Shockblaze R7 ELITE или RAM HT.2

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Shockblaze R7 ELITE или RAM HT.2

Мнениеот Sucker » Сря Апр 14, 2010 6:09 pm

1760 лева reba xt slx :bowdown: и кога се очаква да се появат на нашия пазар?
Sucker

Рейтинг: 1087

Мнениеот icebobo » Сря Апр 14, 2010 7:32 pm

Sucker написа:1760 лева reba xt slx :bowdown: и кога се очаква да се появат на нашия пазар?

В момента е започнало производстното на R7-ма серия,поръчал съм си да доставят един бял R7 TEAM и един бял R7 ELIT,до края на месеца - на място ще избера и ще си тръгна с единия.Само ми помогнете с номера на рамката дали е M-ка за моите размери. :beer:
Колкото по го гледам ,толкова по се навивам:
http://www.shockblaze.com/scheda.asp?co ... ,0,01.html :bowdown:
Не е яко да си готин,готино е да си як!
icebobo

Рейтинг: 1265

Мнениеот icebobo » Пет Апр 16, 2010 1:06 pm

Помогнете с размера на рамката .Оказа се че има само 51см H на рамката ,т.е 20".Ако съм 189см височина и височина 85см до чатала, дали ще ми е голяма тази рамка? :praying:
icebobo

Мнениеот Redhat » Пет Апр 16, 2010 3:40 pm

Мисля, че ще ти е добре. Аз съм 193 и карам 19" рамка, която ми е малка за височината. Виж, чатала не съм си мерил :)
You Bastards!
Аватар
Redhat

Рейтинг: 2000

Мнениеот icebobo » Нед Апр 18, 2010 6:34 pm

Да помоля тези който разбират повече ,да ми обяснят кяква е фактическата разлика между вилката на Rockshox Reba SL и Rockshox Tora SL ?Tora-та има Solo Air и Turn Key ,а Reba-та има Motion Control и Dual Air.Имам предвид каква е разликата при работа?То че е по лека едната с 400гр и е по скъпа се вижда . :dontknow:
icebobo

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Апр 18, 2010 8:56 pm

Вилките са изцяло различни и не е коректно да се сравняват, тъй като са различни класове - накратко - Реба има повече настройки, по-лека е и работи изключително приятно (Тора не съм карал и не мога да я коментирам).

ПП Някой технически по-грамотен може да ти обясни по-добре разликата между системите им.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот icebobo » Пон Апр 19, 2010 9:15 am

Pr3d4t0R написа:Вилките са изцяло различни и не е коректно да се сравняват, тъй като са различни класове - накратко - Реба има повече настройки, по-лека е и работи изключително приятно (Тора не съм карал и не мога да я коментирам).

ПП Някой технически по-грамотен може да ти обясни по-добре разликата между системите им.

Да помоля някой технически по-грамотен да се включи.Със сигурност има хора ,който си купуват вилките защото знаят техническите предимства на различните модели,не просто защото са по-висок клас или някой им е казал че са по-хубави! :beer:
icebobo

Мнениеот ХристоС. » Пон Апр 19, 2010 10:00 am

Технически - съвсем различен е принципът на работа. При Dual Air имаш две въздушни камери, което ти дава възможност да настройваш много по-прецизно дали вилката ще е отзивчива при малки неравности или ще се свива само при по-сериозни. Можеш в много по-голяма степен да оптимизираш работата ѝ спрямо теглото си, докато за да при маслена вилка с пружина, ако не ти „пасва“ добре - налага се подмяна на пружината, за да свива по-лесно. Въздушните вилки имат по-прецизен контрол на rebound-a - обикновено обаче въздушната пружина се усеща „по-плавна“, докато маслената - „по-рязка“, но за сметка на това не можеш да регулираш хода на въздушните on the fly, при повечето модели става чрез поставяне / махане на спейсъри (за която цел се отваря самата вилка). Платформеният lockout е немалко предимство, защото ти позволява да не губиш ефективност при педалиране и същевременно „обира“ изненадващи дупки / камъни - докато при пружинния lockout вариантите са или „почти твърда вилка“, или „мека“. И... 1/2 килограм надолу в теглото ако можеш да спестиш само срещу ~400 лв. повече - от там е доста удачно да започнеш, това е един от най-ефективните upgrade-и по отношение на сваляне на теглото. Принципно е препоръчително, ако олекотяваш, да започнеш от въртящите се компоненти - wheelset, ротори, курбели, педали - но там съотношението цена / грам е много по-неблагоприятно и поне на първо време не би усетил толкова разлика в поведението на велосипеда, колкото с добра въздушна вилка, особено и ако нямаш с какво да сравняваш. За чист XC велосипед в 10 от 10 случая бях препоръчал Reba от тези 2 варианта, но ако някой счита, че съм казал нещо невярно и има мнение, различно от моето - нека и той да го сподели и да се аргументира - приемам забележки.
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Мнениеот icebobo » Пон Апр 19, 2010 11:30 am

ХристоС. написа:Платформеният lockout е немалко предимство, защото ти позволява да не губиш ефективност при педалиране и същевременно „обира“ изненадващи дупки / камъни - докато при пружинния lockout вариантите са или „почти твърда вилка“, или „мека“.

Какво по точно е този "lockout"?Аз си го представям ,вилката да е заключена и при удар да се отключва.Бъркам ли?
icebobo

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Апр 19, 2010 12:08 pm

Точно така ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот ХристоС. » Пон Апр 19, 2010 1:13 pm

При удар се отключва, при педалиране по неравен път стои заключена (по павета, примерно). Ако предпочетеш Tora (от вариантите, които разглеждаш) - заключването не е дотолкова „умно“.
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Мнениеот icebobo » Вто Апр 20, 2010 5:41 pm

Здравейте,пак съм аз със мойте Shockblaze-та,значи аз се спрях по принцип на моделите R7 TEAM или R7 ELIT,като ако успея ще взема първия вариант.Стига да се окаже че е възможно.Но!Съпругата ми и тя пожела да се включи в XC,и ще ви помоля да помогнете и за нея да избера велосипед.Спрял съм се или на модела R7 PRO DISC или R7 RACE,като основната разлика е че първия е с вилка RST Gila Pro R.L а втория с R.S Dart 3 R.L
Има ли огромна разлика при двете вилки,защото ако и двете не са добре по добре по ефтината и евентуално да я сменя с хубава.И още нещо дали също има огромна разлика при работата на R.S Dart 3 сравнена с R.S Tora SL ?Допитвам се до мнението ви, защото да поръчам и двата велосипеда едновремено! :beer:
http://www.shockblaze.com/scheda.asp?co ... ,0,01.html
icebobo

Мнениеот k0k0 » Чет Апр 22, 2010 8:55 am

Бобо, не знам дали има разлика в работата м/у ТОRA 289 и TORA SL, но съм пробвал и дарт 3, и тора 289 - мога да кажа, че тората е много по-добра откъм работа :]
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот icebobo » Чет Апр 22, 2010 9:12 am

k0k0 написа:Бобо, не знам дали има разлика в работата м/у ТОRA 289 и TORA SL, но съм пробвал и дарт 3, и тора 289 - мога да кажа, че тората е много по-добра откъм работа :]

Ок,благодаря за мнението!А как мислиш има ли голяма разлика в работата на RST Gila Pro и дарт 3 ?
icebobo

Мнениеот XeDoX » Чет Апр 22, 2010 9:18 am

icebobo написа:
k0k0 написа:Бобо, не знам дали има разлика в работата м/у ТОRA 289 и TORA SL, но съм пробвал и дарт 3, и тора 289 - мога да кажа, че тората е много по-добра откъм работа :]

Ок,благодаря за мнението!А как мислиш има ли голяма разлика в работата на RST Gila Pro и дарт 3 ?

Нямал съм опит с RST Gila,но съм карал Дарт 3.Може би е сред най-качествените от евтиния клас тук.Ако се смазва и подържа редовно,работи задоволително.Иначе като вариант бих препоръчал една Тора,дори да е 289.Работи доста по-добре от дарт-а.Моята си я взех втора употреба,единствено съм и сменил гумените рингове за 1лв и до сега съм нямал проблеми.
Изображение
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Апр 22, 2010 9:45 am

Пружината трябва да е за твоето тегло, за да може вилката да направи 15-20% саг от хода си, когато си седнал на колелото.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот icebobo » Чет Апр 22, 2010 9:49 am

С две думи кое колело да взема за жената?
Това:
http://www.shockblaze.com/scheda.asp?co ... ,0,01.html - цена 870лв
или това:
http://www.shockblaze.com/scheda.asp?co ... ,0,01.html - цена 1030лв
Основно разликата е във вилката и задния дерайлъор.Съпругата не се интересува много много от вилки и окомплектовки,иска най ефтиния,но все пак искам да избера по-разумния вариант. :beer:
П.П да добавя че жената е 56кг.и е висока 176см :D
icebobo

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Апр 22, 2010 10:15 am

Щом е за такива килограми трябва да се смени пружината на вилката с възможно най-меката.

Относно вилките - карал съм и двете и смятам, че няма голяма разлика между двете вилки.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот icebobo » Нед Май 02, 2010 7:03 pm

Обаждам се ,да ви кажа че още няма развитие за шокблезовете,мисля да изчакам и тази седмица и ако нищо не стане да помисля за друга марка.То утре ще ходя до София да взема да пообиколя някой магазини и да потърся алтернатива.Бихте ли ми препоръчали такива, където ще има голям избор,както и екипировка за XC.
icebobo

Мнениеот hikervelo » Сря Май 05, 2010 10:37 am

Позволявам си да дам категорично мнение: ако ще се кара повече в гората-РАМ, ако е за по-леко ХС и града-Шокблейз. Вярно вилката на Рама не е връх, ама другото е на ниво и съотношението цена-качество е неам думи :peace: . Пък за начало и вилката си е добра, че даже и рибаунда работи. Догодина мисля да си сложа на моя НТ 2 Recon-че някакво.
hikervelo

Рейтинг: 1140

Мнениеот hikervelo » Сря Май 05, 2010 12:52 pm

Още нещо: Шокблейза не видях колко тежи, но вероятно е с около кило по-лек от Рама. И е с по-хубава вилка. За друго предимство някой сеща ли се? Дерейльора Х7 за гората е по-добър, Шиманото ХТ е "по-мек".
Рамът е изпитан в боя, ама колко от Вас са карали този модел Шокблейз 2-3 години по черно?
hikervelo

Мнениеот icebobo » Сря Май 05, 2010 1:03 pm

hikervelo написа:Още нещо: Шокблейза не видях колко тежи, но вероятно е с около кило по-лек от Рама. И е с по-хубава вилка. За друго предимство някой сеща ли се? Дерейльора Х7 за гората е по-добър, Шиманото ХТ е "по-мек".
Рамът е изпитан в боя, ама колко от Вас са карали този модел Шокблейз 2-3 години по черно?

Сещам се например за курбелите,за шините, за гумите,спиците и за спирачките,че са по добри.Лошото е че ги няма,иначе щяхме да пробваме гората. :beer:
icebobo

Мнениеот hikervelo » Сря Май 05, 2010 1:08 pm

Айде моля те поне шините на Рама не закачай. Ония Любомир Ботушаров не караше ли с 317 едно Рамче Ендуро? Метни едно оченце там, пише за Мавика. Че и спиците ДТ Суис да са по-кофти? А за курбелите - кандисвам.
hikervelo

Мнениеот icebobo » Сря Май 05, 2010 1:19 pm

Явно спиците са еди и същи.Не искам да казвам нещо лошо за рам.То такова ще взема в крайна сметка ,защото няма от блейза.Понеже за съпругата ми предложиха да взема HT1,да попитам главините му стават ли за дискова спирачка.
П.П.не ми харесва дизайна на рама,може и хиляда цветове да предложат, изглежда все едно аз съм го боядисвал.Никога няма да изглежда като SCOTT например.
icebobo

Мнениеот pe60t0 » Сря Май 05, 2010 1:26 pm

icebobo написа: HT1,да попитам главините му стават ли за дискова спирачка

Мцъ :nono:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот icebobo » Сря Май 05, 2010 1:29 pm

pe60t0 написа:
icebobo написа: HT1,да попитам главините му стават ли за дискова спирачка

Мцъ :nono:

Ми кво ми го предлагат,колело за 700лв ,24 скорости че и рамката няма 19 инча,щото жената е за 19-ка.
icebobo

Мнениеот hikervelo » Сря Май 05, 2010 1:39 pm

Рамът изглежда като истинско планинско колело, където функционалността е подчинила външния вид /това за формата на рамката/. Мен ме кефи, има мощна визия. Супер подсилки. Боята е здрава и нарочно е мат. Като го ударят камъчетата и клоните и като го бършеш с мокър парцал както е с калта и пясъка по него ще разбереш защо е такава боята. Ония колела с лъскавия лак стават не ти е работа.
Главините на НТ 1 стават за такава спирачка, но съдя само по снимки на НТ 1.
А между другото Авидките на РАМ НТ 2 си работят чудесно и не смятам, че има особена разлика от шиманските хидравлики на Шокблейза. С моите спирачки Авид Джуси 3 /фабрично на Рам НТ 2/ много ясно си усещам момента на блокиране на колелата. И накладките и дисковете не са мръднали.
И още нещо - това си е лично мнение и не желая да споря с никого - за шосейно и градско колело - монтажи Шимано и Кампаньоло, за гората - Срам и сие, т.е.-щатски. Сравнението разбира се е валидно при компоненти от един клас. Лошото е, че при един и същи клас срамът е малко по-скъп от Шиманото, ама не е болка за умиране.
Пък Скотовете и мен ме кефят ама виж серията твърдаци Scale.
hikervelo

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Май 05, 2010 3:23 pm

hikervelo Много ти е набожно мнението ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот hikervelo » Чет Май 06, 2010 1:51 pm

Pr3d4t0R написа:hikervelo Много ти е набожно мнението ; - )

Прав си, че прекалих, ама затова пък може да си сигурен, че мнението ми не е комерсиално и нямам нищо общо с РАМ.
hikervelo

Мнениеот hikervelo » Пет Май 07, 2010 11:20 am

Някой виждал ли е Шокблейз в магазинната мрежа? Има само Ферини. Обещанията на Макском нещо издишат. Друго си е да го врътнеш колелото за проба преди да го купиш.
hikervelo

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри