Нов XC велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Нов XC велосипед

Мнениеот nikolaysh33 » Пон Мар 30, 2015 10:38 pm

dob111 написа:Такава хубава тема за такъв хубав велосипед, но ако ни оставиш без снимки за евентуалното ново возило...не си никакъв човек.. ;)

Еее.. в момента в който се сдобия ще постна разбира се :) Имах план да пробвам няколко байка през почивните дни, но времето не ми позволи. Утре видях, че ще е слънчево следобеда и мисля да се възползвам.
nikolaysh33

Рейтинг: 1340

Мнениеот nikolaysh33 » Вто Мар 31, 2015 2:02 am

Не знам защо чак сега го споменавам, но мисля да се кача до Черни Връх (или поне да опитам) като се стопи снега. Разбира се смятам да го направя с байка който ще си купя. Засега гравитирам доста сериозно към твърдак и искам да попитам някой има ли опит в това начинание.
nikolaysh33

Мнениеот floydogi » Вто Мар 31, 2015 6:01 am

Качването не е проблем за твърдака. На слизане хванах пътеката към Златните мостове, която в началото си е предизвикателство за твърдак, но после е супер. Като имаш предвид, че съм 100 и кусур литра, моя GRX8 издържа.
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот nikolaysh33 » Сря Апр 01, 2015 12:33 am

floydogi написа:Качването не е проблем за твърдака. На слизане хванах пътеката към Златните мостове, която в началото си е предизвикателство за твърдак, но после е супер. Като имаш предвид, че съм 100 и кусур литра, моя GRX8 издържа.

Радвам се да чуя това :D .

Днес точно карах Cross GRX8 29" с 52см рамка на един приятел и въпросната "голяма монца" я качих два пъти бих казал доста спокойно и приятно и без много изплезване. :D . Въпросния байк го премерих и тежеше точно 16.10кг (това с увъртян около колчето на седалката стандартен катинар за заключване) . След което направих същото упражнение с карбонов Кюб 29" с тегло от 11.60кг(като го повдигна с ръка ми то леко като перце :)). Усещането за изкачването обаче беше едно и също. Така... сега и уловката... Кюба е най общо казано със следното задвижване. Отпред има една плоча а отзад 10. Момчето на което е колелото каза, че при най-ниската предавка коефициента на движение е 1-ца. При Crossa не си направих труда да броя, но мисля че коефициента е приблизително малко над 0.65 . Та поради тази причина при катеренето не усетих разлика, разбира се това е субективно, но така го почуствах.
Предполагам има и обективен критерий за измерването на усилието което се използва за преодоляването на конкретна височина с определен байк (проста физика, ако има такова нещо като проста физика :D ). Друго което ми направи впечатление е, че 29-ките катерят много по-леко от 26-те и то доста осезаемо бих казал. Към края на седмицата или началото на другата трябва да пробвам и няколко РАМа и да се ориентирам към покупка, че плана ми беше до края Март да съм си поръчал колелото, но уви е 1-ви Април и това не е шега.

ПС. Други качвали Черни Връх с твърдак да се намират? :8D:
nikolaysh33

Мнениеот mariko » Сря Апр 01, 2015 10:54 am

Само до Платото по маршрута на вело-ралито. Качването не беше проблем.
После едни зли хора решиха, че ще е готино да минем покрай Алеко и да слезем в Симеоново по пътеката през Бистришко бранище, която на всичко отгоре беше и мокра. Това си беше оцеляване за мен (не и за злите хора! :smash: ), но мисля, че се дължеше повече на малкото ми техника, а не толкова заради вида колело, макар че точно там мекица би била по-удачна. Във всеки случай като ходя пак ще търся слизане от другаде :)
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот evin » Сря Апр 01, 2015 11:04 am

nikolaysh33 написа:ПС. Други качвали Черни Връх с твърдак да се намират? :8D:

А защо точно Черни връх е репер? Има толкова красиви места, които могат да се обиколят. Какъв е кефът от вертикално катерене до връх? Снимка до пилона?
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Use.Less » Сря Апр 01, 2015 11:14 am

nikolaysh33 написа:
floydogi написа:ПС. Други качвали Черни Връх с твърдак да се намират? :8D:

доста хора качват Черни връх с твърдаци, ако това е въпроса: https://www.youtube.com/watch?v=hRCU6Ks7y5A
и спускат разбира се :)

от любопитство като каза за монцата - имаш ли идея долу горе с каква скорост я катереше и при двата велосипеда?
I love the dirt.
Аватар
Use.Less

Рейтинг: 1823

Мнениеот kobso1245 » Сря Апр 01, 2015 11:23 am

evin написа:

А защо точно Черни връх е репер? Има толкова красиви места, които могат да се обиколят. Какъв е кефът от вертикално катерене до връх? Снимка до пилона?

Спускане надолу?
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот nikolaysh33 » Сря Апр 01, 2015 11:48 am

evin написа:

Просто имам желание да го направя. Не мисля да си правя снимка, но абе ще си направя... :D , но не това ми е идеята. Много ми се кара по всякакви места и Черни Връх е най-близкия и най-лесния за изкачване +това винаги ми е много готино като се качвам пеша, а с колело мисля, че ще ми е още по-готино.

Use.Less написа:
nikolaysh33 написа:
floydogi написа:ПС. Други качвали Черни Връх с твърдак да се намират? :8D:

от любопитство като каза за монцата - имаш ли идея долу горе с каква скорост я катереше и при двата велосипеда?

Нямах километраж, но с Кюба със сигурност съм катерел по-бързо, заради по-високата предавка с която ако карам по-бавно ще ми е доста трудно.
nikolaysh33

Мнениеот Euler » Съб Апр 18, 2015 11:43 am

и какво колело си купи в крайна сметка ?
Ако се чудите дали колелото, което сте си харесали, а не може да пробвате, ще ви пасне... Ако се чудите, дали позицията ви върху байка е подходяща...
Предлагам инженерно-графично решение на проблема. :)
Euler

Рейтинг: 1190

Мнениеот nikolaysh33 » Съб Апр 18, 2015 1:22 pm

В доста "деликатна" ситуация съм в момента. В средата на миналата седмица след дву-месечно проучване най-накрая си поръчах велосипеда и го капарирах. Похвалих се на един приятел само (като бях решил да не споделям от суеверие докато не го получа, но...) и на другия ден ми се обаждат от магазина и ми казват: "Еми оказва се, че в момента няма бройки точно от този модел и твоя размер и не се знае кога ще има наличности" (няма да споменавам марката и магазина за да не правя лоша реклама, ако изобщо има такова нещо като лоша реклама) . Сега не знам какво да правя. След като се убедих, че въпросният байк е "моят" и сега като не мога да го имам ми е супер тъпо, защото не искам друг. Може да звучи глупаво, но така го усещам. От друга страна не знам колко ще трябва да чакам за него, а в същото време ми се кара доста. Та сега съм потънал в едни размисли какво да правя!?!
nikolaysh33

Мнениеот dob111 » Съб Апр 18, 2015 4:47 pm

nikolaysh33 написа:В доста "деликатна" ситуация съм в момента. В средата на миналата седмица след дву-месечно проучване най-накрая си поръчах велосипеда и го капарирах. Похвалих се на един приятел само (като бях решил да не споделям от суеверие докато не го получа, но...) и на другия ден ми се обаждат от магазина и ми казват: "Еми оказва се, че в момента няма бройки точно от този модел и твоя размер и не се знае кога ще има наличности" (няма да споменавам марката и магазина за да не правя лоша реклама, ако изобщо има такова нещо като лоша реклама) . Сега не знам какво да правя. След като се убедих, че въпросният байк е "моят" и сега като не мога да го имам ми е супер тъпо, защото не искам друг. Може да звучи глупаво, но така го усещам. От друга страна не знам колко ще трябва да чакам за него, а в същото време ми се кара доста. Та сега съм потънал в едни размисли какво да правя!?!

Защо трябва да криеш търговеца/производителя? Защо го жалиш - той теб ще те пожали ли когато плащаш? А и това да се свърши някой модел е нормално, не е някаква тъпа издънка. Ако го няма този велосипед в обозримото бъдеще и ако не си безнадеждно влюбен в него - пробвай или поръчай велосипед с максимално подобна геометрия. А и какво точно ще ти пасне ще разбереш след като покараш колелото сериозно.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот Euler » Съб Апр 18, 2015 10:18 pm

Aко трябва и месец ще чакаш, но да знаеш. че ще го дочакаш. Просто да ти кажат ще го има ли, няма ли... Това ми звучи малко на обслужването на Байксцентър, т.е. вероятно си се спрял на някое Кубе, едва ли Крос. В Трурайдерс са пичове :)
До преди седмица и аз бях в твоето положение. След близо месец проучване и колебание между Cube и Ram накрая си поръчах колело от Decathlon :)
Мисля, че не беше споменато до сега в темата, но имай предвид че на Sram поддръжката е по-скъпа сравнение с Шимано.
Ако се чудите дали колелото, което сте си харесали, а не може да пробвате, ще ви пасне... Ако се чудите, дали позицията ви върху байка е подходяща...
Euler

Мнениеот nikolaysh33 » Съб Апр 18, 2015 11:56 pm

Euler написа:Aко трябва и месец ще чакаш, но да знаеш. че ще го дочакаш. Просто да ти кажат ще го има ли, няма ли... Това ми звучи малко на обслужването на Байксцентър, т.е. вероятно си се спрял на някое Кубе, едва ли Крос. В Трурайдерс са пичове :)
До преди седмица и аз бях в твоето положение. След близо месец проучване и колебание между Cube и Ram накрая си поръчах колело от Decathlon :)
Мисля, че не беше споменато до сега в темата, но имай предвид че на Sram поддръжката е по-скъпа сравнение с Шимано.

И в Трурайдърс и в Байкцентър съм много доволен от момчетата. Познават работата си в детайли и са изключително компетентни. Другото което ми направи впечатление обикаляйки (почти всички сериозни магазини за байкове в София) е колко са колегиални един към друг. Просто си личи, че самите консултанти макар и разделени от различните места които работят и различните марки велосипеди които предлагат си личи, че са част от нещо общо и нещо много по-голямо. Тава е супер позитивно и мога само да кажа евала пичове! Така, че аз не съм човека който ще каже нещо лошо за обслужването което съм получил на повечето места с леки изключения. Ще си позволя да направя един коментар и то с оглед на това ако е възможно да се подобри обслужването(ако четат по форумите :) ) . В началото на разучаването ми на велосипеди ходих до официалните представители на Крос в Младост и като цяло се бях насочил към топ моделите им и освен да получа информация от тях ги попитах дали ще има възможност да пробвам някакъв тест байк. Обясниха ми, че няма как да стане, което ме озадачи много. При положение, че си производителя с най-много продукция и продажби в България (предполагам, че е така, но може и да греша) е меко казано несериозно да нямаш опция да предоставиш за проба един тест байк. Все пак исках евентуално да закупя някой от топ моделите им които като цени са предполагам около 1500лв, което за нашите стандарти е една не малка сума за колело. За сравнение ще отбележа, че на други места ми бяха предоставени за тест, байкове на 3-пъти по-високи цени. Да не говорим, че дори един от консултантите в Байкцентър ми предостави собственото си карбоново колело за тест. Иво се казва момчето и съм му много благодарен и мога само да кажа ето така се прави.
За Декатлон нямам много какво да кажа не съм разглеждал подробно велосипедите им.
nikolaysh33

Мнениеот kobso1245 » Нед Апр 19, 2015 12:11 am

Хах, тия в Крос значи още не дават да се тества.
Аз преди години като си взимах Грип-а попитах дали може да се тества и отговорът беше, че не може, защото щели да се нацапат гумите и не можело да се продаде след това... Аз си го купих така или иначе, защото преди това бях тествал покрай приятели и т.н., ама си е доста кофти така и се надявах да са го променили, ама..явно не са.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот nikolaysh33 » Съб Апр 25, 2015 10:42 pm

Мдааа.... Нов ХС велосипед... :rofl: Еми да ама не... Я по-добре една АМ Машина, пък 80-100 км преходи с преобладаваща шосейна част да го духат :D А сега сериозно. Вече съм горд собственик на това >>> http://www.cube.eu/uk/bikes/fullsuspens ... blue-2015/

Защо се стигна до това ще обясня на кратко. Трърдака който исках да си купя беше на този етап изчерпан като наличност и не се знаеше кога или дали ще има нови бройки. След обмисляне на алтернативни варианти за твърдак реших, че нямам желание да купувам друг. Много се колебаех дали да не си закупя накакъв Трейл велосипед, но в крайна сметка се спрях на типичен АМ байк. Поне ако в бъдещ момент реша да си купя твърдак, ще имам два добри, но коренно различни велосипеда.

Искам да благодаря за всички коментари. Бяхте ми много полезни с мненията които изказахте. Извинявам се ако съм подвел някого с първоначалните си разсъждения и човека се трудил да ми обяснява неща за ХС велосипедите, а аз накрая да си взема AM байк, но не това беше първоначалния ми план.

Поздрави от мен и ще се видим по пътеките. :8D:
nikolaysh33

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Нед Апр 26, 2015 11:35 am

Въййй туй много арно уе. Със здраве да си го караш и хиляди безавариини :beer:
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Любо » Нед Апр 26, 2015 2:28 pm

Много резко е скочил бюджета !
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот Lucky Loser » Пон Апр 27, 2015 2:34 pm

ЧестоНеадвкватен написа:Въййй туй много арно уе.

Този чисто-народен български език просто ми напълни душата :)

Между другото, само аз ли не мога да видя цената на закупения велосипед или не я пише в сайта по-горе?
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Рейтинг: 2000

Мнениеот Nocturne » Сря Май 06, 2015 8:29 pm

Честито колело! Много да те радва!

А за този дето ми сложи минус в началото :rofl:
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот nikolaysh33 » Чет Май 07, 2015 12:14 am

Nocturne написа:Честито колело! Много да те радва!

Мерси.

Вчера му направих и първата по-голяма разходка из Витоша :) .
Прикачени файлове
Vitosha.jpg
(472.67 KiB) 304 пъти
nikolaysh33

Мнениеот penmark » Чет Май 07, 2015 12:33 am

Браво! Ние карахме старопланинско и един колега дойде с това. Помислих да не си бил ти. Ама не си. :D
Изображение
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот nikolaysh33 » Чет Май 07, 2015 10:10 pm

penmark написа:Браво! Ние карахме старопланинско и един колега дойде с това. Помислих да не си бил ти. Ама не си. :D

Е не съм бил аз, но скоро мисля да покарам по Стара планина.

Ето снимка на моя байк от близо. Има разлика само в някои периферни компоненти и размера на рамката.
Прикачени файлове
Cube1.jpg
Cube1.jpg (429.53 KiB) Прегледано 2958 пъти
nikolaysh33

Мнениеот Euler » Нед Май 10, 2015 7:30 pm

евала, пич, безпроблемни километри с новото колело :clap:
Дано си уцелил колелото, и да не го караш по алейките, че язък за парите :)

едит: как си вадиш бидона :D
или ти вече не мислиш да се мориш нагоре по барите ;)
Euler

Мнениеот nikolaysh33 » Пон Май 11, 2015 9:40 am

Euler написа:евала, пич, безпроблемни километри с новото колело :clap:
Дано си уцелил колелото, и да не го караш по алейките, че язък за парите :)

едит: как си вадиш бидона :D
или ти вече не мислиш да се мориш нагоре по барите ;)

Не знам дали съм го уцелил, но мога да кажа, че всяко следващо каране е по-приятно от предното и това не знам докога ще е така, но засега се наслаждавам много. Та май съм го уцелил :) .

Бидона успявам да го вадя :D .

Катеря си като пич. Като тръгна нагоре заключвам шока и вилката и започвам да си натискам. Голямо удоволствие ми е като тръгна по неравен терен без наклон или малък и си въртя седнал на седалката, а колелото се движи като лодка по неравностите.

Надолу то е ясно, че е екстра. Макар, че аз още имам много да уча за спускането и не мога да използвам все още пълният потенциал на байка, но надявам се с времето и това да стане.
nikolaysh33

Предишна

Назад към Продукти за крос-кънтри