Grand Canyon AL vs CF

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Grand Canyon AL vs CF

Мнениеот seb » Сря Окт 16, 2013 2:21 pm

Здравейте,

Моля ви за мнения за избора между тези два Canyon-а:

GRAND CANYON AL SLX 9.9 € 1,899
Изображение

GRAND CANYON CF SL 8.9 - € 2,699
Изображение

Въпросът ми е окомплектовката на карбоновия модел по-добра ли е, или разликата в цената е само заради рамките, както и дали има някой елемент, който "не става". СЪщо така какви педали (автомати) + обувки ще препоръчате, да стават и за ходене.
179см/78кг съм, за XC каране.
seb

Рейтинг: 1220

Re: Grand Canyon AL vs CF

Мнениеот Plamen_EM » Сря Окт 16, 2013 5:19 pm

И колелата и спирачките са различни, ама как така доста по-евтиният велосипед е по-лек ... Поне за мен е недоразумение. Ако си склонен да дадеш 2700, по-добре дай 3000, 700 грама са си разлика, това според мен.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот papinu » Сря Окт 16, 2013 5:23 pm

Plamen_EM написа:... ама как така доста по-евтиният велосипед е по-лек ... Поне за мен е недоразумение.

Лека заблуда :D
10,10 < 10,9 = 10,90
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Рейтинг: 2000

Мнениеот Plamen_EM » Сря Окт 16, 2013 8:14 pm

:offtopic: Няма ли тема за наградите на Питагор? Аз съм си за там, уж СМГ едно друго ...
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот Ozzie » Сря Окт 16, 2013 10:04 pm

Plamen_EM написа:...700 грама са си разлика...

За който може да ги усети.
Лично аз съм на мнение, че повечето колоездачи които карат за удоволствие и релакс не биха ги усетили.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот xcII » Сря Окт 16, 2013 10:53 pm

@seb

Геометрията практически е една и съща (ed^1,2: даже "J" размера е в полза на N1,за мен де). . Вилката 100% е една и съща. Теглото е 99% едно и също. Другото даже не го и погледнах, кат има предвид че N1 e 1900E, a N2 e 2700E.. та фащай N1 и си карай с кеф, а разликита в кинтите за некое маршрутце в Корсика :8D: :agree:

ed.: че то в СМГ не ни учат да смятаме.. :D
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот papinu » Сря Окт 16, 2013 11:29 pm

xcII написа:... Теглото е 99% едно и също. Другото даже не го и погледнах, кат има предвид че N1 e 1900E, a N2 e 2700E..

Бях чел някъде, че в резултат от някакво изследване изчислили, че похарчените пари за да намалиш теглото на колелото си с 1 кг се равняват на стойността на 1 кг сребро.
Ето малко повърхностни сметки:
разлика в цената - €800
разлика в теглото - 800 гр.
Извод: олекотяване в размер от €1000 за килограм.
Цената на 'Инвестиционно сребро - 999' (което е най-скъпия вариант, което се търгува на борсата) по курс с днешна дата е 830 лв. за кг.
Но все пак не трябва толкова повърхностно да се гледа в разликите тегло/цена.
Сега по-сериозно: разликите са в спирачките и колелата (wheelsets) както спомена @Plamen_EM. Друга разлика, на която трябва да се обърне внимание е седалката. Признавам, че не познавам и двата модела, но залагам на Ergon.

xcII написа:...
ed.: че то в СМГ не ни учат да смятаме.. :D

:offtopic: В Университета ни учат и на сортиране - важното е как се прави :D - текстово или числово.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот xcII » Сря Окт 16, 2013 11:50 pm

за wheelset-a (ed.^2: + университета) време (ed.: НЕМАМ) да ги гледкам кат знам разликата в теглото и че е за XC :D

виж, са за спирачките, ВАЖЕН КОМПОНЕНТ! аз карам с Shimano SLX 2012 и немам никви грижи и след 1000м. + надолу по рошав терен, на N1 гледам са XT, демек same "shit".. тея Formula са не ги знам, аз знам SLX :D :D :D

ed.: не на последно място, среброто си е сребро, а под 12кг. си е под 12кг. който не може да кара с под 12кг изобщо що се фаща с тва хоби, по-добре магистралата.. :8D: :8D: :8D:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот MacLeod » Чет Окт 31, 2013 9:32 pm

Аз лично не бих карал карбонова рамка за планински велосипед. По - лека е, но си мисля, че в крайна сметка е по - слаба откъм здравина.
Ето един тест за здравина на различни рамки: http://www.youtube.com/watch?v=nvk63bmVpck
Някой ще каже, че теста не е по предназначение и рамките не се натоварват така в действителност, но все пак говорим за планински велосипед. Съвсем реална ситуация е да се блъсне в камък с висока скорост и да пада не по предназначение. Според мен алуминиевият вариант е по - добър за човек, който не си изкарва хляба със състезания и всеки грам не му е важен... И няма спонсор за ново колело всеки сезон разбира се. :)

:offtopic: Интересно ми е да намеря такъв тест с участието на рамка от любимия ми материал за рамки - титан. Но няма в нета. Явно не им се блъска по рамка за 1200 евро + :)
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот dob111 » Чет Окт 31, 2013 10:23 pm

Наскоро гледах по NG за един супер модел на Лексус и как правят рамата на колата от карбон. Това създаде още една стъпка на убеденост в мен, че добре направеният карбон е много сериозен материал. Тук се изключват от класацията някакви брутални ментета.

Интересно ми е да намеря такъв тест с участието на рамка от любимия ми материал за рамки - титан. Но няма в нета. Явно не им се блъска по рамка за 1200 евро

Има и много карбонови рамки на цена 1200евро и на много по висока цена.
Но ако си мислим, че цената, която една рамка струва на производителя е подобна на тази цена, на която се продава на крайните потребители - то трябва да сме доста наивни - така че ако някой производител иска да покаже колко са добри титановите му рамки и ако доказтелството за това е вид блъскане - нищо не му преди да го направи.
Последна промяна dob111 на Чет Окт 31, 2013 10:37 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот penmark » Чет Окт 31, 2013 10:27 pm

На тоя пич "селския тест" нищо не доказва.
Ето това е тест!
http://www.youtube.com/watch?v=xreZdUBqpJs
Аватар
penmark

Мнениеот MacLeod » Пет Ное 01, 2013 1:57 pm

penmark написа:Ето това е тест!
http://www.youtube.com/watch?v=xreZdUBqpJs

На мен този тест не ми харесва, защото не показва какво ще се случи при механичен страничен удар с нещо твърдо - примерно камък. Което е съвсем реалистично. Показват само еластичността, което е силната страна на карбона. Нагласена работа. Като добавим и високия фактор на стареене на карбончето се получава една доста висока цена за спестените грамове.
Аватар
MacLeod

Мнениеот EmZo » Пет Ное 01, 2013 8:11 pm

MacLeod написа:Аз лично не бих карал карбонова рамка за планински велосипед. По - лека е, но си мисля, че в крайна сметка е по - слаба откъм здравина.
Ето един тест за здравина на различни рамки: http://www.youtube.com/watch?v=nvk63bmVpck

Това видео освен да печели класации по идиотизъм единственото за което става е, ако си в настроение да се хилиш на тъпоптията на създателя му.

Няма абсолютно нищо общо с тест на рамки. Да си правиш изводите за здравината на различните рамки в следствие на това видео е смешно и напълно погрешно. Моля не заблуждавай другите потребители.
Изобщо няма място за сериозен коментар.

MacLeod написа:
penmark написа:На мен този тест не ми харесва, защото не показва какво ще се случи при механичен страничен удар с нещо твърдо - примерно камък.

А онзи "тест" показва ли го? Според него най-добре да си караме стоманените рамки
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот MacLeod » Съб Ное 02, 2013 10:36 pm

Стоманените рамки са си супер. :) По темата никой не е заблуден. Парите всеки може да си ги дава за каквото си иска. Само да не изкарваме карбона безсмъртен.
Че тук цял сайт има по темата: http://www.bustedcarbon.com/
В Бг едва ли много хора карат карбон за да дадат точно мнение.
Аватар
MacLeod

Назад към Продукти за крос-кънтри