Избор на колело до 1700лв

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на колело до 1700лв

Мнениеот adrian4u » Пет Мар 13, 2015 12:39 am

Здравейте,
Търся маунтин байк с твърда рамка, 29цола до към 1700лв. Висок съм 185см и тежа 94кг. Ще се кара 30-40%градско/60-70% лек офроуд :) Горски пътеки,черни пътища,разбит асфалт :)
Колоезденето ми е 2-рото хоби.Първото е каяка.Иначе до 10клас не слизах от колелото.Сега от няколко години насам пак се активизирах за колоездене.Но карам някакъв Крос за 300лв отпреди 3 години с мн. малка рамка.Не беше предвиден за мен,но така или иначе остана за мен и си го търкалям,но естествено не ми доставя никакво удоволствие.Миналото лято правех по около 200км седмично по черни,селски,горски пътища около Русе.Мисля,че е крайно време да се обзаведа с нормално колело.
Може ли да ми предложите конкретни марка и модел,конкретна оферта от сайт.. Въобще не съм в час с компонентите.Незнам каква рамка,кормило,вилка ще ми е удобна.. Гледам тоя модел на SCOTT е на промоция - http://www.scott.bg/bg/planinski/1742-- ... -2013.html . Дали е реална промоцията или преди това е била нереално завишена цената? Също гледах новия и стария Cross BigFoot, Euphoria.. Само че както писах в началото ще се кара малко и в града,така че може би да е с някакви по-подходящи универсални гуми..
В bike-discount.de също гледам има разни нови за мен марки и модели уш на промоция..Съгласен съм и на 2-ра употреба,но в мн добро почти ново състояние. Моля за съвет,понеже почти нищичко не разбирам от новите колелета.Едно време ги разглобявах и сглобявах със затворени очи,но сега са съвсем друга бира.Интересувам се най-вече от първото ми хоби,което споменах по-горе. :)
adrian4u

Рейтинг: 1200

Re: Избор на колело до 1700лв

Мнениеот puleto » Пет Мар 13, 2015 7:18 am

Здравей колега,

Първото и най- важно нещо е колелото да е 29", а не 26". Това е като да минеш от 40 годишна жена на 20 годишно гадже. Аз направих и двете неща. Big foot е със смешно висока цена. SCOTT горе долу си заслужава цената, но има 29 -ки на цени по 700, 800 лв. Ако идеш във фирмен магазин можеш на място да ги накараш да ти сменят някои части с доплащане на цената и да окомплектоваш колело до около 1200 лв. с доплащане което да е перфектно. Аз си поръчах от САЩ Cannondale 29ER и мога да ти кажа че повече няма да се кача на 26" каквото и да става. При 29" почти няма значение грайфера на гумата затова смени и гумите с по- гладки за да не ти шумят, например 28Х37, или 28Х42. Шините на 29" колело са 28" така че можеш да избираш градски гуми. Ще се преродиш. Друго важно е ако е с дискове, спирачките задължително да са хидравлика. Механичните за диск са пълна отживелица, както и колело 26". Понеже спомена че караш каяк значи че си як. Не се втренчвай в теглото на колелото. Дали е 14 или 12 кг. за теб не е много важно. Също пробвай дали L не е твоя размер, моето е М, а съм 180см. и ми е перфектно. От вилки не разбирам много, но като не съм спускач 100мм. е повече от достатъчно. 29-ките се продават с много широки кормила, моето е 68см., ако го скъсиш става много по- удобно, можеш и затова да помислиш. (от двете страни се реже по равно :D ). Дали е с 30 скорости няма значение, това е само за пари. С 27 си ОК. Ти понеже си як обърни внимание и на веригата и предните венци. Ако има нещо неясно питай. Имай предвид, че 29" се амортизира много по- бавно от 26" и затова монтажът не е толкова важен, а кото счупиш нещо ще го замениш с по хубаво и скъпо и ще ъпгрейдваш в движение. Поздрав
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот veskoz » Пет Мар 13, 2015 8:09 am

puleto написа:Здравей колега,
Първото и най- важно нещо е колелото да е 29",

Чак пък.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот darki » Пет Мар 13, 2015 8:49 am

puleto написа:Здравей колега,
При 29" почти няма значение грайфера на гумата затова смени и гумите с по- гладки за да не ти шумят, например 28Х37, или 28Х42.

Пълна глупост
puleto написа:Механичните за диск са пълна отживелица, както и колело 26".

Пълна глупост
puleto написа:Понеже спомена че караш каяк значи че си як. Не се втренчвай в теглото на колелото. Дали е 14 или 12 кг. за теб не е много важно.

Пълна глупост
puleto написа:От вилки не разбирам много, но като не съм спускач 100мм. е повече от достатъчно.

Наистина нищо не разбираш
puleto написа:Имай предвид, че 29" се амортизира много по- бавно от 26"

Много голяма глупост

puleto написа:Ти понеже си як обърни внимание и на веригата и предните венци.

Това е въпрос на техника , а не на сила. Кану въобще виждал ли си ??? Гребните спортове акцентират от кръста на горе.

Сега по тънката част :-)
puleto написа:Това е като да минеш от 40 годишна жена на 20 годишно гадже.

Ами явно с малко жени си бил. :-) С тази глава явно няма и да бъдеш :-) И в заключение: Надо дружить с головой дорогой :banghead:
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот hatamoto » Пет Мар 13, 2015 8:57 am

Здравей!
Обърни внимание на тоз велосипед:
hhttp://koleloto.bg/product/889/cross-2 ... -2014.html
Сглобката на скота можеш да разгледаш тук:
http://m.evanscycles.com/products/scott ... e-ec042326
Компонентите на коса са една идея по-надолу като оборудване, но и цената е сериозно по-ниска.
Поздрави!
hatamoto

Рейтинг: 1230

Мнениеот yohan » Пет Мар 13, 2015 9:08 am

darki направи the best от коментара на puleto :bowdown: :bowdown: :bowdown:
А относно намаленията на Scott -онзи ден бях в магазина и има намаление до 15 март-30% с опция за продължаване до 30-ти така,че ако си се спрял на Scott нямаш много време :agree:
Аватар
yohan

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Мар 13, 2015 10:55 am

Scale-a е на много добра цена в момента. Рамката е хубава и лека, частите са като цяло среден клас и това го прави подходящ за следващи подобрение. Моя съвет е да го вземаш - запознай се с това преди да отидеш да пробваш:
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 69-tips008
за да избереш правилния за твоето тяло размер.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Telepatok » Пет Мар 13, 2015 11:43 am

puleto написа:29-ките се продават с много широки кормила, моето е 68см., ако го скъсиш става много по- удобно, можеш и затова да помислиш.

Също е глупост. Няма взаимовръзка между дължината на кормилото и размера на каплите.
680 мм е ок, но аз не бих скъсявал повече от това.
Аватар
Telepatok

Рейтинг: 1504

Мнениеот victortrt » Пет Мар 13, 2015 12:10 pm

Моето предложение е следното.
1. Вземаш си нещо евтино за града, каквото ти кеф, например /различни са като варианти и само примерни/:
- http://koleloto.bg/product/1086/cross-2 ... 2015.html;
- http://bikesport.bg/bg/products/1220-si ... %BD%D0%B8_
- което и да е типично градско колело с калници, предпазител на веригата и евентуално багажник, било то ново или на старо.
2. С останалите 1 100 - 1 300 /според какво си вземеш за града/ лева си вземаш хубаво планинско колело, без да се ограничаваш в цолажа, може и 27.5 цола
За тези пари има доста варианти, най-малкото рам могат да ти сглобят доста читав байк, а и моделите h.t. 2.2 и h.t. 2.2 и в 29 и в 27.5 цола са на добра цена с вилки рокшокс.
Така поне няма да трепериш за по скъпото колело като го караш градско /при заключвания/, а и всяко ще се кара по предназначение.
Колкото и да има "универсални" гуми, то те винаги са компромис.
Разбира се това е само предложение. Ако нямаш място за два велосипеда, си вземи един.
За твоя бюджет аз не мога да дам съвет.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот irgnet » Пет Мар 13, 2015 12:59 pm

Значи за града взимаш едно колело 28 цолово с вътрешни скорости, втора употреба. В продавалника вървят по 150-200лв ,
и с другите 1500 лв си взимаш или скота, или нещо друго за офроуд каране.
Така евтиното градско колело спокойно може да си го заключваш из града и да не му трепериш много много.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот carmo » Пет Мар 13, 2015 1:36 pm

А ако искаш и в града да караш добър байк, и няма дълго да го оставяш "безстопанствен", има и друг вариант. Вземаш си достоен МТВ с хидр. дискови спирачки (1500лв не са малко) и си купуваш втори комплект джанти с дискове (28" + шосейни гуми) , а на задната монтираш еднакъв с този на байка ти зъбен блок. Така през седмицата може да си с "градския комплект", а за уикенда да го менкаш с оф-роуд оригиналния. Не е задължително (за твоя ръст / маса) колелото ти да е 29". Ще ти е добре и 27,5" и ако не прекалиш с балона на шосейните гуми (700С), "градските" ти джанти няма проблем да са 28" . Смяната на двата комплекта джанти (естествено с "куик релийз" оси) е чиста и става за минутка, а за допълнителният комплект колела, по ще намериш място отколкото за още 1 байк, а и цената няма да е като за второ колело (макар че зависи какви "сити"-та гледаш).
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Vorac » Пет Мар 13, 2015 2:27 pm

irgnet написа:Значи за града взимаш едно колело 28 цолово с вътрешни скорости, втора употреба. В продавалника вървят по 150-200лв ,
Така евтиното градско колело спокойно може да си го заключваш из града и да не му трепериш много много.

Бих те избрал за президент. Това е единственият вариант, ако ще заключваш колелото без да го виждаш през цялото време.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот creapfog » Пет Мар 13, 2015 2:32 pm

carmo написа:А ако искаш и в града да караш добър байк, и няма дълго да го оставяш "безстопанствен", има и друг вариант. Вземаш си достоен МТВ с хидр. дискови спирачки (1500лв не са малко) и си купуваш втори комплект джанти с дискове (28" + шосейни гуми)

За тези джанти ще ти е нужна и нова вилка :idea:
creapfog

Рейтинг: 1165

Мнениеот Vorac » Пет Мар 13, 2015 2:55 pm

creapfog написа:
carmo написа:А ако искаш и в града да караш добър байк, и няма дълго да го оставяш "безстопанствен", има и друг вариант. Вземаш си достоен МТВ с хидр. дискови спирачки (1500лв не са малко) и си купуваш втори комплект джанти с дискове (28" + шосейни гуми)

Чувал съм(но никога не съм го правил, гуми се сменят достатъчно лесно, а и си имам гадно колело за града), че проблеми настъпват с:

- дисковете - трябва да се настройват апаратите всеки път
- касетата - трябва да се пренастройва дерайльора.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот puleto » Пет Мар 13, 2015 3:41 pm

@darki
Колега благодаря за хейтърското отношение. Поне да се беше аргументирал някое мнение за да науча и аз нещо. Като порастнеш ще видиш и разбереш разликата за колелата. А иначе за женската част няма да споменавам бройки. Към теб съвета ми е да внимаваш с момченцата около теб, че възпалените хемороиди са неприятна работа. Знам го от познати хомисексуалисти. По- здрав
puleto

Мнениеот TheUndertaker » Пет Мар 13, 2015 4:24 pm

:offtopic: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: Тая тема ми оправя деня днеска ;) . Страхотна драма за бройки се заформи.

Да не съм съвсем офтопик виж, някои от моделите на Ram с този бюджет може и меко да вземеш. ако държиш на окачване.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот victortrt » Пет Мар 13, 2015 5:03 pm

Vorac написа:
irgnet написа:Значи за града взимаш едно колело 28 цолово с вътрешни скорости, втора употреба. В продавалника вървят по 150-200лв ,

Бих те избрал за президент. Това е единственият вариант, ако ще заключваш колелото без да го виждаш през цялото време.

Ами ако ще го виждаш през цялото време, защо изобщо да го заключваш. Аз например изобщо не взимам заключалка когато карам по-новото /хибрид/, но го карам само уикенда със стиска на крачолите термобельо вместо тениска, за да не се потя, полар над термобельото, за да ... и т.н. и то като излизам, карам, където карам и се прибирам.
С "градското" ходя из града, където няма как да не го остави човек вързано, за да влезе някъде, то си има и места за това, например пред големите веломагазини и други подобни. Най малкото човек няма да може спокойно една бира да изпие при хубаво време. Или поне аз така си представям "градското колело".
А и irgnet е още по-прав от мен, защото на едно старо за 200 лева няма какво да му се трепери, а и не се крадат толкова, аз не предложих такъв вариант само заради според мен добрия бюджет на питащия, който ме навява на мисълта, че може да не иска нещо на старо, въпреки че при тях грозното патенце може да стане прекрасен лебед /пример с моето http://1bike.bg/blog/puch-reborn//
victortrt

Мнениеот carmo » Пет Мар 13, 2015 5:19 pm

creapfog написа:

???
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот victortrt » Пет Мар 13, 2015 5:35 pm

carmo написа:
creapfog написа:

???

Тя е дама и е логично да смята, че вилка с 32 мм стеншъни и капли с шосейни гуми не са добра комбинация чисто естетически де. Жени.
Обаче нещо се отплеснахме и не сме по темата /"по-здрав", бройки на жени и т.н. детска работа/.
До автора на темата. Понеже хем си казал, че не разбираш, хем искаш точно планински велосипед, може би е редно първо да прочетеш анотацията на Крос за видовете техни /а и въобще/ велосипеди и да си прецениш дали ти трябва типичен планински велосипед или висок клас хибрид /зависи най-вече от това къде ще караш като горски пътечки, черни пътища и разбит асфалт са си точно за хибрид, но все пак зависи колко каменисти са горските пътечки/.
Ето линк http://www.mtb-bg.com/images/stories/pr ... tation.pdf конкретно 13 и 14 страница за хибридните модели.

Иначе е трудно да се обясни кое е по-хубаво от друго, но например задвижването на шимано има класове и при твоя бюджет търсиш деоре, хт (lx), xtr (slx). Ако е срам, търсиш х7 или х9. Вилките вървят нагоре с порастване на дебелината на стеншъните, като отделните марки са с различни качества. Има и други неща като рамка /най-вече/, периферия /колче, седалка, кормило, лапа, дръжки на кормилото/, капли /много важни/, спици, гуми /най-лесно сменяеми/.
Последна промяна victortrt на Пет Мар 13, 2015 5:55 pm, променена общо 2 пъти
victortrt

Мнениеот darki » Пет Мар 13, 2015 5:39 pm

puleto написа:Колега благодаря за хейтърското отношение. Поне да се беше аргументирал някое мнение за да науча и аз нещо. Като порастнеш ще видиш и разбереш разликата за колелата. А иначе за женската част няма да споменавам бройки. Към теб съвета ми е да внимаваш с момченцата около теб, че възпалените хемороиди са неприятна работа. Знам го от познати хомисексуалисти. По- здрав

Пуле, ей сега ще обясня какво е това хейтърско отношене :-)
Код: Избери целия код
йьоп чаги, ап чаги, банде дольо чаги и за разкош тора йьоп чаги
и Puleto ще стане на E@bule :-)
Sapienti sat :-)
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот Ozzie » Пет Мар 13, 2015 5:57 pm

:offtopic:
Жена на 20 години е парченце лакомство.
Жена над 40 е целия сладкиш.
:thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот puleto » Пет Мар 13, 2015 6:18 pm

До Darki,
Хайде стига че ще ни се смеят хората. Пиши по темата какво препоръчваш. Поздрав
puleto

Мнениеот adrian4u » Пет Мар 13, 2015 10:30 pm

До автора на темата. Понеже хем си казал, че не разбираш, хем искаш точно планински велосипед, може би е редно първо да прочетеш анотацията на Крос за видовете техни /а и въобще/ велосипеди и да си прецениш дали ти трябва типичен планински велосипед или висок клас хибрид /зависи най-вече от това къде ще караш като горски пътечки, черни пътища и разбит асфалт са си точно за хибрид, но все пак зависи колко каменисти са горските пътечки/.

Взе ми мислите от главата victortrt... наистина вече се двоумя между хибрид и планински... кофтито е че в Русе няма голям избор по веломагазините и не мога да видя на живо почти никакви модели над 1000лв.Става само с поръчка.Продавачите естествено си хвалят стоката,която имат.Не видях никакви чужди марки.Единия продавач ми дръпна лекция колко процента от цената на чуждите марки е просто самата марка..как в БГ сглобяват престижни марки,които не са нищо повече от българските,само цената разбира се..
Та май ще трябва да се разходя до София поне да видя на живо и евентуално да тествам и купя.
Лошо е като не знаеш какво искаш или по-точно какво ти трябва :))) Единствено знам,че искам 29'' и твърда рамка ако е МТБ.
Може да давате линкове с конкретни модели и за хибриди и за МТБ.
adrian4u

Мнениеот kobso1245 » Пет Мар 13, 2015 10:54 pm

puleto написа:@darki
Колега благодаря за хейтърското отношение. Поне да се беше аргументирал някое мнение за да науча и аз нещо. Като порастнеш ще видиш и разбереш разликата за колелата. А иначе за женската част няма да споменавам бройки. Към теб съвета ми е да внимаваш с момченцата около теб, че възпалените хемороиди са неприятна работа. Знам го от познати хомисексуалисти. По- здрав

Колега, сериозно, мнението ти беше пълно с глупости.
Евала на darki, че го е написал, че ако някой неразбиращ го прочете..кофти тръпка.
По темата-обикновено на въпросът "имам над 1.5-1.7к" и "може и втора ръка" отговорът е pinkbike.com(може и ибей). Сега обаче с тая лира, а и като гледам, че искаш 29-ка, тва май не е много като опция, ама все пак да го имаш в предвид. Иначе Скот-ът от първото мнение е екстра като за тия пари, ако има и размери..
Вариант е да видиш на Спринт/Драг/Крос някоя промоция, ако имат на промоция 29-ки, те са по-добре Цена/Качество(айде, може и РАМ да е).
пс:Сериозно ли смяташ да дадеш над 1к за хибрид?
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот mariko » Пет Мар 13, 2015 11:38 pm

Хибридният велосипед май е като all terrain ските - държи се еднакво зле при всякакви условия. :D
По-добре реши къде ще ти се кара повече и си вземи или градско, или XC колело.

Едит: С'я малко по-сериозно - изглежда хибридите са предвидени по-скоро за разходка по асфалт и по черни пътища, но не много изровени и с не много големи денивелации, поради по-изправеното положение на тялото (според описанието на Cross) и широката мека седалка (която може да се превърне в най-големия ти враг при дълги карания, но все пак лесно се сменя точно тя и няма да се заяждам). Въпроса е, че в момента, в който поискаш да кривнеш по някоя планинска пътека или на места, където има повечко катерене и по-стръмни спускания, ще се наложи да сменяш колелото.
Освен това не знам доколко теглото на моделите в каталога на Крос е представително за този тип велосипеди като цяло, защото никога не са ме интересували, но ако е - то те са много тежки. Най-високия клас модел, който Крос предлагат тежи колкото нисък клас ХС велосипед (13,7kg), другите бяха между 14 и 15kg.
Последна промяна mariko на Съб Мар 14, 2015 12:09 am, променена общо 2 пъти
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот kobso1245 » Пет Мар 13, 2015 11:46 pm

mariko написа:Хибридният велосипед май е като all terrain ските - държи се еднакво зле при всякакви условия. :D
По-добре реши къде ще ти се кара повече и си вземи или градско, или XC колело.

Е те поне all-terain-ските могат да се карат навсякъде. Хибридът си е за шосе или що-годе песъчлив път, а да налееш толкова пари за това..
Щом се е засилил на 29-ка просто се взимат 2-ри чифт гуми(1.5-ци примерно) и като му се кара шосе/разбутано шосе/български път/ пясък ги мята и се кефи.
Ако бюджетът му беше на половината-ОК, да си взима хибрид, ама в тоя случай..
За градско някво на старо за 150-200 лв върши превъзходна работа.
kobso1245

Мнениеот adrian4u » Съб Мар 14, 2015 12:00 am

Щом се е засилил на 29-ка просто се взимат 2-ри чифт гуми(1.5-ци примерно) и като му се кара шосе/разбутано шосе/български път/ пясък ги мята и се кефи.

За SCOTTA от първите коментари - срещнах мнение,че вилката може да не е подходяща за по тесни гуми 28''...има ли такова нещо ? Ще трябва ли и каплите да сменям ?Тези ще станат ли за по-градски гуми ? Ако трябват нови капли,значи трябва и пакет запчатки за задната ?
adrian4u

Мнениеот kobso1245 » Съб Мар 14, 2015 12:15 am

че вилката може да не е подходяща за по тесни гуми 28''

Ъъъъ..я пак? Не виждам логика да има проблем с вилката..
Ще трябва ли и каплите да сменям ?

Сега, това зависи вече колко тънки гуми искаш да сложиш. Не мога да намеря в нета каква е вътрешната ширина на шините, но съдейки по името(а и предназначение) е най-вероятно 19мм(в най-лошия случай 21), което не би трябвало да има проблем да поеме 29х1.5 гума(в интерес на истината аз карам 1.25 на 21мм шина, но аз съм с 26-ца, не знам дали няма няква друга уловка тук).
Друг е въпросът, че за градско <1.5(или 1.25 в най-лошия случай) не ти трябва, защото ако гониш вече такава цел-шосейка :Д
И нещо друго-ако наистина главно ще караш по шосе, кофти пътища и някакви туристически пътеки(не знам как да го обесня точно..), имам предвид нещо, което не е ХС, реално можеш да погледнеш хибрид, но там вече го има и другото-поне аз не виждам за такова каране смисъл от даване на такава сума...
Последна промяна kobso1245 на Съб Мар 14, 2015 12:24 am, променена общо 1 път
kobso1245

Мнениеот adrian4u » Съб Мар 14, 2015 12:23 am

kobso1245 написа:
че вилката може да не е подходяща за по тесни гуми 28''

Ъъъъ..я пак? Не виждам логика да има проблем с вилката..

това за вилката е недомислен въпрос породен от непросветеността ми в материята :D
adrian4u

Мнениеот nikant » Съб Мар 14, 2015 10:18 am

adrian4u написа:Здравейте,
Търся маунтин байк с твърда рамка, 29цола до към 1700лв. Висок съм 185см и тежа 94кг. Ще се кара 30-40%градско/60-70% лек офроуд :) Горски пътеки,черни пътища,разбит асфалт :)

Здравей,
най добре си вземи това което си написал в първия пост - байк 29", твърда рамка.
Не се лъжи да си взимаш хибрид, карал съм хибрид, но за леки пътеки не става, по точно достатъчно е примерно 5% от пътеката да е по стръмна, камениста или нещо друго и ще береш ядове :). Един път ще ти се наложи да караш по черно и ако пътеката е камениста, влажна, стръмна и т.н. ще имаш проблем.
Карал съм до х.Алеко с хибрид по пътя и втори път няма да повторя с такова колело. Пътя до х.Алеко е с едри павета и тънката гума просто не става за там, а говорим за път, а не за черен път. Нагоре беше кофти, а надолу по паветата направо кошмар :) Тънка гума с лек грайфер и камък(павета) са несъвместими :).
29-ката става и за черно и за шосе, хората минават по над 3000км за месец с XC колела по пътищата на България - http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=15&t=163316
За зимата също е много по добър вариант от хибрид, да не кажа, че за сняг хибрида не става. Някои ще кажат, че не съм добър карач, но тази информация не ми помага, помага ми дебелата гума с подходящ грайфер.
Аз карам предимно шосе, разбира се с шосейка, но няма да се разделя с байковете, които имам, само дето сбърках преди време и трябваше да взема 27.5"/29" колела, а не 26" , но и те ми вършат работа за моето каране.

За града всяко колело става освен DH/FR и по точно според мен за градско каране стават следните колела - XC, градско, хибрид, шосе, сингъл спийд, но това е субективно кое точно ще се предпочете, всеки човек си има някакво предпочитание и виждане по въпроса. Първоначално карах хибрид в града, сега съм с XC 26" и не съжалявам, градския терен е много разнообразен :) Те на запад карат градски колела в града, ама карат 99% по улиците и то добри улици, Тука и на Витошка има места дето с шосейката щях да затъна в някакви пясъци и чакъл :dontknow: , а с XC-то никакъв проблем. С XC-to не ми се ангажира вниманието да гледам за плащащи и разместени плочки, пресичане на трамвайни линии, преминаване през бордюри, дупки по асфалта, полегнали полицаи и т.н. :)

Сега какво колело да се вземе е въпрос на личен избор. Важното е на теб да ти хареса - RAM, Cross и Scott, Sprint, Drag, Cross, Cube, Specialized. Не мога да се сетя за други марки освен за КТМ ама за тях не знам дали имат електронен магазин.
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри