Избор на колело до 1600 лв.

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на колело до 1600 лв.

Мнениеот evilzet » Пон Ное 09, 2009 12:07 pm

Здравейте, дойде време да се допитам до "форумната мъдрост" :bowdown: .
Пред покупка съм на нов байк, предназначение XC(в никакъв случай АМ), туризъм, за шосета си имам друго. Бюджета е 1500-1600 лв. От темата на @tanya си направих извод, че Cube Ltd Team е много добър избор, но за съжаление вече няма бройки от '09, с по-ниска цена. Спрял съм се на Felt Q920 '09 на цена 700 паунда. Цената е по-ниска от тази на куба, но все пак е за сметка на някои компромиси. Иначе без отстъпките и двете колела са около 1000 паунда. Разбира се , цената не може да е определяща за благата , които получаваме, затова ви моля за коментар относно някои неща, които ми направиха впечатление. Ето данните на Фелта:
Изображение
FRAME
Felt 6061 Double Butted Aluminum, Fully Hydroformed Top Tube A-Style Seatstay Design, Oversized Semi-Integrated Head Tube, Replaceable Derailleur Hanger, Rack & Fender Mounts, Basta-Lock, Disc Brake Specific

FORK
Recon SL Solo Air with TurnKey lockout , Forged 6061 T-6 aluminum, Alloy Steerer, Magnesium lower, Stanchions 7000 series 32mm straight wall aluminum. 3.86 lbs, Disc Brake Specific.

SHIFTERS
Shimano Deore SL-M530 Rapidfire Plus 27 Speed

FRONT DERAILLEUR
Shimano Deore FD-M530 Top Pull

REAR DERAILLEUR
Shimano Deore XT "SHADOW" Top-Normal Version RD-M772

CRANKSET
Shimano FC-M442-L Non Series 3 Piece crank, Melt-Forged Aluminum Arms, 44/34/22T chainrings Steel/Silver/Silver/Steel, Black/Black/Silver, with Shimano Printed Logo only, includes Capless Axle Bolts, 13.5-15.5=170mm; 17.5-21.5=175mm, With Chainguard

BB SET
BB-ES25 Octalink BB 118mm

FREEWHEEL
SRAM PG-950, 9-Speed Cassette, 11-32T

BRAKE LEVERS
Avid Juicy 5 With Split Style clamp

BRAKES:
Avid Juicy 5 Hydraulic, Twin piston, Rotors: 185mm Front; 160mmRear

F/HUB
Shimano FH-M475, 6-Bolt Type Rotor Mount, 32H, with Quick Release

R/HUB
Shimano FH-M475, 6-Bolt Type Rotor Mount, 9 Speed Cassette 32H, with Quick Release

RIMS
Mavic XC-117 Disc Doublewall, 26 x 1.5 x 32H, 23mm Width, Presta Valve, DISC Brake-Specific, Black Anodized

Показал съм по-важните според мен компоненти. Ако сравня с Cube виждам няколко основни разлики :
1.Рамката е 6061 , а Cube е 7005.
2. Вилката е Recon SL - т.е. няма Motion Control
3. Гумите са някакви на Фелт, не особено хубави в долните ревюта.
4. Спирачките са Avid Juicy 5, което май е плюс.
5. Дерайльорите отзад и превключвателите са еднакви, отпред разликата е незначителна.
6. Геометрията на рамката не е ли прекалено sloping ?
Останалите компоненти не мисля че са силно ценоопределящи.
Притеснява ме ревюто в http://www.bikeradar.com/gear/category/ ... 0-09-34566 -дали са оценка 3.5/5, струва ми се главно заради лошите гуми(което лесно ще преглътна). Определят карането на колелото с липса на блясък и сиво. Понеже тези определения ми звучат много субективно, ми се иска да чуя мнението ви за колелото и разбира се, дали цената е добра.
Отворен съм и за други предложения в рамките на бюджета, избора ми не е окончателен.
Благодаря на тези, които имаха интерес да изчетат темата. Дано има повече включвания, че ако съм уцелил, ще изкупят бройките като невидели. :crazy:
evilzet

Рейтинг: 2000

Re: Избор на колело до 1600 лв.

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Ное 09, 2009 3:28 pm

За споменатата сума бийка е супер.

Относно геометрията - всеки има различни предпочитания в зависимост дали желае да му е удобно или да бъде по-ефективен. За справка: http://www.peterwhitecycles.com/fitting.htm

Не се подлъгвай под пробата на алуминия - няма значение дали е 6ххх или 7ххх, тъй като разликата е в начина на обработване на материала, а не в това как ще се държи рамката ; - )

Гумите са консуматив, ако не ти вършат работа продаваш ги и вземаш нови.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот veskoz » Пон Ное 09, 2009 4:15 pm

Брейй... много добре. Ако ти се занимава с внос - действай. Тук няма алтернатива ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот evilzet » Пон Ное 09, 2009 4:39 pm

Само после да не опра до износ :eyebrow: .
Благодаря за мненията, ценни са за мен тъй като последните години все шосейки са ми в главата и съм изгубил представа за актуалните качества на байковете.
evilzet

Мнениеот trix » Вто Ное 10, 2009 4:15 pm

Ако има начин да смениш курбелите с кухи
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот evilzet » Вто Ное 10, 2009 7:06 pm

Мдааа, ето откъде са поспестили. Май курбелите са най-дървеното нещо по байка, даже на сайта на Шимано не открих колко тежат . За съжаление сайта, от който пазарувам разбират ъпгрейда да си купя новата част и да ми дадат и старата. То това си е ъпгрейд, а аз искам байбек. Най-много да ги сваля докато са нови, но те пък са и Окталинк и става малко сложно с продажбата.
P.S. Не знам как е при байковете, окталинк не е ли малко екзотика/архаизъм. Холоутек 2 ( от което съм доволен на шосейката) може би е за предпочитане, въпреки по-високата си цена ?

P.SS. Очаквах по масово включване. Останал съм с впечатление, че има много хора тук с не евтини колела. Сега би било най-резултатно да пишат, като го купя утре пак ще ми е интересно мнението им , но вече като зрител.
evilzet

Мнениеот trix » Сря Ное 11, 2009 11:52 am

това е окталинкИзображение
стои между квадрат и кухите,капсуловано е и здраво но тежко
Аватар
trix

Мнениеот sailman » Сря Ное 11, 2009 7:25 pm

...Мдааа, ето откъде са поспестили. Май курбелите са най-дървеното нещо по байка...

Не са спестили оттам. Спестили са от главини, шини и спици (т.е. от твърде важни за велосипеда компоненти). За мен е абсурдно велосипед, който претендира да е от такъв клас да се оборудва с подобни уийлсетове :dontknow: (475 са ужасно тежки главини, а ХМ 117 са евтини шини без капси и доста кекави при туй, за спиците не видях да пише какви са, ама предполагам ще са на нивото на останалите чаркалаци по колелетата)
Друго, което ми направи впечатление - серията Deore 530 е от 2007 г. Също тъй, малко странна ми е вилка от сорта на Рекон в толкоз опоскана модификация...
Изобщо погледнато, Фелта не издържа сравнение с Кубчето...
Всички компоненти с които е сглобен Кубът са едно, две нива нагоре от тези на Фелта. Общото ми впечатление от Фелта е, че това е велосипед модел от преди една-две години, или сглобен от залежали компоненти. За мен цената от 1000 паунда не е адекватна за такава сглобка и курбелите са най-малкият му проблем.
Според скромното ми мнение, по-добре е да се ориентираш към моделите на Cube за 2010 г., въпреки по-високата им цена. Конфигурациите им са доволно осмислени и работата по тях в последствие се свежда до минимум (имам предвид евентуални подобрения)
Успех :agree:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Bolverk » Сря Ное 11, 2009 10:44 pm

Здравей,

Специално аз бих ти препоръчал найстина да се насочиш към други велосипеди от тези който си посочил. Даже ще ти дам и някой предложения от CRC:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=36005
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=41722
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=41725

Специално аз намирам предложеният на Genius за доста изгодни особенно Про варианта. Успех в избора :)
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот evilzet » Чет Ное 12, 2009 9:58 am

evilzet написа: като го купя утре пак ще ми е интересно мнението им , но вече като зрител.

За съжаление така стана. След няколкото положителни мнения се навих да го купя. Но не съм човек, който сляпо да защитава собствеността си като най-хубава. Благодаря за обективните мнения и още да има, ще се радвам.

@sailman : За Cube съм наясно, че е по-хубав, ама като няма :dontknow: . Нека да приемем присъствието на Recon в тази конфигурация като плюс, а не за странно. Иначе ми подряза крилцата за компонентите. Наистина мнение на място, жалко че не беше 2 часа по-рано.
@bollverk : Genius и аз ги бях загледал, особено експерт. Останах си с гледането.
evilzet

Мнениеот _SoRa_ » Чет Ное 12, 2009 11:20 am

@evilzet До колкото разбрах си поръчвал вече въпросния велосипед.
Не съжалявай и не позволявай на това да ти попречи да караш с удоволствие. Винаги има нещо, което да не ми хареса. Покарай така известно време така и след това си направи заключения какво точно не ти допада.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот trix » Пон Ное 16, 2009 1:01 pm

Ето курбели за 100 лв http://screambikes.eu/kurbeli-shimano-deore-fc-m533.html
на прасето ще кажа ,че задния дерайльор е от2002 година
Колелото е OK
Аватар
trix

Мнениеот evilzet » Пон Ное 16, 2009 2:01 pm

Този е на добра цена, но са му големи зъбите за ХС , по-подходящ за туризъм ми се струва.
Засега май няма да ъпгрейдвам курбели.
evilzet

Мнениеот trix » Пон Ное 16, 2009 2:12 pm

Това е башгард,монтират го обикновенно на евтини и туристически велосипеди,но в случая е на качествени курбели за ХС,не карам някого да купува каквото и да било.
Или казваш че 26 зъба отпред са много при баирите?Може би,аз съм с 22 но и задните не са най-големите...прав си.
Аватар
trix

Мнениеот veskoz » Пон Ное 16, 2009 3:52 pm

trix написа:Това е башгард

Това е крачолguard ;)
Аватар
veskoz

Мнениеот evilzet » Пон Ное 16, 2009 4:10 pm

Да, думата ми е, че 48/36/26 не е много ХС, виж 44/34/22 е по-друго.
Колко ли мога да спестя като тегло от минаване на Холоутек 2.
При Окталинк гледам, че е около кило курбели + средно ( ~750+250гр.).
Ниския клас кухи оси не е много по-лек, визирам например FSA A V-Drive е около 950гр. с лагерите.
От алуминиева голяма и средна плоча, се спестява нещо , но дали си струва.
Шимано не пишат на по-евтините си серии теглата, за да не се стресират потребителите :evil: .
Deore XT е 853гр.
Shimano LX FC-M580 е 925гр. на цена 180 лв. Според мен не си струва за 70-80 гр. да платя тази цена. Освен изходното ми допускане за кило да е невярно и да се окаже повече, но кантара ще покаже.
В крайна сметка изобщо не съм маниак на грамове, по-скоро надеждността би ме накарала да ъпгрейдвам.
evilzet

Мнениеот veskoz » Пон Ное 16, 2009 4:15 pm

Износи тези компоненти. Тогава какъвто и да е ъпгрейд би си заслужавал повече. Защо трябва да даваш още пари? Първо търсиш алтернатива като цена тук, а сега искаш да сменяш(оскъпяваш). Карай го тоя готин велосипед с новите му части и си свиркай. ;) Ъпгрейд, когато започне да издава. :peace:
evilzet написа:Според мен не си струва за 70-80 гр.

Даже е смешно. А ако днес си пийнеш 2 глътки водичка по-малко от прехода вчера?!
Аватар
veskoz

Мнениеот tanya » Пон Ное 16, 2009 10:18 pm

Присъединявам се към veskoz :agree:
Търкаляй го така както си е. Разкажи му играта с каране, пък то така или иначе с времето някои компоненти се износват и тогава ще сменяш с по-хубави части.
Винаги има неща по колелото, които много ни харесват и други, за които искаме да са малко по-добре. Ама каквото, такова. Няма пълно щастие.
И да не забравиш да се похвалиш като пристигне и го изпробваш по баирите. :D
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот evilzet » Вто Ное 17, 2009 1:49 pm

Дали да се похваля ?? Пристигна...половината. Пратката е 2 кашона и по пътя са се разделили, единия в момента е на Хийтроу, другия е в мен :):). За съжаление по безинтересния ( този с гумите ) е в мен.
Карам усилено колело над 15 години и нямам тръпка да ъпгрейдвам сляпо. Нито пък излишни пари, разбира се. Просто имах желание, ако е необходимо да ъпгрейдна нещо належащо, това да стане докато колелото е ново. Времето ще покаже дали се налага. :agree:
evilzet

Мнениеот veskoz » Вто Ное 17, 2009 1:53 pm

Чес... :beer:
Аватар
veskoz

Мнениеот papi007 » Вто Ное 17, 2009 2:35 pm

И аз те съветвам да си го караш както е.

Първо за курбелите , които много те притесняват - Според мен окталинк макар и по-старо, е по-здраво. Аз със средно на квадрат съм карал цяла зима, в какви ли не гнусни мокри кални противни условия, и самото средно не бе мръднало, макар и нисък клас. Обаче след едно пречукване с около 50-60 км на асфалт, леко единия курбел започна да има много странна траектория на движение, та се наложи смяна. Минах на този велик холоутек2. Да, като замисъл е много добро, като усещане също е доста като че по-здраво, но тези лагери... Бях направо потресен като на средата на сезона се оказа че лагерите ми вече не стават за нищо, ама буквално! Още по-кошмарното бе, че във веломания ми казаха че нови такива струват 60 лева, защото са клас ултегра :crazy: Добре че един приятел ми каза че този надпис на холоутека DO NOT DISASSEMBLE може да бъде пренебрегнат и всичко да се оправи за около 15+ лева (според зависи какво качество нови лагери си купиш). Ето и линкове как:
http://www.mountainbikerides.co.uk/fett ... ech2bb.htm
http://www.peterverdonedesigns.com/bike ... ackets.htm
(тъй като каза че имаш шосейно с холоутек 2, те съветвам да си смажеш лагерите, като това може да стане и без да сваляш чашките от рамката, както е показано в статията)
Та карай си тези и чак когато се износят до доволна степен, се замисли дали да сменяш зъбци или направо да сменяш курбелите с холоутек2 .
Също и като съвет от човек каращ 26/36/48 - според мен е направо задължително с такива зъбци отпред да си с 11-34 отзад, защото на мен с 11-32 на по-стръмни участъци ми е доста тегаво да поддържам оборот. Та за зимата ще си взимам 22/32/башгард, че иначе :xx(:

За каплите и главините - мисля че при не много натоварващо каране , няма да имаш проблем.
Със скапана задна шиманска главина, пак в калното мокро снеговито и кишаво време миналата зима , не съм имал проблеми, само от време на време притягане на гайките. И това без никаква поддръжка. След това минах на дискове и продадох каплите. Та половин сезон - доволно ми държа, имайки напредвид условията. тая година към март месец си купих задна главина Formula DC38 - 12 лева за лагери преди обиколката на витоша,защотото пак като с курбелите не очаквах толкова кратък живот на машинните лагери. Пък и добре че този същия мой познат и тях ми ги смени, защото иначе трябваше и на сервиз да се дават пари и ставаше много дебело. Така че шиманските главини с малко поддръжка се карат до един момент и направо се хвърлят, докато тези като моята главина явно трябва доста по-често да се ръсиш за лагери.
Предната ми главина е XT и нямам никакви оплаквания от нея. Пък и предната главина е доста по-проста, не се изисква нещо кой знае какво в нея за разлика от задната.
Шините - за мен те са доста слабо място, но аз карам като пълен идиот (то може и за това горните компоненти да се износват така бързо, но пак не смятам че е нормално). За мен определено не бих взел такива, но ако караш бавно и славно - мисля че няма да имаш проблем. Покарай и виж, пък в последствие ще решиш дали да надграждаш.

Не съм ползвал деорета команди, но от моя LX съм доста доволен. Лично аз бих се замислил и за едни команди ХТ, защото карах новия модел за малко и доста ми харесаха. Но това вече е лично предпочитание.

Гумите се купуват, карат и изхвърлят. Там веднага мога да те посъветвам да си вземеш леки вътрешни. Maxxis Ultra Light - 128 грама май бяха, но незнам аз ли си въобразявам, обаче се усеща доста. Пък и едно е да имаш 100 грама на рамката, друго е да трябва постоянно да ги въртиш под формата на ротационна маса. Надолу не се усеща, ама нагоре ефекта на маховик малко липсва. Но като цяло това е доста обширна тема и е до голяма степен на базата на лични предпочитания.

Абе като цяло колелцето е много добре с маааалки уговорки за каплите. Но като цяло, мисля че и без да го пипаш, ще можеш да му навъртиш хиляди безпроблемни километри. А цената може да е висока заради рамката - не намерих данни за нея , но може пък тя да е по-добра от на кубът, и за това цялото колело да е толкова скъпо. Ако смяташ да надграждаш - хубаво е да имаш стабилна основа :deal:

Недей да съжаляваш и за миг че си го купил, а си го карай с кеф и да не ти пука :beer:

Best wishes, papi007 :wavey:

п.с. май последния пост не съм ти го видял.. Та нека да ти е честито :beer:
Аватар
papi007

Мнениеот evilzet » Вто Ное 17, 2009 4:20 pm

Мерси за съветите на Hollowtec-a и за успокоенията. Нямах база за сравнение и затова използвах Куба, като по-прясна тема и съпоставима. Винаги има и по-добро. Стария ми Скот ( на 10г.) е с почти най-нисък клас шимански компоненти и още е здрав. Но аз доста си пазя вещите, а и наистина е бил колело за леко ХС и туризъм. С новото колело смятам, че няма да имам проблеми, не съм агресивен карач. Пък ако нещо се появи , винаги може да се смени с малко по-хубаво.
evilzet

Мнениеот evilzet » Чет Дек 03, 2009 4:20 pm

Да са ми честити първите 2 карания по 40-45 км. Исках първо да го пробвам и тогава да пиша. Доволен съм :). Имаше малко нерви с доставката - първо колелото беше разделено в 2 кашона, които пътуваха отделно. Единия дойде след 5 дена, другия след 10. При транспорта , въпреки старанието на англичаните да обезопасят пратката, срещата й с пощальоните не остана без последствия, за щастие поправими. При някой голям скок на кашона се е сгънало ухото на обтегача. Англичаните излязоха хора и ми пратиха ново веднага и безплатно :clap: . Всичко беше точно, с 2 думи хората са професионалисти в истинския смисъл на думата.
Дочаках и първия ъпгрейд - нова вилка, като дори имах търпението да не пробвам старата , за да може да я продавам като неизползвана(http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=17&t=63508) .Сега колелото е с Reba Team Dual Air.
Малко не му провървя на колелцето, в гората към Аладжата си беше влажно и кално на места, та го поокалях. Това би трябвало да не ме притеснява, но нали е още ново и бай сноб говори в мен. Ето снимки от сутрешния поход :
http://picasaweb.google.com/radius1307/ ... 5452558114
калта:
http://picasaweb.google.com/radius1307/ ... 2618888610
и аз:
http://picasaweb.google.com/radius1307/ ... 0592964386
С 3 думи, много съм доволен, но за тия пари остава и да съм недоволен. Само ме дразни, че горната тръба става с триъгълен профил и малко ми е неудобно да се подпирам на нея. А тази стойка на полуседене ми е любима с шосейката за кратка почивка/похапване. Ще се свиква.
evilzet

Мнениеот PowerSlide » Пон Дек 07, 2009 8:07 pm

ЧЕСТИТОООО !
За мен си е живо набутване, ама мойта гледна точка е друга...
Да му се радваш дълги години !!! :agree: По-добре с него отколкото без...
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот pasajeroBg » Пет Фев 12, 2010 11:48 am

evilzet написа:Да са ми честити първите 2 карания по 40-45 км. Исках първо да го пробвам и тогава да пиша. Доволен съм :). Имаше малко нерви с доставката - първо колелото беше разделено в 2 кашона, които пътуваха отделно. Единия дойде след 5 дена, другия след 10. При транспорта , въпреки старанието на англичаните да обезопасят пратката, срещата й с пощальоните не остана без последствия, за щастие поправими. При някой голям скок на кашона се е сгънало ухото на обтегача. Англичаните излязоха хора и ми пратиха ново веднага и безплатно :clap: . Всичко беше точно, с 2 думи хората са професионалисти в истинския смисъл на думата.
Дочаках и първия ъпгрейд - нова вилка, като дори имах търпението да не пробвам старата , за да може да я продавам като неизползвана(viewtopic.php?f=17&t=63508) .Сега колелото е с Reba Team Dual Air.
Малко не му провървя на колелцето, в гората към Аладжата си беше влажно и кално на места, та го поокалях. Това би трябвало да не ме притеснява, но нали е още ново и бай сноб говори в мен. Ето снимки от сутрешния поход :
http://picasaweb.google.com/radius1307/ ... 5452558114
калта:
http://picasaweb.google.com/radius1307/ ... 2618888610
и аз:
http://picasaweb.google.com/radius1307/ ... 0592964386
С 3 думи, много съм доволен, но за тия пари остава и да съм недоволен. Само ме дразни, че горната тръба става с триъгълен профил и малко ми е неудобно да се подпирам на нея. А тази стойка на полуседене ми е любима с шосейката за кратка почивка/похапване. Ще се свиква.

Aз нещо не мога да ги видя тези снимки ???
pasajeroBg

Рейтинг: 1220

Назад към Продукти за крос-кънтри