Главина SRAM X7 - предна и задна, и избор на главина

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Главина SRAM X7 - предна и задна, и избор на главина

Мнениеот mentalhead » Сря Юли 06, 2011 8:06 pm

Здравейте, интересуват ме въпросните главини на SRAM. Информацията за тях във вид на потребителски мнения в мрежата е доста оскъдна, а и в нашия форум не намерих нито дума.
Надявам се, ако имате някакви впечатления от въпросните главини да ги споделите тук.

Също така бих искал да задам два въпроса.

Първият от тях е свързан с избор на главини - предна и задна. Насочил съм се към гореспоменатите SRAM или Shimano XT. Ако не се лъжа попадат в един клас, но вие лично кои бихте предпочели? По данните които видях SRAM-ските би трябвало да са малко по-леки и са с капсуловани лагери. От друга страна несъмнено шимановските главини са по-популярни. SRAM главините пък са само с 32 дупки, което не е фатално за мен защото тепърва ще взимам и шини, но пък дали това все пак не е недостатък? Аз съм ултра лек човечец (< 60кг. :) ) и по-принцип не карам твърде агресивно, макар и да предпочитам посоката "надолу", така че не мисля че бих могъл да имам проблем с по-малкия брой спици, но все пак съм леко притеснен тъй като в момента съм с по 36 спици на колело и не зная дали разликата е осезаема спрямо колелата с 32 спици.

Второто ми питане е свързано със съвместимост на SRAM X7задна главина (http://www.sram.com/sram/mountain/products/sram-x7-hub) с ето тази касета на Shimano: http://screambikes.eu/bg/venec-kaseti-mtb/2744-venec-kaseta-shimano-acera-cs-hg30.html . В БАС ми казаха че SRAM главината не е съвместима с Shimano касети, което ме озадачи понеже от всичко което съм прочел съм останал с впечатлението че няма проблеми да се комбинират. Сегашната ми главина е ето такава: http://izkystvo.com/product.php?ProductID=326. Това на мен ми изглежда просто като смяна на две главини на шлици и не виждам причина да не са взаимозаменяеми (изключвам различния монтаж на диска, което е главната причина за смяната на главината). Има ли разлика между шимановските шлици и тези на SRAM?
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Re: Главина SRAM X7 - предна и задна, и избор на главина

Мнениеот Ozzie » Сря Юли 06, 2011 8:36 pm

mentalhead написа:Второто ми питане е свързано със съвместимост на SRAM X7задна главина (http://www.sram.com/sram/mountain/products/sram-x7-hub) с ето тази касета на Shimano: http://screambikes.eu/bg/venec-kaseti-mtb/2744-venec-kaseta-shimano-acera-cs-hg30.html . В БАС ми казаха че SRAM главината не е съвместима с Shimano касети...

без да искам да обидя момчетата от БАС, обачеееее....
тяхното си е опит да си продадат стоката
Колкото до 32-та отвора за спиците, не се притеснявай. Аз съм ~ 80 кг., шините ми са по 520 гр., 32Н и понасят на тормоз.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот botroid » Сря Юли 06, 2011 10:07 pm

mentalhead написа:От друга страна несъмнено шимановските главини са по-популярни... интересуват ме главини на SRAM. Информацията за тях е доста оскъдна, а в нашия форум не намерих нито дума.

По-популярно не значи непременно по-добро. Има си причини част от колоездачите да странят от шимански главини и да предпочитат други производители, но не точно SRAM. Главините им сa екзотика и много малко хора се престрашават да ги купят. Ако си падаш експериментатор, може да си първият, който ще даде отзиви.

mentalhead написа:Има ли разлика между шимановските шлици и тези на SRAM? В БАС ми казаха че SRAM главината не е съвместима с Shimano касети...

Шлиците са си шлици, разбирай че няма разлика. За това което са ти казали в БАС, мога само да се :D
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот mentalhead » Чет Юли 07, 2011 12:20 am

botroid написа:По-популярно не значи непременно по-добро.

Да, зная. Опитвах се да кажа, че СРАМ-ските главини са твърде непопулярни, но се надявах, че може би у нас това няма да е съвсем така понеже ги мернах и в разни други магазини, та реших че сигурно се продават.

botroid написа:Ако си падаш експериментатор, може да си първият, който ще даде отзиви.

Абе надявах се да не съм :D . Принципно сякаш се бях насочил повече към шиманските главини тъй като човек може да добие горе-долу представа какво да очаква от тях. Мнения за тях - бол.
Но пък то и в екзотиката си има чар :)

botroid написа:Има си причини част от колоездачите да странят от шимански главини и да предпочитат други производители, но не точно SRAM.

Признавам, че това събуди любопитството ми. Наистина попаднах и на отзиви от хора, оплакващи се че главините им се скапали за отрицателно време, но не зная дали имаш предвид точно тези причини. Иначе аз като друга алтернатива на Шимано май само за Формула се сещам. В този ценови сегмент имам предвид.

Както и да е. Благодаря и на двама ви. Помогнахте ми да се ориентирам в обстановката.
Аватар
mentalhead

Мнениеот codename47 » Чет Юли 07, 2011 9:14 am

аз също бях тръгнал да избирам задна главина но за 36 спици т.к. шината ми е таква. Оказа че почти всички във средно - високия клас са за 32 докато в ниския са по - разпространени 36. Така че си земи за 32 за да нямаш после ядове, откъм здравина едва ли има някаква разлика :agree: . Има и главини на Дартмур и Novatec в този клас, виж по магазините(в мтбр има малко писано за Новатек)
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Назад към Продукти за крос-кънтри