Седалка за XC

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Седалка за XC

Мнениеот nerron » Пет Мар 14, 2014 12:33 am

Здравейтем колеги :). От скоро имам нов бай, дет се вика, но след като направих днеш около 90 ина километра установих, че седалката ужасно много ми ръмби. Стокова е и съм решил да си взимам друга. Може ли да помогнете, да споделите кой с каква седалка кара, с гел ли е, не е ли.. Въобще нещо по темата. Предполагам и, че това се случва защото съм малко тежък, а седалката е много тънка. Ако е някой по - лек може би всичко ще е ок. Положението на седалката е добро, спрямо ръцете, стойката и т.н. Просто няма канали, с пръст като я натискам едвам пропада .... И те така. Споделете мнение, моля!
When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.
nerron

Рейтинг: 1205

Re: Седалка за XC

Мнениеот penmark » Пет Мар 14, 2014 12:41 am

Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот nerron » Пет Мар 14, 2014 4:11 am

Благодаря за темата, която си постнал. Направих си изводи и научих някои неща. Гелът вреден ли е последно? Пружините? Ясно, че каналът помага, а когато е дупка още повече (тъй като пропада колкото си иска).
nerron

Мнениеот AmaTamA » Пет Мар 14, 2014 12:08 pm

за да ти бъде удобна една седалка най важното е задния и край да е извит нагоре! погледнеш ли една седалка оцстрани и ако е напълно равна бягай далеко от такова нещо! на комфортната седалка задния край е извит нагоре! най важното при седалката е формата.за да добиеш представа за какво ти говоря напиши в гугъл изображение mongol saddle :beer:
AmaTamA

Рейтинг: 933

Мнениеот PtD » Пет Мар 14, 2014 2:52 pm

AmaTamA написа:за да ти бъде удобна една седалка най важното е задния и край да е извит нагоре!

Не е вярно. Карам с Физик Тундра, плоска като дъска, но ми е супер-удобна.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот nerron » Пет Мар 14, 2014 5:02 pm

Оф, то май наистина ще дойде като със избор на жена :). Каквато и да си вземеш, все ще има нещо което да й липсва :offtopic: . Сега първо ще пробвам различни варианти на стойката, ще сваля нивото на седалката малко, ще я бутна напред за да може седалището да пада върху най=широката й част, ще покарам така поне 100 км и чак след това ще мисля за друга седалка. Иначе се спрях на тази: http://screambikes.eu/bg/sedalki-mtb/43 ... venue.html на живо е невероятна. Ако не помогне със стойката и положението на ханша, се закупува тази. Ако пак не помогне - генерална промяна на стойката. Още мнения по темата?
nerron

Мнениеот EmZo » Пет Мар 14, 2014 11:35 pm

AmaTamA написа:за да ти бъде удобна една седалка най важното е задния и край да е извит нагоре!

Абсолютни глупости!

AmaTamA написа:погледнеш ли една седалка оцстрани и ако е напълно равна бягай далеко от такова нещо!

А това е точно обратното на правилното.

Едно от малкото общовалидни правила за седалката, когато велосипеда се кара и колоездача седи на нея е, че тя трябва да е максимално добре хоризонтирана спрямо земната повърхнина. Дори се използва нивелир за да се изравни седалката. Като градусите могат да варират спрям напълно хоризонтална в много малки граници според индивидуалните потребности.

Ако задната част на седалката прекалено високо, по време на каране човек се несъзнателно измества напред, от което следва неравномерно разпределение на тежестта, умора в китки, ръце и не само това.

nerron написа: Иначе се спрях на тази: http://screambikes.eu/bg/sedalki-mtb/43 ... venue.html

Ако правилно разбирам, според раздела, в който се намираме се търси седлка за крос-кънтри. Тази седалка никак не е подходяща за таквоа каране. По принцип за крос-кътри се използват по-тесни и твърди седалки. Широките седалки могат да доведат до протриване при продължително каране с тях. А това е доста неприятно чувство. Меката и дебела седалка в никакъв случай не означава удобна седалка. Допълнителното омектояване на седалката всъщност създава по-вече натиск върху рзлични нервни окончания около простатата и задните част от тежеста на колоездача, което също при по продължително каране създава проблеми.

От изклютелна важност освен хоризонтирането на седалката е се определи правилно височината. Ако е по-висока от колкото трябва също води до дискомфорт, който е причинен не от седалката сама по ебе си, а от неправилната и височина. Най-общото правило е, че когато е седнал човек с цялата си тежест на седалката, когато завърти педала в долна мъртва точка, крака му трябва да е леко сгънат в коляното.

Гореспоменатата седалка е подходяща за каране в града, където няма по-продължително каране.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Friz » Съб Мар 15, 2014 9:04 am

nerron написа:ще покарам така поне 100 км и чак след това ще мисля за друга седалка. Иначе се спрях на тази: http://screambikes.eu/bg/sedalki-mtb/43 ... venue.html на живо е невероятна.

Ако караш 100км с тази седалка просто не искам да съм на твое място след това. Както каза колегата над мен тази седалка е за градски условия, да отидеш до кафето или магазина може би ще бъде перфектна. Аз карам с такава и съм много доволен в началото на сезона когато за първи път се кара има дискомфорт, но след това не се усеща.
Аватар
Friz

Рейтинг: 1305

Мнениеот v.zarev » Съб Мар 15, 2014 6:40 pm

SELLE MONTE GRAPPA LUMIS

Карам си с такава и всичко е електричество и кабел. Като покараш велосипеда 5-10 000км няма да ти ръби.
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот TonyJ » Съб Мар 15, 2014 6:52 pm

Ето ти една много удобна бюджетна седалка - http://store.trueriders.bg/sedalka-wtb-pure-v.html
TonyJ

Рейтинг: 1360

Мнениеот jore2 » Съб Мар 15, 2014 8:17 pm

TonyJ написа:Ето ти една много удобна бюджетна седалка - http://store.trueriders.bg/sedalka-wtb-pure-v.html

Карам с pure-v-race и ми пасна идеално. Има доста отзиви и ревюта за нея и са все добри :agree:
jore2

Мнениеот TonyJ » Съб Мар 15, 2014 10:53 pm

И аз съм с такава от 1 година, много съм доволен, затова я препоръчах. Всъщност трудно ще се намери отрицателно мнение за тази седалка.
TonyJ

Мнениеот nerron » Съб Мар 15, 2014 11:22 pm

Дам, височината ще да е. започнах да чета много по темата и разбрах, че реално само твърда седалка трябва. свалих я малко надолу, издърпах я напред с един см и сета сядам на по широката й част. днес покарах малко. .40ина км и за сега е значително по добре....
nerron

Мнениеот penmark » Нед Мар 16, 2014 12:03 am

Каква е седалката?
Аватар
penmark

Мнениеот nerron » Нед Мар 16, 2014 2:07 am

velo vl 1319
nerron

Мнениеот anio_g » Нед Мар 16, 2014 9:40 am

Преди време и аз бях с подобна дилема. Купих си подобна на http://screambikes.eu/bg/sedalki-mtb/4399-majka-sedalka-za-velosiped-selle-royal-classic-avenue.html седалка. Оказа се по-удобна от "оригиналната", но наистина не мога да я препоръчам за по-дълги преходи ( моите са от порядъка на 50-60км. и си има "изтръпване" ).
Относно извитият край - колегата EmZo го е написал много правилно.
anio_g

Рейтинг: 1180

Мнениеот AmaTamA » Нед Мар 16, 2014 12:58 pm

това е седалката...
Прикачени файлове
DSC00586.jpg
DSC00586.jpg (48.1 KiB) Прегледано 2447 пъти
AmaTamA

Рейтинг: 933

Мнениеот LIL » Пон Мар 17, 2014 1:57 pm

AmaTamA написа:това е седалката...

Това е седалката за КАКВО и за КОГО!!? Тази седалка е подходяща ама за рикша.
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот TonyJ » Пон Мар 17, 2014 4:17 pm

:lol2: :lol2: :lol2:
TonyJ

Мнениеот nerron » Пон Мар 17, 2014 6:02 pm

То и марка няма ....
nerron

Назад към Продукти за крос-кънтри