от kaliopo » Чет Юни 07, 2012 8:21 am
Здравей. Това което пиша, се случва при мен и не знам, до колко е общовалидно. Около година карам твърдо планинско колело 26". Всичко е чудесно, докато не се наложи да карам извън пътя, с висока скорост, по-продължително време. Вибрациите съсипват ставите. Най-вече свода на стъпалото и коленете. Когато имам възможност, отново ще мина на мека вилка. Мисля, че си заслужава един килограм повече в крайното тегло. При мен рамката и вилката са алуминиеви и поемат част от вибрациите. С карбонови трябва да е по-зле. Ако имаш опит с различните материали при шосейките, сам ще можеш да прецениш по-добре от мен.
Някой може да не е съгласен, но части за 29" велосипеди се намират малко по-трудно и няма такова многообразие като при 26". Щом смяташ да събираш колелото сам, а не да го купуваш готово, това има значение. Другото, което за сега ме спира да мисля за 29", е по-високото тегло на някои от компонентите при еднакви други характеристики /рамка, вилка, спици, капли, гуми/.
X5 2x10 на SRAM предполагам работи задоволително, но как се вписва в идеята за лек велосипед? За 700 грама по-лека рамка ще платиш 600 лева повече. Дали ако си купиш обикновена, алуминиева, "БГ", 26" рамка за около 200 лева, а останалите пари вложиш в по-лек монтаж и т.н., накрая няма да имаш по-леко и по-добре работещо колело? Може да обмислиш и среден вариант с ХС1 и 300 лева по-скъп монтаж. Нищо не си написал за колелата, а те и рамката ми се виждат най-важни, щом няма да правиш разни спускачески подвизи, а търсиш лекота при въртене.