Избор и смяна на рамка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор и смяна на рамка

Мнениеот Горски » Вто Юли 10, 2012 8:09 am

Здравейте колеги
Не бях карал от близо две години, след като направих един необмислен преход от около 100км в един августовски пек със старото колело:

Изображение

Като достигнах до точка Б, просто подарих колелото на брат ми и повече не го погледнах - тежко, нестабилно.... евтино.

Миналата година си взех един Drag ZX-4 и трябва да кажа, че за парите е много прилично колело. Успях да направя обиколката на Витоша без инциденти и без сериозни тренировки, а колелото се ъбюзва доста често из бордюрите и улиците на София.

Размерът на рамката е 18" и като че ли ми е малко голямо - чатала ми опира в горната тръба като стъпя с двата крака на земята и някак си не ми е комфортно като съм на едно място - чуствам го една идея по-голямо, въпреки че едва ли е фатално. Като го карам, нямам никакви забележки и проблеми - машината е ток и жици!

В гаража имаме и Drag ZX4 TE 2011, но с рамка 16". Тя пък ми изглежда прекалено малка.

В тази връзка, бихте ли ме посъветвали дали тази рамка (17") би била добър заместител на сегашната ми (18")

Изображение

Drag ZX LTD 2012

Идеята ми е да прехвърля всички компоненти, а старата да запазя, продам или подаря на някой крайно нуждаещ се.

Поздрави и предварително благодаря за споделеното инфо.
Горски

Рейтинг: 1210

Re: Избор и смяна на рамка

Мнениеот pascoff » Вто Юли 10, 2012 8:48 am

Като за начало кажи колко си висок и колко см са от земята до чатала ти (ако питаш дали 17" като размер е добър заместител).
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Рейтинг: 2000

Мнениеот darki » Вто Юли 10, 2012 10:09 am

Горски написа:
В тази връзка, бихте ли ме посъветвали дали тази рамка (17") би била добър заместител на сегашната ми (18")

Освен височината трябва да се внимава и с дължината на горната тръба, че късото колело си е мъчение, а възможностите за корекции са малки.
По този показател как ти беше ZX4-ката ???

Рамката, която си харесал е добра, но DRAG явно са решили, че е безпредметно да дадат пълната спецификация на размерите за тази рамка, което е доста глупаво от тяхна страна. Минаха месеци, а данни за нея липсват. Дано се коригират макар аз лично съм настроен скептично, че няма да се случи :deal:
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот Горски » Вто Юли 10, 2012 11:06 am

Като за начало кажи колко си висок и колко см са от земята до чатала ти (ако питаш дали 17" като размер е добър заместител).

По последни данни: висок 168, inseam 75

...дължината на горната тръба, че късото колело си е мъчение, а възможностите за корекции са малки.
По този показател как ти беше ZX4-ката ???

На жената ZX4-ката (16) като че ли ми идва къса. За моята - май-май си е добре, но по-скоро сякаш ми идва една идея по-дълга. т.е. протягам се като че ли към кормилото.
Рамката, която си харесал е добра, но DRAG явно са решили, че е безпредметно да дадат пълната спецификация на размерите за тази рамка, което е доста глупаво от тяхна страна. Минаха месеци, а данни за нея липсват. Дано се коригират макар аз лично съм настроен скептично, че няма да се случи :deal:

[/quote]

Минах през веломанията да погледна каските и други джундурийки... Въпросната рамка я има в наличност, като ме увериха, че се използва в ZX5 и ZX6. За жалост не намерих данни за геометрията и на двата модела. :(

Пробвах една ZX5-ца, 17" далеч по-удобно ми е да застана с два крака, здраво стъпили на земята, но сякаш кормилото ми идва малллко близо. Или по-скоро е до навик? Абе лудница.

Малко се получава като със зимната дъска --- карам борд 153, като се кача на жената на дъската (144) за малко, си викам лееелееее колко е лека и маневрена, но моя кютук е доста по-стабилен при високи скорости.

Май ще поджиткам един-два дни 16"-ката на жената, за да видя как ще ми се отрази. 230 лева не са много, не са и малко, най-много да ми хартиса една рамка, която, както написах по-горе е възможно да зарадва някого :)

Ей, нного мразя да се вкарвам в такива филми.

Още веднъж, мерсаж за идеите и споделеното инфо. Форумът цепи мрака!
Горски

Рейтинг: 1210

Мнениеот dob111 » Вто Юли 10, 2012 11:30 am

Горски написа:Не бях карал от близо две години, след като направих един необмислен преход от около 100км в един августовски пек със старото колело

Е тва е истинската работа и създава готините спомени. :beer:

Наскоро и аз търсих размерите на рамката ZX на Драг и не намерих, което е минус както и да го погледнеш.
Ето един калкулатор http://www.canyon.com/_en/tools/pps.html на Canyon, който може да ти каже какви размери препоръчва този производител за своите велосипеди, и който може да ти даде някаква ориентировка за теб.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот darki » Вто Юли 10, 2012 11:40 am

@Горски, пробвай този калкулатор. Той ще ти даде препоръчителна дължина на горната тръба, лапата и standover height range-а.

http://www.competitivecyclist.com/za/CC ... ATOR_INTRO

PS. Само да не стане както беше писало едно русначе в друг велосипеден форум "Направихме измерваният, въведохме ги в калкулатора, резултата беше - такава рамка с такива размери много трудно се намира :rofl:
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот Ozzie » Вто Юли 10, 2012 12:50 pm

Горски написа:Пробвах една ZX5-ца, 17" далеч по-удобно ми е да застана с два крака, здраво стъпили на земята, но сякаш кормилото ми идва малко близо. Или по-скоро е до навик?

Дължина / височина на лапата, позиция на седалката?
Винаги можеш да коригираш едно от двете или и двете.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Продукти за крос-кънтри