SF-9 Epicon VS TORA coil SL vs DART 3

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

SF-9 Epicon VS TORA coil SL vs DART 3

Мнениеот ruark » Сря Сеп 09, 2009 3:46 pm

Здравейте,

Реших да сменям вилката на моето Drag Ontario, поради факта че получих като подарък upgrade от V-brake към Avid Juicy 3
в BAS.

Въпроса ми е каква вилка е добре да си взема в момента съм с XCM Suntour 75mm и предполагам че всяка от вилките ще е сериозно подобрение но все пак ...

Лимита ми е до 400 лева. В BAS ми предложиха TORA пружинна и DART3. Хубави неща чух от колеги и четох във форума за Epicon
SF-9 серията като SF-9 RLD-15 ми хареса доста. В BAS естествено казаха Suntour е зле и точка ....

Карам основно градско и XC с леки спускания но не downhill.

Висок съм 182 и тежа 90кг.
Спрял съм се на вилка с ход 100mm ако е без реглаж на хода.

Моля за съвети и предложения :)
Благодаря предварително :)

ПС
Оказва се че Velomania нямат нито една Epicon вилка с ход 100 имат само със 120мм, при това положение какви с вариантите ?
ruark

Рейтинг: 1200

Re: SF-9 Epicon VS TORA coil SL vs DART 3

Мнениеот veskoz » Сря Сеп 09, 2009 4:49 pm

ruark написа:?

Не са те излъгали в BAS. Tora-та е по-разумният избор според мен. A ако става въпрос за Epicon 2008-2009 още няма сериозни впечатления до колкото знам. Мое мнение. :peace: Dart 3 = 100 кила :look:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот sailman » Сря Сеп 09, 2009 5:04 pm

Епикона е доста читава вилка (говоря за SF-9 модела)
За разлика от предишни години, качеството на материали и изработка е значително подобрено, а и като работа вилката е доста добра, така че изказвания от сорта на "Сънтур са боклуци" ги приемам като абсолютно религиозни.
Колкото до големината на хода, при SF-9 и при AXON е възможна промяната му чрез отстраняване/добавяне на т.н. All-travel спейсър, както при вилките на Рок Шок. Ето ти видео как става - http://www.srsuntour-tuning-base.com/in ... ingID=108#
След като си купиш вилката, отиваш в някой от сервизите потдържащи гаранционно Сънтур и там ти я нагласят. И готово! Имаш вилка със 100 мм. ход.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот ruark » Сря Сеп 09, 2009 5:13 pm

sailman това е интересен вариант
не знам само дали Веломания ще се навият да го направят ?

В краен случай 120mm много ли ще са за моето колело и каране ?
ruark

Мнениеот psixopat » Сря Сеп 09, 2009 6:10 pm

Не няма да са много.На онтарио му дават максимум 130ход на вилката.А някой го карат и с 140, но не е препоръчително. :agree:
Аз бих взел SF-9 Epicon, защото цената му е приемлива и работи доста задоволително.Карал съм такъв-модел RLD и останах доволен.(Ако от едно ХС каране мога да добия някаква представа за работaта на вилката. :look: ) :agree:
Това е от мен, дано съм помогнал. :peace:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот sailman » Сря Сеп 09, 2009 6:22 pm

@ruark
Би трябвало да се навият. Вероятно ще се наложи да си платиш вмешателството, щото не става въпрос за гаранционни дейности.

120 мм. не са проблем за колелото и карането ти. Дори смятам, че савсем таман ще ти дойдат тези 120 мм.

Всъшност, некоректно е да се говори за "ход" на вилката, когато ни интересува височината и. Правилно е да се мери растоянието от оста до короната (Axle-to-crown), от което всъшност зависи височината на предницата ти.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот psixopat » Сря Сеп 09, 2009 6:33 pm

:offtopic: А Axle-to-crown зависи от хода на вилката.Защото неможе при растояние от 500мм примерно, вилката да има ход 200мм.Представи си при bottom out как ще изглежда. :lol:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
Аватар
psixopat

Мнениеот ruark » Сря Сеп 09, 2009 6:44 pm

Благодаря за отговорите !

Наистина височината е една и съща м/у вилките при 100 и 120 ход или бъркам ?

http://www.srsuntour-cycling.com/SID=si ... &tnid=2145

Аз в момента карам с тази вилка:
SF-XCT
http://www.srsuntour-cycling.com/SID=si ... &tnid=1189
която пак е с Lenght ( w / o thread ) 255mm или това е друга мярка ?

Btw Ontario s 15mm или 10mm ос е ?

Съжалявам ако задавам твърде лаишки въпроси :)

Накратко какви биха били плюсовете и минусите м/у 100 и 120 mm вилка в моят случай ?
ruark

Мнениеот psixopat » Сря Сеп 09, 2009 6:53 pm

Главината е 10-ка.Но това не го мисли той Epicon-a го има и с обикновенна, като твойта.Плюсове и минуси незнам.Едва ли ще има разлика между хубава и работеща вилка със 100 и такава със 120мм ход.
П.П ти с онтарио про ли си.
П.П.П- стандартът за ос не беши ли 9милиметра. :confused:
Аватар
psixopat

Мнениеот ruark » Сря Сеп 09, 2009 7:22 pm

Не с базовото Ontario съм.
ruark

Мнениеот psixopat » Сря Сеп 09, 2009 7:26 pm

:offtopic: Ок, това няма значение.А относно вилките.Според мен направи избора между SF-9 Epicon(RLD) и Rock Shox Tora 302.Недей взема тора 289, защато няма заключване и не е толкана добра.Също е и доста тежка, а епикона е най-лека от всичките. :agree:
Аватар
psixopat

Мнениеот Admin » Пет Сеп 11, 2009 12:29 pm

Аз Dart бих го изключил автоматично, защото е по-нисък клас от другите две.
Изборът ти наистина е между Tora 302 U-Turn и Epicon. Карал съм и двете, подробни впечатления съм споделил в статии в сайта - сигурно ще ти е от полза да ги прочетеш. За директно сравнение мога да кажа следното:

Tora e по-тежка (с около половин килограм, което е доста) и е с метална пружина, т.е. ако не ти пасне на килограмите, трябва да смениш пружината. При Epicon тя е въздушна, така че само променяш налягането в камерата. По тези два критерия плюс за Epicon.

При Tora не съм имал никакви проблеми с хлабини и луфтове, докато при Epicon се появи лек луфт във втулките. В това отношение плюс за Tora.

И двете вилки изискват по-честа поддръжка (в сравнение с по-високия ценови клас), за да запазят работата си на добро ниво.

И двете вилки имат достатъчно на брой и смислени настройки. Мисля, че като качество на работата и на настройките са на едно ниво.

Относно коравината на вилките не смея да твърдя нищо, без да има данни от обективни измервания. Още повече, че Epicon-ът ми беше с 15 мм ос, а Tora-та с десятка и QR. При тегло 90 кг предполагам и с двете ще усещаш известно усукване и поддаване при спиране и при други натоварващи стиуации.

Личният ми избор пада върху Epicon-а заради превъзходството в теглото и защото пружината на Tora-та ми бе с една идея по-твърда. За теб стандартната пружина на Tora пък ще е по-скоро мека.

Която и да избереш, помисли дали да не я вземеш с повечето ход (120 мм при Epicon, 130 при Tora), защото комфортът и възможностите на велосипеда се увеличават немалко с тези 2-3 см в повече. В тази насока Tora с U-Turn (промяна на хода) може да се окаже добро решение за теб, което да оправдае половината килограм живо тегло отгоре.

Успех в избора!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот ruark » Пет Сеп 11, 2009 5:38 pm

Благодаря на всички за отговорите и особенно на Admin за подробния такъв :)
Чел съм ревюто на Epicon RLD 15 преди това :)

Взех 120мм SF9 Epicon RLD 15 + Avid Juicy 3 + 2 Formula главини + Acera комадни + 8 скорости задни ...
въобще сериозен upgrade стана :)
Като е готово колелото ще споделя впечатление :)

Мерси отново на всички :)
ruark

Мнениеот psixopat » Пет Сеп 11, 2009 5:58 pm

Честито и със здраве да си караш вилката. :beer:
Аватар
psixopat

Назад към Продукти за крос-кънтри