Cross GRX, PARALLAX, RIDGE

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Cross GRX, PARALLAX, RIDGE

Мнениеот tratto » Съб Апр 16, 2011 8:10 am

wasilev написа:Някой пробвал ли е RIDGE модела? Гледам, че в момента е на промоция. Май повечето предпочитате GRX9, което е съвсем разбираемо, но бюджета ми не го позволява. Да ли има по-интересно предложение за тези пари в момента?

Според мен GRX8, той е с по нисък клас Шимано. И е за по малко пари, а рамката е същата. Но за цената си GRX9 май няма голяма конкуренция.
Нагоре без лифт, а надоле с дрифт!!
Аватар
tratto

Рейтинг: 1225

Мнениеот Falcor » Съб Апр 16, 2011 10:44 am

wasilev написа:Защо не споделиш подозренията си за мястото, от което могат да дойдат проблемите?

Не искам да споделям подозренията си, защото са подозрения. Рамката имах предвид, но както споменах това може да се разбере след като се покара това колело. Аз ще следя с интерес ревютата на собствениците.
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот eMcKu » Съб Апр 16, 2011 11:18 am

Falcor написа:
wasilev написа:Защо не споделиш подозренията си за мястото, от което могат да дойдат проблемите?

Не искам да споделям подозренията си, защото са подозрения. Рамката имах предвид, но както споменах това може да се разбере след като се покара това колело. Аз ще следя с интерес ревютата на собствениците.

Ами, на мен точно рамката ми харесва най - много. Личи си, че имат прогрес от Крос.
Нещата са дори и по изпипани от на Рам.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Рейтинг: 2000

Мнениеот dorbitan » Съб Апр 16, 2011 6:06 pm

Falcor написа:

Тази рамка разбрах, че я правят в Kinesis.И дори мисля, че е готово взета конфигурация и геометрия, а не е разработка на Крос.Това че не е техен дизайна, лошо няма.Важното е, че моделите GRX са наистина много хубави и здраво изглеждащи!Относно цената-спор няма че е най-добрата за момента!
dorbitan

Рейтинг: 1190

Мнениеот Bace_kz » Вто Апр 26, 2011 9:21 pm

Можете ли да ми кажете дали геометрията на GRX е подходяща за вилка с ход 140 мм. Идеята ми е велосипеда да се използва за по-агресивно XC и лек freeride.
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот amalexiev » Сря Апр 27, 2011 2:50 pm

epic написа:Здравейте, взех GRX9, не съм имал още възможност да му покажа планината (отчасти заради студа:) но изглежда добре и солидно сглобен. Всичко му е 6 с изключение на едно - като е на най малкия венец отзад обтегача чука в рамката като скачам или като мина през някоя дупка, не знам дали това е в реда на нещата и ако не, има ли лек?

Аз взех GRX8 (черен), но за съжаление след промоцията и е с механични спирачки. Също така не знам защо гумите са Kenda Desert, а не SCHWALBE BLACK JACK както на промоционалния GRX8.
Също като колегата забелязах това чукане на обтегача в рамката при преминаване през дупки.
amalexiev

Рейтинг: 1200

Мнениеот eMcKu » Сря Апр 27, 2011 2:51 pm

amalexiev написа:
epic написа:Здравейте, взех GRX9, не съм имал още възможност да му покажа планината (отчасти заради студа:) но изглежда добре и солидно сглобен. Всичко му е 6 с изключение на едно - като е на най малкия венец отзад обтегача чука в рамката като скачам или като мина през някоя дупка, не знам дали това е в реда на нещата и ако не, има ли лек?

Аз взех GRX8 (черен), но за съжаление след промоцията и е с механични спирачки. Също така не знам защо гумите са Kenda Desert, а не SCHWALBE BLACK JACK както на промоционалния GRX8.
Също като колегата забелязах това чукане на обтегача в рамката при преминаване през дупки.

И аз го забелязах. Ако веригата не може да се скъси, си купи чейнстей протектор.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот amalexiev » Сря Апр 27, 2011 3:14 pm

eMcKu написа: Ако веригата не може да се скъси, си купи чейнстей протектор.

Как го превеждат на български този протектор, че нещо не го намирам по българските сайтове. Дайте един линк ако може.
amalexiev

Мнениеот eMcKu » Сря Апр 27, 2011 3:21 pm

amalexiev написа:
eMcKu написа: Ако веригата не може да се скъси, си купи чейнстей протектор.

Как го превеждат на български този протектор, че нещо не го намирам по българските сайтове. Дайте един линк ако може.

http://screambikes.eu/bg/ramki-predpazi ... ndura.html
Съветвам те, да се разходиш с колелото до някой магазин и на място да закупиш.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Insight » Сря Апр 27, 2011 4:09 pm

amalexiev написа:.....

Какво значи след промоцията ... ако си го взел за ~670лв, би трябвало да е се хидравлични, ако са направили някаква по-евтина компилация вече е друг въпрос?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот amalexiev » Чет Апр 28, 2011 8:10 am

Да прав си. Взех го за 590лв. Точно на тази по-евтина компилация за която говориш съм попаднал :D .
amalexiev

Мнениеот Bace_kz » Пон Май 02, 2011 9:43 pm

Някой има ли идея до къде стигат възможностите на GRX рамката ? Замислил съм Epicon с 15 ос, но дали въобще има смисъл :dontknow:
Аватар
Bace_kz

Мнениеот bio » Пон Май 02, 2011 10:31 pm

Bace_kz написа:Някой има ли идея до къде стигат възможностите на GRX рамката ? Замислил съм Epicon с 15 ос, но дали въобще има смисъл :dontknow:

до къде стигат твоите възможности ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Bace_kz » Вто Май 03, 2011 1:15 pm

Неограничени са ... Нямам опит в областта и се опитвам да разбера, дали със смяната на вилката ще се подобри поведението на байка. Нямам излишни пари за експерименти и искам първо да се допитам до хора, които са минали по този път и да ме насочат. Въпросът ми е дали въпросната рамка GRX ще "работи" нормално с вилка с по-голям ход от фабричния. Идеята е велосипедът да се използва за по-екстремни терени, да може да поема по-големи неравности, да стане с една идея по-добър за спускане. Опасенията са ми, че геометрията ще се промени, нали с повишаване на на височината на вилката челния ъгъл се изменя, което от своя страна натоварва повече рамката и самата вилка с повече ход би трябвало да акумулира повече енергия, която се предава на рамката. Какво друго би се променило и заслужава ли си въобще ?
Аватар
Bace_kz

Мнениеот bio » Вто Май 03, 2011 3:00 pm

виж сега.
първо вземам снимката и я слагам в autocad, по снимката вземам разни размери ... грубо казано челен ъгъл 70 градуса, ъгъл на седалковата тръба 73 градуса. ако искаш ще ти ги кажа в минути и секунди ... но не мога да гарантирам, че са точни. ... тук сега смятам ... чертах ... правих струвах ... и ако променя .. a2c от 481mm на 509mm (TORA 302 - 130mm) ъглите стават както следва ... 68 градуса отпред, и 71 отзад. не давам гаранции че съм ги ротирал правилно ... не ми се мислеше много много пък и не ми е това работата.
оттук натакък си ... ти. преценяй ... кво къде как и колко ...
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Falcor » Вто Май 03, 2011 7:48 pm

Bace_kz написа:Някой има ли идея до къде стигат възможностите на GRX рамката ?

Да видим: Възможностите на тази рамка се простират в XC стила, по презумпция за тези велосипеди се полага максимум 130мм ход. Да не кажа че и това му много. Дали ще издържи рамката никои няма да ти каже, защото никои не знае.
Bace_kz написа:Замислил съм Epicon с 15 ос, но дали въобще има смисъл :dontknow:

Ами кажи какво целиш с тая смяна та да ти кажем има ли смисъл. Принципно поведението на колелото при същия ход, като на старата вилка определено трябва да е по-добро.
Bace_kz написа:Неограничени са ...

Забележката на Bio имаше май по друго значение. :eyebrow:
Bace_kz написа:вилка с повече ход би трябвало да акумулира повече енергия

:offtopic: В Козлодуй даже вилките акумулират енергия! :bigeyes:
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот Bace_kz » Вто Май 03, 2011 9:33 pm

@Falcor Основните ми притеснения са, че дори и GRX 10 се продава с вилка с ход 100 мм, пратих запитване до Cross с колко мм е препоръчително да се използва рамката, но за сега нямам отговор, та дано рамката издържи. Epicon-а искам да го взема с идеята велосипедът да може да се използва за по-агресивно каране, да "гази" повече. В момента проучвам геометриите на различните велосипеди, за да разбера отклонението в параметрите на рамката до какво ще доведът :beer:
:offtopic: Вилките не акумулират ли енергия,която се преобразува като умора на материала от които е изработена самата рамка ?
Аватар
Bace_kz

Мнениеот t.kyosev » Сря Май 04, 2011 6:24 am

Умора на материала се натрупва при повтарящи се натоварвания. Пробвай да огъваш кламер леко на едно и също място няколко пъти и виж как ще се счупи след време.
По-високата вилка прави по-голям лост, следователно по-големи натоварвания.

Относно запитването до Крос, това е начина. Както ти казаха и колегите по-горе, вероятността някой от форума да знае това, което те интересува, клони към 0. Вече до колко ще ти отговорят от Крос е друг въпрос, но това и ще покаже доколко сериозно гледат на клиентите си. Лично на мен ще ми е интересен отговорът им, та ако получиш такъв пиши.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот bio » Сря Май 04, 2011 8:15 am

Bace_kz написа:@Falcor Основните ми притеснения са, че дори и GRX 10 се продава с вилка с ход 100 мм, пратих запитване до Cross с колко мм е препоръчително да се използва рамката, но за сега нямам отговор, та дано рамката издържи. Epicon-а искам да го взема с идеята велосипедът да може да се използва за по-агресивно каране, да "гази" повече. В момента проучвам геометриите на различните велосипеди, за да разбера отклонението в параметрите на рамката до какво ще доведът :beer:
:offtopic: Вилките не акумулират ли енергия,която се преобразува като умора на материала от които е изработена самата рамка ?

както ти казах по-горе основните ти опасения се оправдават. грешката ми е някъде около половин градус, така че ... ми се довери. основните ти опасения не трябва да са в това дали рамката ще издържи вилката, защото едва ли аз и ти можем да я караме на предела на възможностите й (именно това имах в предвид, когато ти написах ...
bio написа:до къде стигат твоите възможности ?!?
). основните ти опасения трябва да са в промяната на геометрията на рамката.
1. челният ъгъл ти намалява ... това е много хубаво ... почваш да газиш, както се и искаше, обаче и предната гума минава малко напред (ставаш малко по-дълъг и малко по-трудно повратлив).
2. средното ти се повдига леко - основните мнения са че по-нисък център на тежеста, по-голяма стабилност на земята.
3. седалковата ти тръба се накланя назад. ще ти промени стойката при изкачане. не мога да ти кажа дали ще е фатално. на първо време ще имаш странното усещане, че ще паднеш по-гръб и предното колело ще започне да се отлепя от земята при по-сериозни наклони. но и с това се свиква.
с две думи, ако тази рамка е за 100mm ход ( а тя за мен е 100% такава ), няма смисъл да я тормозиш с 130 ходова вилка ... не че няма да издържи, просто ще се превърне в нещо уродливо и непригодно за XC каране.
с други две думи вилките не правят карача, а стила му на каране го прави такъв (при мен липсва). напълно съм убеден, че има какво още да изтискаш от досегашната ти вилка.
ако ти отговорят от CROSS - сподели с нас .... и е много хубаво, че самостоятелно търсиш отговор ... а не чакаш само на другите.
желая ти успех !!!
ако желаеш ще ти кача чертежче на нещата ..
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот dorbitan » Сря Май 04, 2011 10:27 pm

Относно рамката може и да поеме по голяма вилка според мен!Не съм съвсем запознат, мисля че вилките имат един размер дето се вика Crown Axle.По скоро това трябва да се съобрази.Защото май има вариант на вилка с с по-плитки ботуши и с по-голям ход от други който са примерно с 80мм.Примерно има вики с Crow Axle 500mm и такива с 530mm и тази разлика от 30мм май променя ъгъла на атакуване с около 1 градус.
dorbitan

Рейтинг: 1190

Мнениеот bio » Чет Май 05, 2011 7:14 am

dorbitan написа:Относно рамката може и да поеме по голяма вилка според мен!Не съм съвсем запознат, мисля че вилките имат един размер дето се вика Crown Axle.По скоро това трябва да се съобрази.Защото май има вариант на вилка с с по-плитки ботуши и с по-голям ход от други който са примерно с 80мм.Примерно има вики с Crow Axle 500mm и такива с 530mm и тази разлика от 30мм май променя ъгъла на атакуване с около 1 градус.

... теоретично си прав, само където короната не може да мине през предното колело или да подмине арката (ако ме разбираш какво имам предвид). така че винаги остава в сила повече ход, повече axle to crown ... може и да има 1-2 изключения, не държа да съм на 100% прав. ето и малко технически данни.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот geeppii » Пон Май 09, 2011 10:41 am

Здравейте. Аз си купих CROSS GRAVITO преди около месец и за момента имам една единствена забележка и тя е вилката. 80кг. съм и тази вилка с която го купих ZOOM с 60мм. ход направо я мачкам и заемам стойка тип челна като карам и поради тази причина сега търся вилка с ход от 100 до 120мм. иначе като цяло колелото е 6 за тези 360лв. дето го купих.
geeppii

Мнениеот LIL » Сря Май 11, 2011 12:10 pm

Хубава работа, ама българска- Приятел ме помоли да го посъветвам за някакво колело до 400лв. От това, което успях да разгледам най удачен ми се видя Cross PARALLAX, показах му го, хареса го и почнахме да му търсим наличен. На малкото места където го имаше нямаше размера за него- Л. Човека почна да звъни по магазини и накрая във фабриката, от там му казали, че размер Л нямат и нямало да произвеждат!!!??? Аз това не го разбирам честно :dontknow: Айде ходи подкрепяй българското!
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот xristo_v » Сря Май 11, 2011 6:31 pm

Да... и аз вече от месец не мога да намеря RIDGE. :banghead: Един път ходих и го нямаше, след 5-6 дни звънях и пак го нямаше (казаха че щели да получат следващата седмица) ... следващата седмица В НЕДЕЛЯ вече бяха свършили малкия размер рамка, после изминаха седмица две, докато някакъв пич ми каза че няма да имат поне още половин месец :bigeyes: . И сега се чудя да ги чакам ли и да се надявам докато са в промоция да им докарат или да си търся някакво друго :confused: .

П.П. Дали нарочно се бавят, за да мине промоцията или просто са глупави и не са могли да се сетят, че ще има голямо търсене... ?
xristo_v

Мнениеот cnapku » Сря Май 11, 2011 6:52 pm

Промоцията е до изчерпване на количествата ... Аз взех последния parallax в крос-а в младост :beer: Ridge го нямаше никъде ...
cnapku

Мнениеот xristo_v » Сря Май 11, 2011 7:36 pm

В грешка си. Промоцията и за периода 15 март - 15 юни, ето и линк http://crosscycle.com/promo/ridge.html . А те ако се правят на луди и не продават до 15, е друг въпрос... но не ми се вярва да нямат още месец и нещо :lol:
xristo_v

Мнениеот prolin » Чет Май 12, 2011 11:31 am

В магазина на Крос в кв. Младост има Parallax 2VB във всички размери. Информацията е от днес сутринта.
Аватар
prolin

Мнениеот LIL » Пет Май 13, 2011 8:58 am

Да, звъннах им докарали са им...2 броя!!! Човека обаче вече е с Ферини.
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот xristo_v » Сря Май 25, 2011 12:48 pm

Здравейте
най-накрая намерих Ridge-а :clap: , но имат само от голямата рамка. Висок сам 171 см тежа 56 кг и височината на вътрешната страна на крака ми е 83 см. Размера на колелото - 510 мм. Като се качих на него ми се струваше малко голяма, но досега бях свикнал да карам старот, което вече доста ми омаля. Според вас дали да го взимам? Преди това все пак ще направя едно кръкче да го видя в движение...
xristo_v

Мнениеот Burned » Сря Май 25, 2011 2:33 pm

Според мен не. И аз съм толкова висок и по стечение на обстоятелствата съм с 19 инча рамка(за справка - 510мм = 20 инча). Честно казано щеше да ми е с една идея по-удобно със 17" рамка. Все пак решението е твое, прецени си.
Аватар
Burned

Рейтинг: 1620

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри