Олекотяване на XC колело

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Олекотяване на XC колело

Мнениеот Sasho_snegorina » Пет Сеп 11, 2009 4:02 pm

Здравейте, колеги, след едно състезание по XC отново се "надъхах" по катеренето и общо взето XC карането. Имам Cannondale F400, рамката като цяло е точно за крос кънтри, но монтажа е доста стар. Миналия сезон смених каплите и вилката с нови, обаче имах грешно мислене и доста утежних колелото. Шини - Jumbo, главини Shimano deore, преден диск 185мм. Вилка - XCR-lo. Теглото на цялото колело с гуми Maxxis Minion 2.35 е 14,500кг. Сега съм на тема олекотяване и ми е нужен съвет за подмяна на целия wheelset и може би вилка. Реших като за начало да си върна и предния V-brake, с тази подмяна ще се свалят около 200 грама. На тема капли в този стил каране не съм много компетентен, но сегашния wheelset тежи обще 3200 грама, като това включва:
- предна и задна капла
- преден диск Avid Roundagon 185mm
- венци 8ца 11/30
- QR машинки
Мисля, че това тегло е доста високо за този стил каране и олекотяването от точно тези ротиращи части ще ми е доста полезно. Спрях се на ето този готов сет -> http://screambikes.eu/d-d-d-d-dsd-d-d-d ... -r-cl.html
Цената ме устройва, но теглото не е много ниско ~2650гр. с венци и QR. Това са 550 грама надолу спрямо сегашния сет, но каточели не съм очарован толкова. Бих дал до 200лв за целия сет, дори и да трябва да се купуват нещата поотделно (съмнява ме да се впиша в бюджета). Както казах, теглото на компонентите е доста важно за мен, но здравината и следователно сигурността ми не е за пренебрягване. Гледах ето тези шини -> http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=26280 с тяхните невероятни 350гр., но това е състезателна шина, която според мен се криви и подбива прекалено лесно. Ако някой има идея за леки шини, главини и като цяло капли, които да са с приемливо тегло, нека сподели. Както споменах по-горе дискове няма да ползвам, така, че v-brake борда е задължителен. Гумите ще са около 1.9/2.1, аз тежа 75кг. ако има значение.
За вилката, XCR-lo е доста тежка вилка -> 2500 грама с малко скъсен стержен. Това ми се струва доста, за нанагорна дисциплина. Изкушавам се да монтирам твърда вилка, въпреки, че надолу няма да е много комфортно. Теглото на алуминиевите твърди вилки без уши за диск мисля, че е около 650 грама, което си е близо 1850 грама надолу от общото тегло. Според вас има ли смисъл да се прави тази жертва и да се смени меката вилка с твърда? Предварително благодаря за отговорите :)
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Re: Олекотяване на XC колело

Мнениеот dimodi » Пет Сеп 11, 2009 6:15 pm

Тръгнал си по пътеката, при която има немалко варианти, но и бюджетът почва да клони към плюс безкрайност :)

Ето един примерен вариант, без да се изхвърляме с компонентите:

Шини Mavic XM517 - 410 г едната
http://www.mavic.com/mtb/products/xm-517.323718.2.aspx

Спици DT Competition 1.8/1.6 - 311 г за 64 бр
http://www.dtswiss.com/getdoc/02e74b95- ... sheet.aspx

Предната главина ще ти се върти около 200 г, а задната - около 400 г, ако са по-висок клас Shimano.

Задни зъбчатки 8-ца ще са или Shimano Alivio, или SRAM X5, в момента не мога да видя кое колко тежи, но предполагам, че 350 - 400 г.

Общо стана около 2100 г, но и парите определено са над 200 лв.

За вилката - според мен не слагай твърда.
Аватар
dimodi

Рейтинг: 1267

Мнениеот hitar_potter » Пет Сеп 11, 2009 6:50 pm

Остави вилката за по-късен етап. Иначе, постарай се да сваляш теглото по-скоро от капли и гуми от колкото главини и венци- колкото по-далеч от оста на въртене, толкова повече се усеща! Ще видиш, че с подходящи гъми, вртенето ще е много по-лесно :beer:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот tedopk » Пет Сеп 11, 2009 7:06 pm

tedopk

Рейтинг: 1115

Мнениеот hitar_potter » Пет Сеп 11, 2009 7:21 pm

И къде е v-brake бордът?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот tedopk » Пет Сеп 11, 2009 9:42 pm

Ох, верно бе, не забелязах, че ще се слага V-brake. http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... cts_id=237 Това, но е много тежичко.. :dontknow:
tedopk

Рейтинг: 1115

Мнениеот Sasho_snegorina » Пет Сеп 11, 2009 9:50 pm

@tedopk, благодаря за предложенията, въпреки, че не са подходящи, главините са с приемливо тегло, стига да не им се слагат QR машинки :D . Аз си имам тежки капли, искам леки :agree: . А относно вилката... не мисля, че има смисъл да се оглеждам в толкова скъпи компоненти.
@hitar_potter, благодаря ти за смислените предложения, разбрах обаче, че едно момче от форума продава цял Wheelset, така, че ще видя какъв е и ако ми допада направо ще го грабвам :)
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот hitar_potter » Пет Сеп 11, 2009 10:32 pm

Няколко човека продаваха wheelset-ове ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот mrPesh » Пет Сеп 25, 2009 10:24 am

Здрасти Сашо. Ако не си решил още няколко варианта .
Ето вариант на комплект капли : http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1443

Като цена на отделни компоненти шини MAVIC 117 са най-изгодни като цена - малко под 40лв. MAVIC 317 са 56лв в BAS. Теглото и на двете е 440 грама. Карал съм със 117 и мога да кажа че са здрави. Сега на единия комплект капли задната е 317 а предната 117.
Задна главина Deore e 40лв и около 450 грама, предната е 30лв и около 150 грама.( те не са за дискове )
Спиците са приблизително 5грама бройката по 72(ако са 36спици на капла) = 360 грама и по 50ст ( DT Swiss Champion ) = 36лв.
И така двата комплекта ти излизат 186 лв с MAVIC 117 и 222 лв с MAVIC 317 без цената на работата и тегло от 1840 грама, като сложиш бандажна лента да стане 1900 грама, което спрямо твоите 3200 е 1300 надолу.

За около 40лв можеш да си вземеш гуми под 540 грама бройката.
Лично моето мнение е че можеш зимата постепенно да си набавиш отделните компоненти и да си комплектоваш две много добри и леки капли на добра цена вместо да купуваш готови.
Аватар
mrPesh

Рейтинг: 1336

Мнениеот mrPesh » Пет Сеп 25, 2009 11:32 am

Забравих венците. За хубава 8-ца около 30-40 лв и тегло от 350 грама.

http://screambikes.eu/shimano-whm505-f-r-cl.html - ето при това намаление си заслужава според мен да ги вземеш ако бързаш и не искаш за 60-70 лв.по-вече да получиш по-ниско с 250 грама тегло.
Аватар
mrPesh

Рейтинг: 1336

Мнениеот azoic » Съб Сеп 26, 2009 11:01 am

Здравей,
Преди време и аз като теб си блъсках главата, как да олекотя велосипеда. Стигнах до извода, че точно от сетовете, гумите и вилката най-много се сваля тегло. Вилката може да я отложиш във времето. Препоръчвам ти да спестиш пари и да си вземеш хубава такава. Ето ти един вариант за сетове, който е приемлив като тегло, но надхвърля малко бюджета ти от 200лв или по-точно казано 259лв.

Предно колело: Общо: 773g - 118лв.

шини: DT Swiss X450 (32) - 426g (мерил съм ги на везната) - 55лв.
спици: DT Competition Black - 155g - 23лв.
главина: Shimano Deore HB-M595 - 192g - 40лв.

Задно колело: Общо: 971g - 141лв.

шини: DT Swiss X450 (32) - 426g (мерил съм ги на везната) - 55лв.
спици: DT Competition Black - 155g - 23лв.
главина: Shimano Deore FH-M595 - 390g - 63лв.

Това е цената само на компонентите и ако ще ти ги наплитат някъде ще ти дойде с може би по 15лв отгоре.
Та това е от мен, надявам се да съм бил полезен :)
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот JK » Нед Сеп 27, 2009 12:31 pm

помисли и за алуминиеви нипли
"Той трябва да отива непрекъснато все по-далече, там е единствената му страна"
Аватар
JK

Рейтинг: 1614

Мнениеот v.zarev » Вто Ное 17, 2009 5:13 pm

Нещо и аз се подхлъзвам по "тази пътека" :D

Друг компонент от който може да свалиш тегло са примерно педалите. В момента съм с едни платформи VP 565, които си тежат 500+ грама и съм хвърлил око на тези или нещо подобно - http://screambikes.eu/pedali/pedali-vp-components-197.html все пак се спестяват ~ 200+ грама.
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот TeDo_BaPHa » Вто Ное 17, 2009 6:23 pm

Аз пък бих те посъветвал да не спестяваш тегло от точно тези педали :). За едно градско колело са повече от превъзходни, но сцеплението с подметката при по-големи натоварвания, не дай си боже кал и прочие... не е от най-приятните усещания :). Казвам го от личен опит.

v.zarev написа:Защо - защото са калпава изработка и се криви оста и се чупят :dontknow: защото няма добро сцепление с обувката :dontknow: или влиза кал между тях и пречи по някакъв начин ?

Не съм говорил за изработка и здравина а само за "сцеплението с подметката" ;) :agree: . Ако ще се карат през сухите месеци ме съмнява проблема да е голем, но за зимата.... избери си други педали :). :peace:
Последна промяна TeDo_BaPHa на Вто Ное 17, 2009 6:52 pm, променена общо 1 път
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот v.zarev » Вто Ное 17, 2009 6:45 pm

Защо - защото са калпава изработка и се криви оста и се чупят :dontknow: защото няма добро сцепление с обувката :dontknow: или влиза кал между тях и пречи по някакъв начин ?
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот trix » Сря Юни 02, 2010 3:53 pm

ще си правя weelset, като го мисля с главини
http://screambikes.eu/glavini/zadna-glavina-formula-ov32s.html
и
http://screambikes.eu/glavini/predna-glavina-formula-ov91.html
ама ми трябват с по 32 дупки за шините http://www.maxcombike.com/e-shop/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=317&product_cat=98&lang=2&
и с тънките спици 1.8 и 1.6 и алуминиеви нипли може да направят тегло от 1.8 кг на цена от ок 200 лв.
Но може и да си правя сметките без кръчмаря защото ако няма с по 32 дупки ще трябва да взимам по-нисък клас шини(хич не ми се иска) като
http://screambikes.eu/kapli-shini/shina-mach1-mx-26.html
и няма да мога да използвам тънките спици
http://www.maxcombike.com/e-shop/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=306&product_cat=99&lang=2&
В сайта на формула
http://www.formulahubs.com/
главините ги дават с 32 дупки,което зн че и в магазините трябва да са по 32(още не са ми отг от screembikes).
Добра ли е тази комбинация и сещате ли се за нещо равностойно или по - добро за max 200 лв?
E казаха че нямат с 32 дупки,нз сега как да ги мисля тея капли :dontknow:
Прикачени файлове
dt swiss calkulator.png
(110.58 KiB) 163 пъти
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот trix » Сря Юни 02, 2010 4:59 pm

да ги наплета като пропусна по 2 срещуположни от всяка страна на главина? :idea:
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот MacLeod » Сря Юни 02, 2010 11:10 pm

Според вас има ли смисъл да се прави тази жертва и да се смени меката вилка с твърда?

За мен няма смисъл. Мекото окачване си е винаги в плюс. Ако имаш предно и задно най - добре.
1. Ако караш твърдак ( тоест само предно меко окачване ) с хубава вилка, ще забележиш как предната капла ти се криви много по - малко от задната именно защото имаш предна добре работеща вилка.
2. Също печелиш доста по - добра проходимост, отколкото ако беше изцяло с твърд байк.

Нямам наблюдения върху колелета с пълно меко окачване, защото не съм карал много подобни, но предполагам че ако караш такова, ще кривиш и предна и задна капла много по - малко.
Естествено че качваш малко грамове и килограмове, но има предни вилки с доста прилично тегло. Аз лично карам с маниту R7. За сега съм много доволен. Работи перфектно и тежи кило и половина

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=46565

За жалост са останали само варянтите с 80 мм ход.
Друг много добър избор е rock shox sid, но е по - скъпа. Честно казано не знам защо..

Също щом караш ХЦ и гониш тегло, махай дисковете и слагай хубави в - брейк с добри калотки. Аз карам с едни калотки барадин, направо са лудница :)
Гумите също са много важни : http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=18895
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот Antediluvian » Пет Юни 04, 2010 5:47 pm

MacLeod написа:

Също щом караш ХЦ и гониш тегло, махай дисковете и слагай хубави в - брейк с добри калотки. [/url]

Непрепоръчително.
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот eMcKu » Пет Юни 04, 2010 6:01 pm

Antediluvian написа:
MacLeod написа:

Също щом караш ХЦ и гониш тегло, махай дисковете и слагай хубави в - брейк с добри калотки. [/url]

Непрепоръчително.

и защо така мислиш ?
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот argon » Пет Юни 04, 2010 7:08 pm

Ех, момче :) И аз сега смятам, от къде да отрежа че да докарам колелото около 12 кила :beer: И както споменаха няколко колеги по-горе, най-много тегло за не много пари можеш да свалиш от гумите. Ако сложиш комплект Schwalbe Racing Ralph 2,1 това са 940гр. двете. Което е с 1220гр. по-малко от твойте гуми. И това с инвестиция от около 90лв, и без колелото да остава при майстори. Има и момент, че сега си свикнал с големи балони и ще ти е малко търсене при спускане, но въртенето ще е в пъти по-лесно. С останалите пари можеш да си вземеш по-леки шини. Мисля че това е най-смисленото изхарчване на 200-те лева. Дори и шините да не са от много леки и скъпи ( 500гр.) пак ще свалиш още 420гр. Остани с тези главини, защото и малко по-скъпите пак са тежки :) За парите които ще вложиш в две по-леки главини (не от много висок клас), преспокойно може да свалиш повече грамаж от кокпит и седалка. Ако смяташ да караш планинско колоездене, не сменяй вилката с твърда, това ще олекоти колелото значително, но ще загубиш огромна част от комфорта. По-натам като имаш пари може да се огледаш за вилка под 2кг. :beer:
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Юни 04, 2010 8:08 pm

Направих точно тази врътка с гумите, за която говори argon. При мен се свалиха по около 250 гр. от гума - старита бяха Conti Vertical. За няколко карания разликата, която усещам при спускане е, че трябва да внимавам доооста повече при завиване, в права линия и при леки корекции на посоката гумите се държат прекрасно (предна Ноби Ник, задна Рейсинг Ралф). При въртене е осезаемо по-леко.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Antediluvian » Пон Юни 07, 2010 11:47 am

eMcKu написа:
Antediluvian написа:
MacLeod написа:

Непрепоръчително.

и защо така мислиш ?

Защото от всички възможни компоненти, от които може да се свали тегло е най-безсмислено да е от спирачки, при положение че не може да сравняваме ви брейк с хубава дискова спирачка. Моята дискова например е с 70 грама по тежка от ви-брейка. Заслужава ли си да я махна, и да сложа нещо, което нито спира, нито има модулация, да не говорим за кал, сняг и така нататък... Всеки по-сериозен карач знае важността на хубава дискова когато условията загрубеят. А 70грама /например/ не са нищо...

Попринцип дисковите не са много по-тежки от ви-брейковете, но за сметка на това вършат 10 пъти повече работа.

по темата: Колегите над мен са абсолютно прави. Най-много се усеща спестеното тегло във въртящите се компоненти - капли, курбели, и най-вече ГУМИ! Бързо се свиква с гумите с по-малък балон. Има качествени гуми, които въпреки теглото си под 500гр давата достатъчно добро сцепление за едно ХС колело.
Аватар
Antediluvian

Мнениеот MacLeod » Пон Юни 07, 2010 7:28 pm

Разликата между висок и нисък клас в - брейкове е от небето до земята. Карал съм с пълни боклуци, с който не може да се спира. Сега карам със среден клас авид, но с хубави калодки и съм много доволен. И двете спирачки заковават. Да не говорим за нещо от този клас: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=7048.
За мен няма смисъл да се слагат дискове на хц колело, ОСВЕН ако по между другото същото това хц колело не се използва за АМ или даунхил. Плюс това най - леките дискови спирачки, които са с карбонови лостчета и т.н..., струват маса пари и пак са с поне 100 грама по - тежки. За мен това си е АМ или даунхил спирачка.
Аватар
MacLeod

Мнениеот sailman » Пон Юни 07, 2010 8:54 pm

...Да не говорим за нещо от този клас:...

И защо мислиш, че ще има някаква забележима разлика между твоите спирачки и тези от линка :popcorn: Освен мъничко спестено тегло, ама на цената на златото...
И друго - като обсъждате олекотявания за сметка на спирачките, дайте да се разберем, за какво точно "ХС" иде реч. Щото има ХС -Race, а има и XC Trail, а тези две, да ги наречем "дисциплини", предявяват съвсем различни изисквания към спирателните механизЪми...
Лично аз (А и световните тенденции са такива, защо ли?) не бих оборудвал велосипед, който ще се кара в планината, ама наистина, с Ви-брейк спирачки. Дали му викате на това "каране в планината" - АМ или XC Trail, се тая, въпреки че няма да спра да повтарям - няма АМ стил на каране, има АМ велосипеди!
Дори и рейсърите ХС-та, и те не си слагат Ви -брейкове вече...Това има някакъв минимален (от финансова гледна точка) смисъл единствено за велосипед, дето се кара основно в града и вижда планински карания само в слънчево и сухо време.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Antediluvian » Вто Юни 08, 2010 1:03 am

MacLeod написа: И двете спирачки заковават.
....... струват маса пари и пак са с поне 100 грама по - тежки.

Именно - те "заковават". Това не е най-добрия начин за спиране. За сметка на това заковават само ако е достатъчно сухо. Начинът на спиране, силата, която се прилага върху лостчето, модулацията... а всички знаем какво става когато калта и водата станат в повече :agree:

Относно теглото - дадох ти пример, как една дискова спирачка /magura/, която съвсем не е скъпа тежи 70гр. повече от http://screambikes.eu/spirachki/spirach ... -m432.html - въпросната спирачка съвсем не е от евтините буклуци и върши добра работа... като за ви-брейк :)

sailman написа:
Дори и рейсърите ХС-та, и те не си слагат Ви -брейкове вече...Това има някакъв минимален (от финансова гледна точка) смисъл единствено за велосипед, дето се кара основно в града и вижда планински карания само в слънчево и сухо време.

:agree:
не случайно по-високият клас вилки /а дори и ХС рамки съм виждал/ нямат уши за ви-брейк.
Аватар
Antediluvian

Мнениеот MacLeod » Сря Юни 09, 2010 9:48 pm

Зависи за какво ще се ползва колелото. И зависи дали ще се кара на мокро. С в брейкове не съм карал на мокро в планината. В града си спират ок и в планината, но на сухо :) Адски много зависи от калодките. Преди имах някакви калодко, грам не спираха на мокро. Сега съм с едни барадин и на мокро си спират. Пробвал съм ги само в градски условия за сега. Това колело с в-брейковете ми е за града и за хц, но не съм пробвал мокро хц още.
Що се отнася до дисковете, най - леките ( съответно скъпи ), които намерих са тези:
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=40906.
Тоест 200 грама по - тежко на спирачка и то с ротор 160. За двете спирачки 400 грама, почти половин кило.
Не можах да намеря дискови спирачки, тежащи само 70 грама повече, тоест 250 грама. Antediluvian, можеш ли да пратиш линк ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот Antediluvian » Чет Юни 10, 2010 12:59 am

Да , разбира се ви-брейка е прекрасен в града, и повече от достатъчен. На едно ХС каране обаче има и спускане. понякога е по-продължително, понякога е и по-стръмно. И когато се случи да е кално/да вали в този момент, много се усеща разликата. НО не само тогава. Попадал ли си в кална яма насред сухо каране, след която да следва спускане /но тази, лепкавата кал :D/ ? Няма по-бърза смърт за ви-брейка, освен мек сняг предполагам. И дори да изключим всички гореописани случки, пак има разлика в начина, по който работят :) и накрая - дори да се сложат свръхскъпи калодки, начинът на работа няма да се промени коренно.

Относно въпросната спирачка:

magura julie 160mm , нямам нужда от преходник заради PM стандарт. В интерес на истината и аз останах безкрайно учуден.

мериш ли теглото на всичко по ви -брейка ? - лостче,броня, жило и т.н. ?
Аватар
Antediluvian

Мнениеот marsa » Чет Юни 10, 2010 2:15 am

Хах, докато още се карате за спирачки, където не му е мястото, да ви кажа как миналата година на Обиколката на Витоша (калната обиколка!) на финала Тошко пристигна като победител, с един работещ в-брейк, на другия май калодка беше загубил, не помня.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Antediluvian » Чет Юни 10, 2010 7:28 pm

който си го може, си го може :D :D

Относно това дали не му е мястото - ами в тема за олекотяване на хС колело, говорим за тегло :)
Аватар
Antediluvian

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри