Въпрос за RockShox Recon

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за RockShox Recon

Мнениеот pe60t0 » Пон Мар 30, 2009 11:07 pm

Интересувам се от лични впечатления за двете вилки, а именно :

Rock Shox Recon SL 2008(lockout) : http://www.chainreactioncycles.com/Larg ... 9069-1.jpg

Rock Shox Recon 327 Solo Air 2008 : http://www.chainreactioncycles.com/Larg ... 4973-2.jpg

Вилката ще се използва за XC и АМ, не съм особено наясно коя от двете би била по-добрия избор и каква е точно разликата в функциите им. Бих се радвал, да чуя информация от хора които са ползвали някоя от двете вилки. Ако знаете някоя вилка с подобни характеристики, също ще ми е от полза да ги науча.

Благодаря предварително. :popcorn:

ПС: велосипеда, на който ще се използва е Drag Zx5, аз тежа около 65 килограма.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот GECKO » Пон Мар 30, 2009 11:48 pm

Аз съм ползвал Recon 351 SoloAir, и имам нищо по-малко от прекрасни впечатления от нея. Въздушната пружина беше реализирана прекрасно (стига да не я разглабя някой глупак), Хидравликата и беше доста приятна и успявах да карам в една настройка за всякакви ситуации (както нагоре така и надолу), но при по-големи натоварвания позволяваше все пак да се заключи за нагоре или да се отвори и да е по-активна за надолу.

За разлика от пружинената въздушната използува изцяло масло за смазване, а SoloAir-a към момента е най-прекрасната въздушна пружина до която съм се докосвал. Никога не ме разочароваше, и винаги беше... някак предвидима.

Проблеми със загуба на налягане не съм имал, но е хубаво да се проверява от време на врее - не толкова защото може да повлияе над представянето и, ами защото изпускаше съвсем малко въздух в капачката, което в последствие я правеше трудно за отваряне.

Сега малко уточнения - Когато се сервизира, трябва да се освобождава с почукване а не с дърпане на ботушите, защото при по-силно дърпане изравняващия клапан отваря, а при връщането налягането, което се създава в негативната пружина става доста голямо и изпуска... Абе не трябва да се прави :)

Тази е вилката, която бих ти препоръчал, но ако не ти е в бюджета, винаги можеш да вземеш 327 SoloAir, и в последствие да надградиш със Motion Control, и да стане 1:1 с 351 :)

При мен беше монтирана на НТ2, и си я ползвах има няма в описаното от теб предназначение.

:beer:

Edit:

RaZer написа:Mисля че Rock Shox Recon SL 2008 е 100мм ход а 327 Solo Air е с 130мм Другата разлика мисля че е в стила за които са предназначени
Rock Shox Recon SL-XC а другата е за Trail и третата е в настройките и че едната има заключване.На твое място бих избрал Recon 327 Solo air поради 2 причини :
1)Според мен е по-здрава от SL(мое мнение)
2)Повечето ход

Поздрави :)

Всъщност разлики има доста. Новите Recon-и с буквените обозначения са предвидени за малко по-натоварващо ХС, като са по-ниски, с алуминиеви стержени, и (за това не съм сигурен) май са олекотени откъм тръби, и за това нямат възможност за настройка с повече от 100мм ход.

Предищните, а ако не се лъжа и сега се предлагат с цифрови обозначения са със стоманени стержени за малко по-натоварващо каране, настройващ се ход от 85 до 130мм за въздушните, и чрез U-turn за пружинните, но за смекта на това сглобката е една идея по-евтина (поне моята беше с Rebound и Compression от Tora, но със смазване на масло. Ако не се лъжа новите клонят по-скоро към Reba-та с хубавите вътрешности, докато старите клоняха към Revelation-а, но една идея по-евтино изпълнени.

В крайна сметка това е доста хибридна вилка, и по-скоро зависи от стила. И двете могат в последствие да се надградят с Motion Control, че даже не е задължително да е техния. Може на 327-цата например да се сложи хидравлика от Revelation със настройка на Floodgate, а на SL-а може да се монтира хидравлика от Reba, отново с Gate и да са една идея по-добри от фабричните.

При мен се усети ползата от малко повече ход, както и качеството на въздушната пружина - определено доста стойностна вилка :agree:

Иначе вилките не са в един клас, нищо, че са с еднакви имена, и си струва да решиш към какво ще се насочиш, преди да вземеш решение за вилката. Ако ще е по-агресивното каране надолу, определено 327 ще покаже своите +ве, ако ще има повече изкачвания, и технични спускания, то избора ще сочи повече към Sl-а.
Последна промяна GECKO на Вто Мар 31, 2009 12:44 am, променена общо 1 път
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот RaZer » Пон Мар 30, 2009 11:58 pm

Mисля че Rock Shox Recon SL 2008 е 100мм ход а 327 Solo Air е с 130мм Другата разлика мисля че е в стила за които са предназначени
Rock Shox Recon SL-XC а другата е за Trail и третата е в настройките и че едната има заключване.На твое място бих избрал Recon 327 Solo air поради 2 причини :
1)Според мен е по-здрава от SL(мое мнение)
2)Повечето ход

Поздрави :)
Аватар
RaZer

Рейтинг: 1180

Мнениеот Admin » Вто Мар 31, 2009 1:22 am

@RaZer
Съветвам те да не даваш съвети, когато не си сигурен. Как точно реши, че едната е по-здрава от другата, като по отношение на конструкцията те са еднакви?

@pe60t0
И аз като Gecko съм карал Recon 351 Solo Air - чудесна вилка, за която скоро ще споделя и по-подробни впечатления.
От описанията на вилките, които си посочил, виждам, че 327 e по-лека (защото е с въздушна пружина) и с повече ход, но пък е с по-малко настройки - има само реглаж на връщането, докато другата има и заключване (макар да не е motion control).
Изборът е твой - трябва да прецениш дали ти трябва заключване. Аз ползвам тази екстра рядко, така че бих избрал по-леката вилка, но твоите приоритети може да са други. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот pe60t0 » Вто Мар 31, 2009 2:48 pm

a Tora ? , някое Manitou или Marzocchi ?

иначе благодаря за отговорите
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот Дизел » Вто Мар 31, 2009 3:51 pm

pe60t0 написа:a Tora ? , някое Manitou или Marzocchi ?

Като го споменаваш...ами Manitou R7 (всички варианти, според джоба) са страшно добри. Изобщо не отстъпват на топ-моделите за крос-кънтри на RockShox и Fox , а като цяло са на по-ниски цени (поне по света, в България не съм ги следил). И са доста по-леки от всички от изброените по-горе вилки.
Аз си намразих SID-a покрай един R7 :bawling:
Аватар
Дизел

Рейтинг: 1970

Re:

Мнениеот foxracingshox » Сря Апр 01, 2009 10:47 pm

Ами аз карах RS Tora 289 и мога да ти кажа че съм доволен от нея :)
Има U-Turn(85мм-130мм) и Rebound,които работеха без забележки :)
Аватар
foxracingshox

Рейтинг: 1107

Re:

Мнениеот stj » Чет Апр 02, 2009 2:41 pm

Дизел написа:

Като го споменаваш...ами Manitou R7 (всички варианти, според джоба) са страшно добри. Изобщо не отстъпват на топ-моделите за крос-кънтри на RockShox и Fox , а като цяло са на по-ниски цени (поне по света, в България не съм ги следил). И са доста по-леки от всички от изброените по-горе вилки.
Аз си намразих SID-a покрай един R7 :bawling:

Koj точно е този 'един R7'

http://www.chainreactioncycles.com/Sear ... Manitou+R7

?
stj

Рейтинг: 1240

Re: Re:

Мнениеот Дизел » Чет Апр 02, 2009 4:26 pm

stj написа:Koj точно е този 'един R7'

http://www.chainreactioncycles.com/Sear ... Manitou+R7

?

R7 Super Absolute. Много добре работи и не е скъпа (намират се по-евтино от тази в Chainreactioncycles). А R7 MRD и TPC би трябвало да са още по-добри, отделно, дето са доста по-леки.
Аватар
Дизел

Рейтинг: 1970

Re: Въпрос за RockShox Recon

Мнениеот ХристоС. » Сря Юли 29, 2009 2:55 am

Понеже съм се заел да upgrade-вам това лято амортисьорите сякаш, исках да попитам хора, които имат някакъв реален поглед и база за сравнение, коя биха препоръчали повече измежду Rock Shox SID World Cup и Manitou R7 Absolute MRD. Става дума за вариантите от 2009-та за двете, със 100mm ход. Не се състезавам (освен със себе си), просто ми се иска да сменя Tora-та с по-лека и по-добре работеща вилка - всякакви алтернативни предложения са добре дошли, като лекотата е от съществена важност за мен, но не и за сметка на поведението; няма значение дали ще е с PushLoc, PopLoc или PopLock Adjust механизъм чак толкова много, но бих искал поне да мога да я заключвам директно от кормилото, което значи, че бих искал някой от тези аксесоари или техен аналог да може да бъде ползван с вилката и още по-добре - да си идва заедно с нея. Дизел, какво си имал предвид под „намразих SID-a покрай един R7“ - къде точно, според теб, си проличава превъзходството ѝ? А, да не пропусна да спомена - тежа 50 кг. и карам изключително по асфалт и в града, XC - доста малък процент.
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Назад към Продукти за крос-кънтри