stilian написа:Реших да купя Scott scale 50. Обадих се на магазина
http://www.sportdelivery.com/catalog/pr ... cts_id=663 продавача ме пита колко съм висок и ми каза ,че М пасва за ръст 170 , трябва да съм сигурен ,дали м или л , защото колелото го поръчвам по интернет и нямам възможност да го видя преди това, ако има някой от Бургас с такова . Все пак това са 2000 лева.
...."Как да определите размера, подходящ за вас? За максимална точност можете да използвате следната формула (благодарение на Toyaga): измерете височината на чатала си в сантиметри и умножете получената стойност по 0,226, за да получите размера в инчове. Все пак имайте предвид казаното по-горе, че при еднаква дължина на седалковата тръба е напълно възможно размерите на горната тръба при различните производители да не са еднакви. Така например рамките, предназначени само за ХС, особено състезателните, са с по-дълга горна тръба от рамките, предназначени за по-агресивно каране (например т.нар. ендуро байкове), а тези за спускане са с още по-къса.
Ако производителят не предлага точно такъв размер (а това е твърде вероятно), се налага да закръглите към най-близкия. Ако има два еднакво близки, насочете се в общия случай към по-малкия, а ако смятате да карате предимно ХС с по-продължителни изкачвания и по-леки спускания, изберете по-големия.
Ако не държите на максималната точност или няма как да се съобразите напълно с формулата, ето една таблица, която обобщава най-често срещаните размери (в инчове и сантиметри), техните буквени означения и ръста, за който са предназначени. Таблицата не претендира за абсолютна точност, а е изготвена средностатистически според данните и препоръките на различни производители.
Размер Ръст на колоездача
Инчове Сантиметри Букви
до15" 38 XS 150-165см
16" 40-41 S 155-170см
17" 42-43 M 165-175см
18" 45-46 M 170-180см
19" 48 L 180-190см
20" 50-51 L
21" 53 XL 185-195см
22" 55-56 XXL 190см и повече..."
..прочети в статий.."как да настроим правилно байка си"..