Bace_kz написа:@
Falcor Основните ми притеснения са, че дори и GRX 10 се продава с вилка с ход 100 мм, пратих запитване до Cross с колко мм е препоръчително да се използва рамката, но за сега нямам отговор, та дано рамката издържи. Epicon-а искам да го взема с идеята велосипедът да може да се използва за по-агресивно каране, да "гази" повече. В момента проучвам геометриите на различните велосипеди, за да разбера отклонението в параметрите на рамката до какво ще доведът

Вилките не акумулират ли енергия,която се преобразува като умора на материала от които е изработена самата рамка ?
както ти казах по-горе основните ти опасения се оправдават. грешката ми е някъде около половин градус, така че ... ми се довери. основните ти опасения не трябва да са в това дали рамката ще издържи вилката, защото едва ли аз и ти можем да я караме на предела на възможностите й (именно това имах в предвид, когато ти написах ...
bio написа:до къде стигат твоите възможности ?!?
). основните ти опасения трябва да са в промяната на геометрията на рамката.
1. челният ъгъл ти намалява ... това е много хубаво ... почваш да газиш, както се и искаше, обаче и предната гума минава малко напред (ставаш малко по-дълъг и малко по-трудно повратлив).
2. средното ти се повдига леко - основните мнения са че по-нисък център на тежеста, по-голяма стабилност на земята.
3. седалковата ти тръба се накланя назад. ще ти промени стойката при изкачане. не мога да ти кажа дали ще е фатално. на първо време ще имаш странното усещане, че ще паднеш по-гръб и предното колело ще започне да се отлепя от земята при по-сериозни наклони. но и с това се свиква.
с две думи, ако тази рамка е за 100mm ход ( а тя за мен е 100% такава ), няма смисъл да я тормозиш с 130 ходова вилка ... не че няма да издържи, просто ще се превърне в нещо уродливо и непригодно за XC каране.
с други две думи вилките не правят карача, а стила му на каране го прави такъв (при мен липсва). напълно съм убеден, че има какво още да изтискаш от досегашната ти вилка.
ако ти отговорят от CROSS - сподели с нас .... и е много хубаво, че самостоятелно търсиш отговор ... а не чакаш само на другите.
желая ти успех !!!
ако желаеш ще ти кача чертежче на нещата ..