Drag 29ers 2012 (слухове, информация и мнения)

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Drag 29ers 2012 (слухове, информация и мнения)

Мнениеот Fujitzo » Пон Апр 09, 2012 8:05 pm

Както изглежда 29 цола е новия хит за хардтейл през този сезон и естествено Драг няма да останат по-назад от Рам и Крос. Мъглявината около новите им модели започва да се разкъсва малко по-малко, а аз нямам търпение да чопля за повече детайли. Лалета и минзухари цъвнаха, а те още се мотат с предложенията :D .Изглежда Китайските производители на рамки не могат да насмогнат на засиленото търсене от САЩ и Европа и доставките се бавят. Това важи с пълна сила за Крос и Рам , които ме уверяваха, че до началото на Април ще могат да се пробват в магазините им новите им модели. Е, това не стана, колелата все още се бавят. Драг поне не обещават нищо - те дори НЕ ЗНАЯТ (!) какви ще са им точно окомплектовките и цените :xx(: Това направо ме хвърля в потрес !? Получих 3 различни отговора от 3 различни места:
1. Магазина им на бул. България: "Деор монтаж и вилка XCM - 980лв. SLX модел и XT модел още не са ясни.." - не са ясни, защото Веломания нямат налични всички останали части с които би трябвало да се сглоби колелото - например вилките Епикон и Райдон за 29" са им от мин година , а за 2012та има нови модели вече (поне на сайта на Сънтур) също така не са заредили различни гуми и капли за 29" - има по 1-2 модела.
2. Магазина на Гешов: "По-евтиния ще е 780лв :bigeyes: , а по-скъпия тийм едишън към 1200"
3. Отговор на запитване от формата им за връзка на сайта (получен на 4 април) :

Здравейте,

Първите бройки от 29" Drag-ове ще излязат в края на следващата седмица. Тогава ще мога да Ви дам повече информация за окомплектовката и на двете модификации 29-ers. Понеже най-вероятно няма да бъдат качени веднага в сайта, а едва седмица по-късно, можете да ми пишете тук, за да Ви кажа за окомплектовката.

Съдейки по този отговор изглежда ще процедират така: "Ей супер, дойдоха рамките, дайте да видим какво имаме останало в склада и да почваме да пробваме кои чаркове ще станат, че да измислим и цена" Малко нелепо според мен, но да не ги упреквам хората - успешен им е бизнеса все пак. Просто аз ако бях мениджър щях да започна рекламна кампания поне месец по-рано с готови спецификации и цени и да представям 29ерите (пред НДК) като светия Граал, до който само богопомазаните ще се докоснат :D Така де, планинското колоездене несъмнено набира сила в България, защо да не се извлече максимума от това :)

Ако някой има друга информация, моля нека сподели. Мен лично ме сърбят ръчичките за ново колело и ще избера това което предлага най-добро съотношение цена/качество. За сега Крос води ! :evil:
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Re: Drag 29ers 2012 (слухове, информация и мнения)

Мнениеот portokalovochoweche » Пон Апр 09, 2012 8:48 pm

драг са пред фалит
portokalovochoweche

Рейтинг: 1035

Мнениеот Diimmoo » Вто Апр 10, 2012 4:54 pm

http://www.dragbicycles.com/?menu=product&id=124#specification

Това е качено на сайта им.
Where the trails ends...
Аватар
Diimmoo

Рейтинг: 1220

Мнениеот gevrek » Вто Апр 10, 2012 6:37 pm

Каква ли ще е цената? Доста превъзхожда 29 на крос.
gevrek

Рейтинг: 1200

Мнениеот penmark » Вто Апр 10, 2012 6:42 pm

Под 2 палки няма да е, да не казвам 3. :D За тея пари как няма да превъзхожда Кроса. :D
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот Fujitzo » Вто Апр 10, 2012 7:51 pm

portokalovochoweche написа:драг са пред фалит

Ти направо ги погреба ! :D :D :D

Diimmoo написа:http://www.dragbicycles.com/?menu=product&id=124#specification

Това е качено на сайта им.

Това го видях, но на мен ми се струва, че тоя сайт е предназначен за потенциални западни купувачи.. може и да не види бял свят в този си вариант, иначе служителите щяха да ми дават по-категорични отговори. А и наистина с тия части (и предполагаема цена около 2000лв) ще си остане в графата "прототип".
Fujitzo

Мнениеот portokalovochoweche » Вто Апр 10, 2012 9:58 pm

тая 29-ка на драг е проява на безсилие
:rofl:
portokalovochoweche

Мнениеот Dolph » Вто Апр 10, 2012 10:32 pm

То ако струва 2000+ лева,по-добре да си купи човек една 29 рамка и да си окомплектова части от онлайн магазин от Германия или Англия.По-евтино ще излезе :D или малко отгоре.А ако както спомена Пенмарк,може да бъде и 3000лв,доста ще да са го надценили тоя Драг.Крос ще избият рибата с техните 29-ки :D
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот skipper » Сря Апр 11, 2012 9:42 am

Колелото бе предоставено за тест в рамките на устрем вело фест във Варна. Беше същата окомплектовка като това от сайта и казаха, че цената му ще е около 1700 лв с тези компоненти. Ще има и бюджетен вариант с по-нисък клас компоненти за около 900 лв. ;)
Hardtail 4 life!
Аватар
skipper

Рейтинг: 1566

Мнениеот portokalovochoweche » Сря Апр 11, 2012 10:53 pm

"ще" в Cross вече ги има и то под 900лв
;)
portokalovochoweche

Мнениеот манджа » Чет Апр 12, 2012 12:33 am

Бе не съм привърженик на крос , ама май взеха да им се получават работите последните години :)
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот penmark » Пет Апр 13, 2012 12:56 pm

Преди малко видях в нашия дилър на Веломания, Драг 29. XCR вилка, монтажа май беше асера (не съм 100 про сигурен), хидравлики на шимано br-m446, капли мак1 нео за 900лв :)
Аватар
penmark

Мнениеот portokalovochoweche » Пет Апр 13, 2012 2:50 pm

тая работа с новите кулилета на драг е като историите с НЛО-всички са ги виждали но никoй не ги е пипал :rofl: а пък преди малко на нашия блок кацна една литяща чания на нея пишеше драг и излезнаха от нея малки зелени човечета с каски full face и караха драг 29-ер
:rofl:
portokalovochoweche

Мнениеот Dolph » Пет Апр 13, 2012 3:53 pm

penmark написа:Преди малко видях в нашия дилър на Веломания, Драг 29. XCR вилка, монтажа май беше асера (не съм 100 про сигурен), хидравлики на шимано br-m446, капли мак1 нео за 900лв :)

Не са ли многжко.
Имам чувството,че само гледат производителите(навсякъде по света)да правят повече пари от 29-ките.Като изключим размера с какво Този Драг е по -добър от еквивалента 26-ца?
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Аватар
Dolph

Мнениеот penmark » Пет Апр 13, 2012 4:14 pm

На мен 29-ките по дифолт не ми харесват. Просто споделям какво видях, и на каква цена. :D
Аватар
penmark

Мнениеот Soothsayer » Вто Апр 17, 2012 9:38 am

@portokalovochoweche, каква е тази омраза към Drag? Да не си се пребивал с техен продукт? :beer:
Soothsayer

Рейтинг: 1230

Мнениеот portokalovochoweche » Вто Апр 17, 2012 2:02 pm

не мразя никoй и нищо.просто ми е интересна марката и продуктовата и стратегия.
portokalovochoweche

Мнениеот penmark » Сря Апр 18, 2012 4:07 pm

Ей за тоя говорех по горе.
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2012.html
Пуснали са и още един по-скъп.
Аватар
penmark

Мнениеот Fujitzo » Чет Апр 19, 2012 11:54 am

penmark написа:Ей за тоя говорех по горе.
Пуснали са и още един по-скъп.

Мда, излязоха вчера на сайта им. Но аз съм леко разочарован - искаше ми се по-евтиния модел да е с малко по-добри части. С тази окомплектовка избора за мен е ясен - Крос Биг Фут. Ето и предимствата на Кроса, който дори е и по-евтин с 200лв:

1. По-голям преден диск - 180 vs 160
2. По-добър Курбел - Alivio vs Turney (WTF!?)
3. По-скъпа (добра) венец касета за 9 скорости с/у 8 за Драга
4. По-добри и по-леки гуми - Континентал Рейс Кинг с/у Рапид Роб на Швалбе. Рапид Роб са най-евтините и съответно най-тежките от гамата им.
5. По-добър преден дерейльор - Alivio vs най-евтиния на Шимано

Ето и предимствата за Драг:
1. Вилка - XCR vs XCM
2. Главини - Шимано vs Joy Tech (аз поне не съм ги чувал тия)

Естествено съществуват и субективни фактори като здравина на рамката и каплите , но те влизат в сила при по-агресивните стилове каране. :agree:
Fujitzo

Мнениеот portokalovochoweche » Пет Апр 20, 2012 1:50 am

това което се случи с драг е без прецедент в историята на икономическите отношения в българия ! даже в международен план такива сблъсаци са рядкост.това са "войните" на пепси вс cоcа-cоlа,S&W вс Kолт,Тайота вс Генерал Моторс. драг имаше 10 годишен тотален монопол върху пазара на велосипеди в българия.пълен рекалмен комфорт,армия от фанатизирани фенове.отвсякъде мнения ,препоръки коментари : вземи си драг,абе драг,само драг айде копуваu го,взе ли го вече? стигаше се до там десетки потребители на форума (в това число и аз) да бъдат баннвани само защото са посегнали на свестенната крава драг с мнение че и scott и специалаизед не са лоши велосипеди...но не ! фанатиците не даваха да се издума дума дори срещу драг! и кво стана накрая на приказката.тихомълком Cross възкръстна като птицата фених-без много шум хубави качественни велосипеди на прилична цена.за една година Cross отхапа главата на драг като на гумено мече...
portokalovochoweche

Мнениеот Latitude » Пет Апр 20, 2012 3:47 am

Миналата година когато си купувах велосипед всички ме навиваха за Drag, аз ходих гледах и си избрах Cross, тогава беше на промоция и ми излезе с повече от150 лв. по-евтин от алтернативата на Drag. Другата причина да взема решението беше, че всички ме навиваха за Drag без да изтъкват с какво превъзхожда Cross-a, да но аз съм си такъв взех си моето решение и никак не съжалявам. Това което правят Cross е политика наистина ориентирана към потребителя - предлагат качество на възможно най-добра цена. И докато Drag не отвърнат със същото, ще продължи тенденцията за намаляване на пазарния им дял.
Latitude

Рейтинг: 1200

Мнениеот Insight » Пет Апр 20, 2012 9:01 am

portokalovochoweche написа:това което се случи с драг е без прецедент в историята на икономическите отношения в българия ! даже в международен план такива сблъсаци са рядкост.това са "войните" на пепси вс cоcа-cоlа,S&W вс Kолт,Тайота вс Генерал Моторс. драг имаше 10 годишен тотален монопол върху пазара на велосипеди в българия.пълен рекалмен комфорт,армия от фанатизирани фенове.отвсякъде мнения ,препоръки коментари : вземи си драг,абе драг,само драг айде копуваu го,взе ли го вече? стигаше се до там десетки потребители на форума (в това число и аз) да бъдат баннвани само защото са посегнали на свестенната крава драг с мнение че и scott и специалаизед не са лоши велосипеди...но не ! фанатиците не даваха да се издума дума дори срещу драг! и кво стана накрая на приказката.тихомълком Cross възкръстна като птицата фених-без много шум хубави качественни велосипеди на прилична цена.за една година Cross отхапа главата на драг като на гумено мече...

Човеко, имаш данни за футболен коментатор - спор няма. Всеки момент чакам репликата "Господ е от Монтана"... обаче:
1. Забравил си си главните букви някъде!
2. Темата е за 29-ките на Драг, а не за търговско-маркетинговите проблеми на фирмата!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Л. Мечков » Пет Апр 20, 2012 11:28 am

Според мен цената и на двата велосипеда е много висока, с оглед на монтажа. Сигурно са по-скъпи, защото червено-бяло-черният им модел е копие като разцветка на спешълайз хардрок 2011 :D
Л. Мечков

Мнениеот Л. Мечков » Пет Апр 20, 2012 11:35 am

Fujitzo написа:Мда, излязоха вчера на сайта им. Но аз съм леко разочарован - искаше ми се по-евтиния модел да е с малко по-добри части. С тази окомплектовка избора за мен е ясен - Крос Биг Фут. Ето и предимствата на Кроса, който дори е и по-евтин с 200лв:

1. По-голям преден диск - 180 vs 160
2. По-добър Курбел - Alivio vs Turney (WTF!?)
3. По-скъпа (добра) венец касета за 9 скорости с/у 8 за Драга
4. По-добри и по-леки гуми - Континентал Рейс Кинг с/у Рапид Роб на Швалбе. Рапид Роб са най-евтините и съответно най-тежките от гамата им.
5. По-добър преден дерейльор - Alivio vs най-евтиния на Шимано

Ето и предимствата за Драг:
1. Вилка - XCR vs XCM
2. Главини - Шимано vs Joy Tech (аз поне не съм ги чувал тия)

Естествено съществуват и субективни фактори като здравина на рамката и каплите , но те влизат в сила при по-агресивните стилове каране. :agree:

Надали главините са по-лоши на крос, но виж, пропуснал си, че освен размера на дисковете и самите спирачни апарати са много по-добри от на дарага, поне според мен тектрото е по-добро.
Л. Мечков

Мнениеот penmark » Пет Апр 20, 2012 11:50 am

Не е вярно това със спирачките. 1:1 са. Дори и накладките им са еднакви.
Аватар
penmark

Мнениеот despite » Пет Апр 20, 2012 12:00 pm

Каквото и да си говорим да сложиш Tourney курбел на велосипед за 1000 лв, който претендира да е планински, е гавра с клиента. Някой знае ли дали изобщо могат да се сменят плочите на този модел? Останалата част от монтажа е мешана скара - Acera, Altus, едно Alivio и няколко безсерийни компонента за градско каране. Вилката XCR не бих казал, че е по-добра от XCM. Според мен са на едно ниво.

Ясно е че темата е за Drag 29er, но също така е добре да се прецени колко конкурентен е този модел на тазгодишния пазар. Няма как да не се направи сравнение с много по-пипнатите предложения на Cross, на които движението е изцяло Alivio и то 9-скоростно от 2011 година, а не някакви залежали модели. Спирачките и на двата велосипеда са хидравлични - Shimano на Drag-а и Tektro Draco, което май е OEM, на Cross-а. Според спецификациите Big Foot е по-тежък с 0.7 кг, като не се знае с кой размер рамка са го теглили, а Drag-а е теглен с най-ниската за този модел 17" рамка.

Да добавим и една съпоставка на цените:
DRAG 29ER PRO 2012 - 960 лв
Cross 29er Big Foot 2012 - 850 лв/760 лв с промоцията
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот Dolph » Пет Апр 20, 2012 12:09 pm

:offtopic:
Портокаловочовече,България се пише с ГЛАВНА буква :banghead: .Еле пък на годишнина като днешната,като прочета така написано името на държавата ни ми се :puke:

Крос просто бие всички с велосипедите си като окомплектовка и цена.
Аватар
Dolph

Мнениеот portokalovochoweche » Пет Апр 20, 2012 3:16 pm

ами аз съм икономист и такива казуси живо ме интересуват,и по некава случайност сам байкар и то не какъв да е байкар а байкар-номад обиколил сам целия свят почти с велосипед,години наред живеех върху велосипеда. и смея да заявя че случая драг е пирамида.никога не съм предполагал че може да има пирамида или "балон" при велосипедите. защот е пирамида ? 1.психологически модел-отвсякъде си бомбардиран "драг" "драг" "драг". финансова пирамида-продукт които не е с кой знае какво качество но с цени надвияващи с по 30-40% дори световни марки като :GT,Skотт,Gary Фишер,Специалаизед. продължавам да следя случая
:beer:
portokalovochoweche

Мнениеот Insight » Пет Апр 20, 2012 3:29 pm

portokalovochoweche написа:ами аз съм икономист и такива казуси живо ме интересуват,и по некава случайност сам байкар и то не какъв да е байкар а байкар-номад обиколил сам целия свят почти с велосипед,години наред живеех върху велосипеда. и смея да заявя че случая драг е пирамида.никога не съм предполагал че може да има пирамида или "балон" при велосипедите. защот е пирамида ? 1.психологически модел-отвсякъде си бомбардиран "драг" "драг" "драг". финансова пирамида-продукт които не е с кой знае какво качество но с цени надвияващи с по 30-40% дори световни марки като :GT,Skотт,Gary Фишер,Специалаизед. продължавам да следя случая
:beer:

"Финансовите пирамиди представляват модели за правене на бизнес, при които приемането на нови членове носи приходи на старите членове. Обикновено не се произвеждат никакви продукти или услуги."... Високите цени на драг (ако това е така), определено не са достатъчно условие за да се впишат в понятието "финансова пирамида".. би трябвало да е очевидно за икономист обиколил света.

:offtopic: Абе ти да нямаш нещо общо с Жорж Ганчев?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Л. Мечков » Пет Апр 20, 2012 6:21 pm

penmark написа:Не е вярно това със спирачките. 1:1 са. Дори и накладките им са еднакви.

Обоснови се, накладки и форми могат да се докарат еднакви и на китайчок и на оем част и на тунинг част, това, че накладките им са еднакви, или на външен вид са еднакви не означава, че са ЕДНАКВИ :idea:
Л. Мечков

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри