Всички писали до момента са предложили добри варианти, нека и аз споделя какво съм замислил за моето предно колело.
До сега бях (и все още съм) с
Mach1 2.30 Disc,
Shwalbe HP rim tape,
36 бр. DT Champion + 36 броя месингови DT нипли и
Formula DC20. Нямам теглото на всички компоненти по отделно, но поне имам общото - точно
1089 грама с магнитчето на компютъра

От известно време съм решил да сменя главината, с нещо с капсуловани лагери (чиста прищявка, без изобщо да имам нужда - признавам си) и тъй като се намери купувач на цялото, старо, предно колело, започанх да си избирам компоненти за новото. Реших, че щом така и така ще се купуват нови компоненти, то поне мога да избера една идея по-леки такива. Защо - с моя тип каране и за един сезон време, старото колело издържа без каквито и да е проблеми и профилактика.
Главината: бях си я харесал вече -
Quad QDH-03F. Реално тегло с QR-а -
218 gr.
Шината: реших малко да рискувам и избрах нещо, което май все още никой не е пробвал -
Mach1 Neo Disc. Реално тегло -
469 gr.
Спиците: тук ми беше най-трудно. Дали да са DT Revolution, Competition (че имат два размера) или Alpine III. Или пък Mach1 Pro... След като получих главината и шината, се разбра че ще са ми необходими спици с дължина 260 mm. Използвайки калкулатора на DT Swiss си извадих теглата на техните спици (не твърдя, че са 100% верни, все пак говорим за данни на производителя). Ето табличка:

Насочих се към DT Competition, но в Макском правят ревизия на склада и дори и те не знаят какво имат налично. Този понеделник обещаха да се обадят "след 1-2 дни" и да ми кажат ... Е, познайте дали се обадиха

Така в крайна сметка поръчах Mach1 Pro, които успях и реално да изтегля снощи - 32 бр. спици с дължина 260 mm (
161 gr)+ 32 бр. обикновени месингови нипли -
30 gr.
В крайна сметка, се получава готово предно колело, достатъчно здраво за XC, побиращо гуми до 2.3, с тегло от 898 грама (вкл. бадаж и QR) и на цена от около 140 лв. с наплитането