Препоръки за байк около 1400 лв.

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Препоръки за байк около 1400 лв.

Мнениеот Bgsprinter » Вто Сеп 14, 2010 3:55 pm

Здравейте :),

След доста ровене из форума и препрочитане на някои от темите реших, че би било полезно да се допитам и до вашето експернто мнение. По една или друга причина чак сега имам реалната възможност да си закупя маунтин байк и в тази връзка имам няколко въпорса, които съм изложил по-долу:

1. Търся си hardtail за прогресиращо напреднал колоездач. До този момент съм се спрял на Ram HT 2 (1400 лв.), Rockhopper Comp Disk 2010 (1500 лв.), Scott Aspect 45.(1090 лв.). Знам,че specialized-a i ram-a са сравнително близки, но все пак вие кое бихте ми препоръчали, имайки предвид съотношението цена/качество ( а и скота, за подценяване ли е?...в байк центъра много ми го препоръчват, както и спешалайза де). Забравих да спомена,че колелото ще бъде за XC, като е възможно и леко агресивно поведение от моя страна. :fire: Висок съм 185 и тежа около 100-105 кг, така че ще види що е звяр да го язди туй колело. :)) Бих се радвал ако ми предложите и някой друг XC bike в ценови диапазон 1300-1500 лв. (+150-200 лв. не са болка, ако байка си струва ;))

2. Интересно за мен е също ако някой може да сподели кога и къде се очакват намаления ( единствено знам, че в байк центъра ще има леко намаление на миналогодишните модели ефективно от 1 окт.). В този ред на мисли, резонно ли е да чакам тези намаления или те са толкова незначителни,че по-добре да си взема байк-а asap и да се насладя на времето докато все още позволява. От друга страна, дали не съм закъснял с покупката на байк, :confused: да изчакам пролетта? Но тогава ме притеснява пък цените на новите байкова да не са още по-високи от тазгодишните. Наблюдения, ваши?

Any piece of advice is highly appreaciated! :)

Kalin
Bgsprinter

Рейтинг: 1220

Re: Препоръки за байк около 1400 лв.

Мнениеот orlincho » Вто Сеп 14, 2010 5:33 pm

Разглеждал ли си оферти извън БГ

ето ти две от ЦРЦ
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=44338

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=44340

Аз самия карам CUBE Attention и съм доволен.

Ако не бързаш http://www.canyon.com пускат от време на време в техния АУТЛЕТ разни намалени модели но в момента в твйта ценова категория няма. :crap:
Изображение
Изображение
-Oly-
Аватар
orlincho

Рейтинг: 1255

Мнениеот Bgsprinter » Сря Сеп 15, 2010 1:41 pm

Орлине, мерси за отговора, брат!

Мислил съм по въпроса за байк от USA or UK, въпроса е обаче,че стои проблема със сглобяването като пристигне на наша територия. Тези 30 евро за шипинга ще ги преживеем, но не съм запознат в последствие с митническите процедури и такси в БГ- ако имаш опит сподели, моля. Иначе Кубовете и на мен ми допадат много най-вече като дизайн, защото като окомплектовка не ги разбирам много много :dontknow: , но мисля че са близки до рам-а и спешалайза :)
Bgsprinter

Мнениеот orlincho » Сря Сеп 15, 2010 5:14 pm

Bgsprinter написа:Орлине, мерси за отговора, брат!

Мислил съм по въпроса за байк от USA or UK, въпроса е обаче,че стои проблема със сглобяването като пристигне на наша територия. Тези 30 евро за шипинга ще ги преживеем, но не съм запознат в последствие с митническите процедури и такси в БГ- ако имаш опит сподели, моля. Иначе Кубовете и на мен ми допадат много най-вече като дизайн, защото като окомплектовка не ги разбирам много много :dontknow: , но мисля че са близки до рам-а и спешалайза :)

Куба дойде полусглобен (от ЦРЦ) (свалено задно колело завъртяно кормило и свалени педали - останалото - жила/масло е предварително регулирано. Гумите са напомпани.

Колелото го одставиха направо в офиса в който работя. Митници не е имало намесени. Доставката е бавна 15-20дни. Защото е голям пакета (моя беше към 20кг защото бяхме напоръчвали и някакви чаркаляци и подобни по размер пакети не летят а ги карат с тир-ове из цяла европа. Има си тракинг номер и можеш спокойно да го следиш до къде е стигнал.
Изображение
Изображение
-Oly-
Аватар
orlincho

Рейтинг: 1255

Мнениеот _SoRa_ » Сря Сеп 15, 2010 10:29 pm

Стока поръчана/купена от ЕС не се облага с мито и ДДС.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот PowerSlide » Сря Сеп 15, 2010 11:52 pm

Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот Tonkata1 » Чет Сеп 16, 2010 9:53 pm

Здравей,има една много добра оферта за Giant Yukon FX 1 model 2008 размер "S" с гаранция и т.н Чисто нов! Цена : 1380лв. :beer:
Tonkata1

Рейтинг: 1133

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Сеп 17, 2010 5:46 am

За твоя ръст рамката трябва да е от 18 инча на горе - напиши в гугъл bycicle fitting и виж в сайта статията за правилната настройка на МТБ. S ми звучи, като не повече от 16.5".
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот Bgsprinter » Пет Сеп 17, 2010 10:16 am

@Tonkata1: Малък ще ми е размер S със сигурност, но благодаря за предложението. Пък и аз търся твърдак.

Някой карал ли е BeOne байк? Забелязах,че този е намален драстично с близо 40% и има моя размер (19 инча) . Ето линк:

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=31028

Какво мислите за окомплектовката и за самото колело като цяло? По-добро ли е от ХТ2 и Рокхопара, който по-доре съм посочил. Мен честно казано малко ме притеснява Тора-та на ВеОпе-а, че все отрицателни мнения чувам за нея. Имам ли основание да им вярвам?
Благодаря на всички отзовали се :)

Калин
Bgsprinter

Мнениеот Sartor » Пет Сеп 17, 2010 11:08 am

Bgsprinter написа:@Tonkata1: Малък ще ми е размер S със сигурност, но благодаря за предложението. Пък и аз търся твърдак.

Някой карал ли е BeOne байк? Забелязах,че този е намален драстично с близо 40% и има моя размер (19 инча) . Ето линк:

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=31028

Какво мислите за окомплектовката и за самото колело като цяло? По-добро ли е от ХТ2 и Рокхопара, който по-доре съм посочил. Мен честно казано малко ме притеснява Тора-та на ВеОпе-а, че все отрицателни мнения чувам за нея. Имам ли основание да им вярвам?
Благодаря на всички отзовали се :)

Калин

Добри компоненти среден клас, с които не би трябвало да имаш проблеми. Спирачките са екстра - аз карам със същите, а карам доста аграрно и агресивно ХС2-ката си - да чукна на дърво, не са ме предали.

Вилката само не ми е много ясно каква е, но щом е ТОРА трябва да очакваш, че може да ти е твърда (на повечето пружите им са за хора около 70+ кг). Лично моята 289 трудно я сгъвам като е на макс ход настроена.
Аватар
Sartor

Мнениеот mover » Пет Сеп 17, 2010 1:23 pm

Bgsprinter написа:
Някой карал ли е BeOnе байк? Забелязах,че този е намален драстично с близо 40% и има моя размер (19 инча) .

Калине, внимавай с размера! Според мен BeOnе 19" ще ти е "къс" - долу на страницата има таблица.
Моят опит е (с друга марка), че при 182см/95кг и размер L(т.е. 19"), при това с по-дълга Top tube, колелото ми беше "късо".
За Tora-та има обширна тема. Аз карам с Tora 302 Coil и нямам проблеми, държи се както очаквах - стабилно.

През изминалия уйкенд на 24-часовия маратон имаше колега с BeOnе: не знам коя модификация, но ако запиташ в темата за маратона, сигурно ще се свържеш с него.

Аз имам опит с покупка от CRC. Около 5 мес. "дебнах" за колело и го купих в последната неделя на м. ноември: по случай "черния четвъртък" тогава имаше допълнително намаление.

Поздрави
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот deather » Пет Сеп 17, 2010 10:24 pm

Здравей,

аз карам BeOne и по-точно този модел http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=25443. Рамката е 21" като аз съм 184 см 72 кг и ми е екстра, единствено лапата ми идва малко дълга ( 12 см беше ако не се лъжа ), но в скоро време ще я сменя. Карам колелото от май месец 2009 и съм много доволен като до декември 2009-та все още не бях сменил нищо и за 1500-те км изминати за това време не съм имал никакви проблеми с колелото. След това смених целите капли за да сложа дискови спирачки съответно спирачките, педалите ( минах на автомати ) и гумите, защото се чувствах нестабилен с 1.95 . В крайна сметка за общо 3000 км до сега с компонентите които са все още по колелото ( рамка, цялото движение, вилка, колче, седалка, кормило и лапа ) не съм имал проблеми, като разбира се ги поддържам редовно, особено доволен съм от вилката ( rock shox tora 289 ), досега не съм срещал толкова добре работеща Tora 289 или 302 като моята :) btw карам XC и междудругото ако имаш някакъв байк ела на някое каране на " Нашата група " и ще ти дам да го пробваш, тъкмо ще видиш дали 21" ти е добре, но мисля че това е твоя размер.

Специално този Beone мисля, че ще ти е малък, а другите препоръчани от crc честно казано нищо не ми хареса. На твое място бих изчакал намаленията по Коледа, освен ако не искаш по-бързо да се сдобиеш с байк.
Успех!
Аватар
deather

Рейтинг: 1309

Мнениеот Bgsprinter » Вто Сеп 21, 2010 3:44 pm

Hola,

@mover: Мерси за мнението! Подозирам, че си прав и 19'' наистина би ми било малко късо. Честно казано и аз мисля да изчакам до ноември или декември за по-големи намаления (току виж съм спестил и някои друг лев :D ).

@deather: Мерси братле! Както споменах, ще изчакам още малко :)....иначе с удоволствие бих се присъединил към "Вашата група" за някое каране след като направя покупката. Засега ще гледам да се фокусирам повечко над зимните спортове.

A щях да забравя, един пич на черни връх ми предлага Kona cinder cone za 1300 лв. като ме убеждава, че ми я дава супер изгодно. Какво мислите за тази оферта, добра ли е? Окомплектовка? Изобщо Кона тачена марка ли е сред маунтин байк средите.

Мерси за отговорите и хубав ден ! :)

Калин
Bgsprinter

Re: Препоръки за байк около 1400 лв. - update

Мнениеот Bgsprinter » Сря Апр 06, 2011 4:44 pm

Здравейте хора, подновявам темата :)

За моя радост успях да спестя още някой лев и вече разполагамият ми бюджет е около 2к + -. След цяла зима разглеждане на форуми, четене и образоване в сферата на маунтин байка сега се спрях на Canyon - и по-точно на тези 2 модела: http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... tml?b=2052 , което е за 850 еврака без доставка и ето това: http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... tml?b=2054 , което е на цена близка до 1к еврака. Допитвам се до по-разбиращите дали разликата от 150 евро между окомплектовката на 2те колела е обоснована, т.е. реално погледнато подобренията по 2рия байк струват ли си тия 150 евро и бих ли ги усетил като такива. Ако не, бих се спрял на по-евтиния модел и бих инвестирал тези 300 лв. в екипировка.
Също така приемам и други предложения, ако са по-добри от горепосочените :)

Само да споделя, че съм 105кг, 184см и си падам по по-спортно каране, като колелото никак не бих го жалил в горите.

Моля, ако някой кара canyon нека ми пише на лична или да даде сигнал :))

Благодарско,
Калин
Bgsprinter

Мнениеот _SoRa_ » Сря Апр 06, 2011 5:45 pm

Има разлика.
По- евтиния е с RockShox Reba RL DualAir /при другияRockShox Reba RL -/, 9 скорости/при 10 за по- скъпия модел, но дали е по- добре да са 10 не знам/, курбелите са Shimano Deore /Shimano SLX/, спирачки Avid Avid Juicy 3 /Avid Elixir 3- това е нов модел за 2011 г./, предно и задно колело - главини Shimano Deore, касета Shimano Deore 11-34 9-speed, шини Alex DP 20 /предно и задно при по- скъпия Mavic Crossride Disc, касета Shimano SLX 11-36 10-speed/, предна и задна гуми Schwalbe Nobby Nic 2.25“, Racing Ralph 2.25“ /при Schwalbe Nobby Nic 2.25“, Racing Ralph 2.25“ Evolution Line/, при евтиния модел педалите са обикновени, а при по- скъпия не са включени, и накрая теглото- 12,05 срещу 11,15 кг. Като прибавиш и горе- долу 300гр за педали - 11,450
Като натиснеш с мишката върху името на съответния компонент, може да видиш по- подробното им описание.

Има разлика и в рамките, но аз лично не знам в какво точно се изразява. При двете допустимия ход на вилката е 100 мм.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот PowerSlide » Сря Апр 06, 2011 7:57 pm

За половин година не можа да си купиш колело :V: :nono:
Какъв е проблема, така със събиране на пари за по-висок клас велосипед може никога да не си вземеш колело :crap:
Аватар
PowerSlide

Мнениеот crib » Чет Апр 07, 2011 9:47 am

Рамката на по-скъпото колело е със захват на задната спирчачка топ post-mount, което е откровено предимство!
По-скъпото е със значително по-хубава окомплектовка - спирачки, монтаж и вилка.

Имай предвид, че второто не идва с педали, така че ще трябва да отделиш пари и за такива, а и добави 300-тина грама към теглото.

По-скъпото колело (Grand Canyon 6.0) е значително по-добро, и като цяло, и като съотношение цена/качество. Колелата от този клас, продавани в България са с до 50% по-скъпи. С две ръце съм за него.

Ето много подобно колело на български производител, за сравнение: http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... 671&lang=2
crib

Мнениеот C_Mo » Чет Апр 07, 2011 4:00 pm

crib написа:Рамката на по-скъпото колело е със захват на задната спирчачка топ post-mount, което е откровено предимство!

какво точно е предимството за алуминиева рамка?
Аватар
C_Mo

Мнениеот Bgsprinter » Чет Апр 07, 2011 9:16 pm

Честно казано мисля да взема по-евтиния модел (освен ако някой от вас не ме убеди в противното до няколко дни ;) ). Нормално по-скъпия да е по-добър, но мисля, че и другия би ми свършил чудесна работа, пък после ще се качиме и на нещо меко с по-голям ход :jumpref:
Пак ще помоля ако някой е поръчвал колело от canyona да сигнализира.
Айде пък живот и здраве скоро ще търсиме компания за планината ;)
10х
Bgsprinter

Мнениеот crib » Пет Апр 08, 2011 10:37 am

C_Mo написа:
crib написа:Рамката на по-скъпото колело е със захват на задната спирчачка топ post-mount, което е откровено предимство!

какво точно е предимството за алуминиева рамка?

IS монтажа е по "мек" и предава повече вибрации към рамката. Пък и всички спирачки вече са PM, така че пестиш тегло и пари от адаптори и прочее.
crib

Мнениеот Bgsprinter » Пет Апр 29, 2011 10:28 am

В отговор на горната дискусия:

A disadvantage of post mounts is that the bolt is threaded directly into the fork lowers. If the threading is stripped or if the bolt is stuck, then new fork lowers are required. Frame manufacturers have standardized the IS mount for the rear disc brake mount. In recent years post mount has gained ground and is becoming the most common. This is mostly due to decreased manufacturing and part cost for the brake callipers when using post mount. A limitation of the mount is that the location of the rotor disc is more tightly constrained: it is possible to encounter incompatible hub/fork combinations, where the rotor is out of range. With an IS mount, the calliper can be moved closer to or further from the mount point using spacers; this can permit a wider range.

IS mount май е по-добре!

Иначе аз си взех байк-а (по-евтиния), ако някой е от Дружба или Младост (или в този източен край на София) може да покараме някой ден заедно :)
Bgsprinter

Назад към Продукти за крос-кънтри