter » Вто Окт 15, 2024 11:13 am

Canyon, Radon, Focus, Cube, Ghost, Kona.. базовите им твърдаци са един дол дренки. С много малки изключения вече всички са 1х задвижване и въздушни вилки. В този клас геометриите са консервативно сходни и да има разлики ще са до 100 евро между марките с еднакво ниво на монтаж.
Истинските намаления не са на сайтовете на производителите, а в немските онлайн магазини (bike-discount и bike24 по изключение) и то на отделни бройки и размери. В немския ибей https://www.kleinanzeigen.de/ има също обяви от магазини, на нови колела, значително под стандартните цени. Доставят и до БГ.
След месец най-много ще започнат и масовите намаления, така че не бързай в момента да купуваш.
Sprinter

Рейтинг: 1742

Мнениеот Bi11y » Вто Окт 15, 2024 6:17 pm

Лично аз старата геометрия 69-70 градуса челен ъгъл(офсет на вилката 51 мм) 68-69 градуса(офсет на вилката 42-44мм) и 73-74 градуса ефективен седалков ъгъл за оптимални за ХС - не случайно всички фирми стигнаха до тези ъгли. Понеже станаха "еднакви" като геометрия се тръгна в търсене на нови геометрии и уникалност на модела с цел техния велосипед да се продава повече от другите .
Bi11y

Мнениеот Sprinter » Вто Окт 15, 2024 8:06 pm

Bi11y написа:Лично аз старата геометрия 69-70 градуса челен ъгъл(офсет на вилката 51 мм) 68-69 градуса(офсет на вилката 42-44мм) и 73-74 градуса ефективен седалков ъгъл за оптимални за ХС - не случайно всички фирми стигнаха до тези ъгли. Понеже станаха "еднакви" като геометрия се тръгна в търсене на нови геометрии и уникалност на модела с цел техния велосипед да се продава повече от другите .

Аз бих предпочел 67-68 с 44 мм офсет по ред причини. Не всичко е маркетинг, има и не малка доза рационални промени в геометрията.
Sprinter

Рейтинг: 1742

Мнениеот Bi11y » Вто Окт 15, 2024 9:03 pm

Sprinter написа:Аз бих предпочел 67-68 с 44 мм офсет по ред причини. Не всичко е маркетинг, има и не малка доза рационални промени в геометрията.

Всичко е баланс - едно се подобрява , друго се влошава ... Поне някои марки взеха да правят изцяло custom геометрия за различните размери - не като едно време примерно от XL до XS все 435 чейнстей ... Всички размери 100 мм 32 мм вилка ...
Bi11y

Мнениеот Navi99ow » Вто Окт 15, 2024 10:07 pm

Bi11y написа:
Navi99ow написа:Здравейте, драги съфорумници, на база проучване от последната седмица: това което виждам по нашите и чужди сайтове, и това което виждам на сайта на canyon bikes, е че те наистина предлагат доста добро съотношение цена - качество. Т.е. при равни други условия за n пари взимаш по - добро колело и то с 6 години гаранция.

Защо не разгледаш за някоя употребявана и читав full suspension велосипед ? Принципно има интересни оферти за почти нови и много запазени велосипеди втора употреба .

Тъй като не карам толкова много, сякаш на този етап държа на:
- ново колело с гаранция;
- твърдак, за да е по - леко, и да няма задно окачване за сервизиране;
- влизане в определен бюджет( което с фул окачване, е по - трудно);
Navi99ow

Мнениеот Bi11y » Сря Окт 16, 2024 11:47 am

Navi99ow написа:

Мой приятел си купи нов Cube Attain с шимано 105 от байкцентър - относително тежък е , но не надхвърля обявеното допустимо тегло на ездач+велосипед. Скапа му се задната капла - скъсаха се спици . Байкцентър НЕ уважиха гаранцията - каплата без това е с най-смотания хъб на шимано и спици от 10 стотинки бройката и шина алексримс и сумарно струва под 100 лв . Даде около 3000 лв за велосипед. Гаранция от Бг ??? - според мен няма на практика ...

Закупих употребяван TREK Domane AL3 (шосейка) - предната капла седи накриво във вилката , вижда се на око лесно,но не го забелязах при закупуване на велосипеда. Контактувах с официалния сервиз na TREK по темата - още с първото обаждане им казах ,че нямам фактура за закупуване на велосипеда . Пращах сериен номер , снимки , видео , няколко пъти по телефона комуникирахме и след всичкото изгубено време от 2-те страни се оказа впреки ,че е фабричен дефект - няма гаранция...

И да се сърдят или не нашите търговци - аз на гаранция на местен търговец не бих разчитал . Сигурно има и други примери подобни с неуважена гаранция .

"твърдак, за да е по - леко" - погледни този Canyon :
https://www.canyon.com/en-bg/mountain-b ... dContainer

Обявеното тегло е 14.08 кг. Имам Giant Trance 1 ,SLX 12 монтаж и е обявен с тегло 14.5 кг - фабричните му капли са 2600 грама и сам може да сметнеш ,че с неособено голямо усилие може да се свали под теглото на твърдака. Едно колело е леко , когато е леко - съставено от лека рамка и леки части . Аз лично не мога да си обясня кое тежи толкова на този Canyon .

Колкото до цената - там е въпрос на чакане на подходящ велосипед... Мой приятел си купи почти нов карбонов твърдак Cube със спирачки Deore 6100, SRAM NX 12 задвижване , капли Sunringle и според мен добре работеща вилка на Suntour за 2100 лв от обява . Теглото на велосипеда е около 11.5 кг.
Bi11y

Мнениеот ВелоВело » Сря Окт 16, 2024 3:41 pm

Като вземеш втора ръка го няма кефа.
Купуваш боклуците на хората...
Да е велосипед за 500 лева да вземеш ама при бюджет за нов никъв шанс втора ръка.
Аватар
ВелоВело

Мнениеот Navi99ow » Сря Окт 16, 2024 3:56 pm

Bi11y написа:
Navi99ow написа:

Мой приятел си купи нов Cube Attain с шимано 105 от байкцентър - относително тежък е , но не надхвърля обявеното допустимо тегло на ездач+велосипед. Скапа му се задната капла - скъсаха се спици . Байкцентър НЕ уважиха гаранцията - каплата без това е с най-смотания хъб на шимано и спици от 10 стотинки бройката и шина алексримс и сумарно струва под 100 лв . Даде около 3000 лв за велосипед. Гаранция от Бг ??? - според мен няма на практика ...

Закупих употребяван TREK Domane AL3 (шосейка) - предната капла седи накриво във вилката , вижда се на око лесно,но не го забелязах при закупуване на велосипеда. Контактувах с официалния сервиз na TREK по темата - още с първото обаждане им казах ,че нямам фактура за закупуване на велосипеда . Пращах сериен номер , снимки , видео , няколко пъти по телефона комуникирахме и след всичкото изгубено време от 2-те страни се оказа впреки ,че е фабричен дефект - няма гаранция...

И да се сърдят или не нашите търговци - аз на гаранция на местен търговец не бих разчитал . Сигурно има и други примери подобни с неуважена гаранция .

"твърдак, за да е по - леко" - погледни този Canyon :
https://www.canyon.com/en-bg/mountain-b ... dContainer

Обявеното тегло е 14.08 кг. Имам Giant Trance 1 ,SLX 12 монтаж и е обявен с тегло 14.5 кг - фабричните му капли са 2600 грама и сам може да сметнеш ,че с неособено голямо усилие може да се свали под теглото на твърдака. Едно колело е леко , когато е леко - съставено от лека рамка и леки части . Аз лично не мога да си обясня кое тежи толкова на този Canyon .

Колкото до цената - там е въпрос на чакане на подходящ велосипед... Мой приятел си купи почти нов карбонов твърдак Cube със спирачки Deore 6100, SRAM NX 12 задвижване , капли Sunringle и според мен добре работеща вилка на Suntour за 2100 лв от обява . Теглото на велосипеда е около 11.5 кг.

Почвам отгоре надолу - по отношение на гаранцията предоставяна от българските търговци - съгласен съм; затова и гледам Radon/Canyon;

По отношение на теглото на кениън - всичко друго им е ок, само теглото сякаш им е слабост; наистина е някаква мистерия защо пък са чак толкова тежки.
И точно в тази връзка, изхождайки от логиката,че радоните на байк дискаунт може да са с обявено тегло 12.нещо, но реално да има търговски трик, та затова си им писах официален мейл вчера, и даже днес ми бяха отговорили: ето отговорът им за теглото:

"Thank you for your interest in our bikes, unfortunately we only have measurements for size 16" but you can estimate about 200g more per size so 18" will be about 12.4, 20" about 12.6 and 22" about 12.8"

т.е. за радон jealous 8(за който съм ги питал) наистина теглото е 12-13 кг(според размера рамка);
и съответно, разбирам логиката че лесно мога да олекотя каниона, за да ми влезе в предпочитаното тегло, но и по същата логика - мога да олекотя и радона - но като почна от различни тегла и намаля всяко по 1 кг примерно, пак радона ще е по - лек;

За коментара за цената - също съм съгласен - изчаквам в момента, нямам бърза работа, (сезона приключва)

PS - но иначе се замислям дали да не опитам и зимата да карам, защото съм любител на ските, но от няколко години снега по - скоро го няма, а картите за зимните курорти станаха доста солени, та за зимен спорт - евтин и достъпен, може да си е велотуризма, в лицето на мтб хц :) :) (това са странични разсъждения, да не разводнявам)...
Navi99ow

Мнениеот Navi99ow » Сря Окт 16, 2024 3:58 pm

ВелоВело написа:Като вземеш втора ръка го няма кефа.
Да е велосипед за 500 лева да вземеш ама при бюджет за нов никъв шанс втора ръка.

подкрепям, на този етап ми се иска колелото да е ново.
Navi99ow

Мнениеот Bi11y » Сря Окт 16, 2024 4:27 pm

Navi99ow написа:

Според мен слагате всички велосипеди втора ръка под един знаменател - според мен е неправилно .

Друг приятел си взе от обява гравел на Focus - колкото и да го гледах аз не успях да го различа от нов ... Цената му е 1/2 от цената на нов .

Примерно Canyon 7 не бих го закупил дори и намален ... 8 версия е пак с много компромиси - най-евтините възможно спирачки (1 ниво над тях) най-евтините ротори RT10 , почти най-евтините Шимано главини , най-евтиното възможия Bottom Bracket . Най-евтиния BB e 32 лв , смисления ХТ BB е 39 лв - от второто имам на 11 000 км и няма никакви проблеми . Лично мен ме дразнят подобни икономии на производителите ... Ако тръгнеш да ги продаваш тези най-базови части почти никой не ги иска и не можеш да "извадиш" нищо от вложеното на новото ...
Bi11y

Мнениеот emo_gp » Сря Окт 16, 2024 5:36 pm

Здравейте, мога да споделя опит с каньон като гаранция и дори конкретно с модела Grand Canyon al sl 6.9 който е от 2014. Велосипеда дойде с Реба и след 2 месеца ми излезе единия бушинг. Писах им, пратих вилката, върнаха ми я с пълен комплект сменени части отвътре, поеха транспортните разходи. Велосипеда го докарах до 11.6 кг, без вманиачаване като единствената ми карбонова част беше спейсър под лапата ( само да вметна, че на новите модели са с дропер и бууст, което води до по високо тегло ). Сега карам 13.6 кг мекица 27.5 взета втора ръка. Определено се чувствам доооста по-различно след каране на мекицата. Времената леко ги подобрих на повечето ми сегменти, та идеята ми е вземи си меко да ти е Ок ! И не на последно място и Драг зоната не признават гаранция за разхлабени спици.
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот Navi99ow » Сря Окт 16, 2024 6:41 pm

Bi11y написа:
Navi99ow написа:

Според мен слагате всички велосипеди втора ръка под един знаменател - според мен е неправилно .

Друг приятел си взе от обява гравел на Focus - колкото и да го гледах аз не успях да го различа от нов ... Цената му е 1/2 от цената на нов .

Примерно Canyon 7 не бих го закупил дори и намален ... 8 версия е пак с много компромиси - най-евтините възможно спирачки (1 ниво над тях) най-евтините ротори RT10 , почти най-евтините Шимано главини , най-евтиното възможия Bottom Bracket . Най-евтиния BB e 32 лв , смисления ХТ BB е 39 лв - от второто имам на 11 000 км и няма никакви проблеми . Лично мен ме дразнят подобни икономии на производителите ... Ако тръгнеш да ги продаваш тези най-базови части почти никой не ги иска и не можеш да "извадиш" нищо от вложеното на новото ...

Ами то втора ръка е като жена и кола - на късмет.
Кажете все пак къде да гледам за велосипеди втора ръка? Имаше някакви немски сайтове май , които са по - добре от олх и базар
Navi99ow

Мнениеот Navi99ow » Сря Окт 16, 2024 6:42 pm

emo_gp написа:Здравейте, мога да споделя опит с каньон като гаранция и дори конкретно с модела Grand Canyon al sl 6.9 който е от 2014. Велосипеда дойде с Реба и след 2 месеца ми излезе единия бушинг. Писах им, пратих вилката, върнаха ми я с пълен комплект сменени части отвътре, поеха транспортните разходи. Велосипеда го докарах до 11.6 кг, без вманиачаване като единствената ми карбонова част беше спейсър под лапата ( само да вметна, че на новите модели са с дропер и бууст, което води до по високо тегло ). Сега карам 13.6 кг мекица 27.5 взета втора ръка. Определено се чувствам доооста по-различно след каране на мекицата. Времената леко ги подобрих на повечето ми сегменти, та идеята ми е вземи си меко да ти е Ок ! И не на последно място и Драг зоната не признават гаранция за разхлабени спици.

Моделът на кениън който сте имали, аналог на кой сегашен техен модел е?

Къде препоръчвате да гледам за втора ръка мекици. Ще ми се да се вместя в бюджет , и тегло евентуално...
Navi99ow

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри