Изчетох доста мнения и теми относно горепосочената тема, но както винаги не можах да намеря лично решение или съвет. Ще се допитам до по-разбиращите и сблъскали се със този проблем. В момента скоростната ми система е 2х8, като компонентите са начален клас бих казал:
обтегач: Shimano Acera
декланшор: Shimano Altus
команди: Shimano Altus
касета: Shimano CS HG31-8
верига: KMC 8 скоростна
курбели: Truvativ FiveD със 22 и 34 плочи
Карам си главно XC със акцент в/у спусканията и се засилвам без да му мисля, естествено не са изключени и каранията по шосе, докато се достигне дадена пътека и т.н. Та идеята ми да премина към 2х9 се породи от факта, че хубави дерайльори за 8 скорости уж няма, пък моя отвори такъв луфт във рамото и навсякъде където може, та това ме подразни. Дали просто ако си сменя дерайльора със чисто нов такъв за 8 скорости (препоръчайте ми такъв) положението ще се нормализира? Също така веригата ми забелязвам, че е доста износена на външен вид и в звената се забелязва луфт, понеже преди я карах 1х8 със водач, но на съвсем друг байк, та проблем ли ще е да я сменя със чисто нова и да я сложа на същата касета, която я купих чисто нова преди 3-4 месеца и на пръв поглед никак не изглежда износена?