Протектори за крака- съвети

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Протектори за крака- съвети

Мнениеот _SoRa_ » Пон Юли 06, 2009 2:47 pm

Здравейте,

дойде и моето време да си купя протектори за крачетата ми :D
Не съм много запозната с това какви трябва да са препоръките към едни протектори:
-как се захващат за кракът
-проветрение
-дали се свличат по време на педалиране
-до колко са удобни по време на педалиране
-каква част от кракът пазят
...
може би има и още :dontknow:

Аз конкретно се спрях на няколко модела:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=31109
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=10172 това е варианта в черно /макар да съм любител на беличкото/
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=38025
Бюджета ми е макс 65лв

Глезен- 21см
Прасец- 36см
Коляно /т.е. мястото над коляното/- 51см
Тези мерки не знам за кой размер отговарят.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Re: Протектори за крака- съвети

Мнениеот outfaced » Пон Юли 06, 2009 3:28 pm

разликата между брандХ и тия рейсфейс-и е от земята до небето
като притежател на брандХ само мога да се дивя на високата им цена ... или може би пък на рейс фейс-а е ниска
както и да е ... понеже това е раздел ХС ... и двата модела на са зa XC - т.е. не може да караш с тях дълго, слагат се само преди спускане и са предимно за спускане
не че е невъзможно и да се върти, но не са за това ... брандХ се и смъкват постоянно
така като гледам новия дизайн на рейсфейса си мисля, че са направили и крачка назад спрямо класиките в жанра и новия модел ще е по тегав за въртене ... класиката си е класика, но маркетинга си казва думата

ако търсиш непременно knee+shin това е най лекия възможен варинат (300г.) - http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=34199
аз съм доволен :) ... макар, че още не съм ги тествал на падане но са удобни, леки и стоят на място. Далеч са като протекция спрямо рейсфейс-а но и теглото им е наполовина

другия вариант е да си вземеш само за коляно ... нещо от сорта - http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=34203
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Пон Юли 06, 2009 3:40 pm

Задължително knee + shin. Все пак дама е, краката й не трябва да са целите в белези от педалите...

Едит: От мен глас за рейсфейса. И без това не съм видял кори, с които е удобно да се върти - поне да пазят краката добре.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот _SoRa_ » Пон Юли 06, 2009 5:20 pm

Препоръчаха ми този модел http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=21408 но да поизчакам на raceface. Мисля така и да направя. Поне в chainreaction-a ги няма на raceface.
_SoRa_

Мнениеот PtD » Пон Юли 06, 2009 5:58 pm

Аз не се кефя много на протектори с "чорапче" - трябва да си сваляш обувките, за да си ги слагаш. Освен това "чорапчето" не е твърде приятно като усещане.
Аватар
PtD

Мнениеот Harka » Пон Юли 06, 2009 10:01 pm

PtD написа:Аз не се кефя много на протектори с "чорапче" - трябва да си сваляш обувките, за да си ги слагаш. Освен това "чорапчето" не е твърде приятно като усещане.

Едва ли някога бих си купил наколенка без "чорапче". Не е нужно да объркваш допълнително _Sora_.

@_Sora_:

Имай предвид, че различните наколенки варират страшно много по всички показатели - и като удобство, и като размери, и като всичко. Също така имай предвид, че на различните хора различни модели наколенки са им най-удобни. Т.е. дори половината форум да се кълне в даден модел, това изобщо не означава, че и на теб ще ти е удобен. Всичко това идва да ти подскаже, че е ТВЪРДЕ препоръчително да пробваш предварително няколко вида тук и после евентуално да ги поръчаш отвън.
Аватар
Harka

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Вто Юли 07, 2009 12:11 am

PtD написа:Аз не се кефя много на протектори с "чорапче" - трябва да си сваляш обувките, за да си ги слагаш. Освен това "чорапчето" не е твърде приятно като усещане.

При всяко положение е по-добре от ластик с лепенка директно над коляното....
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот _SoRa_ » Вто Юли 07, 2009 6:36 am

Предварителната проба на протектори е почти 100% невъзможна, защото в тукашните магазини не се продават такива. В един имаше само от тези, които са само за коляното, но мисля, че бяха на собственика а не за продажба.
_SoRa_

Мнениеот PtD » Вто Юли 07, 2009 9:47 am

@Harka & HepBeH_XaMcTep:

За мен НЕ е по-добре чорапчето. Имам и използвам и двата вида, тези с чорапчето за мен са по-неудобни.
Аватар
PtD

Мнениеот _SoRa_ » Вто Юли 07, 2009 10:10 am

А през зимата как стои въпроса със слагането на протектор тип "чорап"? Ако се слага над крачола няма ли опасност да се разтегне? И ако се слага под крачола- ако съм с тесни панталони- дали ще могат да преминат през протекторите :dontknow:
_SoRa_

Мнениеот bai_Dobri » Вто Юли 07, 2009 10:40 am

от скоро си купих ето тези
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=2734
не са тествани на падане :) но са ми супер удобни и с 3те "лепки" седят много добре фиксирани :)
Изображение
Аватар
bai_Dobri

Рейтинг: 1260

Мнениеот botroid » Сря Юли 08, 2009 9:36 pm

Щом е за XC, според мен е най-важно, протекторите да могат се слагат без да си събуваш обувките. Голямо удобство е и се пести време, защото при този стил на каране, протекторите се слагат и махат по-начесто. И ако може да са леки и по-малко обемисти, но да не са само за коляно, а и за пищялите, защото при скокче или каране през едри камъни, краката ти може да изпуснат педалите и става страшно, особенно ако педалите са със шипове, като тези или тези.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Юли 08, 2009 10:14 pm

botroid написа:Щом е за XC, според мен е най-важно, протекторите да могат се слагат без да си събуваш обувките. Голямо удобство е и се пести време, защото при този стил на каране, протекторите се слагат и махат по-начесто. И ако може да са леки и по-малко обемисти, но да не са само за коляно, а и за пищялите, защото при скокче или каране през едри камъни, краката ти може да изпуснат педалите и става страшно, особенно ако педалите са със шипове, като тези или тези.

по темата за педали с шипове...
от коляното към глезена:
Г-образното на 7месеца, петното под него около година + дупка в коста, тези дребничките надолу пернаментно се подновяват поради липса на достатъчно ДЪЛГИ протектори...
Изображение
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот taurus13 » Нед Юли 12, 2009 1:20 pm

За мен протектор дето да е удобен за въртене няма. Аз лично пробвах 10 модела наколенки преди да си купя моите и всичките ме притискаха ужасно. Най-накрая човека в магазина ми извади едни без чорап на TSG (http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=1910&product_cat=452&lang=2), които се слагат адски лесно и са ми много удобни за ходене, тъй като са с шарнирна става за коляното. Оказа се че мога цял ден да си карам с тях и не ме притесняват, нито пък са се извъртали или падали. При всичките падания, които съм имал, са опазили адекватно краката ми. Слагам ги предимно когато се спускам. Поставянето става за 20 сек. Разбира се, всеки крак е различен и може на някой да му падат или да се разместват - предполагам зависи от широчината на прасеца. За мен обаче това си остава най-удобната наколенка за ходене и въртене - голяма свобода на движението, лесен монтаж и добро проветрение, сигурна защита.
Е, ако някой търси наколенки с които да си върти по баирите цял ден....това не са тези, но и не мисля, че някой има нужда от подобно нещо. Протекторите са необходими предимно за спускане.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот _SoRa_ » Нед Юли 12, 2009 8:18 pm

Така като се замисля наистина протектори за крака по време на каране /нагоре/ май не са кой знае колко необходими, защото се кара с по- ниска скорост от колкото надолу/спускане. :blush:
_SoRa_

Мнениеот botroid » Нед Юли 12, 2009 9:08 pm

Когато се редуват спускания с изкачвания, щеш не щеш въртиш нагоре с протекторите. Няма кой да те чака постоянно да ги слагаш и махаш, а и на теб ще ти писне най-напред.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот azsa-bachinito » Вто Юли 14, 2009 6:46 pm

Аз карам с тези
http://www.exustar.com/mpk303d.php
Не ги чувствам да са тежки и за каране са сравнително удобни. Имам само проблем, че единия ми крак е доста дебел и там малко стяга единия ластик, но с времето вероятно ще се отпусне, при другия няма проблеми.
Хубавото им е, че покриват целия крак и педала нямам как да те удари. Според мен нямат кои знае каква защита, но за ХС мисля, че стават.
Тва е от мен.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот DTD » Сря Юли 15, 2009 1:35 pm

Хаахах не е от кракът ти... И при мен е така и то само на единия протектор :crazy: .Трябва ти едно парче велкро, игла и черен конец :D , удължава се малко и става супер.Иначе наколенките са супер.
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот azsa-bachinito » Сря Юли 15, 2009 4:50 pm

Не си много добре запознат. В случая си е от крака.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот tisho » Нед Юли 19, 2009 4:15 pm

Другият вариант е да питаш кой с какво кара и да си направиш една обща среща с 10 човека с различни протектори и да ги пробваш, та да видиш кой модел ти допада :))
а иначе аз препоръчвам
Изображение

Признавам, че това са ми първите протектори, но имах възможност да пробвам няколко вида преди да реша кое да си купя и тези, поне на мен, ми бяха най-удобни + чорапчетата не ми харесаха как се чувствам с тях, но това е при мен...
Казват се FOX Launch Shorty Knee guard.
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот _SoRa_ » Нед Юли 19, 2009 7:45 pm

Тези протектори на Fox не са ли къси? В смисъл на дължина ми се струват, че са малко под коляното и май не покриват добре прасеца :dontknow:
Накрая ще взема едни кори /такива, които футболистите слагат под гетите/, гети и ... жартиери. Жартиерите ще служат за захващане на гетите. :look:
_SoRa_

Мнениеот tisho » Пон Юли 20, 2009 1:27 am

Пише, че са Шорти, но всъщност стигат на около 4-5 пръста от извивката, където започва ходилото.
Нормалният размер покриват до долу, но за моите нужди 5 пръста по-къси са по-удобни ;)
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот _SoRa_ » Сря Дек 23, 2009 7:21 pm

Избрах педалите и обувките, остана да избера и наколенките :D
Колебая се между 661 Kyle Strait Earth Knee RaceFace DIY Womens Leg Combi 2010

За първите си мисля, че са леки, по-проветриви, компактни, лесни за носене в раница ... Като мунис според мен е, че пазят малка част от крака /коляното/и, че трябва да събуеш обувките за да ги поставиш и свалиш.
За втория вид е обратното- покриват по-голяма част от крака, но са по- големи и понеже раницата ми не е предназначена за носене на протектори съответно неудобни за носене преди да бъдат поставени на крака.

Понеже съм решила да се закопчавам си мисля, че по- подходящи ще са 661 Kyle Strait Earth Knee
Но знам ли и аз. :dontknow:

Не знам върху какво друго да се замисля за да определя кой вид наколенки ще са по- подходящи. :dontknow:
_SoRa_

Мнениеот hitar_potter » Сря Дек 23, 2009 7:32 pm

Вземи такива с предпазване и на одбедрицата :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот codename47 » Чет Дек 24, 2009 12:44 am

661-ците май са мъжки - да не са ти големи и S размерът? Diy-то са женски модел, би трябвало да разбират хората :dontknow: а и вършат полза за преминаващи покрай краката ти клони и храсти. Ако има къде да се закачат отвън на раницата сигурно няма да пречат толкова :confused:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот ХристоС. » Пет Дек 25, 2009 1:23 pm

Понеже преди известно време и аз избирах протектори, само че за лактите, доста дълго избирах и накрая взех ето този модел на POC: Joint VPD Elbow Впечатленията ми са, че са леки, много удобни, почти никак не затрудняват движенията и запарват прилично малко. В този ред на мисли, препоръчвам на _SoRa_ да погледне следните модели: Joint VPD Knee и Joint Ankle. А и в момента при местните дистрибутори на марката има 10% намаление на продуктите на POC.
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Мнениеот frantishek » Пет Дек 25, 2009 4:51 pm

С отстъпката от 10% цена ще им е около 110 лв. А тя е написала бюджет от 65 лв. Разликата не е малка. И аз се замислих да си взимам тези на РОС но за сега са ми последна грижа имайки предвед цената им.
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот veskoz » Пет Дек 25, 2009 6:07 pm

Съветвам те да съобразиш протекцията с карането си. Наколенките и налакетниците на Драгомир са доста сполучливи поне за мен, за моето каране, което е шарено и често след спускане преобладава катере е и обратното. В този случай е важна дължината на протекторите за крака - при кратко спускане и катерене веднага след това, дългите наколенки се явяват малко или много неприятно съпротивление. Също така както по-горе стана въпрос за чорапа - ще ти е доста неудобно да сваляш и слагаш наколенки преди и след спускане. Нямам нищо против чорапа, но на мен ми се свличат Драгомирските, но не мисля, че е недомислица от страна на производителя, колкото до точният за мен размер. Дадох тези протектори като пример просто, защото съм ползвал само тях. Скоро и аз мисля да си взема други, защото на тези вече и ластиците са по 2м от връзване по рамки, затова е хубаво и да помислиш над думите Ha codename47 за транспортирането им.
Успех с избора! :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот _SoRa_ » Съб Дек 26, 2009 9:48 am

Относно транспортирането- раницата ми няма отредено място за поставяне на протектори. А горната тръба на рамката до колкото я гледах няма да позволи да закрепя протекторите на нея :dontknow:
661 ако на дължина са толкова колкото е показано на тази снимка http://www.bikeradar.com/gear/category/ ... aits-31741 ще е ок.
Разгледах краката си да видя къде най- често се удрям и къде има белези от падания. Останових, че белези няма, а синините са около коляното - в страни и малко под него и в горната част на прасеца. Като синините са най- вече от педалите /за сега за тия с пинчета/.
Статистиката на паданията ми показа, че най- често като падам си удрям ръцете или по- точно "- Разгъващите мускули на предмишницата" и " Gluteus maximus и Gluteus medius" :D
_SoRa_

Мнениеот Daniel Panev » Съб Дек 26, 2009 7:25 pm

_SoRa_ написа:Относно транспортирането- раницата ми няма отредено място за поставяне на протектори. А горната тръба на рамката до колкото я гледах няма да позволи да закрепя протекторите на нея :dontknow:

Е не е чак толкова невероятно човек да си купи още една раница... Ма като я избираш новата гледай да има къде да си закачиш протекторите на нея ;)
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри