Твърдак или мекица RAM

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Твърдак или мекица RAM

Мнениеот whili225 » Вто Ное 15, 2011 11:55 am

От доста отдавна ме гризе съмнението твърдак или мекица.В последните дни се бях навил за
RAM HT2 2.1 http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=10
но след днескашното ми посещение в магазина на Рам продавача ми препоръча
Ram XC2 за същите пари http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=3
Отделно хвърлих око и на
Ram Nduro http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=332
макар че малко ми надхвърля бюджета. Понеже не съм имал възможност да карам РАМ в планината, нито твърдак, се чудя кое е по-добрия вариант за ХС и малко АМ ? Нямам намерение да се насочвам към чуждестранни марки ( все пак трябва да подкрепяме българското :beer: ) .
Аватар
whili225

Рейтинг: 1122

Re: Твърдак или мекица RAM

Мнениеот obelix » Вто Ное 15, 2011 4:01 pm

Според мен за XC, включително спускане в рамките на XC/АМ, мекица не ти трябва, а за здраво каране надолу не е тази мекицата. Твърдата рамка няма лагери които да се разбият и почти със сигурност е по-лека и по-корава от XC мекица.

Съвсем между другото, надявам се знаеш, че нищо по RAM велосипедите не е произведено в България, освен може би книжката с инструкции за потребителя.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот Admin » Вто Ное 15, 2011 6:44 pm

Твърде общ въпрос задаваш, отговори на него можеш да намериш много и различни и тук, във форума, и на много други места. Всичко зависи от твоите лични приоритети и предпочитания, ето ти само някои насоки (без да претендирам за изчерпателност, защото ще се получи цяла статия иначе):
В общия случай с твърдак ще можеш да постигнеш по-ниско тегло и по-ниски загуби на енергия при педалиране, особено ако караш по равни и гладки терени.
Велосипедът с двойно окачване пък като цяло ще ти донесе повече комфорт - при ХС байковете това за мен е точната дума, и то не само при спусканията, а и нагоре. Аз лично при дълги карания се чувствам по-добре с окачване, тялото ми цялостно се натоварва по-малко, защото не трябва да обира толкова много неравности.
Иначе, конкретно при спусканията, съществена разлика има между твърдак и велосипед с ход на окачването 125мм и нагоре, но между твърдак и състезателен ХС велосипед, за мен лично разликата е пренебрежимо малка. За много хора обаче дори тя е съществена.
След всичко това, бих ти препоръчал следното:
Ако искаш възможно най-лек велосипед, с който да караш предимно по хубави терени, или пък по всякакви терени, но с цената на повече натоварване за тялото, вземи си твърдак (HT2 е добър избор, доколкото е доста способен при спусканията, дори по много техничен терен.)
Ако искаш велосипед стриктно за крос-кънтри, но и да е по-комфортен при по-груб терен, тогава ХС2 би бил правилният избор.
Ако пък искаш байк, който да е основно за крос-кънтри, което включва хубава геометрия, ниско тегло и ефективно педалиране, но в същото време да носи и на каране по груб терен, Nduro-то вероятно ще ти хареса. Имай предвид обаче, че то не е дългоходов АМ велосипед, с който да газиш смело през най-груб терен - напротив, за мен това си е ХС велосипед, но с малко повече ход, т.е. по-комфортен и с малко по-големи възможности надолу. По-скъп е, тъй като е по-висок клас от ХС2.
В сайта има статии за HT2 и Nduro - ако не си ги чел, хвърли им един поглед, може да са ти полезни. Има и доста теми във форума.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот whili225 » Вто Ное 15, 2011 11:11 pm

Благодаря и на двамата за отговорите :agree:
Най-вероятно ще се насоча към HT 2, най-вече защото ми допада това че изглежда по- " просто " без всякакви лагери задни амортисьори и втулки , всички те с потенциални проблеми. Поздрави :beer:
Аватар
whili225

Рейтинг: 1122

Мнениеот botroid » Сря Ное 16, 2011 10:13 pm

С твърдака ще си енергийно ефективен, по-пъргав и в повечето случаи по-скоростен и ще имаш по-малко ядове по поддръжката. Няма да ти се суче задницата, да се разправяш с разбити/разлуфтени втулки и други проблеми с окачването. Твърдака натоварва повече тялото, което пък съответно реагира с увеличаване на мускулната маса, което е положително и много полезно при дълги карания :)
XC мекиците (без състезателния клас), най-общо казано, са за хора, които обичат да карат по-спокойно и на по-кратки разстояния, но държат през това време, да не се товарят много и да се чувстват комфортно на колелото при каране по неравни терени.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Назад към Продукти за крос-кънтри