смяна на верига или смяна на касета + верига

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

смяна на верига или смяна на касета + верига

Мнениеот MacLeod » Пет Мар 19, 2010 9:57 pm

Здравейте имам тул, който мери колко процента е разтеглена ( изхабена веригата ). След като се разтегли над 0.75 %, трябва да се сменя иначе започвала да разбива венците. В момента тула показва че веригата ми е около 0.70%, тоест скоро предстои смяна. Затова се интересувам, според вас кой от вариантите е по - добър от финансова и от техническа гледна точка:

Вариант 1: Да сменям веригата редовно на 0.75 % разтегленост и така да си удължа живота на венците. Да не забравяме, че една хубава верига е 50 - 60 лева, а венците рано или късно пак трябва да се сменят.
Вариант 2: Да карам с веригата и венците докато не се потрошат и венци и верига и после сменям всичко и пак наново :) Смяната ще е по рядка от колкото в първия вариант, за парите кое е по - евтино ми е трудно да предценя.

Някой от вас да има повече опит с тези неща?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: смяна на верига или смяна на касета + верига

Мнениеот SStoeV » Пет Мар 19, 2010 10:02 pm

От около 2 години карам с един и същ венец отзад, само сменям веригата на около 1000 км (доста относително понятие за километрите) и не съм имал проблем с прескачане на верига. Последният път на едно венче прескачаше, но след няколко километра каране проблема изчезна. Според мен е по - добре да смениш само веригата и да си караш със същите венци, вместо да даваш пари и за венци. Относно веригите слагал съм KMC Z51 бяла и някаква HG последния път.
Аватар
SStoeV

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Пет Мар 19, 2010 10:13 pm

За веригата по скоро съм се насочил към срам. А иначе, мисля че километрите не са точното мерило. Има разни тулове за мерене: http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=7858 . Значи щом след 2 години каране още си бацат венците, май и аз ще сменям веригата
Аватар
MacLeod

Мнениеот botroid » Пет Мар 19, 2010 11:13 pm

MacLeod написа:Вариант 1: Да сменям веригата редовно и така да си удължа живота на венците. Да не забравяме, че една хубава верига е 50 - 60 лева, а венците рано или късно пак трябва да се сменят.
Вариант 2: Да карам с веригата и венците докато не се потрошат и венци и верига и после сменям всичко

При втория вариант живота на венците се скъсява наполовина. При първия вариант венците са работоспособни значително повече време, като за целта сменяш веригите през определено количество навъртяни километри. Обаче ако наистина караш с такива мега скъпи вериги, не виждам къде е файдата, освен ако не си с венци XT/XTR :) Също така не забравяй, че ако избереш втория вариант, ще ти се наложи преждевременно да сменяш и плочи на курбела или даже целия, ако не се разглабя.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот ХристоС. » Пет Мар 26, 2010 12:39 am

Чудесно е, че имаш инструмент - подменяй веригата на 75% разтегленост, независимо колко е скъпа - касетата винаги е значително по-скъпа (а износената верига износва и плочите на курбелите, макар и по-бавно, но те също не са без пари, особено във високия клас). Изминатите километри не са никакъв ориентир - при сравнително редовна поддръжка при мен веригите карат спокойно 6000 - 7000 километра, а доста често сменям предавки (което е възможно и да е по-щадящо за тях, защото през по-голяма част от времето са в оптимален режим на натовареност - някой, който има недвусмислено мнение, може да се изкаже по този въпрос - дали е по-добре предавките да се сменят по-често или по рядко от гледна точка на удължаването на живота на компонентите).

SRAM веригите наистина са добри, но предвид, че караш XC - защо не вземеш KMC или Yaban - по-леки са и по-леко се сменят предавки с тях?
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Мнениеот marsa » Пет Мар 26, 2010 1:39 am

Най- добрият вариант е ако играеш много с предавки отзад да закупиш комплект три вериги и да ги сменяш често (примерно на всяко дълго каране), така веригата се изразходва минимално, съответно касетата също.

Ако ползваш много една предавка не е изключено да смениш конкретното венче отзад (при разглобяема касета).

Ако не си съвсем наясно, сменяй заедно верига и касета, като старите ги пази в комплект за евентуално ползване след време, или продажба ;)
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот bikerider » Пет Мар 26, 2010 7:47 am

@MacLeod: всъщност при така поставен въпрос, отговора зависи от състоянието на венците ти. Ако зъбите им поне малко са заприличали на акулови перки (т.е. изядени от едната страна), ги карай с тази верига докато им дойде времето.

Ако венците ти не са нисък клас, във всички други случаи е по-добре да смениш само веригата.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот THEZOGGO » Вто Апр 27, 2010 9:53 pm

Вече три години карам с едни венци и една верига.
Венците са Sram PG 970 a веригата е Sram PC 951.
Днес на три пъти веригата ми прескочи много сериозно и явно времето за смяна на венци и верига е дошло.

Решил съм новите венци да бъдат Shimano Deore XT a веригата да бъде Shimano CN-HG93 и тъй като венците са скъпи ме интересува за да ги използвам максимално дълго време как да процедирам. На колко километра трябва да сменям веригата, на 6-7 хил както казва ХристоС или по малко, или да гледам само колко е изхабена и тогава да сменям. Какво ще ме посъветвате?
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот ХристоС. » Сря Апр 28, 2010 9:56 am

Зависи колко offroad караш. Аз сменям верига на 6-7000 km, но в тях имам не повече от 300 по пресечен терен. Зависи от стила ти на каране - ако ти се случва по-често да караш на предавки, които усукват и опъват повече веригата - по-често ще трябва да я сменяш. Някой път се случва дори и да няма видимо износване по венците, като сложиш нова верига - самите венци да са се „напаснали“ с поизносената стара и новата да прескача, което налага пак смяна на венци, независимо че са в относително добро състояние (и зъбците им не приличат на „акулови перки“). Добра идея е наистина да закупиш 2 вериги и да ги сменяш на всеки няколко карания, както и ако само определени предавки са ти поизхабени и си закупил разглобяема касета - да смениш само тях (стига да има откъде, разбира се).

И аз карам със същата комбинация като теб - 970 / 951 и към момента съм на около 6000 км. - касетата почти няма видими следи от износване, веригата има известно разтегляне (слабо), но нова верига на същата касета прескача ужасно. 970 е доста здрава и издържлива, но пък е тежка... и май се замислям да я сменям с титаниева (а може да експериментирам и с алуминиеви, макар техният живот да е значително по-кратък), когато и тя съвсем отиде, пък ще си карам засега и със старата верига, че доста разходи ми се събраха, а бях предвидил само подмяна на веригата, не на верига + касета.

Между другото - KMC X9SL (a ако ползваш коректно предавките, тоест не комбинираш големи с големи венци, можеш да спестиш още някой грам, като вземеш малко по-късата X10SL) според мен е по-добрият вариант за верига, а е и по-лекичка от посочения от теб модел.
Последна промяна ХристоС. на Сря Апр 28, 2010 10:18 am, променена общо 1 път
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
Аватар
ХристоС.

Мнениеот THEZOGGO » Сря Апр 28, 2010 10:09 am

Факт е че РС 951 веригата ми издържа пак много, за три години имам мноого над 6-7 хил км. И е факт че при мен смяната на предавки е почти непрекъсната поради различните терени където карам а и напъването не е малко.
А и не съм я поддържал както трябва, много пъти е раждясвала не съм я смазвал и т.н. Тоест за съжаление имах немърливо отношение към компонентите.

Да разбирам тогава че е строго индивидуална смяната на веригата и няма точно определена формула за километри.

До колкото знам, купуваш 3 вериги като всяка я караш по 2 пъти по 1000 км и ето ти 6000 км, за по равномерно изхабяване на компонентите.

В крайна сметка може би ще се задоволя с едни венци SLX и верига ХТ поне да не ме е яд като ми свърши веригата. А и разликата межди сегашните модели венци на SLX и ХТ в грамажа е 282 грама за SLX срещу 256 грама за ХТ - съответно за модела 11-32 зъба.

Ако има някой друг с мнение по отношение на смяната на венците и веригата, моля нека се включи.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот ХристоС. » Сря Апр 28, 2010 10:28 am

Ако вземеш титаниева 11-32 касета Recon - ще свалиш над 100 гр. в сравнение с Shimano SLX (под 180 гр. е), но пък цената също е чувствително по-висока - около 400 лв. Алуминиевият вариант е двойно по-евтин и с 40 гр. по-лек от титаниевия, но пък не съм пробвал (още) дали издържливостта е повече от 2 пъти по-лоша, което би го направило по-неефективен ценово.
Аватар
ХристоС.

Мнениеот papi007 » Сря Апр 28, 2010 10:32 am

Доколкото съм запознат - купуваш 3 вериги. Купуваш и уредче заизмерване на разтеглеността на веригата.
Караш и 3те вериги докато първоначално се разтегнат до 0.5%
После караш веригите докато се разтегнат на 0.75%
И оттам нататък през 500 км въртиш веригите.
Колко ще изкара - зависи от много фактори , но ми се подмята някакъв странен спомен за 15 хиляди км... Но със сигурност при неподдържане, постоянни кални бани, луга през зимата и т.н. животът ще спадне драстично :agree:

Междудругото - има едни венци: http://www.sunrace.com/en/products/detail/nmx?sku=CSMX7 Теглото е доста апетитно, а цената по памет беше 60 лв :magnify: Мериха я и на кантар касетата пред мен, но тъй като теглото хич не ме дрънка, не запомних до колко има нещо общо с написаното в сайта.
(само мога да кажа че бях супер разочарован че шина MACH1 MX не тежи 490 колкото по каталог, а 537 .... ) Последно я имаше в магазин Колелото.
Някой казваше че я е износил за 1 година, но не си спомням кой, пък и не съм питал как е поддържал системата. Но за цената може да се взема 2 касети вместо едно XT, така че не виждам голям проблем :dontknow:

Best wishes, papi007 :wavey:
Аватар
papi007

Мнениеот MacLeod » Пет Апр 30, 2010 6:43 am

Караш и 3те вериги докато първоначално се разтегнат до 0.5%
После караш веригите докато се разтегнат на 0.75%

Това ми се струва прекалено много занимавка, предпочитам да карам една верига докато се изхаби до 0.75 и после следващата... Интересно ми е обаче, ако една верига се изхаби на 0.75% и после я обърна, дали пак няма да е като нова ? Посоката на поставяне на веригата би трябвало да има значение, тъй като в единия случай зъбците ще натискат в едната страна на нитчетата, а в другия в другата.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Redhat » Пет Апр 30, 2010 6:50 am

MacLeod написа:...ако една верига се изхаби на 0.75% и после я обърна, дали пак няма да е като нова ? Посоката на поставяне на веригата би трябвало да има значение, тъй като в единия случай зъбците ще натискат в едната страна на нитчетата, а в другия в другата.

:idea:

Като се разтегне веригата и напреко да я сложиш, все тая.
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот MacLeod » Съб Май 01, 2010 8:28 am

Също ми е интересно следното. Като сложиш нова верига на карана касета ( нормално поизхабена ), тя няма ли да ти разбие новата верига и бързо - бързо да задминеш 0.75 % разтегленост ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот botroid » Съб Май 01, 2010 8:05 pm

Не касетата разбива веригата, а обратното :)
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот MacLeod » Съб Май 01, 2010 8:57 pm

Обратното е ясно..
Аватар
MacLeod

Мнениеот рс » Нед Май 02, 2010 3:07 pm

MacLeod написа:Също ми е интересно следното. Като сложиш нова верига на карана касета ( нормално поизхабена ), тя няма ли да ти разбие новата верига и бързо - бързо да задминеш 0.75 % разтегленост ?

Това е невъзможно след някакво ниво на износване. Веригата се качва върху зъбите. Проблемът идва от променената геометрия на работещата страна на зъба.
Ако не прескача и може да върви, ще износи веригата по-бързо, но нямам идея дали веднага или съвсем малко ускорено.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот MacLeod » Нед Май 02, 2010 4:47 pm

рс, може би имаш предвид
това е възможно
иначе не мога да свържа изречението логически ? :dontknow:
Питам защото преди около месец и малко си сложих новата срам верига ( от най - висок клас ), върху срам касетата ( от най - висок клас ). Старата верига я махнах точно на 0.75 %. И познайте какво, новата ми верига след месец и малко каране, вече е почти на 0.75 % . Отбелязвам че не съм правил издевателства с колелото, карал съм го предимно градско на преден венец 2, заден 5 или 6. Също така веригата е редовно смазвана, никога не е скърцала. Като недостатък на поддръжката на байка мога да кажа, че касетата ми не е от най - чистите. Нямам с какво да я чистя, поне за момента.
Иначе предавките си цъкат перфектно, забележки нямам.

Та си задавам въпроса дали сега не се получава обратния ефект, касетата да ми яде веригата.. Ако е така, май най - добре е нищо повече да не сменям, докато не почна да имам проблеми с предавките.
Аватар
MacLeod

Мнениеот рс » Нед Май 02, 2010 11:19 pm

Ъъ, не съм го казал ясно - невъзможното е да се кара със стара касета и нова верига, заради прескачането. Направо съм го казал абсолютно неясно.
Ти си направил и останалата част от експеримента - ако се смени веригата навреме, има изключение от горното правило, но износването е по-бързо.
Знам за два приемливи варианта.
По-умният е да се кара с комплект от множество вериги. 3, 4, ... - и да се разменят през някакъв минимален период, като се слага най-запазената. Това е на приниципа на 3-те чорапа - като отиваш на море, си вземаш 3 чорапа. Така винагиимаш един по-чист да смениш най-изцапания :)
По-шантав начин е да се кара до по-голямо износване на веригата, и после касетата да се рециклира. Но това надали някой наоколо го прави както трябва. Освен това рецилклирането може да е ограничен брой пъти, примерно 3-5.
Поддържането на верижна колекция изглежда най-резултатно и достъпно. Аз си мера веригите по дължина - сравнявам с нова еталонна.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот MacLeod » Пон Май 03, 2010 7:41 pm

Така ще скапа 3, 4 вериги ( 50 кинта едната - срам pc 991) за отрицателно време. Може би вариантът с многото вериги си струва ако имаш евтини вериги на разположение, но аз както си купих комплект от 3 бройки срам pc 991 от CRC, направо душа не ми дава да слагам следващата на "венеца на мъченията". Струва ми се по изгодно да не сменям никакви вериги, а да си карам докато не почнат да прескачат предавките и тогава да сменя касета, верига и предни плочи едновременно. Плюс това имам още 2 нови вериги, така че тях няма да ги купувам.
Надявам се да не запрескачат скоро след 0.75%. Според мен бая могат да изкарат и след това, съдейки по байкове на приятели.
Аватар
MacLeod

Мнениеот moz » Пон Май 03, 2010 8:12 pm

И по каква логика така ще скапваш по-бързо веригите от по 50 лв ?
moz

Мнениеот MacLeod » Пон Май 03, 2010 8:43 pm

Ами по - горе писах. Последната, която съм сложил сега почти се скапа за месец и половина.
Аватар
MacLeod

Мнениеот moz » Пон Май 03, 2010 9:02 pm

Ти си писал, ама си сложил нова верига на вече поизхабена касета, а хората говорят да сложиш нова касета и да въртиш три нови вериги за да се износват равномерно, аз ги въртя през около 500 км и нямам проблем втори сезон, не съм мерил колко са разтегнати.
moz

Мнениеот MacLeod » Вто Май 04, 2010 10:48 pm

Да и аз така разбрах нещата, само че при всяка смяна, следващата верига се изхабява по бързо от предходната..
Аватар
MacLeod

Мнениеот MacLeod » Чет Май 20, 2010 10:31 pm

Става ясно, че предните и задните зъбчатки се хабят повече при износена верига. А интересно колелцата на обтегача дали се хабят повече ? Мисля че няма много логика да се износват по - бързо, ама знам ли...
Аватар
MacLeod

Мнениеот marsa » Пет Май 21, 2010 12:47 am

Като гледам е трябвало да предпочетеш съвет номер три от предния ми пост :bowdown:

Естествено, че при стар и нов компонент, работещи заедно, новия ще се скапва, няма да се рефрешне стария. Въпроса е да намериш оптималната комбинация, при която всичко ще се износва максимално бавно. Под "при всяко дълго каране" не се разбира ако караш само градско по 15-20км, да не въртиш веригите. Давам "всяко по- дълго каране" като ориентир, представяйки си, че караш поне веднъж седмично стотина километра накуп, което значи няколкостотин седмично.

Най- голямата грешка, която можеш да направиш, вече си я направил - да си пазиш новите вериги, защото са нови, е вече една е стара, ако подходиш по същия начин с останалите нови, и те доста бързо ще са стари.

Пак ти казвам - сложи нови венци/венче (5 и 6, щом караш на тях), и тогава върти веригите, в противен случай ще изхвърляш всяка верига на колкото си карал тази, после и венците, вместо всичко да живее в пъти повече.

П-с: Прави разлика между разтегната и изразходвана верига.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот MacLeod » Съб Май 22, 2010 9:01 pm

@marsa, на седмица карам средно по 100 км и това е константно. По някога карам и повече, тоест 150/200 км, но е рядко. Гледам байка ми да е здрав и издръжлив. Що се отнася до касетите и веригите, до колкото разбирам от постовете най - популярна е стратегията с трите вериги, които се сменят на една касета. Но мен ме мързи чак толкова да се престаравам, затова смятам да си карам с една верига и една касета, докато усетя проблеми. После ще сменям и касетата и веригата едновременно. Мисля че ще трябва да сменя и предните венци.. За зъбчатките на дерайльра не знам, според мен няма да има нужда. Точно ми е интересно... Като сменям задна касета + верига, трябва ли да сменям и предна и също зъбчатки на дерайльра ? Също как да разпозная, че някое зъбно колело е за смяна ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот hitar_potar » Съб Май 22, 2010 9:28 pm

ми на 1 зъбчатка, колкото са й по-заострени зъчетата, е толкова по-износена. нали отначало виждаш, че всяко зъбче е плоско отгоре? при износването се заострят. аз си търкалям SLX касетата с две вериги КМС Х9, но не мога да засека на колко км точно поради липса на компютърче. :) карам си дзвера вече 2 месеца така както е, току що смених за втори път веригата - демек сложих пак първата верига, втората еше сложена около седмица преди сопот. предполагам, че на 200-300км ги сменям - засега няма абсолютно никакво видимо износване на зъбите, веригите никога не съм можел да ги преценявам, но си мисля, че са добре. :)
моя съвет е - изтъркаляй сегашната верига с касетата и щом им доди времето, махай ги и вземай същата касета, като на нея вече сменяш другите 2 вериги, а можеш и 3-то другарче да им купиш. ;)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот MacLeod » Нед Май 23, 2010 5:22 pm

Километрите са без значение. Има едни тулове, приличат малко на пергел, които мерят колко процента ти е разтегната веригата. Трябва да сменяш веригата на 0.75 % разтегнатост. Имам наблюдението, че като ти е нова веригата и касетата този процент се достига за година. При следващата верига се достига за 2 месеца :) Тоест хабенето е двупосочно изхабена верига хаби нова касета и обратното. Следователно най - правилно е практиката описана по горе от papi007: Взимаш 2,3 вериги, сменяш ги първия път на 0.5 % втория път на 0.75 % разтегнатост, а после ги сменяш на някакви километри. След като системата почне да превърта и да хлопа, хвърляш веригите, хвърляш касетата и слагаш нови. Но се чудя дали тогава трябва да смениш и предните венци и зъбните колелца на обтегача :dontknow: ?
Разбира се този подход е за хора на които им се занимава и не ги притеснява да си изцапат ръцете. За хора, които ги мързи, най - доброто е караш с касета и верига, докато не усетиш проблем и после сменяш и двете ( може би и предните зъбци ). Но за предните зъбци пак казвам не знам какъв е критерият и дали ти хабят веригата ако не ги смениш.
Последна промяна MacLeod на Нед Май 23, 2010 5:31 pm, променена общо 1 път
Аватар
MacLeod

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри