Съвет за избор на велосипед - Drag ZX5 pro или друг

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет за избор на велосипед - Drag ZX5 pro или друг

Мнениеот Silverstar » Чет Апр 04, 2013 1:14 pm

Здравейте,

От скоро съм запален по карането на велосипед. Търся си подходящо колело, което основно да бъде използвано за каране в градски условия, парк и планина (но не екстремни преходи и др.). но да бъде здраво, качествено като изпълнение и изобщо да си заслужава парите. Прочетох доста из форума и на база на споделените мнения съм се насочил към модел от типа на Drag ZX5 pro, защото ако правилно разбирам, е подходящ за целите, за които го търся. Първоначално се бях ориентирал към full suspension, но не знам дали ми е необходимо такова оборудване за описаните цели.

Тъй като съм абсолютно начинаещ в сферата, се обръщам към вас с молба да споделите мнения, лични впечатления и препоръки. От беглите познания, които натрупах, разбрах например, че моделната линия Acera на Schimano стои под Deore, но достатъчно качествени компоненти ли са? Посоченият модел основно е с Аcera екипировка, ако изключим задния дерайльор, но не знам доколко Deore екипировката си заслужава допълнителните 600 лв. отгоре (за цената на ZX6 pro). За вилката прочетох мнения, че е подходящо да се смени, но при каране, за което споменах, необходимо ли е това?

Изобщо всякакво мнение и препоръки по темата са добре дошли. Бих искал да си купя колело, което е максимално оптимално в отношение цена/качество. Въпросният Drag го взех за отправна точка, но ако има по-добри неща в този клас за сходни пари, ви моля да ме ориентирате.

P.S. Ето и параметрите на колелото, за пълнота на темата:

Frameset
Sizes S-17", M-19", L-21.5"
Frame A7+ DB
Fork Suntour Raidon RL Air

Wheels
Wheels Handbuilt Double Wall
Tires Shimano M435 Center Lock
Hubs 26x2.10 Schwalbe Smart Sam

Drivetrain
Shifters Shimano Acera SL-M390 3x9 speed
Front Derailleur Shimano Acera FD-M390-SGS
Rear Derailleur Shimano Deore RD-M592-SGS
Crank Shimano Acera FC-M391
Cassette Shimano CS-HG30-9 speed

Components
Saddle COX Strike Pro
Seat Post COX Stout 31.6
Handlebar COX Rise Baar OS 680mm
Stem COX Rogue OS
Brakes Shimano SLX BR-M596 F:180mm/R:160mm

General specifications
Complete weight 13.1 kg
Colour black/white, white/blue

Мерси предварително! :beer:
Silverstar

Рейтинг: 1200

Re: Съвет за избор на велосипед - Drag ZX5 pro или друг

Мнениеот kobso1245 » Чет Апр 04, 2013 3:05 pm

Здравей. Понеже и аз в момента ровя и търся колела(реално дилемата ми в момента между зх 5-цата и грип 127), но пък гледам, че при теб положението е по-добро(финансово имам предвид) бих ти препоръчал Крос ГРИП 130(в момента е 1399, но предполагам ще бъде в промоция в скоро време и сигурно ще падне до 1260-1270). За мен Грип-а е най-доброто за парите си(добро тегло, по-добра вилка, по-добър дерайлъор, цялостен групсет 3х10 шимано деоре) въобще за тия пари по-добро надали ще вземеш.
Това е от мен, успех с избора.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот Silverstar » Чет Апр 04, 2013 3:43 pm

Да, моделите на Крос звучат добре и май са на по-добри цени спрямо аналогични Драг или Рам, не бях обръщал внимание на тях досега.
По принцип гледах Драг или Рам, може би заради всеобщо позитивните мнения за продуктите им и недотам силната репутация на Крос в сравнение с тях сякаш, но пък като цена на фона на оборудването определено са добър вариант!

Мерси за препоръката!
Silverstar

Рейтинг: 1200

Мнениеот unsigner » Чет Апр 04, 2013 4:46 pm

Silverstar написа:За вилката прочетох мнения, че е подходящо да се смени, но при каране, за което споменах, необходимо ли е това?

Интересно - откъде това? Вилката изглежда сравнително добра, това е от най-евтините модели с въздушна вилка - всичко по-евтино е с пружинни.
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот martin54 » Чет Апр 04, 2013 8:26 pm

Колеги вместо Grip 130 по-добре дайте още някой лев и вижте какво предлагат canyon и radon, колелата са много по-добри. Аз така направих и не сбърках, сега дори ще купувам нов canyon по-висок клас.
П.П. Не е по темата но евентуално мога да продам сегашния canyon , който е каран само 4 месеца, но ще видим, за сега, уж ще го давам на приятелката но не заслужава много.
Canyon Yellowstone 5.0
martin54

Рейтинг: 1225

Мнениеот kobso1245 » Чет Апр 04, 2013 9:30 pm

martin54 написа:Колеги вместо Grip 130 по-добре дайте още някой лев и вижте какво предлагат canyon и radon, колелата са много по-добри. Аз така направих и не сбърках, сега дори ще купувам нов canyon по-висок клас.
П.П. Не е по темата но евентуално мога да продам сегашния canyon , който е каран само 4 месеца, но ще видим, за сега, уж ще го давам на приятелката но не заслужава много.

Ем да, ако тоя "някой лев" е принципно един 500-600, по-добри са, но по спомен(преди мисец ги гледах) най-евтиния Канион почваше от 1.5к, а беше сходен с Крос-а....
Давам пример(взех, че ги загледах ей така, да не са празни приказки)-Canyon Yellowstone AL 5.0-800 евро(около 1.6к лв), а е с по-нисък клас компоненти....
kobso1245

Мнениеот martin54 » Чет Апр 04, 2013 9:43 pm

Единственото нещо, което е по-нисък клас са спирачките Avid Elixir 3 на кроса с/у Avid Elixir 1 на каниона, всичко останало по него е по-добро, за рамката да не говорим, моята е с някаква анодизирана или не знам там каква боя, но не се драска.
Canyon Yellowstone 5.0
martin54

Рейтинг: 1225

Мнениеот kobso1245 » Чет Апр 04, 2013 10:04 pm

martin54 написа:Единственото нещо, което е по-нисък клас са спирачките Avid Elixir 3 на кроса с/у Avid Elixir 1 на каниона, всичко останало по него е по-добро, за рамката да не говорим, моята е с някаква анодизирана или не знам там каква боя, но не се драска.

Малко май ще стане като спор, та се извинявам на автора, но в това твърдение има една капка истина(това за спирачките).
1-во-вилките са еднакви, главините също, дерайлъора на Крос-а е по-добър, типа на боята е еднакъв(ако драскането ти е чак такъв проблем), нищо не казвам за скоростната система, защото не мога да намеря колко скорости е Каниона, въобще няма място за сравнение много-много.
kobso1245

Мнениеот russian » Пет Апр 05, 2013 9:13 am

АЛОООО тука стана малко нелепо!!! как мойе изобщо да се сравнява Канйон с Крос ?! само рамката на Канйонан струва колкото 3 Кроса, всеки може да си купи части каквито иска от където иска, но ИНЖИНЕРИНГА на ГЕРМАНЦИТЕ май няма от къде да се купи, ако някой знае искам два чувала !!! айде не бъркайте нещата МОЛЯ !!! Ина4е колегата да си прецени за какво да си дава парите за Китайски "качествени" рамки или за Немски.... Deutschland über alles!!! :agree:
Аватар
russian

Рейтинг: 1120

Мнениеот PtD » Пет Апр 05, 2013 9:39 am

russian написа:... пълни глупости...

:lolup:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот kobso1245 » Пет Апр 05, 2013 12:27 pm

russian написа:АЛОООО тука стана малко нелепо!!! как мойе изобщо да се сравнява Канйон с Крос ?! само рамката на Канйонан струва колкото 3 Кроса, всеки може да си купи части каквито иска от където иска, но ИНЖИНЕРИНГА на ГЕРМАНЦИТЕ май няма от къде да се купи, ако някой знае искам два чувала !!! айде не бъркайте нещата МОЛЯ !!! Ина4е колегата да си прецени за какво да си дава парите за Китайски "качествени" рамки или за Немски.... Deutschland über alles!!! :agree:

Само да питам какво и е китайско на рамката??? Аз от 2 години карам Крос, доста съм го мъчил и не е мръднал. А и все пак говорим за ХЦ, не за спускане, верно е нова рамката, но ГРХ-а се е доказал доста, а е също Крос, нали??
Ако искаш да си купиш марка-взимай канион-а, няма да споря, просто е адски безмислено.
kobso1245

Назад към Продукти за крос-кънтри