Drag ZX5 vs HT1 (+RS Tora)

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Drag ZX5 vs HT1 (+RS Tora)

Мнениеот Forbidden » Сря Юли 08, 2009 5:51 pm

Здравейте, тази седмица ще си вземам колело за КК. Ограничих вариантите до тази два модела. Въпросът ми е дали има драстични разлики в окомплектовката, който биха наклонили везните към едното или другото колело. По-склонен съм да взема ZX5 заради Alloy 7005 рамката и alivio-то; от друга страна пък, HT1 са го пуснали с RS Tora 302. Минус на HT1 е, че има размери на рамката 18 и 20, а аз съм 180 см и някак си на 19 инчови рамки се чувствам най-добре. Друг въпрос, който ме вълнува, са спирачките. От Веломания ми казаха, че тези на ZX5 - Tektro-855 Cast aluminum alloy V-brake, са добри ви-брейкове. Знам, че звуча банално, но все пак ще бъда благодарен на съвети: плюсове/ минуси/ възможност за ъпгрейд.
Forbidden

Рейтинг: 1260

Re: Drag ZX5 vs HT1 (+RS Tora)

Мнениеот za6tovsenamen » Сря Юли 08, 2009 7:39 pm

Аз карам нещо като ZX5-цата. Аливиото при мен си сменя перфектно. И спирачките ми са същите. Бих казал, че за В-брейк са много добри (никакви проблеми с тях).
Ако това е така:
Вилка: Suntour XCM-H-LO 120>60 V-brake/disk

Значи ZX5 трябва да е едно приятно колелце.
Вилката на НТ1 е доста стабилна и все пак RAM си е RAM! :)
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот SStoeV » Сря Юли 08, 2009 7:52 pm

Аз карах ZX5 до скоро.Вилката първоначално я смених с Епикон,а малко преди да сменя рамката сложих Дуро.С Дуро-то усетих доста по-голям комфорт в спусканията.Спирачките ги смених в началото с дискови,но от моите наблюдения смея да твърдя,че тези които са стандартни с велосипеда спират много добре.Най-добре е да сложиш два брейкбустъра за да получиш по-голяма спирачна сила.Моят съвет е ако ще взимаш ZX5 да заявиш в магазина,че искаш велосипеда с друга вилка Епикон или Дуро като ти приспаднат XCM-a от цената и два брейкбустъра.Ще се получи доста приятен велосипед като за начало,а след известно време ще разбереш какво ти е необходимо при каране и кое да смениш. :agree:
@psixopat- до преди 2 седмици с ZX5 сега KTM XC 3.0 comp,но е стар модел.
Последна промяна SStoeV на Сря Юли 08, 2009 8:11 pm, променена общо 1 път
Аватар
SStoeV

Рейтинг: 2000

Мнениеот psixopat » Сря Юли 08, 2009 8:07 pm

Съгласен съм с теб за ZX5, но все пак TORA е по-добра от дуро.А и но ram-а също може да сложи бустър.Но ZX5 е по-добра рамка от HT1 и е много по лека.Така че байковете са равностойни според мен.Но аз бих взел Ram-a.
П.П SStoev с каква рамка си.
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот Forbidden » Сря Юли 08, 2009 10:38 pm

Благодаря за съветите. Мога да отделя пари за Suntour XCR-LO... Всъщност Suntour XCR-LO нали е по-добра от Suntour XCM V2? А във "Веломания" биха ли се съгласили да моднат ZX5-та?
Forbidden

Мнениеот Stuny » Чет Юли 09, 2009 6:24 am

Аз не бих се замислял много , основната разлика е във вилките. Това си е достатъчно важен компонент.
За останалите неща
ZX 5 - по-лека рамка(може би) , малко по-добри дерайльори и касета.
HТ - по-добри кормило, лапа, колче , капли , лостчета за спирачки

Според мен дори със дарт, рам-а е малко по-добрия вариант.
Най-гадното при него са курбелите , освен че са калапави са кофти стандарт и трябва да ги сменяш заедно със средното , но ако го направиш след 1-2 години то и без това ще е за смяна. А за курбелите на драга си нямам никаква идея доколко са читави.
Stuny

Мнениеот SStoeV » Чет Юли 09, 2009 6:44 am

XCR-Lo е по-добре от XCM-a не вярвам да имат против да ти сменят вилката при покупка.
Аватар
SStoeV

Мнениеот pe60t0 » Чет Юли 09, 2009 8:33 pm

Вземи си Ram-a и не се занимавай с Веломания. (нищо че в момента си мислиш, че е по-скъпо и другия е с по-хубави чаркове). ...и аз така си мислех
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот yavka » Чет Юли 09, 2009 8:49 pm

+1 за RAM + Tora.
Карам тази комбинация вече половин сезон и съм много доволен. С Тората (сравнявам с дарт1) предницата се вдигна малко и рамката ми пасна идеално т.е. в момента ми е удобна за всичко - въртене/спускане. За останалите компоненти не мога да сравнявам, защото не съм карал със zx5, но мога да дам само 1 отрицателен коментар за всички компоненти по колелото - калодките на v-brake спират добре само в началото, а след като се покарат (не толкова, че да са съвсем изтрити) започва да се усеща как спирачките спират по-малко, за това смятам, че е добър варянт да се сменят със Kool Stop.
За скоростите на Ht1 също съм положително настроен. От както съм купил колелото не съм се старал да паза който и да било компонент по-него т.е. използвал съм колелото за каране малко над възможностите му и до сега не съм имал проблем нито със задния нито с предния дерайльор. Превключват безпогрешно въпреки, че са от най-ниския клас на Sram.
Курбели + средно - добри до толкова до колкото може да се очаква от едни компоненти от ниския клас (за тях не мога да дам мнение за работа, защото не знам какво да очаквам от едни курбели).
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот k0k0 » Чет Юли 09, 2009 9:31 pm

Вземи HT1 просто вилката е убийствено яка :agree:
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот Forbidden » Чет Юли 09, 2009 11:44 pm

Не, реших ZX5 ще е... въпросът е вилката - RST GILA T7; XCR-LO или SR Suntour Raidon... И много зависи какво имат във Веломания...
Forbidden

Мнениеот SStoeV » Пет Юли 10, 2009 6:43 am

Във Веломания ще намериш вилките на SR Suntour RST не продават,защото представителите са други.Raidon-a e по-лек от XCR-a,но незнам с колко.Ако ще караш малко по-агресивно според мен е по-добре XCR.Вътре и двете са с патрон и се сервизират лесно,но това ще е по-нататък.
Аватар
SStoeV

Мнениеот Forbidden » Пет Юли 10, 2009 10:49 am

Така, поръчах си зх5 и смених фабричната хср с рейдън. Грешка ли направих...тежа 95 килограма
Forbidden

Мнениеот papi007 » Пет Юли 10, 2009 4:52 pm

Не ми се търси дали си с в-брейк, но ако си - за 15 лева(единия комплект) си купи 3 компонентни калодки, защото по-малко износват шината, спират по-добре.. Въобще една добра инвестиция са!
За вилката - наистина трябва да чистиш тръбите при почти всяко каране, защото и много малко мръсотия влошава работата и. Аз моята я смазах 2-3 пъти с малко масло за вилки и стана доста прилична. Не е кой знае какво, но като за начало ще ти върши доста добра работа :agree: Поне моята до момента моята няма луфтовете, които при толкова и такова каране получих от стария XCM.
Почиствай венците и веригата, смазвай редовно, няма да имаш никакви проблеми :agree:
Аватар
papi007

Мнениеот pe60t0 » Пет Юли 10, 2009 5:30 pm

Естествено че си направил грешка :D казаха ти хората, да беше слушал. Разбира се, не ти желая да имаш проблеми с колелото. Успех
Аватар
pe60t0

Мнениеот Forbidden » Пет Юли 10, 2009 6:49 pm

Така, взех велосипеда и ще бъда кратък. Относно велосипеда...рамката е 20 инча... и някак си не се чувствам удобно. Вилката е ок. Най ужасното нещо е седалката...в момента пиша от телефона и го тикам защото не си усещам задника. Изключително неудобна седалка. До метростанция гм димитров успях да издържа но мисля да гм тикам до студентски град. Скоростите са ок. Явно не съм за твърдак и това е.

Искам да споделя и негативното си мнение за веломания. Първо пробутаха ми преден дерайльор алтус, въпреки във сайта им пише аливио. Второ, когато ги помолиш за препоръка, само те гледат некомпетентно. Недоволен съм от обслужването. Говоря за магазина срещу центъра по хигиена. Това е. Най вероятно ще продам велосипеда,защото просто не е моят велосипед.Благодаря на всички мнения.
Forbidden

Мнениеот psixopat » Пет Юли 10, 2009 6:53 pm

Смени седалката.Това, че е твърдак няма толкова голямо значение.А относно рамката-ами три пъти мери, веднъж режи.Да беше пробвал и щеше да разбереш, кой е подходящият за теб размер. :banghead:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот pe60t0 » Пет Юли 10, 2009 8:49 pm

Forbidden написа:Искам да споделя и негативното си мнение за веломания.

ооо тепърва ще го търпиш :D
Аватар
pe60t0

Мнениеот Forbidden » Пет Юли 10, 2009 9:06 pm

Напротив - продавам колелото и повече не ми се занимава с тези магазинери... В интерес на истината, може би главният проблем е, че съм свикнал с колелета със заден и преден шок и доста меки седалки. С тях съм изминавал и прилични за аматьор 100 км на ден...а с това не мога и 5 да извъртя понеже се умарям и ме боли дупето ;) Явно тези твърдаци не са за шишковци към мен ;) да ми е за урок ;)
Forbidden

Мнениеот edinmilion » Пет Юли 10, 2009 9:17 pm

ще свикнеш със седалката, проблема може да е от това, че не си сядал от много време на колело...това да ти е проблема :agree:
edinmilion

Мнениеот edinmilion » Пет Юли 10, 2009 11:02 pm

сега видях че си пуснал за продажба, моя съвет е да не бързаш - покарай поне седмица и без това ще вземеш парите които търсиш, тъй като колелото си заслужава.
Струва ми се прибързано или и ти като мен имаш синдром като си купиш нещо започваш да търсиш кусурите и да се вайкаш...При мен този симптом минават след ден, два...:eyebrow:
та така де идеята е, че след седмица при всички положения ще успееш да вземеш сумата която търсиш, помисли си :peace:
edinmilion

Мнениеот azsa-bachinito » Пет Юли 10, 2009 11:18 pm

Бе да си зима РАМ едно с дарт 1 отпреде и да му мирне главата после. След сумата му и похарчени пари. Аз съм 170 с 18,5 рамка и ми е удобна, доста даже. Ти си 180 на 20 рамка би трябвало да ти е супер, дори като сам карал драгове кормилото идва по-напред, отколкото на моето колело, значи на теория би трябвало да е още по-супер. Смени седалката и свикваи. Не виждам как (ако е била евтина) мекицата да не те изморява повече от твърдака, при условие че там част от енергията отива в "саговете". Но все ппак РАМ-манията е голяма и докато не се насмъркаш с РАМ няма да спреш. Действай. Успех. Но искам да подчертая, че колелото ти в момента е на границата на супер за съотношението българска марка, цена и крос кънтри. (Абе цените не трябваше да ги вдигат ама...)
САМО РАМ БИЧИС.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот Анелия » Пет Юли 10, 2009 11:25 pm

Като си взех колелото и го подкарах по един баир в 14 часа на жегата, изморих се, попотих се, заболяха ме задните части и си мислех, че съм направила грешка с покупката на велосипед. Е, след малко повече от година, вече мога да се похваля с хиляди изминати километри на колело. Така че след 20 минути върху колелото не знам как реши, че не е за теб. зх5-та е една чудесна рамка.
Аватар
Анелия

Мнениеот ICEonFIRE » Съб Юли 11, 2009 12:17 pm

Просто недоумявам какви хора има.... :crazy: Човек щом имаш пари за да купуваш секи ден колело..ОК!Брутално смешно е това да покараш колелото 20 минути и да решиш,че не струва.Първото което е хората ти казваха ли казваха РАМ,ама ти не,е няма лошо,драга е хубаво колело също.Утре ще купиш Спешалайзд за 5000 лева и пак ще кажеш,че не е за теб.Ако не си карал дълго време колело (изключая каране до супермаркета) е нормално да ти е адски неудобно.За 2-3 дена се свиква!А това за твърдаците и мекиците,мога да ти кажа само,че предишното ми колело беше мекица и сегашния ми твърдак ме вози по-меко с прекрасната вилка и хубави гуми.Избора е твой!Най-лесно можеш да отидеш до МЕТРО да натовариш у колата една купчина желязо с 6 дискови спирачки и 13 амортисьора и да му се кефиш,че вози меко,а спирачките коват страшно :beer:
"If you are going through hell, keep going"-Winston Churchill
"Dancing: the vertical expression of a horizontal desire"-George Bernard Shaw
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand"-Woody Allen
Аватар
ICEonFIRE

Рейтинг: 1111

Мнениеот papi007 » Съб Юли 11, 2009 12:30 pm

@Forbidden, не наливай от пусто в празно. Първите ми карания на шосейка бяха свързани с чиста агония - дори след като се изкъпех, неможех да се забърша, защото болката бе неописуема. Но всеки спорт в началото е най-гаден. Докато дупето ти свикне на специфичното натоварване , ще е така. Другото е че може да не ти е настроена седалката добре - да е под голям наклон (а трябва да е водоравна), да е прекалено назад/напред, или в най-лошия случай - седалката да не е за твоето дупе. Трябва да си поиграеш с тези работи. А те боли от това , че мъдогъзието ти не е свикнало на такива натоварвания и въобще то да носи тежестта, която иначе ти носят краката. Та то трябва да се приспособи към натоварването. Съответно и да продадеш колелото и да вземеш със заден амортесьор, тази адаптация ще продължи и пак ще те боли, а самия заден амортесьор няма да има никакво значение в тази насока. Само ще дадеш адски много пари. Карай така, болката в началото е неизбежна. Нещото което много силно ти препоръчвам да направиш е да си вземеш колоездачни панталони със вложка, която е мека и точно служи за да не се изръбваш толкова.
Аз съм 175 и карам 19", така че ти с тези 20 инча според мен не би трябвало да се оплакваш. Ако чувстваш колелото голямо - по добре си вземи по-къса лапа и бутни седалката напред.
http://www.evanscycles.com/help/#mountain
Пък и редовно го казвам - недей робува на цифрите, ползвай ги само за ориентация :agree:
С други думи - не прави грешката да продаваш това много приятно колело, дай му малко време да си паснете , после ще си го :love:
Давам ти съвет , ти ако искаш се съобразявай с него :peace:

Best wishes, papi007 :beer:
Аватар
papi007

Мнениеот Night_Falcon » Съб Юли 11, 2009 3:48 pm

ICEonFIRE написа:Просто недоумявам какви хора има.... :crazy:

Чак пък да недоумяваш...
Не е като да си бил от тези хора доскоро :)
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот ICEonFIRE » Съб Юли 11, 2009 3:51 pm

Night_Falcon написа:

Чак пък да недоумяваш...

Скоро не ми се е случвало да си купя колело и като се прибера вкъщи да го пусна за продажба!
"If you are going through hell, keep going"-Winston Churchill
"Dancing: the vertical expression of a horizontal desire"-George Bernard Shaw
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand"-Woody Allen
Аватар
ICEonFIRE

Рейтинг: 1111

Мнениеот blago_93 » Нед Юли 12, 2009 10:22 am

ICEonFIRE написа:
Night_Falcon написа:

Чак пък да недоумяваш...

Скоро не ми се е случвало да си купя колело и като се прибера вкъщи да го пусна за продажба!

И не само на теб не ти се е случвало.
Deinen Hass rammst du wie einen Stein
In ihn hinein
Rammstein!
Аватар
blago_93

Рейтинг: 1178

Мнениеот SStoeV » Нед Юли 12, 2009 1:16 pm

Според мен пробвай някоя друга седалка.Ако не си карал скоро колело отначало ще е така некомфортно.Дори и да си карал до скоро със смяната на седалката се получава така.По-добре е да караш твърдак,отколкото евтина мека рамка... Ако някак ти е неудобно на дължина пробвай със смяната на лапата с по-дълга или по-къса.И аз скоро си взех нова рамка и ми е доста странна и не се чувствам така както на старата,но с карането се свиква.Предишната ми беше такъв Драг и мога да кажа само хубави неща за рамката отделно и за компонентите с нея.
Аватар
SStoeV

Мнениеот Forbidden » Пон Юли 13, 2009 12:06 am

Покарах го отново малко - болката в задника я имаше, но с идея по-малко. Кусурите са няколко... като обкрача колелото, имам 0 см пространство и като карам, имам чувството, че много голяма тежест пада върху дланите ми и съответно изпитвам дискомфорт, като държа ръкохватките....
Forbidden

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри