Съвети за спирачка..........

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвети за спирачка..........

Мнениеот Severus Snape » Съб Фев 07, 2009 6:12 pm

Трябва да сменя предната спирачка и ще е хубаво ако пределожите нещо.Попринцип ми се се иска да е V-brake.Общо взето карам само крос кънтри и вилката ми е Suntour XCM ако някой го интересува.Ще чакам предложения :popcorn: :popcorn: :popcorn: :popcorn:
Severus Snape

Рейтинг: 1165

Цена

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Фев 07, 2009 6:21 pm

Моля, уточни цена за спирачката.

Само да отбележа, че скъп V-Brake спира по-добре от евтин диск.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот SStoeV » Съб Фев 07, 2009 6:31 pm

Щом ще е В-брейк,на Shimano има добри модели за около 30 40 лв.
http://screambikes.eu/product_info.php? ... cts_id=105
Също може да видиш и за някой модел на Avid,и един брейкбустер ако си сложиш ще имаш добра спирачна сила.Обаче трябва да се настрои хубаво и да имаш прилични спирачни лостчета.Твоите какви са ? :beer:
Аватар
SStoeV

Рейтинг: 2000

Мнениеот Severus Snape » Нед Фев 08, 2009 9:45 am

ами нека цената да е до около 50 лева.А относно лостчетата мисля че са Шимано но сега не се сещам модела.за сега на заднта спирачка калодките са http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... cts_id=671 и за сега съм много доволен от тях
ПОЗДРАВИ!!! ;) ;) ;) :popcorn: :popcorn:
Severus Snape

Рейтинг: 1165

Мнениеот hitar_potter » Нед Фев 08, 2009 11:22 am

Сложи калодките на предната спирачка и си купи тези Спирачки (ако бюджетът ти е до 50 лева И за двете, де) Разликата м/у тях и М430 са накладките, ама аз не останах доволен от накладките на М430, пък и ти си имаш един комплект читави накладки. А иначе, можеш да погледнеш Avid SD5 и SD7. По принцип, по-важна предната спирачка :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот madsnake » Пет Мар 13, 2009 12:12 pm

Нека и аз да попитам за да не отварям нова тема за спирачки. Наскоро си взех хард рок спорт, много прилично се държи и за това, за което го ползвам ми върши чудесна работа. Калодките ги смених веднага със Kool Stop Tectonic 3 Compound и вчера като карах в дъжда беше относително добро спирането. На стария байк карах с калодки на шимано (мисля че бяха аливио ама не съм сигурен, така че може и да греша) от по 20тина лева чифта и общо взето като се намокри каплата си бях като шейна. Та... на въпроса, че малко разтегнах нещата. Заслужава ли си да слагам хидравлични дискови спирачки за моя тип каране? Аз карам главно асфалт и черни пътища, но не скачам, не се спускам или нещо по-хард. Общо взето в момента V-brake-a, с който идва хард рока не мисля, че е нещо особено... Не ми е проблем да отделя и повечко пари за V-brake, ако си заслужава, но ако ме посъветвате да събирам за хидравлични дискови, бих събрал. Относно V-brake си харесах click Искам да кажа, че съм абсолютен лаик и почти нищо не сгрявам от тези неща, затова искам и съвет :) Благодаря.
Аватар
madsnake

Мнениеот Admin » Пет Мар 13, 2009 12:51 pm

@madsnake
Ако не караш често в дъжд и кал, според мен няма нужда на всяка цена да събираш пари за дискове, т.е. да не са ти те най-важното.

Иначе смятам, че дисковите спирачки имат много принципни предимства пред спирачките за капла (в частност V-спирачките), сигурно и ти знаеш кои са те, но ако не са толкова важни за теб, можеш първо да инвестираш в други, по-важни за карането ти неща.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот madsnake » Пет Мар 13, 2009 1:44 pm

А ок, ако реша да взимам хидравлични дискови спирачки съобразени пак с моя стил на каране (тоест без хардкор изпълнения) какво да избера, и какви пари да си приготвя. Като цяло съм доста навит да сменя спирачките, защото не бих се определил като лек (110 кг, 2 метра) и те са ми важни. Може би след известно време ще инвестирам и в друга вилка, но засега и тази ми върши чудесна работа (преди карах драг хакер и сегашния ми байк ми се струва доста по-добър).
Аватар
madsnake

Мнениеот Overlorda » Пет Мар 13, 2009 1:56 pm

Аз съм 1,90 висок и около 80 кила и карам точно с тези V-Brake които си линкнал (но по-новия модел, по готини са на цвят и бяха доста евтини в чужбина) с калодки Kool Stop дву компонентни и съм доста доволен. За това което си казал като стил на каране мисля че можеш и без дискови. Ако си много навит на дискови, аз на твое място бих си взел механични не хидравлични. Спирачната сила мисля че им е повече от предостатъчна за стила ти на каране и са много по-лесни за подръжка. Аз бях пред същата дилема но бяха много нещата които трябваше да сменя за да имам дискови и предпочитах да си взема читави V-Brake и да спестявам за нова вилка което за мен е по-важно.
А за механични мисля че едни BB7 с около 185 mm ротор биха ти били повече от предостатъни. Дано съм бил полезен :)
В името на добрата бира !
Аватар
Overlorda

Рейтинг: 1270

Мнениеот madsnake » Пет Мар 13, 2009 2:41 pm

Хванах се та попрочетох форума за V-brake (shame on me, че не го направих досега), но сега имам едно последно въпросче (на което отговор не намерих из форума, може и моя да е грешката). Каква е разликата между Avid Single digit 7 и Avid Single digit 5 освен грамажа, и цената...?
Аватар
madsnake

Мнениеот Overlorda » Пет Мар 13, 2009 3:28 pm

Честно да ти кажа тука ме затрудни :) Разгледах из Chainreaction и единствената разлика (совен формата и теглото) е че SD 5 калодката е едно с болта докато на SD 7 е носещо метално тяло на което сменяш само гумената част, а ако гледаме и номерацията би трябвало да спира по добре но не съм ги пробвал и двете за да кажа със сигурност.
Пробвал съм само SD 3 и SD 7, но на тройката калодките бяха калпави, така че можеше да се мине и само с тяхната смяна :)
Аватар
Overlorda

Мнениеот madsnake » Пет Мар 13, 2009 3:31 pm

И аз това зачетох, ама при положение, че ще ги карам с Kool Stop се зачудих заслужава ли си двойната цена за няколко грама в теглото като разлика? (ако само това е разликата разбира се :) ) А в официалния сайт има толкова оскъдна информация :(
Аватар
madsnake

Мнениеот Overlorda » Пет Мар 13, 2009 3:34 pm

Не знам къде ги гледаш но в Англия разликата е между 14 и 20 лири което дори и с транспорта май все още е по добре от тука. Аз заложих на SD 7 и не съжалявам хич за сега, пък за в бъдеще с повечко пари по-добри :)
Аватар
Overlorda

Мнениеот hitar_potter » Пет Мар 13, 2009 3:34 pm

madsnake написа:Хванах се та попрочетох форума за V-brake (shame on me, че не го направих досега), но сега имам едно последно въпросче (на което отговор не намерих из форума, може и моя да е грешката). Каква е разликата между Avid Single digit 7 и Avid Single digit 5 освен грамажа, и цената...?
По-голямата спирачна сила. Иначе, препоръчвам ти да караш тия спирачки, докато изхабиш кулстоповете и да си направиш равносметка доволен ли си от това, което имаш. Ако си доволен, няма нужда да буташ допълнително тегло по байка си :). Ако не си доволен, слагаш предна BB7 и всичко заспива
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот azsa-bachinito » Пет Мар 13, 2009 4:25 pm

Аз сам 100 кила и заявявам отговорно: дисковите спирачки са си дискови спирачки, за мен те не са конкуренция на Ви-брейка (изключение на евтините измислени дискови). Може и да бъркам, но и подръжката май им излиза по-евтина в перспектива. За стила, посочен по-горе, ето тези са предостатъчни, като на предната може да се сложи 185 диск.
http://screambikes.eu/product_info.php? ... cts_id=636
Посочил съм въпросните спирачки, защото може да се регулира хода и на двете накладки, което е голямо предимство спрямо изискванията за прецизност на работа на спирачката и съответно нейното настройване. С едни накладки (след изхабяването на тези в комплекта) Куулстоп (има накладки рино те за чеп за зеле почти не стават, знам от опит) сичко ще е ок. Някои биха казали, че ББ5 са по-добри, но те най-малкото нямат регулиране на накладките от двете страни(, а и според мен спирачната им сила е по-малка). Не се сещам за повече да пиша. Засега.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Назад към Продукти за крос-кънтри