Sprint RADICAL Deluxe27,5"

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Sprint RADICAL Deluxe27,5"

Мнениеот Mr. Nice Guy » Нед Мар 31, 2013 5:33 pm

Здравейте!

Решил съм в съвсем близко време да си закупя велосипед, като бюджета, в който мисля да се побера е в рамките на 2000 лв.
Желанието ми е да си взема що годе среден клас "твърдак", с който да започна да навлизам лека полека в света на мтб изживяванията. Знам че за 2к няма как да си позволя качествена "мекица", било то и втора ръка(с такова впечатление останах четейки обстойно доста теми в сайта, а и съм патил от втора ръка продукти).

Аз съм един от многото хора, които с един велосипед искат да покрият максимума стилове по простата причина, че средствата не стигат, за да си позволя 3-4 броя за различни цели.
Стила на каране, който мисля че ще практикувам най-често ще е XC/AM, но не отхвърлям възможността да се забъркам и в някое друго по-леко спускане.

Това, на което съм се спрял за момента е новият модел на Спринт RADICAL Deluxe27,5" -
http://bikesport.bg/en/products/965-sprint-radical-deluxe-27_5_quot_-mtb_ . В описанието му пише " В крайна сметка може да обобщим, че RADICAL е велосипед, който може да се справи с разнообразни терени и е способен да се нагоди към всичко, което влиза в понятието XC каране.".
Искам да попитам дали все пак тази машинка би ми свършила работа, за нещата, които описах? Не съм много наясно, но АМ и XC доколкото съм разбрал досега имат доста допирни точки.

Прегледах няколко модела от ценовата гама на Спринта:
http://www.bikescenter-bg.com/index.php/step.module_action/modname.pricelist/modaction.details/product.5863/product_cat.634/lang.2 и http://screambikes.eu/bg/velosipedi-planinski-s-tvurda-ramka/8240-velosiped-trek-6300-disc-2012.html и ми се струва( след като се поинтересувах от всяка една част на всеки един модел, а и доколкото ми разбира главата), че Спринта в отношения цена/ качество е най-добър. Ако греша надявам се ще ме поправите.

Висок съм 194см и тежа 115кг - просто като инфо :-)
Аватар
Mr. Nice Guy

Рейтинг: 1200

Re: Sprint RADICAL Deluxe27,5"

Мнениеот penmark » Нед Мар 31, 2013 6:28 pm

http://www.bike-discount.de/shop/k1275/ ... r-6-0.html
И Спринта не е лош. Дори е и много красив. Но си голям българин и на по-голямо колело ще изглеждаш по-добре. :agree:
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот Mr. Nice Guy » Нед Мар 31, 2013 7:57 pm

Но си голям българин и на по-голямо колело ще изглеждаш по-добре.

На скоро се качвах да пробвам един Коратек 29", но нещо не ми се върза, затова и се насочих към 27,5" - до момента карах 26"
Не знам дали ги мисля правилно нещата, но като преимущество спрямо килограмите ми вилката на Спринта е с 120мм ход за разлика от останалите - 100мм, включително и този, който ти ми показваш.
Аватар
Mr. Nice Guy

Мнениеот Mr. Nice Guy » Вто Апр 02, 2013 12:23 pm

Благодаря на всички за обърнатото внимание и съвети!
Всичко добро от мен!
Аватар
Mr. Nice Guy

Мнениеот Admin » Вто Апр 02, 2013 3:57 pm

Трудно ще получиш съвети за този байк, освен теоретични, тъй като той дори още не е в продажба.
Няколко теоретични приказки от мен:
За ХС и АМ е дълга тема, но като цяло това си е ХС велосипед. Рамката е доста дълга (поне от данните за геометрията), челният ъгъл е 71 градуса. Не е точно това, което обикновено се смята за АМ велосипед.
От друга страна, хората наричат АМ каране нещо, което зависи колкото от уменията, толкова и от велосипеда. По техничните пътеки може да се кара и с типичен ХС велосипед, а ако имаш добри умения, може дори да караш по-бързо от някой, който има по-подходящ велосипед, но е по-неуверен. И все пак, ти си казал, че искаш да пробваш повечко видове каране, дори и спускане. За тази цел Radical мисля, че няма да е идеален.
Или най-малкото ще трябва да му направиш някои модификации. Вилката със своите 120 мм ход е добре, кормилото също е достатъчно широко като за начало, макар че с твоя ръст и за по-агресивно каране, бих препоръчал да му сложиш по-къса лапа (да речем 50-60 мм) и още по-широко кормило (поне 710 мм, а може и 750 мм). Но всичко това е в случай, че решиш да го развиваш в посока да ти е по-удобно за спусканията.

А един от големите проблеми да ти дам по-читав отговор са сериозните ти размери + неопределеността на понятието АМ + неяснотата ти на какво ниво караш сега и на какво ще караш след няколко месеца, да речем. Ако трябва да определя АМ най-общо като ХС каране със спускания предимно по силно пресечен терен и много технични пътеки, то най-добрият съвет, който бих дал за човек с твоето тегло е за велосипед с подбрани отделно компоненти, тъй като тези в стандартните окомплектовки трудно ще понесат натоварването при агресивно каране при тези килограми. Очевидният пример е с колелата и каплите - нямам никакви впечатления за конкретния модел, но просто в твоя случай бих предпочел някой модел, който е доказано здрав. Тук пък изниква въпросът ще намериш ли такъв за 27.5 (говоря за България). Също така вероятно ще имаш нужда от спирачки с 203 мм диск отпред и поне 180 отзад.

Обаче, ако просто ще си караш спокойно и кротко, или ако имаш фина техника и не "мачкаш" велосипеда дори по трудните пътеки, тогава може и Radical-ът да ти е добре.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Mr. Nice Guy » Пет Май 10, 2013 1:26 pm

Благодаря много за пълния и изчерпателен отговор.
Все още се колебая, но може и да почакам да събера повече лев и да си взема нещо, което отговаря повече на АЛМ байк.
Ако трябва сам да си сглобявам байк част по част - просто няма да се справя, тъй като нямам нужните познания все още.
Аватар
Mr. Nice Guy

Назад към Продукти за крос-кънтри