"Компенсиране" на рамка?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

"Компенсиране" на рамка?

Мнениеот oduh » Вто Апр 27, 2010 1:35 pm

TL;DR; Възможно ли е да се "компенсира" дължината на рамка чрез колче/седалка/лапа/кормило?

Историята е следната. От 3-4 години имам Драг Гризли с 20 инчова рамка (L), а съм висок 186-7. Когато го купувах пробвах L (20) и XL (22) рамките и тази ми се стори по-подходяща. От тази пролет обаче усещам напрежение в кръста след каране, дали може да се дължи на "къса" рамка?
Ако това е адекватна причина, то мога ли да я "излекувам" чрез по-дълго (или закривено назад) колче за седалка? Или пък с по-изнесено напред кормило?
Карам предимно градско, тук-там някоя еко-пътека. Мерси за съветите предварително.
oduh

Рейтинг: 1240

Re: "Компенсиране" на рамка?

Мнениеот Sartor » Вто Апр 27, 2010 3:22 pm

Нямам много опит в това, но в един магазин (не е на родна земя), като питах коя рамка би била по-подходяща (16" или 18") за мен след обяснение на какъв терен ще ползвам МТВ-то, казаха ми, че мога да взема по-голямата рамка, стига лапата да е по-къса - в случая беше FSA - 130mm, а МТВ-то - Cube Attention. Нямало да съм имал здравословни проблеми ако съм бил взел 80 или 100mm лапа...

Все пак е добре да видиш и мнението на други, които са по-запознати.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот did » Вто Апр 27, 2010 3:33 pm

oduh написа:TL;DR; Възможно ли е да се "компенсира" дължината на рамка чрез колче/седалка/лапа/кормило?

Понякога може, понякога не може. Зависи кой точно размер не ти пасва. Рамките нямат само един размер.

oduh написа: От тази пролет обаче усещам напрежение в кръста след каране, дали може да се дължи на "къса" рамка?

Да. Възможно е да се дължи на къса рамка, но може да се дължи и на неправилна поза при каране, както и на купт руги неща.

oduh написа:Ако това е адекватна причина, то мога ли да я "излекувам" чрез по-дълго (или закривено назад) колче за седалка? Или пък с по-изнесено напред кормило?

С лапа може да компенсираш едни неща, с колче - други... По принцип позицията на седалката се съобразява с позицията на средното, а не с общата дължина на рамката. Лапата пък може да компенсира едно, но ще промени друго... Няма компоненти, които напълно да компенсират един от размерите на рамката, без да повлияят и на нещо друго.

Има една статия в сайта за геометрията на планинския велосипед - прочети я.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Вилката » Вто Апр 27, 2010 3:57 pm

Ако трябва да промениш нещо, без да пострада геометрията на байка, както ти каза did, седалката не е добро решение, защото ще избягаш зад линията на седалковата тръба и може да ти попречи на правилното движение на краката. Изход е смяна с по-дълга лапа и с кормило с по-голяма извивка. Сега погледнах стандаттното гризли е с лапа 100 мм, а трудно ще намериш друга, която да е много повече(аз съм срещал до 120, може би има и малко повече). И кормилото на гризлито не е право, което значи, че едва ли ще спечелиш със смяната му много. Абе като цяло или ще търпиш така, или намери една по дълга рамка от и прехвърли чарковете.

Да се върна пак на седалката - опитай да регулираш сегашната ти с гайките, като я плъзнеш малко назад(трябва да има такава възможност) и покарай малко да видиш дали ще има промяна.
Аватар
Вилката

Мнениеот oduh » Вто Апр 27, 2010 4:08 pm

Вилката написа:Ако трябва да промениш нещо, без да пострада геометрията на байка, както ти каза did, седалката не е добро решение, защото ще избягаш зад линията на седалковата тръба и може да ти попречи на правилното движение на краката. Изход е смяна с по-дълга лапа и с кормило с по-голяма извивка. Сега погледнах стандаттното гризли е с лапа 100 мм, а трудно ще намериш друга, която да е много повече(аз съм срещал до 120, може би има и малко повече). И кормилото на гризлито не е право, което значи, че едва ли ще спечелиш със смяната му много. Абе като цяло или ще търпиш така, или намери една по дълга рамка от и прехвърли чарковете.

Да се върна пак на седалката - опитай да регулираш сегашната ти с гайките, като я плъзнеш малко назад(трябва да има такава възможност) и покарай малко да видиш дали ще има промяна.

Най-назад съм я плъзнал. Още с купуването.
Мерси и на другите за съветите, ще взема да се щракна на колелото да коментираме стойката :)
Или пък на следващия крупен ивент ще се присъединя.
oduh

Мнениеот codename47 » Вто Апр 27, 2010 5:44 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот oduh » Сря Апр 28, 2010 10:20 am

codename47 написа:http://www.cyclingforums.com/archive/index.php/t-200077.html

Мерси!
oduh

Мнениеот codename47 » Сря Апр 28, 2010 2:09 pm

http://www.competitivecyclist.com/pdf/m ... etails.pdf :
(височината на "ямката" на врата(от земята)-височината на чатала+дължината на ръката)/2+4=ЕТТ+необходимата дължина на лапата.
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Моят опит

Мнениеот mover » Чет Апр 29, 2010 2:54 pm

И аз имам същия проблем, защото от 3 месеца съм с ново твърдо колело, което тотално се различава от евтиния "мек" Спринт (аз съм 182см, а колелото е L и би трябвало да сме си таман, но го чувствам късо).
С риск да ме охулят знаещите, направих следните ъглови промени:
- освен че издърпах седалката макс. назад, леко повдигнах предния край, т.е. тя не е хоризонтална, а с ъгъл нагоре (ок. 5градуса), така че да ми фиксира седалището стабилно назад (това може да създава неудобство при катерене на по-стръмно, но пък е добре при спускане).
- завъртях кормилото около собствената му ос, така че краищата (гриповете) се изместиха нагоре и напред, но пак с мярка - (до ок. 20град). На моето има чертички, не излизам извън тях. Тук неудобството е в новото положение на китките върху гриповете.

Досега не съм сменил лапата (100мм), макар че има възможности за 120мм (дори 130мм), не съм сменил и колчето с изнесено назад. Ще се опитам да свикна, а ако и след няколко по-дълги прехода ми е неудобно, ще действам. Както е известно, при изнесено назад колче освен промяна в геометрията на педалиране, има проблеми при катерене на стръмни баири, защото предната гума "олеква" и се вдига. А при по-дълга лапа проблемите са при спускане - "козел".

Все пак, моят опит показва, че с времето или се приспособяваш към новото колело, или продължаваш да се дразниш от него, което значи, че трябва да смениш рамката. При мен нещата се развиват в първия вариант.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Re: Моят опит

Мнениеот bikerider » Чет Апр 29, 2010 3:31 pm

При мен напрежение в кръста се появява обикновено от въртене с ниска или наклонена назад седалка. Късата рамка поражда напрежение около средата на гърба, раменете и врата. Преди да се инвестира в корекции на геометрията е хубаво да се проверят позата и начина на въртене.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот trix » Чет Апр 29, 2010 4:42 pm

при дърпането на седалката назад идва момента на късане на болта на паяка на релсите,подсигуряването е смяната с по-високоякостен - 12.9 и нагоре
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот codename47 » Пон Май 03, 2010 8:52 am

ето при мен какво се получава - тъй като съм по-висок седалката ми идва над нивото на кормилото. При по-голямото навеждане напред при хоризонтална седалка започва да ми се притиска артерията отдолу и се получава изтръпване на краката/... при по-дълго каране. Решението е да се наклони седалката силно надолу но тогава тежеста почва да се прехвърля върху ръцете(дланите) и те започват да изтръпват. Болка в гърба се получава когато седалката убива и човек започва да се дига несъзнателно за да облекчи напрежението. Тогава кръста започва да носи част от напрежението и започва да боли. Т.е. според мен решението е удобна седалка и такава разположена на нивото на кормилото(при двойно окачване това трябва да се настрои при натоварено колело).
Аватар
codename47

Мнениеот _SoRa_ » Пон Май 03, 2010 10:32 am

При мен положението е следното- до преди няколко дена карах с наклонена назад седалка. Не кой знае колко наклонена, но си оказваше влияние. При по- продължително педалиране кръста започваше да ме боли и от време на време трябваше да се изправям за да облекча кръста си.
Грешката беше моя- при почистването на болтовете на седалката съм обърнала колчето и така не можех да регулирам ъгъла на седалката правилно.
При мен също седалката идва над кормилото. Спейсърите остават над лапата. Може да пробвам да сложа най- малкия спейсър под лапата и да видя какво ще се получи.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот THEZOGGO » Пон Май 03, 2010 11:30 am

По отношение за седалката над кормилото, при мен нещата са по следния начин.

Изображение

Кръста не ме боли особенно. Напълно съм съгласен че удобната седалка и нейната позиция е от изключително важно значение. Също така съм съгласен за това че седалката трябва да се позиционира при натоварен велосипед ако той е с две окачвания.

В моя случай седалката ми е удобна, но при мен има и още фактори които влияят за по-малко натоварване на кръста. За моето тяло, ръцете и краката са ми по дълги от нормалното (наследство от предишния практикуван спорт) и според мен от там идва по-малкото натоварване на кръста.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот uBaH » Пон Май 03, 2010 2:08 pm

Извинявам се, че ще използвам темата на автора :) Виждам, че не само аз съм с неподходящ размер рамка.

При мен положението е точно обратното - рамката ми е L, а съм висок 167 (кой да чете, преди да купува, знам) :smash:
Настроил съм височината и "изнасянето" на седалката, използвайки статията в сайта (много благодаря за която), за да ми е удобно при въртене на педалите - нямам болежки в коленете и кръста.

Изображение

Но, голямото но - ръцете ми са винаги изпънати, което при по-продължителни преходи веднага се отразява и води до напрежение в китките и дланите. От прочетеното тия дни си правя заключение, че имам може би три варианта - степенувам ги по ефективност (или поне така си мисля):
- по-къса лапа (сегашната е 90мм);
- кормило с по-голямо издигане, което да завъртя "назад" (сегашното е в това положение, макар че може да се завърти още малко);
- по-тясно кормило (но май няма на къде вече - сегашното е 600 мм).

Някакви други препоръки?
Аватар
uBaH

Мнениеот Вилката » Пон Май 03, 2010 2:27 pm

Аз имах нужда от скъсяване на моя байк(беше със 100 мм лапа и извито кормило) и го направих така:
Изображение
Лапата тук е 40 мм, а кормилото е с минимална извивка. Скъсих байка с общо 75 мм. Ти може да опиташ и с право кормило.
Не бих карал с извито кормило, обърнато на обратно, защото това ще доведе до един не много конфортен ъгъл на ръкохватките, а и нещо ми се струва, че ще заприлича на косачка ;) Все пак позата не бива да се губи :beer:

П.П. М-у другото, лапите 40 мм обикновено са със захват 31.8 мм, така че внимавай при покупката кормилото да ти е същия диаметър!
Аватар
Вилката

Мнениеот uBaH » Пон Май 03, 2010 3:09 pm

Вилката, благодаря.

Сегашното кормило е със захват 25,4 мм, но не е нищо особено - дори не е алуминиево. Гледах цените на Hussefelt - като че ли решението при мен ще е комбинация от такава лапа (40мм) и кормило Stilo или Hussefelt, което ако се наложи - ще скъся малко. Общата цена е 68лв.

ПП: @codename47 - благодаря за калкулатора, ще ми свърши полезна работа :beer:
Иначе, в момента не ми е високо - хващайки кормилото, кръста ми е "нормално" присвит (за да нямам проблеми с него при по-продължително каране). Но за да поддържам тази стойка, ръцете ми са максимално изпънати напред, което вече води до дискомфорт. Иначе имам 2 спейсъра под лапата 2х10мм - не съм пробвал комбинации с разместването им, но не мисля че ще помогне :dontknow:
Последна промяна uBaH на Пон Май 03, 2010 3:27 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
uBaH

Мнениеот codename47 » Пон Май 03, 2010 3:14 pm

@uBaH, ако ти е все още високо може да сложиш лапата наобратно ако тя е с издигане - така ще реализираш по-голямо смъкване отколкото с права лапа (на жената така съм сложил в момента 60ммм Truvativ XR с 6 градуса издигане наобратно(доскоро бе с 45мм/6 градуса)). Ето ти един калкулатор какво ще стане при различните лапи: http://alex.phred.org/stemchart/Default.aspx
Аватар
codename47

Мнениеот jivkonik » Чет Май 13, 2010 11:08 am

Имах такъв случай с предното ми колело. Седалката сложих макс напред по релсите, купих си къса лапа 50мм с макс възможно издигане(25 градуса ако се не лъжа) , кормило с издигане. Като цяло го напаснах и ми беше добре, но рамката беше 18" на ръст 171 см.
Преди това имах едно колело 21-22 инча - нямаше напасване просто!!! Продадох рамката....
Аватар
jivkonik

Мнениеот _SoRa_ » Чет Май 13, 2010 8:08 pm

От както смених ъгъла на седалката се родих :bowdown:
Болките в кръста изчезнаха. :bowdown:
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот codename47 » Пет Май 14, 2010 12:50 am

Аватар
codename47

Мнениеот рс » Пет Май 14, 2010 1:55 pm

oduh написа:Най-назад съм я плъзнал. Още с купуването.

Tова често е причина за увреждане на 3-5 прешлени на гърба. Може би рамката те принуждава да мръднеш седалката назад, но тогава се местиш твърде назад от средното. А и вилката ти ако е височка и рамката не компенсира това, става съвсем извън приемливото положение спрямо педалите.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот bikerider » Пет Май 14, 2010 3:00 pm

рс написа:Tова често е причина за увреждане на 3-5 прешлени на гърба.

:agree:

Позицията на седалката все пак не е за "компенсиране" на рамката, а за фини настройки на чатала спрямо педалите.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Назад към Продукти за крос-кънтри