GPS :)

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

GPS :)

Мнениеот SCOTTovudec » Пет Ное 09, 2007 10:10 am

Здравейте.
Преди седмица и нещо бях крос кънтри Рила и Родопи (жестоко) и бях взел със себеси GPS устройство от един приятел ендуро моторист. Побърках се! Много ми хареса. Започнах да искам такава джаджа, но ме спира това, че си мисля, че ще направя тази покупка не толкова от необходимост, колкото от безмислен мерак към нова играчка и след като й се наситя, само ще събира прах в къщи:), а никак не е ефтина за прахосъбирачка. Моля хора с опит да споделят и да посъветват.
SCOTTovudec

Рейтинг: 1285

Мнениеот Admin » Пет Ное 09, 2007 10:30 am

Първо ще те посъветвам да пуснеш едно търсене из архив и общ форум, даже и в заключения продукт-консулт може да има някоя интересна тема.
Има вече няколко доста информативни теми по въпроса и сигурно ще останеш доволен от тях, даже вероятно ще можеш да си избереш и GPS апарат.
А относно ползите... не се притеснявай, няма да ти е излишен и то не само в планината. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот SCOTTovudec » Пет Ное 09, 2007 10:38 am

OK 10x
SCOTTovudec

Мнениеот SCOTTovudec » Сря Ное 14, 2007 1:02 pm

Пичове, кажете откъде да си купя GPS, че цените в магазин СТЕНАТА не ми се нравят много. Иначе моделът и марката съм ги избрал вече:)
http://www.tigergps.com/magellanexp500a ... elid=BIZRA
SCOTTovudec

Мнениеот MIRO A » Сря Ное 14, 2007 2:14 pm

Попринцип може да обиколиш Германос и тея, защото и там съм срешал GPS - и
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот jivkonik » Сря Ное 14, 2007 2:32 pm

SCOTTovudec написа:Пичове, кажете откъде да си купя GPS, че цените в магазин СТЕНАТА не ми се нравят много. Иначе моделът и марката съм ги избрал вече:)
http://www.tigergps.com/magellanexp500a ... elid=BIZRA

Ти хубаво си ги избрал, а на БГ пазара има ли фирми предлагащи локални карти за тази система и модел? Иначе само хубав модел без достъпни карти е малко като "паметник на културата".
Едит:
Видях че има - http://www.topomaps.info
Тези безплатни карти до колко са актуални и точни? Някой ползва ли ги да сподели опит?
Аватар
jivkonik

Мнениеот did » Сря Ное 14, 2007 3:08 pm

jivkonik написа:Видях че има - http://www.topomaps.info
Тези безплатни карти до колко са актуални и точни? Някой ползва ли ги да сподели опит?

Вършат някаква работа. В някои планини (Рила, Пирин) - повече, в други - по-малко, в трети (като Родопите) - хич.
Аватар
did

Мнениеот jivkonik » Сря Ное 14, 2007 3:18 pm

did написа:

Вършат някаква работа. В някои планини (Рила, Пирин) - повече, в други - по-малко, в трети (като Родопите) - хич.

А предлагат ли се някъде комерсиални версии на тези карти с повече точност и детайлност, които да си заслужава да се купят?
Аватар
jivkonik

Мнениеот lacho_m » Сря Ное 14, 2007 3:56 pm

did написа:

Ще си позволя да не се съглася с теб... Вършат си повече от перфектна работа, дори и в Родопите. Друг е въпроса, какво очакваш от картата? Ако това - да ти покаже къде си, и да се доориентираш гледайки пейзажа и релефа около теб - перфектно точни и надеждни! Ако очакваш да следваш маршрут - задоволителни. Ясно е, че не всяка пътечка я има на картата. От друга страна, ако имаш идея къде ти се ходи... нищо не пречи сам да си начертаеш липсващия маршрут на растерна карта, ползвайки Ozi Explorer, след което да си го качиш на GPS-a и да си го следваш ;)

@jivkonik: Има до колкото ми е известно платена карта, която я прави един човек от offroad форумите, но не вярвам да си заслужава чак толкова. Човека от topomaps е свършил наистина страхотна работа, при това съвсем безплатно, за което шапка му свалям! От моя скромен опит с GPS до тук, тази карта ми върши перфектна работа!
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот did » Сря Ное 14, 2007 4:03 pm

lacho_m написа:Ще си позволя да не се съглася с теб... Вършат си повече от перфектна работа, дори и в Родопите. Друг е въпроса, какво очакваш от картата? Ако това - да ти покаже къде си, и да се доориентираш гледайки пейзажа и релефа около теб - перфектно точни и надеждни! Ако очакваш да следваш маршрут - задоволителни. Ясно е, че не всяка пътечка я има на картата. От друга страна, ако имаш идея къде ти се ходи... нищо не пречи сам да си начертаеш липсващия маршрут на растерна карта, ползвайки Ozi Explorer, след което да си го качиш на GPS-a и да си го следваш ;)

100% съгласен! Просто малко ме смущава липсата на някои села и повечето хижи. С липсата на пътища и пътеки вече съм се примирил, а и за тях Озито, в комбинация с разни военни карти, е добро решение.

Все пак не може да не направи впечатление огромната разлика в качеството на картите за различните планини. Явно всичко зависи от това къде е обикалял повече авторът на картите. Но... както се казва, на харизан кон зъбите не се гледат.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Чет Ное 15, 2007 1:14 am

did написа:Явно всичко зависи от това къде е обикалял повече авторът на картите...

А също и неговите приятели, познати и доброжелатели. За такава малка държавица като нашата, този подход дава отлични резултати.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Чет Ное 15, 2007 4:09 pm

PtD написа:
did написа:Явно всичко зависи от това къде е обикалял повече авторът на картите...

А също и неговите приятели, познати и доброжелатели. За такава малка държавица като нашата, този подход дава отлични резултати.

Та като стана дума:

Какво мислите за идеята да си направим една темичка с тракове от разни маршрути, кой където е ходил. Admin вече слага тракове към последните публикувани маршрути, Байкарията също, но и аз бих могъл да кача това-онова, и Лъчо, и PtD, сигурно и много други. Придружени с кратко описание на маршрута и евентуално няколко снимчици, тия GPS тракове биха могли да компенсират донякъде липсата на качествени карти и да направят тия джаджи доста по-използваеми.
Аватар
did

Мнениеот lacho_m » Чет Ное 15, 2007 4:24 pm

@did, това е стара идея... даже сме я коментирали с Любо :) За момента уговорката е да му пращаме, каквото имаме и той периодично ще го публикува тук. Проблема с отделната тема е, от една страна спама който може да се натрупа, от друга, че не е прегледно търсенето на маршрут (с оглед когато те нарастнат).
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот did » Чет Ное 15, 2007 6:13 pm

lacho_m написа: За момента уговорката е да му пращаме, каквото имаме и той периодично ще го публикува тук.

туй съвсем го бях забравил :paperba:
Аватар
did

Мнениеот nicky bike » Чет Мар 20, 2008 12:47 am

никак не ми се иска моторджиите да видят картите които качвате макар ,че и аз ще качвам по нататък.
Надявам се да се введе някъкъв ред с тия мотори и тем подобни "ГОРОКОПНИ" техники. :dunno:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Назад към Продукти за крос-кънтри