Багажник за автомобил за ХC - какъв ?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Багажник за автомобил за ХC - какъв ?

Мнениеот freeland.fm » Чет Май 15, 2008 12:09 pm

Препоръчайте ми качествен багажник за 4 велосипеда за хечбек.
Целата ми е да запазя колата ненадрана от разни щипки, закачалки и др.,каквито забелязах,че багажниците за задната врата имат. За велосипедите проблем няма- те и без това са си надрани :)
Кои са по - добри тези при които велосипедите се качват на покрива със свалена предна гума или тези за задната врата/багажника наколата с щипките. Първите /шосейкаджийските/ ми харесват повече, но не знам дали има проблем да се използват и за bike-ове. Велосипедите ще са XC и Аll mountain по- рядко. Багажникът ще се ползва колкото да се закарат велосипедите до точка "А". Желателно е да може да се сваля сравнително лесно от колата.
Благодаря за препоръките.
на 29 години от Стара Загора, с RAM HT2.1 Skype:pacypenev http://pacyphotos.blogspot.com
Аватар
freeland.fm

Рейтинг: 1250

Мнениеот nahi » Чет Май 15, 2008 1:17 pm

Багажниците които се монтират на задна врата/капак, са до три велосипеда/до 45кг. Захващането е посредством шест ремъка с метални скоби - обезопасени с пвц вложки/избягва се надиране на боята
За бажниците монтиращи се отгоре са необходими релси, за които да се захванат, в този случай четирите велосипеда не са проблем.
Пробвай с търсачката![/img]
Аватар
nahi

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Чет Май 15, 2008 1:56 pm

Поне на моята кола има видими следи от багжника (отзад) ...
понадрасква се лака (ако е металик) или боята, ако не е металик ...
също така е препоръчително багажника, ако има възможност да се опира изцяло на стъклото (не някъде на ламарина) ... иначе и там се понадрасква или хлътва леко.
Това просто за информация, ако мислиш за заден багажник, че и такива неща има. Могат да се избегнат разбира се, стига да ти се занимава :)
Аватар
outfaced

Мнениеот freeland.fm » Пет Май 16, 2008 7:31 am

Мерси за инфото. Напълно се отказах от заден багажник. Някой може ли да ми препоръча точни модели багажник за отгоре и от къде може да се поръча.
П.С> Търсачката нещо не сработи при мен :V:
на 29 години от Стара Загора, с RAM HT2.1 Skype:pacypenev http://pacyphotos.blogspot.com
Аватар
freeland.fm

Мнениеот bobek » Пет Май 16, 2008 2:03 pm

freeland.fm написа:Мерси за инфото. Напълно се отказах от заден багажник. Някой може ли да ми препоръча точни модели багажник за отгоре и от къде може да се поръча.
П.С> Търсачката нещо не сработи при мен :V:

Тъкмо вчера говорихме с колежка по този въпрос. На кратко, освен че нанасят естетически вреди на колата, задните багажници си имат и друг недостатък - всичкия прахоляк отива върху колелата. Така че, според мен, правилно си се отказал.
Относно багажник за покрива - можеш да си намериш доста читав такъв за малко пари, ако се разходиш до Горубляне. Конкретно колежката е намерила идеален багажник с товароносимост от 100кг. ( ако караш обикновен автомобил ти е предостатъчно, защото максимумът е 75кг. ) за 50лв. Пада голямо ходене и търсене, но сравнено с това, което можеш да купиш от магазин, е супер. По нейни думи, в магазина най-тъпия багажник започва от 250лв. ( не помня магазина, но ще я питам и ако държиш на чисто нов, утре ще ти кажа конкретно магазин ).

Надявам се да съм бил полезен.
bobek

Рейтинг: 1305

Мнениеот Yeti » Пет Май 16, 2008 2:30 pm

Според мен няма вариянт да не се надраска колата при обикновените багажници за задна врата, особено при редовно ползване. А и не ми изглеждат особено сериозни, макар признавам си не съм чувал някой да си е изгубил колелото с такъв.
Аз от години ползвам евтин за покрива, принципно сериозен недостатък е че намалява аеродинамаката и съответно качва разхода. За маломощен автомобил категорично не става. За RAM АМ ми се наложи сериозно да го преработвам, защото рамката е висока. Освен това не е най-лесен за монтаж. С две думи пак бих си взел такъв, защото е много удобен, но задължително марков http://www.thule.com/Thule/ProductListPage____44276.aspx. Макар и да не съм ползвал, още по-удобни и надеждни ми изглеждат тези за теглич http://www.thule.com/Thule/ProductListPage____44313.aspx. Както предполагам знаеш Thule се продават в SLS-a на Черни връх. Доколкото си спомням най-евтиния вариянт за покрив беше около стотина лв за колело.
С две думи и евтините вършат работа, но с цената на компромиси. Ако ще се ползва често, аз лично бих избирал между горните на Туле.
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот freeland.fm » Пет Май 16, 2008 2:53 pm

За 4 велосипеда илиза към 400лв без успоредните и перпендикулярните греди на които се слагат тези багажници които също май са 100-тина.
Ето и тук видях един http://www.dimibike.com/product_info.php?cPath=81_82&products_id=1504

Скъпичко излиза.
Аватар
freeland.fm

Мнениеот bodo » Пет Май 16, 2008 5:14 pm

Yeti написа:... още по-удобни и надеждни ми изглеждат тези за теглич http://www.thule.com/Thule/ProductListPage____44313.aspx. Както предполагам знаеш Thule се продават в SLS-a на Черни връх. Доколкото си спомням най-евтиния вариянт за покрив беше около стотина лв за колело.
С две думи и евтините вършат работа, но с цената на компромиси. Ако ще се ползва често, аз лично бих избирал между горните на Туле.
Напълно подкрепям - ако си платежоспособен - вземи си Thule - варианта за теглич е най удачен - 4 велосипеда отгоре ще вдигнат разхода много, може би с повече от 50%
Ако пък не си чак такъв баровец - виж моделите на Peruzzo - имат забележки но са много по-евтини и са достатъчно надеждни
http://screambikes.eu/index.php?cPath=9 ... 3ceb693943
Аватар
bodo

Рейтинг: 1995

Мнениеот ivorpetkov » Пет Май 16, 2008 8:16 pm

Аз ползвам стандартни гредички отгоре чиито тампони за захващане зависят от конкретния автомобил. Купих комплекта от ImPass. За тях захващам най-обикновени багажници за колело от мосю Бриколаж или Практикер за по 30-тина лева единия.
Превозвам 3 велосипеда.
Разходът се вдига доста при каране по магистрала със 120-130 километра в час, при нормален път 80 до 100 км в час завишението е минимално.

На мястото на захващане лакът се поизтърква, но не е фатално.
ivorpetkov

Рейтинг: 1220

Мнениеот GECKO » Пет Май 16, 2008 10:52 pm

Багажник х 4 = 159.60лв

Този тип заедно с релсите ще ти дойде под 200лв. Багажниците са предвидени за велосипеди до 15кг, но аз пробвах с 18 и нямаше проблеми... със самият багажник, друг е въпроса, че напречната релса поддаде и "клекна" та... моя съвет е да се насочиш към качествени напречни релси и такъв багажник (или 4 за всичките велосипеди) По принцип релсите са разчетени за товар до 100кг, та ако те са наред и велосипедите са ти до 15кг (работи и с 18кг както отбелязах) всичко е точно. Ако се наредят шахматно мисля, че ще може и 5 планински велосипеда да се съберат.

Успех :beer:
Аватар
GECKO

Мнениеот Admin » Съб Май 17, 2008 8:40 am

@freeland.fm
Багажник за отзад за 4 велосипеда съм виждал само за теглич.

Тези, които се закрепват на капака на автомобила, са за три байка.

И багажниците за покрив, и тези за отзад имат своите предимства и недостатъци. Съвсем нескромно ще отбележа, че имам доста опит в това отношение, тъй като колата ми често вози пет души с пет велосипеда (и отгоре, и отзад), а покрай приятели с други багажници съм имал възможността да видя и пробвам какво ли не. Не знам с какъв бюджет разполагаш, но аз лично мога да препоръчам най-вече продуктите на Thule. Скъпи са, но ако се ползват редовно, се изплащат заради удобството и спестеното време.

Ако се насочиш към багажници за покрив, имай предвид следните неща:
- за четири велосипеда сумата ще е значителна, освен ако не купиш евтини багажници.
- ако са евтини, времето за слагане и сваляне на 4 велосипеда ще е значително.
- трябва да си сигурен в товароносимостта и захвата на напречните греди, т.е. да си купиш достатъчно хубави, т.е. достатъчно скъпи и с ясен произход. Все пак това ти е основата и при 4 велосипеда отгоре никак не е без значение и не си струва да рискуваш.

Ако се насочиш към багажник за отзад, имай предвид, че при три велосипеда понякога се губи много време за наместването им. Зависи от рамките им най-вече. Разбира се, виждал съм някои по-скъпи багажници (за теглич), при които такъв проблем не би трябвало да има, но пък цената вече може да не ти хареса.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Назад към Продукти за крос-кънтри