Клоня към Canyon - имате ли аргументи против?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Клоня към Canyon - имате ли аргументи против?

Мнениеот emo_gp » Сря Окт 16, 2024 6:59 pm

https://katalog.bikeworld.pl/2016/web/p ... _al_sl_6_9 това е модела който имах, не мога да го отнеса към сегашните модели. Но пак казвам, накрая неше 1x ,без дропер и с тесни шини 21мм . Бууста и дропера добавят грамаж !
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот Sprinter » Сря Окт 16, 2024 7:49 pm

Navi99ow написа:
Къде препоръчвате да гледам за втора ръка мекици. Ще ми се да се вместя в бюджет , и тегло евентуално...

Една не толкова стара тема започна с гравел и приключи с покупка на трейл, да видим тази докъде ще стигне :D

По-нагоре писах за един сайт - може да го ползвате като референция за обявите в OLX. При секънд хенд колелата и особено тези с двойно окачване има супер много променливи и мисля че всеки от пишещите тук може да сподели своето (различно от останалите) мнение и то да бъде вярно в дадена ситуация.
В крайна сметка, да не отричаме този пазар, защото рано или късно всички ще продаваме колела, за да направим място за новото ;)
Но, преди всичко, към автора - каква е осъзнатата необходимост от колело? За разходки в парка, за преходи в планината, за преходи със спускане по пътеки, за спускане без преходи? Имате ли уменията да се възползвате от окачването и да сили да си влачите допълнителното тегло нагоре? Защото, колкото и да е лек един велосипед с окачване, за същата сума (важи и за ново и втора ръка колело) твърдака ще е поне 1,5 кг надолу.
Освен това има задължителна поддръжка на лагери, шок и т.н.
Не ме разбирайте погрешно - не ви убеждавам, че мекото колело е излишна глезотия, напротив, стига обаче да сте наясно с уменията си, колко и къде ще го карате и бюджета за поддръжка.
Sprinter

Рейтинг: 1742

Мнениеот Bi11y » Сря Окт 16, 2024 9:11 pm

Navi99ow написа:Къде препоръчвате да гледам за втора ръка мекици. Ще ми се да се вместя в бюджет , и тегло евентуално...

Според мен излишно е да се зачеркват абсолютно всички обяви за употребявани велосипеди - има съвсем нови бройки и такива дето са карани 2 пъти . Ето една примерна обява :

https://www.olx.bg/d/ad/velosiped-cube- ... 9yrQW.html
Велосипеда според мен си струва да бъде купен - магазинската му цена е около 3500-4000 лв. Трябва все пак да се гледа рейтинга на продавача - ако има кофти рейтинг е възможно да не са съвсем наред нещата .

Има и други интересни обяви - според мен в бюджета който си отделил към момента по-добре да се търси нов или практически нов велосипед ,на който му е минало началното падане на цената понеже вече не е от магазин.

Обявата по-горе не е моя ,а е само един пример. Аз имам обява за алуминиева мекица в раздела на форума Продава/велосипеди .
Bi11y

Рейтинг: 2000

Мнениеот http » Чет Окт 17, 2024 6:53 am

Към автора, миналата година бях в твоята позиция, след като минах през твърдак Пулс, после имах за кратко един Кюб гравъл, и се бях впуснал в търсене на поредния твърдак, но с малко по-разширен бюджет от 3к. Изпадна точно в олх един Commencal Meta TR за 3.2к, който буквално не беше каран, нямаше и отпечатък върху дисковете от накладки. След кратък разговор с продаващия, то не че имаше за какво да хвана, ми свали едни символични 50лв.
Та тръгнах от твърдак и завърших с мекица. Сега не мога да си представя да се върна обратно, мекичко удобно, малко неефективно :D ама пък кеф.
http

Рейтинг: 1285

Мнениеот Bi11y » Чет Окт 17, 2024 7:33 am

http написа:Та тръгнах от твърдак и завърших с мекица. Сега не мога да си представя да се върна обратно, мекичко удобно, малко неефективно :D ама пък кеф.

Твърдака кефи докато не те срита в гръбначния стълб първата неравност за която пропуснеш да се вдигнеш от седалката ... :D Пък за ефективността - има мекици , които имат до 5% загуба на ватове при педалиране. Други които имат загуби обикновено имат команда за заключване на вилка и шок - моята няма нужда от такива ... :) Тези , които нямат заключване на вилка и шок НЕ означава ,че нямат загуби :D Всичко е до конкретен модел , колко ще са загубите.

edit:
Лично аз като катеря с мекицата ми е по-лесно на каменисти терени - когато трябва да прескочиш камък , окачването се сгъва и преминаваш , докато при твърдак трябва да натиснеш повече за да прескочи неравността .
Bi11y

Мнениеот martin.radev » Чет Окт 17, 2024 12:17 pm

Никакво значение няма за мен дали байка ми е 2ра ръка или закупен нов.
Ако търсиш с бюджет - търси подходящи байкове в бюджета и имай реалистични очаквания за цена на 2ра ръка.
Ако си с 2.500 лева бюджет не очаквай да намериш S-Works. С правилните въпроси,
и оглед ще можеш и да разбереш как е гледано едно колело, интересуваш се в кой сервиз е сервизирано и т.н

Общо взето със знанието идват и вариантите, има изключително много свестни хора в България, които рано или късно си сменят колелата, а те не
са "трошки" както е модерно да се приема в Бг. Напротив колелата им имат добавена стойност в ъпгрейди, които иначе трябва ти да направиш при ново колело.
Аз съм продал всяко от колелата си в OLX с годините и нямам притеснение да видя хората по пътеките в гората.

Това което се опитвам да кажа, е че Canyon e прекрасна марка и имат супер колела, но това е една от опциите ти, друга е втора ръка, съвсем друга пък, е различна марка колело.
И няма грешен избор.
Аватар
martin.radev

Мнениеот Navi99ow » Чет Окт 17, 2024 7:31 pm

Много благодаря на всички за информацията до момента, много е ценно за мен! Вярвам че ще ми се намести картинката .

Иначе да допълня че в момента карам рам хт 1 модел 2015та, 26 цола капли; та това ми е базата за сравнение. При всички положения, и на твърдак за около 2000 лв. да се кача, и на мекица, ще вдигна левела. И тъй като не знаех точно на моето колело конкретните специфики, ги издирих тук във форума, та се оказва че теглото му е почти 14 кг(на Рам-а).
Navi99ow

Рейтинг: 1260

Мнениеот Sprinter » Чет Окт 17, 2024 7:56 pm

https://www.bikeexchange.de/de-DE/produ ... 0000135452
Това е относително тежко трейл колело - малко над 14 кг., но с адекватна геометрия и приемливи компоненти.
Точно този магазин не доставя до България, но за ново колело (в кашон) услугата на Лерон/ггбг ще е под 100 лева.

Не казвам че това е колелото, просто го давам за пример, как за относително скромен бюджет може да се получи висока стойност. Отбелязвам, и че подобни оферти обикновено са за единични бройки, така че човек трябва да вземе решение бързо и да действа.
Sprinter

Рейтинг: 1742

Мнениеот Alexi » Пет Окт 18, 2024 7:06 am

чудесна оферта ,на всичкото отгоре рамката има чудесна кинематика - качество от Орбеа ,жена ми кара този модел но е къстъм сглобка моя и е около 13 кг
Аватар
Alexi

Мнениеот Bi11y » Вто Дек 03, 2024 10:44 pm

Navi99ow написа:Много благодаря на всички за информацията до момента, много е ценно за мен! Вярвам че ще ми се намести картинката .

Закупи ли нещо :D ?
Bi11y

Мнениеот martin.radev » Сря Дек 04, 2024 9:37 am

и аз това се чудя, дали някой от младежите, които търсеха хвърлят поглед на Блек Фрайдей в Германиските шопове?
Направо, замалко аз да си купя..., а не ми трябва даже - толкова добри оферти имаше.
Аватар
martin.radev

Мнениеот Bi11y » Сря Дек 04, 2024 11:48 am

martin.radev написа:Направо, замалко аз да си купя..., а не ми трябва даже - толкова добри оферти имаше.

Не ти ли трябва - не гледай ... :) Човек започва да се изкушава ...
Bi11y

Мнениеот gssatcc » Чет Дек 05, 2024 9:32 am

Предвид икономическите реалности 'оферите' ще си останат като нормални цени и влизаме в период на отрезвяване.
Аватар
gssatcc

Рейтинг: 1820

Мнениеот Bi11y » Пет Дек 06, 2024 11:49 am

gssatcc написа:Предвид икономическите реалности 'оферите' ще си останат като нормални цени и влизаме в период на отрезвяване.

Изображение
Bi11y

Мнениеот evilzet » Пет Дек 06, 2024 12:42 pm

:rofl: Яко сравнение
evilzet

Мнениеот Alexi » Пет Дек 06, 2024 1:07 pm

сравнението за да е коректно трябва да се вземе за пример състезателен мотоциклет ,какъвто е и този велосипед .. мотоциклетите за МОТО ГП струват милиони и не е разрешено да се карат по шосе ( представлявайки Формула 1 на две колела ) ,но техните официални "клонинги" направени по подобна технология , и разрешени за употреба по пътната мрежа са в диапазона 60 000- 100 000 евро ,примерно Aprilia RSV4 X Trenta с 230 кс
Аватар
Alexi

Мнениеот evilzet » Пет Дек 06, 2024 2:31 pm

Тоя мотор има доста части и то много по-отговорни и изискващи качествена изработка, даже се учудвам, че точно този модел е толкова евтин нов, има го за под 17к лв.! Единствено вилката и шока на байка са по-сложни, всичко останало е смях да се сравнява.
Сега ако кажеш, че рамката била глътнала много за разработване, то и мотора не е като да е без рамка.
evilzet

Мнениеот Alexi » Пет Дек 06, 2024 4:47 pm

нищо подобно не съм казал .. себестойността на този велосипед е най много 5000 лв ,останалото е маркетинг ,плащане за име и надценка .. даже от всички ХС меки рамки този скот в личната ми класация е някъде в дъното ,тотална недомислица като изработка и много лоша кинематика с отвратителен анти скуат и брейк райз ,на нивото на мекица от около 2010г .. единствената рамка която е по зле така на първо четене дето се сещам е на Трек Суперкалибър ,там и леверидж нямаш :rofl:
Аватар
Alexi

Мнениеот evilzet » Пет Дек 06, 2024 4:57 pm

:agree:
evilzet

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Дек 09, 2024 3:32 pm

Обемът на продадени бройки също е важен. МТБ е доста по-нишов спорт от пазарът на такива мотоциклети. Също така една стока има цена, която достатъчно хора са готови да платят.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот martin.radev » Пон Дек 09, 2024 4:20 pm

Рамката е тотален таш*к, а ценообразуването на Скот е скандално.
Но нискоходовите/даункънтри колела са супер скъпи, може и да варира според марката, но малко и като цяло всички са иззедници и свалят по 5 кожи от гърба на човек!
А обяснение за цената няма!
Аватар
martin.radev

Мнениеот Bi11y » Вто Дек 10, 2024 1:43 pm

martin.radev написа:Рамката е тотален таш*к, а ценообразуването на Скот е скандално.
Но нискоходовите/даункънтри колела са супер скъпи, може и да варира според марката, но малко и като цяло всички са иззедници и свалят по 5 кожи от гърба на човек!
А обяснение за цената няма!

Не е луд този който яде баницата :D ... Цените на алуминиевите стигнаха предишните нива на карбновите версии - карбоновите версии станаха небесата ...

Аз лично не виждам смисъл от карбонова трейл и нагоре мекица - ако е ХС и в конструкцията са решили да има флекс, както при Cannondale Scalpel , има някакъв смисъл ...
Bi11y

Предишна

Назад към Продукти за крос-кънтри