Избор на колело

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на колело

Мнениеот сашето » Вто Май 08, 2012 10:37 pm

Здравейте,

знам че е поредната тема, но си признавам, че не съм много на вътре в нещата и ми се ще да поискам мнение от по-грамотните.

Търся си колелце за фън, каране по черни пътища и разбира се скачане по градските бордюри и дупки. Искам да си взема качествено (здраво) и радващо окото колело, на което мога да разчитам, че тяма да се разтрака след второто по-сериозно каране. Нямам амбиции за големи планински спускания, нито пък да ставам състезател. Просто обожавам да карам колело :peace:

Заделил съм 1300лв, като не ми се иска да си взимам колело над 1000лв поради простата причина, че само ще го мисля да не ми го свият някакси.

За момента съм се спрял на следните модели:
1. Drag ZX4 TE
2. РАМ HT2
3. Cross Grip 127

Какво ви е мнението?

Забравих да кажа - висок съм 185см тежа 75кг
сашето

Рейтинг: 1200

Re: Избор на колело

Мнениеот ludo » Сря Май 09, 2012 1:29 pm

Здравей,
бях в подобна дилема. Първо имах RAM НТ2, който беше супер, бях много доволен. Здраво и много прилично колело. Продадох го преди месец, защото реших, че е по добре да купя нещо ново от колкото да правя упгрейд. В момента съм се спрял на новите предложения от CROSS, по точно чакам Traction G30, тъй като все още го няма на пазара. 127цата на КРОСС е също много добра за цената си, добра вилка, и като цяло компоненти. За хубав RAM с подобно оборудване ще ти се наложи да дадеш двойно повече пари.

Поздрави и успех :D
ludo

Рейтинг: 1216

Мнениеот eksa » Сря Май 09, 2012 3:50 pm

Като съотношение цена-качество моделът на Cross изглежда най-добре. Една идея по-хубава вилка от тази на RAM, освен това лично аз предпочитам монтажът на Аcera. Колкото до рамката - HT2 е по-здрава, но щом ще го караш, както си описал, тази на Grip 127 ще ти е идеална. Пък и тези 430лв, които ще спестиш, ако вземеш Cross вместо RAM (Drag-a въобще не го коментирам) можеш да ги вкараш в употреба доста прилично.
Иначе на твое място с тия пари и желание за нов байк бих си взел G30 както колегата спомена. Всъщност на него се точех, ама ми изпадна златна оферта, инак щях да го взема - доста добро предложение е G30.
Започваш на max и постепенно увеличаваш.
Горд собственик на El Capitan
Аватар
eksa

Мнениеот ludo » Сря Май 09, 2012 5:18 pm

eksa написа:Като съотношение цена-качество моделът на Cross изглежда най-добре. Една идея по-хубава вилка от тази на RAM, освен това лично аз предпочитам монтажът на Аcera. Колкото до рамката - HT2 е по-здрава, но щом ще го караш, както си описал, тази на Grip 127 ще ти е идеална. Пък и тези 430лв, които ще спестиш, ако вземеш Cross вместо RAM (Drag-a въобще не го коментирам) можеш да ги вкараш в употреба доста прилично.
Иначе на твое място с тия пари и желание за нов байк бих си взел G30 както колегата спомена. Всъщност на него се точех, ама ми изпадна златна оферта, инак щях да го взема - доста добро предложение е G30.

А ти какво взе в крайна сметка, ако не е тайна? :D
Поздрави,
ludo

Рейтинг: 1216

Мнениеот bb_king » Сря Май 09, 2012 5:43 pm

Е,той човека в подписа си го е сложил на видно място,явно ще трябва и на аватар. :D
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот сашето » Сря Май 09, 2012 5:49 pm

Благодаря за мненията!

Защо няма да коментирате драга? Толкова ли е зле :dontknow:

Всички казват, че кросовете са добре окомплектовани, не знам защо съм си наумил, че искам РАМ или ДРАГ.
Ако разликата в цената на РАМ-а и кроса не беше толкова огромна не бих се замислил.

Наистина ми е интересно да чуя за драга.
сашето

Мнениеот Анелия » Сря Май 09, 2012 6:24 pm

Извинявам се, че мога да прозвуча чисто сантиментално и емоционално, без да намесвам всякакви технически термини и "за" и "против" едното колело или другото, но все пак предвид пола ми, моля да бъда извинена :X
Най-много километри в живота си имам на Рам НТ 2. Това е моето колело за кеф. Супер удобно и надеждно. И сега като искам да покарам "за кеф", го взимам и извеждам на разходка: незакопчана, с дебели гуми. Срамският дерайльор е изял какви ли не калища, къде ли не съм карала, а този дерайльор винаги сменяше. Единственият проблем, който се появи, не е счупване или дефект, а изтъркване на едната ролчица от наистина хилядите километри, които преживя колелото (ролката е сменяема). Супер удобна геометрия за несъстезателно каране + една хубава седалка и после задните ти части не усещат въобще, че са седяли с часове на колело. Вилката ми беше Тора 302: достатъчен ход да гази прилично големи камъни, а на асфалт си я смачквах и заключвах, хем предницата пада така.
Ами това е. Не мога да сравнявам с другите колелета, защото не съм ги карала никога, но просто Николинка (така се казва НТ2-та) остава моето любимо колело :hearts:
Аватар
Анелия

Рейтинг: 2000

Мнениеот eksa » Чет Май 10, 2012 12:31 am

За Drag-a : Вилка сънтур от скапаните модели. Като цяло не съм привърженик на сънтур, страдал съм от тях вече. Спирачките m446 в сравнение с eliksir при другите 2 модела издишат. Но най-вече скоростната система е съставена главно от Altus и Tourney, само дерайльора е читаво Alivio. Главините са супер шит.И оттам Drag-a отпада от класацията по мое мнение.

Инак аз си взех велосипеда от тукашния пазар. Взех го за дооооста по-малко от цената му като ново. Като отидох да го видя, по него нямаше ЕДНА драскотина! Дори калник и "жица" за заключване получих като бонус. На практика си беше нов.
Идеята ми е, че ако следиш пазара тук, можеш да попаднеш на наистина чудни предложения.

Но както казва Анелия, важно е колелото да ти прилегне. Иди да пробваш байковете някъде и ще разбереш кой е твоят модел.
Разбира се имай предвид и техническата част, защото тея 400лв+ разлика са я комплект яки спирачки, я готина вилка, я мощен курбел или нещо друго, което смяташ, че тежи в избора.
И обърни внимание на G30-ката. Заслужава си.
Започваш на max и постепенно увеличаваш.
Горд собственик на El Capitan
Аватар
eksa

Мнениеот hikervelo » Чет Май 10, 2012 8:50 am

Взимай НТ 2.
hikervelo

Рейтинг: 1140

Назад към Продукти за крос-кънтри