Cross C20

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Cross C20

Мнениеот k.petrov92 » Пет Апр 03, 2015 7:43 pm

Vorac написа:
k.petrov92 написа:вилката работи добре (мазно :D ), със silver версията е.

Уточнение: вилката е с пружина и няма вентил за помпене с въздух, така ли? Или има някъв силвър, дето е въздушен?

Успя ли да претеглиш колелото?

Къде съм казвал подобно нещо? Вилката е solo air. Не съм го теглил, нямам с какво... все пак ако намеря ще го претегля и ще пиша.

:offtopic: Не мога да му се порадвам от тоя пуст вятър... :dontknow:
Аватар
k.petrov92

Рейтинг: 1228

Мнениеот Vorac » Пет Апр 03, 2015 10:43 pm

Хм, излиза че разликата между Reacon Silver и Gold е че първата тежи колкото пружинна вилока (2182g)

https://www.sram.com/rockshox/products/ ... ilver-tk-0
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот em4o65 » Пет Апр 03, 2015 10:59 pm

Здравейте,днес си купих кроса,теглото му с 13.200г измерно лично от мен.
Колелото си заслужава всеки лев,много съм доволен за изминатите 20-22км днес
em4o65

Рейтинг: 1160

Мнениеот kobso1245 » Пет Апр 03, 2015 11:12 pm

Vorac написа:Хм, излиза че разликата между Reacon Silver и Gold е че първата тежи колкото пружинна вилока (2182g)

https://www.sram.com/rockshox/products/ ... ilver-tk-0

2кг е.
За сравнение въздушния Райдон тежи 1.8-1.9 г/д, та не е чак толкова тежка..
Иначе разликата е, че "златната" е с алуминиеви стеншъни, а сребърната е със стоманени..
Иначе си е чудесна вилка, аз карам същата и съм доста доволен. Все още не ме притеснява теглото на някои части, та си е перфе вилка.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот vampum » Съб Апр 04, 2015 2:32 pm

И моя Cross C20 пристигна днес да се похваля :beer:
Много добре изглежда,но днес нямам време да го пробвам дори.Ще изкажа мнение идните дни ;)
vampum

Рейтинг: 1200

Мнениеот k.petrov92 » Съб Апр 04, 2015 8:11 pm

Днес тествах байка една идея по-добре, с приятел карахме по маршрута Габрово - Боженци - Трявна. Само черни пътища, камани, и доста кал. Велосипеда се представи прекрасно, тръкнах му крубела в един камък... но все пак за това съм го взел. Мога да кажа че оправда очакванията ми, на ниските предавки се движех дори и по стръмните баири, при спусканията спирачната сила ми беше повече от достатъчна(тежа 65кг).

Получи около 1 час баня на една чешма, остана сега да обслужа веригата и другите движещи се елементи.

Няколко снимки от днес:
Кулата на Габрово
Изображение
Боженци
Изображение
Трявна
Изображение
Изображение
Аватар
k.petrov92

Мнениеот edmondko » Нед Апр 05, 2015 9:52 am

И аз мисля да взема С20, като ще го карам предимно по улиците на София и околностите на града. Интересува ме как се държи на асфалт и градски настилки? Също така имам дилема за размера на рамката висок съм 173, с височина на крака 75. Калкулатора ми показа 430, но мисля, че мога да карам и 480, тъй като стария ми драг е толкова.
edmondko

Мнениеот marsa » Нед Апр 05, 2015 11:12 am

43см (17'') ще е идеален за теб за планинска рамка. Ако го взимаш основно за градско (асфалт и градски настилки) по-скоро не си взимай типичен маунтинбайк, а някакъв хибрид.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот edmondko » Нед Апр 05, 2015 2:49 pm

marsa написа:43см (17'') ще е идеален за теб за планинска рамка. Ако го взимаш основно за градско (асфалт и градски настилки) по-скоро не си взимай типичен маунтинбайк, а някакъв хибрид.

Мисля че като е твърдак с заключване на вилката ще върши добра работа за улиците на София като знаем в какво състояние са пътищата и тротоарите. За този ценови клас какъв хибрид може да препоръчате?
edmondko

Мнениеот KrK » Нед Апр 05, 2015 4:06 pm

Типична грешка при купуване на колело в България - взима се мтб за каране по асфалт.
По-добре си вземи по-евтин дето ще ти върши същата работа. Такъв клас велосипед се обезмисля да го караш в градски условия.
KrK

Рейтинг: 1300

Мнениеот edmondko » Нед Апр 05, 2015 7:01 pm

KrK написа:Типична грешка при купуване на колело в България - взима се мтб за каране по асфалт.
По-добре си вземи по-евтин дето ще ти върши същата работа. Такъв клас велосипед се обезмисля да го караш в градски условия.

Прав си, че е твърде висок клас за града, но не съм съгласен че се обезсмисля, тъй като теглото на колелото е 13.5кг, което е напълно поносимо за градско, и с едни гуми за хибрид в града ще лепне идеално. Скъпа покупка е за каране само в града, но е и една добра инвестиция, тъй като мисля че с тези части, този велосипед ще остане фаворит дълго време и ще бъде търсен. Дори да не ми пасне, мога да го продам и да мина на по-евтино и семпло градско решение.
edmondko

Мнениеот KrK » Нед Апр 05, 2015 7:59 pm

Recon-a за какво ти е в случая? Еликсира също, и тази 30 скоростна система?
Абсолютно безмислена покупка за ползването ти.

Иддеята ми е, че за двойно по-малко пари можеш да вземеш що-годе прилично мтб и да си го дондуркаш из града.
KrK

Рейтинг: 1300

Мнениеот Vatman » Нед Апр 05, 2015 8:21 pm

KrK написа:Типична грешка при купуване на колело в България - взима се мтб за каране по асфалт.

Нищо подобно... не е грешка, защото няма такова нещо като "ще го карам основно в града" ... утре ще му се прииска да кара из баирите или по плажната ивица... или при сняг... от 20 години карам само и единствено мтб навсякъде и не съм съжалил и 1 секунда. За мен няма по-голямо недоразумение от т. нар. хибридни колела защото еднакво не стават за нито едно предназначение освен за шопинг до мола, но май дори и за това не ги бива много... :evil:
Vatman

Рейтинг: 1390

Мнениеот k.petrov92 » Нед Апр 05, 2015 8:37 pm

KrK написа:Recon-a за какво ти е в случая? Еликсира също, и тази 30 скоростна система?

Иддеята ми е, че за двойно по-малко пари можеш да вземеш що-годе прилично мтб и да си го дондуркаш из града.

Има една психологическа бариера, която хората трудно преодоляват... говоря за избора на велосипед, телефон, автомобил или друг продукт. Трябва да решим какво наистина ни е необходимо, но не можем да се откажем от идеята че можем да си позволим нещо по-добро(макар и да не го ползваме по предназначение).

Лично аз много пъти съм правил такива покупки. В Габрово виждам главно MTB в града, но тук е по-оправдано според мен, например всеки ден когато се прибирам към общежитието, ползвам планинските скорости на c20-ката и изкачвам доста стръмният, павиран байр, без да слизам от велосипеда, тази задача със старият ми байк беше невъзможна.
В Плевен(от там съм родом) например не виждам защо хората масово карат MTB, най-често ги виждам в парк "Кайлъка", който е напълно равен и асфалтиран.

П.П.
Поздрави на всички собственици на c20, със здраве да си ги карате. :peace:
Моя на 4-тия ден май ще го вкарам в сервиза или съм за затягане на средното, или за ново .. :clap:
Аватар
k.petrov92

Мнениеот vampum » Нед Апр 05, 2015 8:49 pm

KrK написа:Recon-a за какво ти е в случая? Еликсира също, и тази 30 скоростна система?

Ами не е същото,удоволствието от карането,излъчването и фасонът си имат по висока цена :eyebrow:.Казвам го като притежател на C20 i Grip 124,като второто е наполовина на цената на първото като не смятаме отстъпката на първото естествено.Разликата е голяма поне за мен.
vampum

Мнениеот kobso1245 » Пон Апр 06, 2015 12:16 am

А какво да си вземе?
Хибридите за тия пари са с доста по-кофти части от този сетъп. Този велосипед с читави гуми за града си е перфектен, а като реши, че му се кара извън града мята нормалните и е чук, докато ако си вземе по-евтин ще спести едни 200лв, ама ще се чуди защо си го е причинил след първото по-сериозно каране(където точно Рекон-а, Еликсирите и 30-те скорости ще му помогнат доста).
Сега, ако е за града въобще няма смисъл да си взима каквото и да е МТБ-взима се някой велосипед за 200-300лв и толкова. Ама този явно няма да се кара само в града, така че..
kobso1245

Мнениеот mrdaka » Пон Апр 06, 2015 12:31 am

Тъй като темата отиде в това дали има смисъл да се взима такъв тип колело за града (София) реших и аз да споделя скромното си мнение. Добрите харектеристики на едно градско колело са да е евтино, да те придвижва от тук до там, да не ставаш на прасе като вали дъжд и да има възможно най-малка подръжка. Определено крос с20 не е евтино колело, няма минимална подръжка и в дъжд гъза ще ти е мокър и ще си кален. Едва ли човек ще може спокойно да го заключи някъде и да влезе да си свърши спокойно работа в някой магазин и т.н. По този повод в германия казват, че ключалката трябва да ти е толкова скъпа колкото колелото. Също така хидравличните спирачки са малко излишни, ако ще се кара само по асфалт. По-добре да са механични, за да не гълтат въздух и т.н. От друга стана София не е град с нормална вело инфраструктура и постоянно изкачат какви ли не препядствия с които градският велосипедист трябва да се бори( липсващи шахти, тъпи шофьори, лошо отводняване и т.н.). В някой ситуаций по-здравият байк с по-дебели гуми може да се окаже решаващо.
Аз лично не обичам да карам бавно из града. Карам байк подобен на крос с20 и от една страна мога да развия прилична скорост, от друга ако нещо се обърка има 100 мм вилка и умерено спиращи спирачки. Иначе при мен причината да нямам типично градско колело е липсата на място къде да го съхранявам. Затова ползвам хс колелото си като градско.

ПС: иначе крос с20 е супер хс колело и си заслужава парите, ако поне от време на време ще се ходи в планината с него.
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот victortrt » Пон Апр 06, 2015 9:37 am

Хора, аз се справям по улици, павета и тротоари при ежедневно каране до и от работа с това - http://1bike.bg/portfolio/puch-reborn/#jp-carousel-4124
Понеже имам и хибрид /не че имам място, но ...../ мога да кажа, че няма осезаема разлика във комфорта на возията, но на градското съм сложил хубави грипове на Сан Марко.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот MesserschmitT » Пон Апр 06, 2015 2:39 pm

Здравейте, имам въпрос към тези от Габрово. В кой магазин има Cross C20? Бях в Атлетик спорт, но там нямаха
и понеже ще го карам в друг град ми обясниха, че сервизната поддръжка е само от магазина от който е закупено.
Това означава ли, че при проблем с колелото на друго място, ремонта няма да е гаранционен? Това е много странно.
Изображение
Аватар
MesserschmitT

Рейтинг: 1220

Мнениеот kobso1245 » Пон Апр 06, 2015 3:20 pm

MesserschmitT написа:Здравейте, имам въпрос към тези от Габрово. В кой магазин има Cross C20? Бях в Атлетик спорт, но там нямаха
и понеже ще го карам в друг град ми обясниха, че сервизната поддръжка е само от магазина от който е закупено.
Това означава ли, че при проблем с колелото на друго място, ремонта няма да е гаранционен? Това е много странно.

Е защо да е странно, така си е попринцип.
Примерно моя Крос няма да го ремонтират гаранционно в Драг зоната, както и някой Драг няма да го ремонтират в магазина на Крос, който е..
Принципно, ако този магазин, от който си го вземеш, има магазини и в други градове и там би трябвало да могат да ти го минат по гаранция. Вече ако е някой локален си е нормално, изключваме официалния сервиз на Крос, де, защото реално ти си сключваш гаранция със самия магазин и е логично само те да ти я поемат.
kobso1245

Мнениеот k.petrov92 » Пон Апр 06, 2015 3:38 pm

MesserschmitT написа:Здравейте, имам въпрос към тези от Габрово. В кой магазин има Cross C20? Бях в Атлетик спорт, но там нямаха

Аз си взех c20 от Атлетик спорт, доколкото знам имат магазин и в Севлиево. Къде ще караш колелото ако не е тайна и защо не си го вземеш от там? :)
Аватар
k.petrov92

Мнениеот KRS » Пон Апр 06, 2015 4:15 pm

Някой друг освен мен чака ли велосипеда си, заради липса на наличности ? Дано чакането не е дълго :beer:
Последна промяна KRS на Пон Апр 06, 2015 4:17 pm, променена общо 1 път
KRS

Мнениеот KRS » Пон Апр 06, 2015 4:15 pm

KRS написа:Някой друг освен мен чака ли велосипеда си, заради липса на наличности ? Дано чакането не е дълго :beer:
.
За триене.
KRS

Мнениеот vampum » Пон Апр 06, 2015 4:21 pm

KRS написа:Някой друг освен мен чака ли велосипеда си, заради липса на наличности ? Дано чакането не е дълго :beer:

Откъде го поръча,че няма наличност?От онлайн или физически магазин?
Толкова бързо ли се разграбиха,е аз си го купих вече от онлайн магазин... :beer:
vampum

Мнениеот MesserschmitT » Пон Апр 06, 2015 4:42 pm

kobso1245 написа:Примерно моя Крос няма да го ремонтират гаранционно в Драг зоната, както и някой Драг няма да го ремонтират в магазина на Крос, който е..
Принципно, ако този магазин, от който си го вземеш, има магазини и в други градове и там би трябвало да могат да ти го минат по гаранция. Вече ако е някой локален си е нормално, изключваме официалния сервиз на Крос, де, защото реално ти си сключваш гаранция със самия магазин и е логично само те да ти я поемат.

Всъщност не "сключвам гаранция", а договор за покупко-продажба с търговеца/дилъра на съответната марка велосипеди.
Вещта която си купувам има гаранционен срок, като в гаранционната карта е посочено къде става гаранционното обслужване.
В сайта на Cross е посочено, че такъв сервиз e например гр. Варна, Магазин и сервиз Велозона, бул. Владислав Варненчик 82.
Във Варна нямат магазин "Атлетик", но след като "Велозона" е посочен за сервиз в града би следвало да правят гаранционно
обслужване, без значение, че колелото ми не е купено оттам или от друг техен магазин. Това е моята логика.

k.petrov92 написа: Къде ще караш колелото ако не е тайна и защо не си го вземеш от там? :)

Просто съм в града за 1 седмица и ще караме с приятели през това време, а и се опасявам,
че може да има проблеми с наличностите, ако тръгна да чакам, както вече се спомена по-горе.
Изображение
Аватар
MesserschmitT

Мнениеот KRS » Пон Апр 06, 2015 4:58 pm

@vampum - От физически магазин.Явно наплива от поръчки е доста голям.
KRS

Мнениеот kobso1245 » Пон Апр 06, 2015 9:49 pm

Така, понеже отгоре възникна спор-ето точно и ясно какво пише в моята гаранционна карта(на 2 години е велосипеда, та може и да има неточности, мисля, че в сайта я има пълна).
https://my.pcloud.com/publink/show?code ... 9Pxz7JhI8X
https://my.pcloud.com/publink/show?code ... 8wPFWqpswX
Така де, или в официален сервиз, или в магазина, от който си го купил(или в магазин от същата верига в друг град)
Аз моя съм го купил от официалния магазин на Крос(в Младост), та това е гаранционната карта. Предполагам, ако се вземе от друг магазин ще си има по-ясно инфо къде и как може да се сервизира.
Та е напълно нормално, ако от мястото, където си питал нямат магазин в друг град и в този град нямат официален сервиз да са ти казали, че не може да се поеме гаранцията.
Това е от мен.
Ааа, да, още нещо-взимайте си ги от читав магазин с читав СЕРВИЗ!
Не знам какъв е официалният сервиз на Крос в друг град, но в София съм бил веднъж и няма да повторя.. Добре, че не ми се е налагало повече да ги посещавам, че са си големи нерви....
kobso1245

Мнениеот MesserschmitT » Пон Апр 06, 2015 10:41 pm

kobso1245 написа:Така, понеже отгоре възникна спор-ето точно и ясно какво пише в моята гаранционна карта (...)
Така де, или в официален сервиз, или в магазина, от който си го купил(или в магазин от същата верига в друг град)

Здравей и благодаря за отделеното време по въпроса. Нека само да отбележа, че спор не е възниквал, а само внесох уточнение
по темата. Казах, че за мен е странно сервизна поддръжка да няма на друго място освен в магазина от който е закупен байка и
се оказва, че разсъждавам правилно. С помощта на администратора се обърнах директно към Управителя на Cross и човекът ме
уведоми категорично, че ако има някакъв проблем с колелото, поддръжката му може да се извърши във всички оторизирани
сервизи в страната, в това число и този, за който изрично го попитах, като внесе и допълнителни уточнения. Изключително съм
доволен от бързата и адекватна реакция по възникналия въпрос от тяхна страна и вече съм спокоен за покупката.

kobso1245 написа:Та е напълно нормално, ако от мястото, където си питал нямат магазин в друг град и в този град нямат
официален сервиз да са ти казали, че не може да се поеме гаранцията.

Тук за да сме коректни трябва да се да каже отново, не че няма да бъде призната гаранцията изобщо, а че магазин или сервиз,
които не са оторизирани, няма да направят безплатен ремонт, поради което колелото/частта трябва да се изпрати в сервиз на Cross.
Понеже моят случай не е такъв и в града, където ще карам колелото има официален сервиз на производителя, всичко е наред. :smash:
Изображение
Аватар
MesserschmitT

Мнениеот kobso1245 » Пон Апр 06, 2015 11:04 pm

всички оторизирани сервизи в страната,

В първото си мнение точно тези изключих, защото си се подразбира, че в официалните сервизи си е ОК.
Идеята ми беше, че не може да си го вземеш от рандом магазин А и да отидеш в рандом магазин Б за гаранция.
За официалните сервизи си се подразбира, то е ясно, нали затова са официални :Д
Явно нещо не сме се разбрали(тия дни нещо не мога да обяснявам като хората, недостиг на сън..)
Но е хубаво да си проучиш за твоя град как е обслужването, де, да не се окажеш изненадан после...
Късмет с избора и дано не се налага да ти трябва сервиз!
kobso1245

Мнениеот em4o65 » Сря Апр 08, 2015 8:20 am

От 3-ти април съм с С20 до момента имам навъртяни 145км.За момента нямам забележки по велосипеда,единственото по-моя вина прегрях предния диск,уж да го по-обгоря,и повечко съм задържал натиснато лостчето на спирачката,и сега малко свири.Ако някой знае как да спря това свирене,да пише.Друго всичко е ОК.
През празниците какво съм му намислил на колелото :D
em4o65

Рейтинг: 1160

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри