Чуденка за гамаши

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Чуденка за гамаши

Мнениеот Yavkata » Нед Окт 19, 2008 5:28 am

Иде мокрото и студено време. И аз изпаднах в чуденка за опаковката на долните си крайници.

Дали да карам със ботуши,
че кал ще има и до Уши
или пък със хубави гамаши
и мокрото да ме не плаши.
Гамашчета реших да взема,
че време вече никво нема.
Но гледам има ги различни,
неопренни , гумирани, ликрични.
Ще ги карам със платформи,
със шипове в човешки норми.
Де що има има тема съм прочел,
не съм аз някой жмел.
Но решение не мога аз да взема,
измъчен съм от таз дилема.
Скоро братя помогнете,
личен опит споделете!
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот тучо чучо » Пон Окт 20, 2008 3:04 pm

Явка, моят опит сочи, че гамашите са подходящи повече за шосейно каране.
Карах известно време с шушлякови гамаши, които се прокъсаха много бързо. Нормално е да стъпваш понякога, дори и да си Бог на велосипеда. :D Да, но в планината има разни камъни и дървье, дето да ти скинат ританките...
Пламен скъса три или четири чифта, последните за едно каране. Не мисли, че е ходил и бутал непрекъснато - просто стъпваш няколко пъти по камъните и протриваш контактните точки.
Друг, основен за мене проблем, е конденза. При всяко каране краката ми бяха мокри от потта, не от дъжд или кал. Това е преодолимо, ако си купиш "дишащи" гамаши, но цената им, според мен, е неоправдано висока при положение, че ще ги скъсаш бързо.
В момента имам едни, ушити от WindTex. Подходящи са за ветровито време, но не спират мокрото. Затова и не съм ги слагал.
От темите ти разбирам, че караш повече по черни пътища и леки пътеки в Софийска, Мала и Голема планина. Това предполага редки слизания за бутане по камъни, което не значи, че не караш и на други места, разбира се. :D В този случай може и да успееш да покараш по-дълго с кондоми на нозете. Просто намери такива, които да не кондензират.
Успех!
Аватар
тучо чучо

Мнениеот Yavkata » Пон Окт 20, 2008 4:00 pm

Благодаря за отговора :) За съжаление опита ти потвърждава и насоката на разсъжденията ми върху темата. Изглежда ще трябва да преориентирам търсенията към някакви гети покриващи по -голяма площ от обувките. Пак ще трябва да самоделям нещо, че не ми се съсипват хубавите туристически гетички за експерименти. Проблема ми е водата която нахлува между непромокаемите панталони и горния ръб на обувките( при минаване през големи локви). Може би ще пробвам нещо което се сетих преди малко. В магазините за левче продават едни тънки неопренови ленти с лепка, предназначени за сваляне на коремна тлъстина. Те са двадесетина см широки и резнати на подходяща дължина ще покрият проблемната зона. Аман от българо-китайски решения :D
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот TOYAGA » Пон Окт 20, 2008 7:56 pm

Емо е прав, че гамашите стават само за ХС, при което няма ходене/носене, а комбинацията "гамаши-платформени педали с шипове" според мен е нелепо прахосване на средства.

Потърси си хубави зимни обувки и ползвай педали с автомати.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bokicha » Пон Окт 20, 2008 10:59 pm

тучо чучо написа: Нормално е да стъпваш понякога........
Успех!

...това обобщава всичко, а и щом Емо го твърди :bigeyes: ...
...а и аз получих отговор без да задавам въпроси...
TOYAGA написа:Потърси си хубави зимни обувки...

...хавтоматите са налице...

...с три поста темата иде доволно полезна...
Аватар
bokicha

Мнениеот outfaced » Вто Окт 21, 2008 7:42 am

http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/inde ... 82&lang=2&

на тая цена, без алтернатива :agree:
Аватар
outfaced

Мнениеот tanya » Вто Окт 21, 2008 8:40 am

Явка, аз ползвам едни от гамашите на Драг. С лека промазка са отвътре. Интересно е, че вече две зими не успявам да ги скъсам, а не да не стъпвам по камъните с тях. Общо взето вършат работа и краката ми остават чисти и сухи. Единственият неприятен момент е, че ако ми се наложи да побутам колелото в по-дълбок сняг, той успява да се намърда между гамашите и обувката. Но може би проблемът при мен е, че гамашът е леко хлабав върху обувката, а и като се намокри се отпуска още малко. Всъщност за мен основната им задача е да ми пазят чисти от кал обувките. По-лесно е да изпера след каране гамашите вместо да си съсипвам обувките.
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот outfaced » Вто Окт 21, 2008 9:29 am

и аз мога да споделя подобен опит, като този на tanya с едни шушлякови промазани гамаши на спринт ... пазят и от вятър и от кал
за сухо ... зависи колко се налага да се бута ... при бутане не седят много стабилно на крака и все от някъде се понамокря обувката

за цената си обаче (мяй нямаха и 20лв.) вършат работа
Аватар
outfaced

Мнениеот 4getcredo » Вто Окт 21, 2008 9:46 am

outfaced написа:http://www.sprintmaxcom.com/...

на тая цена, без алтернатива :agree:

Мдаа, относно липсата на естетически качества... също нямат алтернатива ;) :D
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот PtD » Вто Окт 21, 2008 11:21 am

Ти ще караш ли с тях, или ще правиш модно ревю пред мечките? ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот 4getcredo » Вто Окт 21, 2008 1:03 pm

:offtopic:

Няма да карам с тях, щото не ми харесват :D;) ... приличат ми малко на ония борческите кецки, дето мачкат тепиха... ама с бутонки :) Ще се получи нещо средно между борец и футболист... мерси, не! :nono:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот vlassadar » Пон Окт 27, 2008 2:46 pm

Явка, мислех си и аз за гамаши. Предлаганите неопренови или латексови са около и над 40 лв, а ако не са издръжливи, наистина не си струват. Мислех си за вариант да си направя, с поларен плат, отгоре може прилепен шушляков, или пришит, а на подметката явно трябва да минават каиши като за раница. Вече не знам къде се продават такива, преди имаше на женския на една сергия

Тия Exustar ми изглеждат екстра, но неопреновата част освен че диша, има свойството и да се нагълтва с вода, та ако някой ги е пробвал да споделя, иначе цената им е много добра. Подметката също не е ясно от колко твърд материал е. Въпреки този грайфер може да се хлъзгат доста.
Аватар
vlassadar

Re: Чуденка за гамаши

Мнениеот edinmilion » Нед Окт 09, 2011 8:55 pm

Стара тема повдигам, но ми се стори най подходяща.
Някой има ли кройка за гамаши? Ще опитам да подсиля в долната част с гума. То в това време ще избягвам маршрути с бутане. Днес карах с найлонови торби и става, но нека е нещо ЕКО, че нали и те вече са по 15ст. с цел намаляване на употребата им :D
edinmilion

Назад към Продукти за крос-кънтри