Здравейте, бях писал тук преди години, че "ей сега" си купувам ново колело, исках съвети, изобщо бях в потребителски унес. Знаете как е, когато години наред искате нещо и то е на път да се сбъдне. Тогава, както става често, не успях да си купя колелото, но този път случаят е различен - ще го имам до края на месеца. Мечтата вече е толкова близо, че вълнението вече е изчезнало, останало е само очакването на сблъсъка с разните обстоятелства при покупката и избора на компоненти.
Колелото ще си купя от БАС, НТ2, вероятно "намалената" първа сглобка с вилката Тора. Предвидил съм нелоша сума за някои подобрения. И тъй като ми е известно, че те сглобяват велосипедите по заявка на клиента, имам следните технически въпроси, за да знам какво да искам от тях:
- Първо, не вярвам да карам колелото по алпийски склонове, затова се чудя - много по-добра ли е вилката Recon (знам, че е около 400 грама по-лека, но само това ли са ползите)? Ако е така, ще си взема нея, сега е именно време за харчене на пари;
- Възможно ли е колелото да няма декланшор отпред тоест скоростта отпред да е една? Докато не ми откраднаха последното колело (Драг ZX5), никога не съм използвал предните предавки и ми се струва, че ако е възможно просто да сложим веригата върху една врътка, ще спестим тегло и пари;
- Тук и там научих, че цената на Еликсир 5 е около 200 лева, което не е много по-скъпо от Джуси 5 и ме устройва. Обаче прочетох мнението на съфорумец, който се осведомил, че в БАС нямат спирачките Джуси 5 и Еликсир 5. Отделно погледнах в сайта на Avid и в Гугъл, изглежда, че Джуси се изтеглят от производство. Та, намерих тези (предна и задна, на една и съща цена) -
http://screambikes.eu/spirachki/spirachki-diskovi/predna-hidravlichna-diskova-spirachka-shimano-deore-xt-br-m775-bl-m775-2011.html. Аз знам малко за вело-частите, но дори на мен името Deore XT ми говори много. Въпросът ми е: тези спирачки изглеждат отлични и не много по скъпи от Еликсир, струват ли си и пропускам ли нещо, което е нужно да се купи, за да се монтират срещу тази сума? Ще ги монтират ли върху велосипеда хората от БАС, след като не са те тези, които ги продават?;
- Винаги ми е било мечта да имам гуми Швалбе Рейсинг Ралф, които струват малко над 50 лева - ок, прежалил съм парите. Но откривам, че се продават същите с т.н. Double Defense, струват ли си цената от по над 75 лева на гума тази защита или е просто маркетингов трик?;
Това са въпросите засега. Парите ще получа във вторник, ще се пошматкам малко, след което ще ги предам на съхранение на БАС и други магазини и най-накрая ще го снимам, за да ви го покажа.
Момчета, благодаря ви за отговорите!
И последно - за всички, които "точат лиги" по скъпите колела и просто няма откъде да вземат пари за нещо скъпо и лъскаво, да сбъднат мечтата - Не унивайте! Просто трябва да бъдете търпеливи, хубавите неща стават бавно, но добрата новина е, че все някога стават! Аз съм чакал за този момент - ехеее...