Какви гуми да си взема за 29 ката ми?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Какви гуми да си взема за 29 ката ми?

Мнениеот cdrecordable » Вто Май 14, 2013 9:07 am

От месец инам cross grip 924! От завода ми дойде с swabal rob но мн бързо взеха да свършват /няма и 1000 км/ . какви гуми да си взема ? Цената е от значение,гледам цени по 80_100 лв не ме устройват. Мисля че нещо до 40 на бр е разумно. Предлагатми impac riogepac на доста добра цена. Някакви впечатления да имате за тоя модел?
cdrecordable

Рейтинг: 1282

Re: Какви гуми да си взема за 29 ката ми?

Мнениеот unsigner » Вто Май 14, 2013 1:19 pm

Провери как точно се казват тия гуми, че за "Impac riogepac" Google не е чувал.
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот uBaH » Вто Май 14, 2013 1:28 pm

Е, те и "swabal rob" не са от най-известните :D

Предполагам, че автора има в предвид тази гума, но в 29" вариант. От това, което виждам не е кой знае какво.

Към автора - за да ти препоръчаме гуми, напиши къде и как караш - в гората ли, по шосе ли, по сухо, по мокро ... и т.н. Това са все неща, които имат значение при избора на гуми. Иначе нямаше да има по няколко десетки предложения от всеки по-голям производител ;)
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот cdrecordable » Вто Май 14, 2013 2:34 pm

Ами карам и по пътя и в гората. Гуми:IMPAC RIDGEPAC 54_622 29*2.10 BLACK тея ми предлагат от grip 921 са,а бях с SCHWALBE RAPID ROB 29” x 2,25 от grip 924
cdrecordable

Рейтинг: 1282

Мнениеот Admin » Вто Май 14, 2013 4:00 pm

Impac са дъщерна марка на Schwalbe и не вярвам от този модел да останеш по-доволен, отколкото от Rapid Rob (който между другото не е лоша гума за сухо, но на мокро е доста зле).
Макар че съм я карал за момента само два дни, бих ти препоръчал за 41 лв. Ikon на Maxxis. Шарката ми изглежда многообещаваща и засега подхождам към гумата с голямо доверие, тъй като Уоутър кара с такива поне от година и е много доволен, а пък аз карам често с Уоутър и знам за какво каране става дума. Засега впечатленията ми са отлични.
http://ridespot.net/productdetails.php?productID=27325

Ако искаш по-голям избор, разгледай и модели на Schwalbe (линията Evolution), Geax, Kenda - от тези марки има разнообразие на нашия пазар, но мисля, че повечето им хубави гуми са с цена 50-60 лв., т.е. излизат от твоите граници.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот zoltek » Вто Май 14, 2013 7:03 pm

Здравейте.
Понеже и аз от известно време съм в "търсене" на най-подходящата/добра за мен 29" гума ще се включа в темата. И аз съм с Грип 924 модела, но от миналата година с Рейсинг Ралф 2.10 които се поизносиха. Дали заради износването или късмет, напоследък често пукам което до някаква степен ми разваля кефа от карането. Засега съм се спрял на Швалбе Смарт Сам Плюс заради екстра защитата му от пробиване. Лошото при този модел е малко по-високото тегло (885гр.). Другият вариянт е предложения по-горе Максис Икон за който съм чел само добри мнения. За него имам само една чуденка, а тя е заслужава ли си +5лв. за малко по-леката версия и по-високото 120tpi срещу 36лв за 60tpi. Ако някой има отзиви нека за различните версии нека сподели.
zoltek

Рейтинг: 1278

Мнениеот Fujitzo » Сря Май 22, 2013 11:49 pm

Бе и аз гледам че прехвалените Швалбета нещо много бързо се износват. Аз мин година карах Крос Биг Фут 29" , той си дойде с Континентал рейс кинг 29х2.2 обаче имах инцидент и трябваше да купя нова гума - сложих Рейсинг Ралф (перформънс модела - за 43лв) и за има няма 1000км видимо и намаля грайфера , докато Контито не е мръднало, още повече че е задна гума. Да купуваш гуми всяка година не си е работа.. Но пък точно моделите на швалбе - рейсинг ралф, рокет рон и ноби ник (ево серията) се водят за едни от най-добрите крос кънтри гуми. Максис Икон също е страхотна , не знам защо при нас е доста по-евтина от западни сайтове - парадокс ! Ако за 40лв предлага това, което рейсинг ралф ево предлага за 70лв - то избора е ясен :)
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот Amidala » Чет Май 23, 2013 7:19 am

Отпред - Rocket Ron
Отзад - Racing Ralph
Amidala

Рейтинг: 1185

Мнениеот PtD » Чет Май 23, 2013 8:31 am

Fujitzo написа:Бе и аз гледам че прехвалените Швалбета нещо много бързо се износват.

E да, то това е основният показател на една гума, дали се износва бързо. Сцеплението е без значение. Тия глупаци във Формула 1 с какви боклуци карат, даже и едно състезание не могат да изкарат.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Totem » Чет Май 23, 2013 11:46 am

PtD написа:
Fujitzo написа:Бе и аз гледам че прехвалените Швалбета нещо много бързо се износват.

E да, то това е основният показател на една гума, дали се износва бързо. Сцеплението е без значение. Тия глупаци във Формула 1 с какви боклуци карат, даже и едно състезание не могат да изкарат.

От FIA сами бяха поискали от Пирели да им направят гуми с такива смеси, че да издържат по-малко, с цел използването на повече стратегия от отборите в състезанията, но явно от италианския производител са попрекалили (и то доста...) Иначе ако става въпрос soft гумите едвам издържат и 5 обиколки в ръцете на световния шампион :crazy:
Стига с оффтопика, перпоръчвам ти Maxxis Ardent --> http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=78416
Питай колегата glib, той от скоро каза, че кара с такава :peace:
Аватар
Totem

Рейтинг: 1234

Мнениеот Toy » Пет Май 24, 2013 10:21 pm

Е ти сам го каза, Континентал това е гумата. Само дето в нашата родина цената е доста над пазарната в Германия.Предимствата са по-бавно износване и надуване до 4.5 атмосвери.
Toy

Рейтинг: 1200

Мнениеот xcrider » Съб Май 25, 2013 1:34 pm

Toy написа:Е ти сам го каза, Континентал това е гумата. Предимствата са по-бавно износване..

Друг път. X-King каран отзад, 50/50- градско/ планина, си замина за има няма 2 месеца. Същото и с Racing Ralph(performance).
Аз от швалбе и конти се отказвам и от тук нататък само Максис. Не мога да си позволя да сменям 4 пъти в сезон задна и 1 път предна.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот bigchicken » Нед Май 26, 2013 11:20 pm

Физиката има една доста положителна страна. Работи си независимо дали разбираме нещо от нея, дали спим, пием... или други работи правим :D За да няма сърдити, в тази тема ще спомена само мързела. А да те мързи да сменяш гуми с различни приложения води до липса на пълно щастие. X-King. Еми няма как гума, дето са и толкова нарядко смешните пъпки, дето трябва да правят контакт с настилката, че стъпва тук там, да не свърши бързо на асвалт. Още повече, че Континентала са малко по-меки от Швалбето. Нещо, което за мен е предимство, а не недостатък и специално си ги избирам на пипане. Все пак трябва да се държат що годе прилично и на асвалт.Та на 26-цата по този повод отзад бях с Race King. Шарката е по-гъста, което дава повече контактна площ и се държи по-добре, износва по-малко на асвалт и е по-бърза. На черно не съм се оплаквал, но не е тормозена много заради минаване на 29. Та. Поради естеството на магазина, от който пазарувам и по принцип-леко по-бедния избор на гуми за 29-ки се позачудих малко. Ограничението в цената беше същото, до около 50 лева (но временно, след 15 години по моторите се научих да ценя хубавите гуми). Избора беше между Континентал и Швалбе, та Континентал. Предна исках по-агресивна, ча мразим да ходи където не трябва, и сложих Rubber queen. Съответно по-шумничка на асвалт, но без неприятни вибрации в ръцете, за разлика от Mountain King, която се усещаше при лягане до страничния грайфер. За задна беше по-трудно. Race King за 29 няма, и остана X-King от Континенталките. Тогава се загледах в Швалбетата. Racing Ralph - идеална компромисна шарка за задна, като има много съществено предимство пред Race King - страничния грайфер. За съжаление имаше само 2.10 в момента и пак трябваше да го мисля, та отидох на Rosket Ron, прдпочетена пред Nobby Nic, която бих сложил по скоро за предна. Rosket Ron не е много по-различна от X king, но протектора е по-дълбок и по-силно изразен отстрани. Все пак предпочитам Racing Ralph
По пътеките е ясно как се държат такива гуми, писано е и достатъчно, затова си ги избирах и спрямо поведението на асвалт. На мокро няма какво да се коментират. Няма гума за XC, която да "лепне" на мокър асвалт, но при всички положения е по-добре да е по-мекичка. А за многото оплаквания, че Швалбетата се прищипват по камъни... Еми вместо 40 даваш 90 лева, пък и с помпата повечко усилия... Аз не съм техничар, по камъните слизам като хамалин, ама на 4+ налягане я да я видя как ще се сгъне тая гума. Да не става де :D
А като цяло за гумите има достатъчно теми и статии. За 29-ките не е по-различно, а избора е почти същия. Ако са те посъветвали за нещо, което го няма за 29 ще си вземеш с най-близкия по шарка протектор и готово. Другите качества опират до цена, а не до твърдения, че тази марка става, а онази не. Въобще с гумите е лесно, пари да има :)
Аватар
bigchicken

Рейтинг: 1375

Назад към Продукти за крос-кънтри