Избор между Magura Marathon Fix и DT Swiss XMM

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор между Magura Marathon Fix и DT Swiss XMM

Мнениеот si-fi*LISKO » Чет Дек 02, 2010 6:23 pm

Здравейте. Лошото време започна и до главата ми дойде поредната чуденка. При това се оказа, че след всичкото четене не знам почти нищо :( Трябва да избера между две вилки DT Swiss и Magura. На пръв поглед няма голяма разлика . И двете са на утвърдени производители. Теглото е доста сходно. Хода е 120мм. Максимално допустимия размер на диска 210мм. Не намирам 10% разлика в цената за сериозна, ако има основателна причина да купя по-скъпата.
До тук, макар и с много малко DT печели. Остават обаче двата най-важни за мен показателя - работа и здравина. Моля всеки, който може да ми даде информация за тях или да направи съпоставка на двата амортесьора да помогне. До сега не съм ползвал такъв клас вилки, което много пречи на реалната преценка. Ще се радвам да пишете и ако се сещате за по-добри предложения или място от което могат, да бъдат купени по-евтино тези.
Ще се кара тежко, почти стокилограмово ХС, с твърда рамка - RAM HT2 21".
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Re: Избор между Magura Marathon Fix и DT Swiss XMM

Мнениеот prokalnatiq » Чет Дек 02, 2010 8:08 pm

:offtopic: Ако решиш да поръчваш от този сайт, пиши ми моляте да се включа с 1 нещо (за сега), тъкмо можем да разделим доставката. :beer: :offtopic:
Иначе за мен по-добре ще е DT Swiss, но според мен по-здравина отстъпва на Magurata. Съмнява ме някой да е карал и двете вилки, затова си прецени дали искаш 100 грама по-малко и спестени 60 евро, или искаш по-голяма здравина. Но попринцип ако си 100кг , според производителя няма да има проблем. :beer:
Maximum driver weight: 110kg
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот Боян Бановски » Чет Дек 02, 2010 10:11 pm

Коментар на работа и здравина не мога да направя, според мен и двете вилки са добри. Като сериозен + за Магурата ще изтъкна, че има официален вносител- осигурени поддръжка и сервиз! Лично аз карам от две години Магура Меня. Работи чудесно, въпреки, че за този период е сервизирана само веднъж.
Последна промяна Боян Бановски на Чет Дек 02, 2010 10:19 pm, променена общо 1 път
Аватар
Боян Бановски

Рейтинг: 2000

Мнениеот Salgari » Чет Дек 02, 2010 10:16 pm

А ДТ няма ли ?
Останал съм с впечатлението, че на бул.България в магазина на Скот има.
I will always listen to my coaches. But first I listen to my body. If what they tell me suits my body, great. If my body doesn't feel good with what they say, then always my body comes first.
Haile Gebrselassie
Аватар
Salgari

Рейтинг: 1208

Мнениеот Боян Бановски » Чет Дек 02, 2010 10:21 pm

Salgari написа:А ДТ няма ли ?

Там въобще сервиз има ли? Този магазин няма да го коментирам!
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот si-fi*LISKO » Чет Дек 02, 2010 11:19 pm

И аз мисля, че двете вики работят добре и са здрави, иначе нямаше да я има темата. :D Добре знам и че шанса някой пишещ тук да е карал/притежавал и двете е минимален, да не кажа нулев. Много се надявам, всеки който има някаква полезна информация за тях да я сподели!
По темата за сервизирането. Във Варна няма сервиз и на двете марки. Мисля че в niko-bikes предлагаха няколко модела на Magura, но това не ме успокоява много. Като знам, как стоят нещата с гаранции, сервизиране според предписанията на производителите, наличие на резарвни части и консумативи и т.н. в България, си мисля (може да бъркам и моля да ме поправите ако е така) да се занимавам сам с тази работа. Готов съм да вложа доста пари и време, да намеря нужните инструменти и информация. Притежавам минимални умения и условия! Ако някой е наясно с устройството на някоя от виките и знае че ще срещна непреодолими трудности или пък ще ми е по-лесно, моля да сподели.
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Мнениеот Боян Бановски » Пет Дек 03, 2010 9:06 am

За вносителя на Магура вилки и спирачки от към сервизиране и резервни части, 6+(мое мнение от личен опит)
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Дек 03, 2010 11:51 am

Както Боян е написал - възможността за сервизна поддръжка на Магура в България е сериозен плюс.

На този сайт има доста подробни тестове на влики - http://www.bike-magazin.de/?p=3401 (статията е достъпна за теглене)

Съветвам те след като имаш намерение да сервизираш сам вилката си да разгледаш подробно какви са необходимите стъпки, инструменти и консумативи, за да можеш да прецениш дали ще се справиш сам. За Магура-та винаги съществува възможност да я пуснеш по куриер до София за сервизиране и да ти я върнат обратно. Даже в момента е на добра цена: http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... ct_cat=276
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот MAN6 » Пет Дек 03, 2010 3:45 pm

Боян Бановски написа:
Salgari написа:А ДТ няма ли ?

Там въобще сервиз има ли? Този магазин няма да го коментирам!

Всъщност от известно време насам има! :)
Ще се радвам, ако споделиш коментарите си- или тук, или на лично съобщение. :)

Относно DT Swiss- има официален дилър за България и това е Sprintmaxcom, Пловдив. За съжаление, до колкото ми е известно, серивзен център все още няма.

Ако някой има проблем с вилка, заден амортисьор или друг продукт на DT Swiss като цяло и не получи съдействие от Sprintmaxcom, може да се свърже с мен- ще съдействам. :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот errtime2010 » Пет Дек 03, 2010 9:15 pm

Според мен магурата има едно предимство спрямо DT-то. Това е двойната арка?
Аватар
errtime2010

Рейтинг: 1325

Мнениеот hitar_potar » Съб Дек 04, 2010 1:42 am

errtime2010 написа:Според мен магурата има едно предимство спрямо DT-то. Това е двойната арка?

Да бе, то щото марките, използващи само обърнатата арка (ДТ и Маниту), не си знаят работата и правят кекави вилки... Доколкото знам, само хора, които са прекарали достатъчно дълго време върху достатъчно на брой различни модели вилки, успяват да усетят разликата, а именно - че Магурата са по-корави. Но това не значи, че ДТ ще се суче като кашкавалка...
Лично мнение - аз бих избрал Магура. Сервиза си го има, интересен ми е дизайна с двете арки, а и вече си имам такава с обратна, а и аз по принцип нещо страня от марката ДТ...
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот errtime2010 » Съб Дек 04, 2010 11:17 am

Не съм казал че DT-то е кекаво или нещо друго, просто виждам двойната арка като предимство спрямо DT-то. :)
Аватар
errtime2010

Рейтинг: 1325

Мнениеот si-fi*LISKO » Съб Дек 04, 2010 2:50 pm

Благодаря на всички за помощта! Най-вече на Боян Бановски за споделения опит със сервиза на Magura.
За съжаление темата взе да става съвсем "расистка". Тоя бил с две арки, оня с една... , че и обратна :bawling: и т.н. Затова ще си задам въпроса по друг начин. Знае ли някой, как работи и какво представлява Mode Select при DT? Моля, ако можете да го обяснитe с думи прости и да не ме препращате към чужди сайтове. Виждам, че вилките които ме интересуват, са популярни извън България и в иностранските форуми нещата са много по-добре обяснени. Ако можех да разбера нещо в тях, щях да задам въпросите си там, но не мога.
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Мнениеот Salgari » Съб Дек 04, 2010 3:40 pm

Mode select e - когато вилката си е в нормално положение, когато вилката е напълно заключена и когато вилката е заключена, докато катериш, но може да се отключи при по-големи неравности. Тоест включва 3 степени, от които две са на заключване.
I will always listen to my coaches. But first I listen to my body. If what they tell me suits my body, great. If my body doesn't feel good with what they say, then always my body comes first.
Haile Gebrselassie
Аватар
Salgari

Рейтинг: 1208

Мнениеот bio » Съб Дек 04, 2010 3:49 pm

готов съм да ти помогна .. да си преведеш това, което те интересува стига да не е ... повече от 2-3 страници. защо не ползваш google translate. може да опиташ да ти преведе на руски ... може да е по сполучлив от българския превод.
относно тези режими ... това което аз разбрах от упътването е че тези вилки имат настройка наречена Launch Control - която ...
Код: Избери целия код
5.5 LAUNCH CONTROL
The Launch Control function is an assistance for climbing. By activating the Launch Control function, the rebound damping circuit will be closed to a pre-defined level. The fork cannot rebound completely and rests in lowered position. The Launch Control function can be deactivated manually by pulling the red adjuster knob. Through a shock from the ground (e.g. riding over obstacles) the Launch Control function will be automatically deactivated. The release force to deactivate the Launch Control function can be adjusted using the nickel-plated adjuster lever (Threshold Adjuster). By turning the nickel-plated adjuster lever clockwise the release force will be increased, counter clockwise decreased.

Код: Избери целия код
5.5 LAUNCH CONTROL
Функцията "Launch Control" идва на помощ при изкачвания. Чрез активиране на Launch Control, пътя на маслото във веригата за смекчаване на обратният ход ще бъде отсечен до точно определено (предварително зададено) ниво. Вилката няма да може да се разпъне напълно (по време на обратният ход) и ще остане в по-ниска позиция. Launch Control функцията може да се изключи ръчно като се натисне червения бутон, При удар (преминаване през препятствие) функцията Launch Control ще бъде автоматично деактивирана. Силата необходима за освобождаване на Launch Control може да се регулира с никеловото лостче (Threshold Adjuster - Настройка на праговото ниво). Въртейки лоста за настройка по часовниковата стрелка ще увеличавате необходимата сила за освобождаване, обратно на часовниковата стрелка ще я намалите.

....

демек аз го разбирам така ... може да си заключиш вилката постоянно ... като си настроиш много висок праг, да си настроиш праг за отключване при преминаване през по-големи препятствия ... и за си е винаги отключена. като когато вилката е заключена ... остава свита на някакво зададено ниво, което не можеш да регулираш просто си е конструктивно зададено.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Назад към Продукти за крос-кънтри