Главина

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Главина

Мнениеот prokalnatiq » Чет Ное 24, 2011 8:25 pm

Здравейте, след като задната ми главина си свърши работата, е време да избера нова. Моделът на старата е Shimano FH-RM65 (http://screambikes.eu/bg/glavini-mtb-za ... -rm65.html). След 2 години и пововина каране, започна да насича. (предполагам от разбити лагери и/или легла) Искам новата главина да е по-здрава (73кг съм, но все пак...), да има по-добри уплътнения (сегашната мисля че даже няма) и да е за Central Lock. Рагледах предложенията на Shimano и останах изненадан как главина SLX FH-M665 е по-ефтина от Deore FH-M595-L (макар и с малко). Искам да ме посъветвате коя от двете да взема, пък ако имате други предложения от този ценови клас - до 70лв, са добре дошли. Бих се съгласил и на 6 болтов захват, но това е при условие, че главината е много по-добра (защото трябва и диск да взема...).

Поздрави!
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Re: Главина

Мнениеот idaivan » Чет Ное 24, 2011 9:18 pm

Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот prokalnatiq » Чет Ное 24, 2011 9:23 pm

Знам че предимството на тази главина е капсулованите лагери. Но толкова ли е голямо предимството спрямо другите посочени от мен главини? Пък и я няма в наличност.
Бих се съгласил и на 6 болтов захват, но това е при условие, че главината е много по-добра
Аватар
prokalnatiq

Мнениеот bio » Пет Ное 25, 2011 12:01 pm

prokalnatiq ... защо не се опиташ да си оправиш въпросната "насичаща главина" ? уж няма главини без прахоуловители и уплътнения ... гледах pdf-a и там има някакви уплътнения ... ама незнам дали са показани правилно. главините, които си харесал също не са налични ... при това и двете ... защо shimano правят главините си на конус/чашка, а не с индустриални лагери ... си е тяхна работа. кой вариант е по-удачен ... е трудно да се каже или поне аз не мога да кажа. провери дали колелото може да се наплете със старите спици. помисли и за цяло ново колело ... отплитане/наплитане ... не са безплатни както знаеш.
на твое място не бих купувал нова главина + нов диск ... тази формула не е върха на сладоледа.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот prokalnatiq » Пет Ное 25, 2011 12:35 pm

bio написа:защо не се опиташ да си оправиш въпросната "насичаща главина" ? уж няма главини без прахоуловители и уплътнения; главините, които си харесал също не са налични ... при това и двете

Първо мисля, че няма никакъв смисъл да я оправям (ако въобще е възможно, тъй като и леглата може да са заминали). Второ честно да ти кажа, не знам на кое му викат прахоуловители и уплънители на главината ми. Поне аз не виждам такова нещо. Няма никакви гумени уплътнения, директно се развиват "гайките" на оста ( съответно и гайката на който е и улея за лагерите) и съответно между тези "гайки" и самото тяло на главината няма нищо което да уплътнява/пази от мръсотията. Колкото до наличноста, мисля да си взема главината от CRC. Там цените са по-разбираеми - SLX е по-скъп от Deore-то. Тъй като мисля че съм решил вече какво да взема искам да попитам каква е разликата м/у SLX и Deore. Разликата в цените на 2те главини е почти 20 лева, заслужават ли си, или да налазвам Deore-то? :dontknow:

П.П. Разгледах manuala на 2те главини и не видях особена разлика с изключение на едно малко по-широко уплътнение (поне така ми се струва).
Аватар
prokalnatiq

Мнениеот Andy3 » Пет Ное 25, 2011 6:20 pm

Добре де, вземи я отвори тая главина, пък после я сменяй ако има нужда. Може да е само за профилактика, леглата ако са здрави няма смисъл да я сменяш цялата, конусите може да са само за смяна или съчмите. :)
Аватар
Andy3

Рейтинг: 1659

Назад към Продукти за крос-кънтри