Стабилна гума с ниско съпротивление-за XC каране...

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Стабилна гума с ниско съпротивление-за XC каране...

Мнениеот Severus Snape » Нед Май 04, 2008 1:24 pm

Търся стабилна гума с ниско съпротивление при търкаляне.Спрял съм се на Continental Leader 2.1 да я използвам като предна ,а за задна съм се спрял на Maxxis Wormdrive 1.9.Чакам предложения.
Severus Snape

Рейтинг: 1165

Re: Стабилна гума с ниско съпротивление-за XC каране...

Мнениеот XeDoX » Нед Май 04, 2008 3:05 pm

Shwalbe Nobby Nic е добър избор
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Re: Стабилна гума с ниско съпротивление-за XC каране...

Мнениеот rEsPeCT » Нед Май 04, 2008 3:14 pm

XeDoX написа:Shwalbe Nobby Nic е добър избор

:offtopic: Schwalbe :P
Аватар
rEsPeCT

Рейтинг: 1058

Мнениеот MIRO A » Нед Май 04, 2008 7:26 pm

Continental Explorer се представя много добре, според твойте изисквания. Wormdrive няма да има достатъчно добро сцепление и в завойте на някое по песъкливо място ще лоши последствия (падане).
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот Nightbringer » Нед Май 04, 2008 7:53 pm

Explorer не ми хареса като задна гума, за предна се справя доста добре. Погледни Maxxis Ignitor или Continental Escape, в момента и аз обмислям смяна на задната и съм хвърлил око на тези 2.
Аватар
Nightbringer

Рейтинг: 1618

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Нед Май 04, 2008 8:49 pm

МAXXIS MOFO XC, но не знам дали ще може да се намери, а също и HARD DRIVE 2.1 на която балона всъщност не е чак толкова голям, колкото го пише.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот botroid » Вто Май 06, 2008 5:59 pm

MIRO A написа:Wormdrive няма да има достатъчно добро сцепление.

Така е, тая гума изобщо не е за планината, с тоя тънък размер 1.9 наистина се хлъзга в песъчливите места, а ако е мокра почвата да не говорим. Освен това карането ще е некомфортно заради малкия балон. На каменисти участъци, чакъл, също няма да се държи добре гумата, а и прекалено ще друса. Семи-сликовете като тоя Wormdrive, са за градско каране и отвреме-навреме да врътнеш 3-4 км. по някой сух и добре утъпкан междуселски или кърски път, с малък наклон.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот shepo » Вто Май 06, 2008 7:46 pm

shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот mrPesh » Съб Май 10, 2008 8:14 am

Аз карам с този модел предна и задна : http://screambikes.eu/product_info.php?cPath=112&products_id=1134

За близо 120км ползване мога да кажа че се държат перфектно при сухо време на пътя и извън него. При едно от каранетата ме валя дъжд и всъщност се държаха прилично и на мокро (към кално) като за сухи гуми. Смятам че това определено е стабилна гума с ниско съпротивление при търкаляне. Честно казано се стреснах като видях на живо колко е плитък грайфера но те уверявам че работи супер и при доста стръмни изкачвания задната гума не буксува.

НО заради ниското тегло вероятността за спукване е по-голяма(въпреки че досега ми се случи само веднъж), затова ти препоръчвам модела с "race guard":
http://screambikes.eu/product_info.php?cPath=112&products_id=1135
Аватар
mrPesh

Рейтинг: 1336

Мнениеот kpax » Съб Май 10, 2008 3:02 pm

В момента съм с Larsen TT задна и Explorer предна, и това ми се очертава като най-оптимална комбинация за XC. Larsen-а е с плътна шарка и се търкаля добре навсякъде, има дълъг живот (разбирай не издъхва под 90-те ми килограма за месец и половина).
Explorer-а е страхотна предна гума, за задна обаче не бих я препоръчал защото ще се износи доста бързо.
Аватар
kpax

Рейтинг: 1655

Мнениеот did » Съб Май 10, 2008 3:05 pm

kpax написа:В момента съм с Larsen TT задна и Explorer предна, и това ми се очертава като най-оптимална комбинация за XC. Larsen-а е с плътна шарка и се търкаля добре навсякъде, има дълъг живот (разбирай не издъхва под 90-те ми килограма за месец и половина).
Explorer-а е страхотна предна гума, за задна обаче не бих я препоръчал защото ще се износи доста бързо.

Пробвал ли си добрите гуми на Швалбе?

ако не си - пробвай, стига да ги намериш в България!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот CECO » Съб Май 10, 2008 3:34 pm

Един глас за Nobby Nic но това е много субективно, избора на гуми за ХС понякога е по-сложен отколкото за спускане.
Карма на Кенда също е много прилична!
Аватар
CECO

Рейтинг: 1962

Мнениеот taurus13 » Нед Май 11, 2008 8:01 am

Аз каранм и предна и задна swalbe Smart sam - предна 2.1 задна 2,25 мисля. Въпреки че са евтинки гуми се държат много прилично на трева, мокра трева, мокър асфалт, горски пътеки, кал, сняг. Не са от най-леките, но са здрави и леко се търкалят щото имат централен неперекъснат грайфер. Държат ми добре и на странично хлъзгане. Преди бях сложил някви континентали, супер леки..не помня модела, но бяха егати скапаните гуми - на мокър асфалт все едно си на лед, а на трошлива настилка и наклон, не можеш да е качиш на колелото дори.
Аватар
taurus13

Мнениеот Stuny » Нед Май 11, 2008 10:04 am

Smart Sam е много приятна задна гума , евтина , търкаля много добре , не е най-стабилната , но като за отзад това съотношение съпротивление при търкаляне/стабилност на мен ми харесва.
Основния "-" , въпреки 800гр , с които се бях примирил заради цената и въпреки че карам с мека рамка, скъсах и изхвърлих гумата доста преди да я изтъркам.
Stuny

Мнениеот Severus Snape » Нед Май 11, 2008 11:02 am

От това ,което прочетох разбрах ,че континенталките отпадат поради лошо сцепление и слаба износоустойчивост.Остават Максис Ларсен ТТ (може би за задна тази шарка е по добра ор Schwalbe Smart Sam) затова Смарт Сам-а остава за предна.Благодаря за предложенията,много ми помогнахте.
www.forthenature.org :crazy:
Severus Snape

Мнениеот kaRAM » Нед Май 11, 2008 12:23 pm

Стига глупости аз карах с континентал вертикал отпред и съм доста доволен (2.3) - гумата е доста добре.Зимата при 20см сняг предната спирачка (като се намокри) не можеше да отскубне вертикала от снежеца , само на киша го блокираше.
Аватар
kaRAM

Рейтинг: 998

Мнениеот THEZOGGO » Нед Юни 22, 2008 11:17 am

did написа:Пробвал ли си добрите гуми на Швалбе?
ако не си - пробвай, стига да ги намериш в България!

Kои са добрите гуми на Швалбе? :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Racing Ralf

Мнениеот Дизел » Чет Юни 26, 2008 3:32 pm

Две ръце за Schwalbe Racing Ralf 2.1 От няколко месеца съм с такива, скъсвам ги от каране, няма друга толкова яка гума с 450 гр! Взех ги за едно състезание, че са по-леки, но от тогава не съм ги свалял. Добри са обаче предимно на сухо/твърда настилка.
За по-лизгаво - пак Швалбе, но Ноби Ник.
А пък от Швалбе препоръчват универсалната комбинация предни Ноби Ник, задна Рейсинг Ралф, но аз лично не съм я пробвал.

Поздрави на всички, това ми е първото съобщение тук :beer:
Аватар
Дизел

Рейтинг: 1970

Мнениеот klmn » Пет Юни 27, 2008 9:36 pm

Остават Максис Ларсен ТТ (може би за задна тази шарка е по добра ор Schwalbe Smart Sam)
Ларсена и на малко кал е като шейна,иначе е бърз.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот THEZOGGO » Пон Юни 30, 2008 4:00 pm

Някой джитка ли с такава гума - http://www.ridespot.net/product_info.ph ... cts_id=509 и ако да, моля нека да даде някакъв коментар. Разбира се моля нека и другите съфорумци се включат, какво мислите за тази гума? Дали ще се търкаля бързо на асфалт и едновременно да е стабилна на черен път?
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот rarekin » Вто Юли 01, 2008 2:35 am

От личен опит.

+

Гумата има много ниско съпротивление при търкаляне.
Износва се относително бавно (говоря за нормалната, а не за меката смес).
Евтина е.

-

Много слаби са и стените. Едната от тези, които ползвах (задна) завърши живота си с разпран борд от остър камък , а беше с почти нов протектор. При другата опита да се кара с малко по-ниски налягания на няколко пъти завърши със спукани гуми (нито веднъж snake bite :) ).

Това нещо ако се кара на нещо различно от сух/леко влажен черен път или напълно сух асфалт може да ти изправи косите при завиване. На мокро не вдъхва чувство за стабилност и винаги съм имал едно наум при завиване. Иначе е относително предсказуема, но, пак казвам, карана предпазливо. Наляганията, при които е карана са 2.2/4 атм. за предна и 2.8 - 3.2 атм за задна.
Като цяло гумата е добра за цената си, но не държи на тормоз/аграрене/брутален терен. Става за относително нормални XC трасета или чисти от сериозни препиятствия (корени, остри камъни) пътеки и пътища. Не бих я карал по терени/трасета с големи денивелации. :agree:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот THEZOGGO » Вто Юли 01, 2008 9:47 am

Много благодаря за отговора. Много ми хареса грайфера й, но явно в моя случай тази гума отпада тъй като ще карам през агресивен терен. :)
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот Severus Snape » Вто Юли 01, 2008 10:57 am

Напълно съм съгласен с THEZOGGO. ;)
ПОЗДРАВИ!!! :beer:
Severus Snape

Мнениеот botroid » Вто Юли 01, 2008 9:14 pm

THEZOGGO написа:явно в моя случай тази гума отпада тъй като ще карам през агресивен терен

В този случай ти трябва гума за агресивно XC, а за него размер 2.1 на гумата е недостатъчен. Нужно е нещо 2.2, 2.25-2.35, като в същото време гумата да става и за асфалт. Тоест непрекъснат грайфер в средата и по-твърда смес. Лично аз съм много доволен от тази гума, която отговаря напълно на горепосочените критерии. С нея не е проблем да изминеш 60-70 км на асфалт, без да имаш чувството, че залепва за пътя и е тегаво въртенето. На всякакви черни пътища, пясъци, камънаци, чакъли, сцеплението е добро, няма неприятни изненади и при бързи спускания гумата дава стабилност и увереност, каквато липсва при 1.95-2.1 гумите за обикновенно XC.
Аватар
botroid

Мнениеот THEZOGGO » Вто Юли 01, 2008 9:34 pm

Да, CST - то е добро предложение наистина. Карал съм с такива гуми, бяха 2.35, не си спомням дали с този модел обаче. Спомням си че много трудно се износиха. Ммм ще го мисля и този вариант. Иначе принципно това което така съм замислил и което според мен не отпада като вариант е Хай Ролър обаче от по твърдия вариант - 2.35.
Прав си за балона на гумата и аз мисля че 2.1 ще е малко за по сериозно ХС каране. :) :agree:
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот THEZOGGO » Нед Юли 13, 2008 9:45 am

Вчера на Обиколката на Витоша, пробвах CST 2.35 като задна гума и предвид здравото газене на камъни и големи контри, гумата не е мръднала. Препоръчвам я на всеки който иска твърда гума и смея да кажа гума с дебели стени за малко пари. :)
На асвалт се върти добре, има сцепление по пътеки с корени кал и камъни. Може би не се държи много добре в завой но зависи с каква скорост влизаш в завоя.
Ако трябва да й дам някакъв рейтинг, според мен е 4.5/5 :)
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот Attention-rider » Нед Юли 13, 2008 5:17 pm

А какво бихте казали за това CST --> http://dimibike.com/product_info.php?cP ... 64bcfb5a30
Чудя се как се държи (не за XC, а за Freeride терени).

Attention to the ride, Attention to the rider!
Аватар
Attention-rider

Рейтинг: 999

Мнениеот botroid » Нед Юли 13, 2008 7:46 pm

Bike%or%a%real%bike написа:А какво бихте казали за CST C-1388.

Имам такава, но я карам само зимата, като задна. Грайфера и е за кал. В сняг добре се държи. Бях я сложил отначало като предна, но на мокър асфалт в остри завои изпущаше, което е типично за гумите с грайфери тип бутон. Като задна в калните черни пътища е добре, захапва стабилно. Не я ползвам лятото, защото на асфалт има повече съпротивление при въртене, а и е по-тежка и дебела от CST C-1388. Нямам представа как ще се държи на сухи черни пътища и FR/АМ каране. Ако искаш я пробвай и пиши. Дори и да не останеш доволен от нея, поне няма да се набуташ с много пари.
Аватар
botroid

Мнениеот THEZOGGO » Нед Юли 13, 2008 8:38 pm

Bike%or%a%real%bike написа:А какво бихте казали за това CST --> http://dimibike.com/product_info.php?cP ... 64bcfb5a30
Чудя се как се държи (не за XC, а за Freeride терени).

С тази гума съм отзад. За ХС става но за ФР и е малък балона. Сравнено с предишната ми стара гума - Максис Хай ролър - 2.35 - ЦСТ 2.35 е по малка от към ширина. За височина на гумата съпоставена с Хай ролъра мисля че са еднакви. :)
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот Attention-rider » Нед Юли 13, 2008 8:44 pm

Мерси за информацията! Ами ще си купя и ще споделя впечатленията си от нея. :agree:

Attention to the ride, Attention to the rider!
Аватар
Attention-rider

Рейтинг: 999

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри