Китайски карбонови рамки?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Китайски карбонови рамки?

Мнениеот trastika » Сря Юни 06, 2012 7:48 pm

Здравейте,

Нов съм тука и иска ми се да сглобя много леко колело за CC. Попринцип карам шосейно, но ми се иска да разнообразявам с каране по черно и планинските баири. А и зимата по снега като шосетата са в киша. Само дето идеята за 13-14 килограмов байк ама хич не ми допада :nono:

Гледам ги из иБея тия рамки и ме чопли.:
http://www.ebay.com/itm/Full-Carbon-Fib ... 519f3a7e8c
В чуждите форуми има едни километрични теми и там ги хвалят. Ориентирал съм се към твърда вилка. Само се чудя дали да е с големите гуми или с малките. Май твърда вилка + 29 капли е по-добър вариант :dontknow:
А и X5 2x10 на SRAM предполагам е свястно, макар да е най-бъджетният 2x10 вариант :confused:

Какво мислите? :wavey:
trastika

Рейтинг: 1180

Re: Китайски карбонови рамки?

Мнениеот ludo » Чет Юни 07, 2012 12:13 am

А какво ще кажеш за RAM XC ONE: http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=642
Теглото и е колкото на карбонова рамка. Не е много популярна може би заради цената си. Изпитана е, не е от вчера на пазара. Ако се разровиш из форума ще намериш теми и отзиви.
Успех,

ПП,
Мисля обаче, че я няма във вариант 29'
ludo

Рейтинг: 1216

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Юни 07, 2012 8:09 am

За такава рамка се изисква отличен контрол на качеството - сам прецени дали си заслужава риска срещу спестените пари.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот kaliopo » Чет Юни 07, 2012 8:21 am

Здравей. Това което пиша, се случва при мен и не знам, до колко е общовалидно. Около година карам твърдо планинско колело 26". Всичко е чудесно, докато не се наложи да карам извън пътя, с висока скорост, по-продължително време. Вибрациите съсипват ставите. Най-вече свода на стъпалото и коленете. Когато имам възможност, отново ще мина на мека вилка. Мисля, че си заслужава един килограм повече в крайното тегло. При мен рамката и вилката са алуминиеви и поемат част от вибрациите. С карбонови трябва да е по-зле. Ако имаш опит с различните материали при шосейките, сам ще можеш да прецениш по-добре от мен.
Някой може да не е съгласен, но части за 29" велосипеди се намират малко по-трудно и няма такова многообразие като при 26". Щом смяташ да събираш колелото сам, а не да го купуваш готово, това има значение. Другото, което за сега ме спира да мисля за 29", е по-високото тегло на някои от компонентите при еднакви други характеристики /рамка, вилка, спици, капли, гуми/.
X5 2x10 на SRAM предполагам работи задоволително, но как се вписва в идеята за лек велосипед? За 700 грама по-лека рамка ще платиш 600 лева повече. Дали ако си купиш обикновена, алуминиева, "БГ", 26" рамка за около 200 лева, а останалите пари вложиш в по-лек монтаж и т.н., накрая няма да имаш по-леко и по-добре работещо колело? Може да обмислиш и среден вариант с ХС1 и 300 лева по-скъп монтаж. Нищо не си написал за колелата, а те и рамката ми се виждат най-важни, щом няма да правиш разни спускачески подвизи, а търсиш лекота при въртене.
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот Rtor » Пет Юни 08, 2012 12:16 pm

Винаги съм си мислел, че карбоновите рамки поемат повече вибрации от алуминия...
Rtor

Рейтинг: 1220

Мнениеот PtD » Пет Юни 08, 2012 12:45 pm

Rtor написа:Винаги съм си мислел, че карбоновите рамки поемат повече вибрации от алуминия...

И аз така. :look:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Юни 08, 2012 2:29 pm

kaliopo написа:С карбонови трябва да е по-зле.

Само дето карбоновите рамки не са и чували за твоето правило.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kaliopo » Пет Юни 08, 2012 5:03 pm

Явно съм в грешка. Благодаря за пояснението. И на мен ще ми е от полза в бъдеще.
:offtopic:
bikerider написа:Само дето карбоновите рамки не са и чували за твоето правило.

Аз правила не съм писал. Тоя коментар защо е? Не дава нова информация по темата. Напълно повтаря предните два. Айде с по-малко озлобление.
kaliopo написа:Ако имаш опит с различните материали при шосейките, сам ще можеш да прецениш по-добре от мен.

Като знаете повече, пишете повече и не в едно изречение! Аз така и не разбрах какво ви е мнението по темата.
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот trastika » Пет Юни 08, 2012 5:11 pm

Да за карбона е така: обира вибрациите. Карал съм шосейка с алу вилка и сега като съм с карбонова разликата е осезаема :agree:

За твърда вилка и 29 колело се замислих като четох на Райко разказа за Ком-Емине.
trastika

Рейтинг: 1180

Мнениеот AiR » Съб Юни 09, 2012 9:33 pm

Който е гледал на скоро в Pinkbike теста на Santa Cruz Carbon vs. Aluminium, ще разбере каква е разликата между двата материала. Карбоновата рамка на Santa Cruz излезе в пъти по-здрава от Алуминиевата, НО, това е при тях. Те са тествали доста, доста дълго тази рамка и гарантират за здравината и. Отдолу из коментарите имаше доста хора, който се оплакват от по-евтини карбонови рамки. Казват, че на места самата плетка не е толкова стегната, напукват се при всички ъгли от вибрацийте и цялостното натоварване. Самата технология на правенето на рамката е от огромно значение, не само материалът. За тези пари е що годе оферта, но има доста добри алуминиеви аналози. Поразгледай и в Pinkbike само за рамка, няма да е скъпа доставката до тук, а и може да се намери нещо наистина отлично. :agree:
Аватар
AiR

Рейтинг: 1315

Мнениеот bikerider » Нед Юни 10, 2012 5:40 pm

:offtopic:

kaliopo написа:Айде с по-малко озлобление.

Правилната реплика е "айде с по-малко глупости" и е моя.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот RastaWarrioR » Пон Юни 11, 2012 8:52 pm

trastika написа:Здравейте,

Нов съм тука и иска ми се да сглобя много леко колело за CC. Попринцип карам шосейно, но ми се иска да разнообразявам с каране по черно и планинските баири. А и зимата по снега като шосетата са в киша. Само дето идеята за 13-14 килограмов байк ама хич не ми допада ............

Явно финансите не са ти проблем ;) макар и да се оглеждаш за евтина рамка, лекото колело изисква тежки портфейли.
Искаш и твърда вилка, за да е още по леко колелото ли или да не губиш ценна енергия ?
Не съм мноо врял и кипял в МТБ живота а в шосейния хич но ми се струва че в планината фините и леки части се износват доста по бързо и като цяло теглото на велосипеда минава на втори план. Една добра амортисьорна вилка ще ти достави по-добро сцепление и комфорт при спусканията, че и при определени изкачвания. Зимното каране с В-брейк в планината е малко по трудно и по добрият вариант си е диска а той тежи малко повече ;).
Ако няма да си избираш най-сухите и равни пътеки ще ти трябват и добри гуми, леките не са евтини а тънките семисликове нямат достатъчно мощ по завоите надоле.

Просто разгледай какво се продава, колко ти се дава и сложи нещо по-конкретно на кръглата маса.

П.С. Ето ти и малко истински рамки http://www.on-one.co.uk/frames
http://www.bike-discount.de/shop/k325/frames-mtb.html
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот blizzard » Вто Юни 12, 2012 2:15 pm

Pr3d4t0R написа:За такава рамка се изисква отличен контрол на качеството - сам прецени дали си заслужава риска срещу спестените пари.

:agree:

а това по принцип е точката в която най-много изостават братята китайци с noname производството.
Преди време гледах разни такива вилки и колчета и имаше шантави случаи.. 2 колчета един размер с реална разлика в диаметъра .5мм :O.
Едни хора доволни от евтината карбонова вилка, на другия му се чупи на първото !изкачване.
Конкретно за тоя производител май няма тук кой да ти каже нещо по същество.
най-добре потърси мнения конкретно за тази рамка по чуждите форуми и ако наистина са консистентни добрите отзиви, може би си струва.
Но имай предвид, че с тея безименни части, излизащи незнайно откъде, риск винаги винаги има. А тука рискът може да е да ти се спраска вилката както си се засвяткал с 60-70 по някое нанадолнище, което ще има последствия...
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Назад към Продукти за крос-кънтри