Дойде колелото още на 23 юли, но бях малко зает с един бял автобус и т.н.
Много добре опаковано! Убеден съм, че дори да го хвърля от втори етаж както е с кашона нищо няма да му стане. Ето снимки от разопаковането:
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 633f9a58aeПърви разхвърляни и разбира се крайно субективни впечатления:
- гумите са с френски вентил, ще трябва да си купя преходник; малко по-трудно се намират вътрешни гуми за 29"
- имаше кратко замисляне като го сглобявах: проходни оси отпред и отзад
- изглежда огромно: рамка L с доста дебелата долна тръба и 29" гуми с 2.2 балон... като застана до някоя шосейка S размер е направо нелепо

- 10 кг е
много по-леко от 14 кг - някак си неестествено го усещах първите дни; все пак това са 5% разлика в теглото на цялата система колоездач + колело
- гумите Continental RaceKing 2.2 29" имат осезаемо по-слабо сцепление от комбинацията Schwalbe Nobby Nic (F) + Racing Ralph (R) на 26-цата ми — май ще ги сменям
По-многословно ще опиша усещането от карането по едни и същи места в горната част на Западен парк — нарочно карах там доста със ZX5, за да си създам много добро усещане и да го ползвам после за сравнение:
1. Този Canyon вози много по-меко от ZX5! Не знам точно на какво се дължи, но нямам колебания
"абе дали ми се струва или вози малко по-меко?". Гуми, 29" капли, карбонови спици, карбонова рамка - всяко от тези неща има някакъв принос за по-меката возия, но кое колко не знам. Става дума за по-малки неравности съизмерими с павирана улица. За големи дупки, камъни над 5 см и подобни препятствия не усещам кой знае каква разлика, но категорично има разлика по леко разровена горска пътека с дребни камъчета, корени, съчки. Вчера минах и по павираната ул. Пиротска и определено се долавя разлика.
2. Има една криволичеща пътечка успоредна на реката в Западен парк, на няколко места заради дървета трябва рязко да се сменя посоката ляво-дясно-ляво. Струва ми се, че като опитам да мина с висока скорост по-малко ме слуша това колело спрямо ZX5. Малко се колебая дали наистина е така или не съм му свикнал, но някак си по-тромаво ми се струва в тази ситуация. Пак ще пробвам да мина със ZX5 и после Canyon за сравнение.
3. По-стабилно се държи на гаден терен. Има един силно изровен от дъждовете път в парка. Може да се държи добра скорост по една тясна пътечка на ръба между пътя и гората, но ако изпуснеш линията се навираш в микс от коловози и едра речна баластра. Със ZX5 ако попаднех в коловозите беше по-голяма борба за оцеляване (нямам падане все пак), отколкото с този Canyon. Предполагам, че се дължи най-вече на големите търкала.
4. Terralogic системата на Fox работи отлично! Много се радвам, че си я взех. Като врътнеш threshold контрола се втвърдява все едно е заключена и с въртене на педалите няма никаква реакция, но се отключва моментно дори от най-дребни коренчета.
5. Много по-нееластично в посоките в които не трябва да бъде. На ZX5 му поддават курбелите като се изправя с всички сили на педалите и съответно започва леко да стърже веригата. При остро влизане в завой пък звънтяха дисковете на спирачката, защото се суче и допира в накладките. Тука няма никой от тези ефекти за момента. Усещането е за много солидна машина, което е някак си парадоксално спрямо ниското тегло.
Цялостното впечатление е меко казано отлично. Комбинацията от тегло, висок клас компоненти, супер мазна работа на скорости, проходни оси, terralogic и т.н. води до драматично по-добро усещане спрямо ZX5. Честно казано не очаквах толкова голяма разлика. Направо лети

По-нататък ще гледам да споделя по-дългосрочни впечатления и снимки след като покарам и евентуално участвам в някое състезание.