Решил съм да видя колко пък да са добри наистина добрите XC колела и се надявам на помощ за избор на ново крос кънтри колело от по-опитните. Примирил съм се, че ще трябва още много четене, гледане на филмчета и т.н. докато намеря оптималния вариант.
От 2005 насам (пълни 8 години) карам един Drag ZX5, като 2009 го обзаведох със SR Epicon и Tektro Auriga отпред (темата ми за upgrade). Общо взето ми вършеше работа, докато мераците ми бяха по-умерени и се задоволявах с каране на нивото на "Обиколката на Витоша". Обаче ми се услади и започнах и на по-тежки терени да карам, а и състезанията ми се усладиха (съвсем посредствени резултати, mind you)... и съответно стана доста по-трудно и за ZX5 и за мен. Напр. миналата година на "Врачански Балкан" бая зор видя горкото колело по трасето за елит (то и аз голям зор видях). Изглежда за 1 година (3000 км?) с такова каране съм успял да напукам леглата на лагерите на главините.
Дощя ми се хем по-здраво, хем с по-добро поведение, хем и по-леко колелце ако може, като нямам някакви конкретни ограничения в бюджета. Да изброя какви са ми приоритетите:
1. Здраво: не обичам да вися по сервизи, така че заменям тегло и пари за здравина; по-простите системи се повреждат по-рядко.
2. Лесна поддръжка: това по-скоро в смисъл, да не е с някакви bleeding edge компоненти, които няма кой да ги ремонтира на балканския полуостров.
3. Поведение: от геометрия, та през работа на вилката, прецизна смяна на скорости, модулация на спирачки и т.н.
4. Тегло: ако не компрометирам твърде много точки 1 до 3, предпочитам да е колкото се може по-леко.
5. Цена: още не знам - зависи колко сте убедителни

Висок 185 см, тежа 79 кг.
Все пак е ясно, че кривата цена/производителност не е линейна и от един момент нататък за минимални подобрения плащаш +1000 пари, не мисля да се изхвърлям без да разбирам защо. За тия 8 години със ZX5 разходите са ми доста минимални и мога сега ретроактивно да си похарча пропуснатите харчлъци

По точка 1: вярвам никой не обича да виси по сервизи, но пък има хора които много обичат да си майсторят колелата - е аз не съм от тях. Нямам против да си поизцапам ръцете, но определено предпочитам да си използвам свободното от работа време за каране

Никога не съм карал мекица, така че малко сметка без кръчмаря, но от четене стигам до извода, че меката рамка ще влезе малко в противоречие с т. 1,2,4. А и общо взето съм доволен от карането на hard tail (без да съм пробвал мекица). В темата Твърдак vs Мекица vs 29-ер за ХЦ, са казани хубави думи за 29" vs мекица, така че май съвсем ми се затвърждава подозрението, че искам hardtail, вероятно 29".
Нещо подозрителен съм към карбоновите рамки. Или е неоснователно предубеждение?
Гледах последните няколко дни разни марки, модели и само разбрах, че изборът е огромен и объркващ. Все пак за отправна точка ще кажа, че ми се въртят мисли около този Grand Canyon AL 9.9 (цена: 1749€ без доставка). Зариби ме тоя Fox 32 Float 29 FIT Terralogic. Малко ме притеснява как става сервизната поддръжка?
Specialized доста ми харесва, но цената ми изглежда яко пресолена. От българските, може би RAM XC One? Предполагам със здравината няма да имам проблеми, след като Клепе се сурка с такова на Тасос Къп, където определено си беше доста друсане?
Абсолютно съм отворен към всякакви предложения, защото не само че нямам всички отговори, ами подозирам, че дори не знам всички въпроси