Дилетантски въпроси относно нов Рам НТ2

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Дилетантски въпроси относно нов Рам НТ2

Мнениеот emoonthemove » Съб Дек 11, 2010 6:42 pm

Здравейте, бях писал тук преди години, че "ей сега" си купувам ново колело, исках съвети, изобщо бях в потребителски унес. Знаете как е, когато години наред искате нещо и то е на път да се сбъдне. Тогава, както става често, не успях да си купя колелото, но този път случаят е различен - ще го имам до края на месеца. Мечтата вече е толкова близо, че вълнението вече е изчезнало, останало е само очакването на сблъсъка с разните обстоятелства при покупката и избора на компоненти.

Колелото ще си купя от БАС, НТ2, вероятно "намалената" първа сглобка с вилката Тора. Предвидил съм нелоша сума за някои подобрения. И тъй като ми е известно, че те сглобяват велосипедите по заявка на клиента, имам следните технически въпроси, за да знам какво да искам от тях:

- Първо, не вярвам да карам колелото по алпийски склонове, затова се чудя - много по-добра ли е вилката Recon (знам, че е около 400 грама по-лека, но само това ли са ползите)? Ако е така, ще си взема нея, сега е именно време за харчене на пари;

- Възможно ли е колелото да няма декланшор отпред тоест скоростта отпред да е една? Докато не ми откраднаха последното колело (Драг ZX5), никога не съм използвал предните предавки и ми се струва, че ако е възможно просто да сложим веригата върху една врътка, ще спестим тегло и пари;

- Тук и там научих, че цената на Еликсир 5 е около 200 лева, което не е много по-скъпо от Джуси 5 и ме устройва. Обаче прочетох мнението на съфорумец, който се осведомил, че в БАС нямат спирачките Джуси 5 и Еликсир 5. Отделно погледнах в сайта на Avid и в Гугъл, изглежда, че Джуси се изтеглят от производство. Та, намерих тези (предна и задна, на една и съща цена) - http://screambikes.eu/spirachki/spirachki-diskovi/predna-hidravlichna-diskova-spirachka-shimano-deore-xt-br-m775-bl-m775-2011.html. Аз знам малко за вело-частите, но дори на мен името Deore XT ми говори много. Въпросът ми е: тези спирачки изглеждат отлични и не много по скъпи от Еликсир, струват ли си и пропускам ли нещо, което е нужно да се купи, за да се монтират срещу тази сума? Ще ги монтират ли върху велосипеда хората от БАС, след като не са те тези, които ги продават?;

- Винаги ми е било мечта да имам гуми Швалбе Рейсинг Ралф, които струват малко над 50 лева - ок, прежалил съм парите. Но откривам, че се продават същите с т.н. Double Defense, струват ли си цената от по над 75 лева на гума тази защита или е просто маркетингов трик?;

Това са въпросите засега. Парите ще получа във вторник, ще се пошматкам малко, след което ще ги предам на съхранение на БАС и други магазини и най-накрая ще го снимам, за да ви го покажа.

Момчета, благодаря ви за отговорите!

И последно - за всички, които "точат лиги" по скъпите колела и просто няма откъде да вземат пари за нещо скъпо и лъскаво, да сбъднат мечтата - Не унивайте! Просто трябва да бъдете търпеливи, хубавите неща стават бавно, но добрата новина е, че все някога стават! Аз съм чакал за този момент - ехеее...
Аватар
emoonthemove

Рейтинг: 1911

Re: Дилетантски въпроси относно нов Рам НТ2

Мнениеот codename47 » Съб Дек 11, 2010 6:56 pm

аз си мисля дали не слагаш прекалено мощни спирачки ако няма да караш надолу. Някакси Racing Ralph + 1 плоча отпред + Elixir/Deore XT/Juicy 5 не ми се връзва. Какъв терен мислиш да караш с колелото?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот emoonthemove » Съб Дек 11, 2010 7:02 pm

Здрасти, codename, аз не държа спирачките да са мощни, но навсякъде срещам безобразни отзиви за Джуси 3, с които стандартно идва колелото. Онова, което искам, е да платя, за да не мисля никога повече за спирачките - било като течове, късания, въздух, шумове, изкривявания на дискове, отчупване на детайли по тях и т.н. Също бих се радвал да разполагам с резерв от спирачна сила, когато все някога му дойде времето да се пусна от някъде (би било жалко да имам слаби и неработещи добре спирачки, които да "клепам" по форумите).
Аватар
emoonthemove

Мнениеот Admin » Съб Дек 11, 2010 8:24 pm

По принцип Recon е доста по-добра вилка от Tora, за мен си струва парите. Не само, че е по-лека, но и въздушната пружина може лесно и бързо да се настрои за ездачи с различно тегло, т.е. и за теб. А и работи много приятно, можеш да видиш статията в сайта, в рубриката "Изпробвано".
Иначе и Tora е хубава вилка като за първи велосипед, спор няма, но като по-евтин продукт си има недостатъци. И за нея има статия в сайта. ;)

Не виждам смисъл да се лишаваш от предния дерайльор, освен ако няма да караш само по равни терени и такива с минимален наклон. За сериозно каране в планината си трябват всички предавки.

Не мога да говоря от личен опит за спирачките XT, но от четено, чуто и от проби с други модели на марката мисля, че са надеждни и доста добри, така че едва ли ще останеш разочарован. Що се отнася до монтирането им - ти си клиентът, така че не вярвам да ти откажат. Ако случайно го направят, винаги могат да ти ги монтират и на друго място.

Не ми се вярва да се нуждаеш от толкова сериозна защита като Double Defense. Аз на твое място бих се ограничил до Snake Skin, така че и теглото да се запази ниско.
:beer:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот emoonthemove » Съб Дек 11, 2010 8:44 pm

Админ, благодаря. Знаеш, тук всички високо ценим мнението ти.

Значи, нещата са решени :) Дано, в крайна сметка, стигнем и до снимането...
Аватар
emoonthemove

Мнениеот sailman » Съб Дек 11, 2010 9:55 pm

Относно спирачките: Показаният сет ХТ е без преходници и дискове, а доколкото знам спирачките на Avid идват комплектовани с такива.
Колкото до качествата на самият продукт - чудесни спирачки притежаващи отлична сила и модулация. Година и кусур карам с въросните и съм изключително доволен. Абсолютно безпроблемни при експлоатацията си. Препоръчвам комбинацията им с тези дискове. Или тези ако ползваш главини на "center lock".
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот emoonthemove » Съб Дек 11, 2010 10:44 pm

Знаех си, че нещо липсва... Така спирачките стават с 30% по-скъпи само заради дисковете, а цената на преходниците ще знам, веднага след като науча какво е преходник...

Но така си е - почваш със скромни планове за окомплектовката, като планираните разходи нарастват с всеки изминал ден... Може би ще се наложи да се задоволя с нещо по-достъпно :(

Благодаря ти за мнението.
Аватар
emoonthemove

Мнениеот hitar_potar » Нед Дек 12, 2010 1:47 am

Ъъъъъ, защо трябва задължително да купиш ХТ спирачки? Защо не пробваш SLX - това е 1 клас надолу от ХТ, отново се води АМ спирачка, и най-важното - по-приятна цена носи. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Plamen_EM » Нед Дек 12, 2010 2:14 am

Изобщо сигурен ли си, че от БАС ще ти продадат част от НТ.2 с намаление?
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот bio » Нед Дек 12, 2010 9:20 am

... emoonthemove ... ей щях да ти кажа, че БАС имат форум (... ама в момента не работи де) и там можеше да се попита ... това колко ще струва, онова колко ще струва. аз на времето като си вземах колело питах, хората ми казаха ... и си взех. за някои неща (рамка, шини, педали) беше просто доплащане на разликата, за други (седалка) се оказа, че в цената на колелото е калкулирана с друга цена ... и така ми върнаха по-малко. в твоя случай е малко по-различно, защото те не са вносител на тези компоненти .... и както Admin-a каза
Admin написа:Що се отнася до монтирането им - ти си клиентът, така че не вярвам да ти откажат. Ако случайно го направят, винаги могат да ти ги монтират и на друго място.

успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот emoonthemove » Нед Дек 12, 2010 9:39 am

Благодаря ви!

@sailman - по отношение на спирачките - останат ли пари за тях - ще купя XT, ако парите се окажат по-малко, ще купя SLX. Админ ми подхвърли идеята за спирачки Quad, те ще бъдат моя избор, ако средствата се окажат съвсем недостатъчни.

Просто си се представих как бодро въртя педалите за работа и веднага подло започнаха да изникват въпроси със съвсем конкретни отговори - няма ли да ти е студено на ръцете? (трябват ми ръкавици); ами ако си разбиеш главата в някой бордюр (каска), в какво ще си носиш дрехи за смяна или нещата за работа (раница), задна светлина, батерии за нея и т.н. Затова, пак казвам, бих си взел най-доброто, което (не) мога да си позволя. Завършил съм маркетинг, който проповядва едно широко разпространено разбиране за нещата - обикновено хората си купуват не онези неща, с които се идентифицират, а такива, каквито биха желали да бъдат, дори те да са свръх възможностите им (да речем, че аз съм V-brake, но много бих искал да бъда Шимано Диоре ХТ... и така е с почти всички ни, нали?)

@plamen_EM - за продажбата с отстъпка - надявам се, все пак, на някаква отстъпка, дори не пълната. В настоящия момент работя в една рекламна агенция, което, особено тези дни, е добър урок за това как хората трябва да правят жестове един към друг, да отстъпват от фиксираните си цени, да съкращават сроковете, да си правят дребни подаръци по една проста причина - когато сделката е изгодна и двете страни са доволни. Ако си съвсем ригиден и не желаеш да отстъпиш и на йота от позицията си ценово или чисто човешки - клиентът, в най-добрият случай, остава недоволен, в най-лошия - отива другаде.

@bio - здрасти, само на теб ще ти открия тази малка тайна - не съм се обаждал все още, защото изпитвам лек срам... искам, когато ги попитам да съм наясно поне с базовите неща, иначе се чувствам съвсем несигурен и само онзи, който не е опитал, той не ме е убедил да си купя това или онова. А БАС, както знаем, съвсем не е от евтините магазини...

Във вторник получавам парите за колелото и другите "фръцни" и само се моля всичко да мине гладко - моля за отстъпката от сайта - дават ми я, питам може ли да променим еди-какво си по колелото - може, опитвам се да си купя точно онези ръкавици, да речем - имат ги :) Благодаря ви на всички за отговорите!
Аватар
emoonthemove

Мнениеот bio » Нед Дек 12, 2010 10:09 am

... само за протокола колко тежиш ?!? защото ако си над 80kg ... Tora-та ще ти дойде прекалено мека, не че няма да работи ... но просто ще я сгъваш на 40% още със сядането. незнам дали продават заводски Tora-и с по-твърди твърди пружини или винаги след това си купуваш друга пружина а тя е към 60-70 лв.
Admin написа:... но и въздушната пружина може лесно и бързо да се настрои за ездачи с различно тегло, т.е. и за теб
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот emoonthemove » Нед Дек 12, 2010 10:46 am

Отдавна не съм се мерил, но не съм и се променял, значи съм около 78 килограма. 185 cm. Предполагам, че рамката трябва да е 19 инчова.
Аватар
emoonthemove

Мнениеот bio » Нед Дек 12, 2010 11:09 am

emoonthemove написа:Отдавна не съм се мерил, но не съм и се променял, значи съм около 78 килограма. 185 cm. Предполагам, че рамката трябва да е 19 инчова.

аз съм 187cm и карам 21 инчова .. засега ми е удобна, но аз не съм мярка за сравнение. просто съм слаб карач :>
има специална тема за RAM HT2 прочети я ... и тук аз питах за размера.
при мен е малко специфично ... лятото бях ... с едни момчета и момичета, дето се спущаха повече и та ми беше малко дългичка за спущане, та смених лапата с по-къса и сега съм по-доволен. според мен за твоя ръст и спущане може да се вземе 19, но преди това трябва да я пробваш дали колчето ще ти стигне и въобще как я усещаш.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот codename47 » Нед Дек 12, 2010 4:42 pm

ако ти се занимава можеш да си направиш тези измервания за необходимия ръст рамка: http://www.competitivecyclist.com/za/CC ... ATOR_INTRO -> mountain. Иначе евала за ентусиазма :agree: :beer:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Дек 12, 2010 5:58 pm

За да получиш възможно най-голяма отстъпка е добре всичко, което закупиш в случая да е от БАС ; - ) Възможен избор за спирачка е ББ7 - с този бюджет можеш да си позволиш отлични жила и лостчета. За твоето тегло най-добре да е със 185 диск отпред.

Racing Ralph е задна гума - за предна ти трябва повече сцепление. Класика в случая е Nobby Nic. Помисли и за размера - пробвал съм комбинацията NN и RR с размер по 2.1 и по 2.25. Като съпротивление не можах да усетя осезаема разликата, но 2.25 дават значително повече сцепление в завои.

Каска и ръкавици са задължителни, за да се насладиш осигурен на каранията си.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот emoonthemove » Нед Дек 12, 2010 11:22 pm

predator, здрасти.

Съветът ти е много разумен, благодаря ти. Толкова се бях заплеснал по хидравличните спирачки, че друга алтернатива за мен нямаше, дори не се сещах за BB7. Ето това е моята спирачка - решено е. Нека оставим лъскавите и истински скъпи играчки на децата и спускачите. Ако си изкарваш хляба с инструменти за 580 лева (две Shimano Deore XT с ротори за тях) - чудесно, но в моя случай механичните спирачките на Авид са именно онова, което ми е трябвало, но поради недоглеждане и борба за най-снобарската спирачка не съм отчитал.

Никога нямаше да се сетя и да комбинирам две гуми, камо ли с различни дебелини. Мисля, че естетически няма да мога да понеса различно дебели гуми отпред и отзад, но със сигурност ще купя Ноби Ник за предна и Рейсинг Ралф за задна. Видях, че разликата в теглото между 2.1 и 2.25 е незначително, прекрасно :)

С помощта на всички ви малко по малко се подреждат нещата - от мъглява концепция за бяло на цвят колело с една скорост отпред и въз-обезкостена екипировка за сметка на свръх скъпи за джоба ми спирачки, я докарахме до нещо, което горе-долу има смисъл.

Сегиз-тогиз ще задавам по някой и друг въпрос по отношение на някои неясноти. Благодаря на всички! Добри хора сте :)
Аватар
emoonthemove

Мнениеот obelix » Вто Дек 14, 2010 12:41 am

Един дребен съвет. Поискай от БАС да ти сменят поне задното жило на скоростите ( пък защо не и двете... ) с нераждаемо и цял маркуч вместо "накъсан". Поне при мен подобрението в работата на скоростите след тази брутално проста и евтина модификация беше ОГРОМНО.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот hitar_potar » Вто Дек 14, 2010 1:30 pm

emoonthemove написа:predator, здрасти.

Съветът ти е много разумен, благодаря ти...

Емо (предполагам така се казваш) - всички биха ти казали, че ББ7 е прекрасна спирачка, аз също бих ти казал, че е собра, без да съм притежавал такава. Но съм пробвал ББ7-ците на приятели, като една от тях споя за почти седмица на байка ми, и то точно когато ходихме на Сопот. Спирачката не беше поддържана от собственика си и, за съжаление, ми провали цялото ходене там - оказа се, че разполагам почти само с предна спирачка - задната, стисната с 2 пръста зверски, не искаше дори да блокира задното колело. ;) Пробвал съм и на друг приятел, който обаче си я поддържа редовно - спира зверски само докато чукнеш спирачното лостче с нокът. Но той постоянно си чисти бронята, жилото, бърше като ненормален лостчето и калипера, доколкото знам преди е киснал и накладките в нещо, че бяха се омазнили леко. Абе, голяма играчка, но спирачката се усещаше като хидравлика - дотолкова си я поддържа. И все пак, по същия начин ще си се усеща истинската хидравлика без цялата тая луда поддръжка - предишните ми спирачки бяха Еликсир и Джуси, карах ги почти 2 години, и единствената поддръжка, която са видели, беше избърсването на диска 2 или 3 пъти за целия този период. Чак накрая се наложи да ги блийдна, че имаха въздух - 10лв. на спирачка, и да им сменя накладките... (Друг е въпроса, че тъкмо ги съживих, и взех, че ги продадох... :crazy: )
Ако съм на твое място, бих се вслушал в предложението на Админ за спирачки Quad - голяма олелия се вдига около тях, а и изглеждат добре. В чуждестранните форуми хвалят моделите им доста, а не съ скъпи спирачки. Гледах 1 от моделите им за 150 или 160лв чисто нов от магазина - е тва си заслужава много. Другата алтернатива е спирачка Кларкс Скелетал - има я в www.chainreactioncycles.com и струва около 50 паунда заедно с ротора. Пак си говорим за хидравлика. Според мен трябва да избираш или Куад, или Кларкс. :beer:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Plamen_EM » Вто Дек 14, 2010 2:49 pm

Pr3d4t0R написа:За да получиш възможно най-голяма отстъпка е добре всичко, което закупиш в случая да е от БАС ; - ) Възможен избор за спирачка е ББ7 - с този бюджет можеш да си позволиш отлични жила и лостчета. За твоето тегло най-добре да е със 185 диск отпред.

:idea: :idea: :idea:
Колега, ето това е разковничето. То и аз ти го бях казал по-горе, ама ти се отплесна към философски постулати.
Промоцията или отстъпката в БАС, принципно е за налични велосипеди в магазините им. Ти не си видял търсеното от теб някъде. Реално ти искаш да ти окомплектоват колело по твой избор. Да речем, че до тук те ще се съгласят и ще ти направят отстъпка. Ама на теб ти се върти в главата и да не купиш всичко от тях, гуми, спирачки ... Дали? Никой не може да ти каже, освен в БАС.
Идеята на цялото колело от магазина, един път е закупуването на многото части на куп, второ самите части са "части за вграждане". Последните са доста по-евтини като доставна цена от частите изложени по витрините.
Аз на твое място, бих отишъл в съответния магазин и с лист и молив, бих си сметнал. В края на краищата за пари иде реч, т.е. крайната сума е определящата какво да направиш точно.
В резюме: Концентрирай се върху продуктите предлагани от БАС. :beer:
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Дек 14, 2010 3:56 pm

За бб7 е изписано доста - за да не настават спорове бб7 срещу хидравлика само ще вметна това, че колко често се чистят жилата зависи в каква гняс се кара. Също така Сопот е ДХ трасе и определено не е за механична спирачка. Аз съм със 185 дискове и не съм имал загуба на спирачна сила при моето каране - ХС с АМ колело и спирам с един пръст : - )

Авторът да наблегне на:
В резюме: Концентрирай се върху продуктите предлагани от БАС. :beer:
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот emoonthemove » Вто Дек 14, 2010 6:43 pm

Admin, sailman, hatar-potar, Plamen_EM, bio, codename47, Pre3d4tOR, airborneone, хората от БАС. Момчета, благодаря!

Макар, че не е съвсем за вярване, колелото е предплатено и поръчано, мечтата е на път...

В БАС вече не внасяли BB7 и убедително ме насочиха към хидравлични спирачки, ок тогава :) В борбата за отстъпката, разбира се, трябваше да се съобразя с техните наличности.

Исках гуми Швалбе, заради добрите отзиви, не исках Максис заради жълтото им лого... Никъде не е лесно да получиш пълния обем на отстъпката, затова се разминах с 10% за новосглобено колело и вторите гуми. Обещаха да ги изшкурят, така ще се обезцветят - супер.

В крайна сметка, колелото, доколкото съм наясно с комплектовката, ще изглежда така:

--------------------
Рамка: Рам НТ2
Компоненти: По-скъпата окомплектовка на модела
Вилка: RS Recon
Спирачки: Avid Elixir 5
Гуми: Maxxis CrossMark
--------------------

Когато го получа, ще кача снимки, не за да се дразните и да ви е яд, а за да знаете на какво са способни мечтите!

Ако имате коментари, нека да са позитивни, моля ви, сещате се защо ;)

Може би щях да извъртя по-интересен пост, предвид грандиозността на събитието, но не съм съвсем на себе си... след толкова време чакане. БЛАГОДАРЯ ВИ! Следващата ни среща ще бъде вече наживо!

Наздра`e-e-e!

Емил
Аватар
emoonthemove

Мнениеот bio » Вто Дек 14, 2010 7:01 pm

ами честито и само живи и здрави ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Plamen_EM » Вто Дек 14, 2010 7:26 pm

Какви колела окомплектоват "дилетантите" в наши дни ... :D :D :D
Браво, имам трима приятели с почти същите велосипеди, много са доволни! Чакам да го видя и тогава ще ти пожелая да си го караш със здраве! :beer:

http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=30&t=81125
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот disbelief » Вто Дек 14, 2010 8:41 pm

Преди месец се сдобих с такъв.
Притесняват ме не-добрите отзиви за Avid Juicy Three.
Така или иначе ще си карам с тях, но ако може някой да сподели!
По цял ден съм на компютър и сега ме болят очите, и не ми се рови в архивите.
Благодаря на отзовалите се и честито на колегата.
Само веднъж успях да го покарам в планината досега, но наистина има разлика. :beer:
Последна промяна disbelief на Вто Дек 14, 2010 9:00 pm, променена общо 1 път
disbelief

Рейтинг: 1213

Мнениеот Ozzie » Вто Дек 14, 2010 8:54 pm

мм дааа... сега твърдо
после ще искаш да опиташ и меко...
ще се качиш и на меко...
и става е****и филма :evil:
:thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот disbelief » Вто Дек 14, 2010 9:03 pm

Ози, ако това беше за мен, тотално си сбъркал :nono:
Твърдачето си ме устройва идеално и дори не ми е минавала през главата "мека" мисъл.
Кажи ми за спирачките, моля, успокой ме! :eyebrow:
disbelief

Рейтинг: 1213

Мнениеот errtime2010 » Вто Дек 14, 2010 9:06 pm

Честито брат :) Пожелавам ти да си го караш без аварии :) И аз като теб сега събирам парици за колелце,макар че всички ме казват че за тези пари по добре да си взема кола , но ... нито после ще имам пари за данъци,гориво и поддръжка,така че байка е по добрата алтернатива :)
Аватар
errtime2010

Рейтинг: 1325

Мнениеот Ozzie » Вто Дек 14, 2010 9:53 pm

disbelief написа:Ози, ако това беше за мен, тотално си сбъркал...

разбира се, че не е за теб :santa2:

на Емо - честито
:drunk:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот mrdaka » Чет Дек 16, 2010 10:01 am

Честито, със здрава глава да си го караш :) Чакаме снимки :)
Малко със закъснение се включвам, но поне за бъдеще хората, които иска да пазаруват от БАС.
ISIC картите ти дават 10-15 % отстъпка отстъпка в БАС и това е целогодишно. 10 лв. струва да си извадиш такава карта, ако си ученик, студент или просто до 25 години. Лично аз не съм пазарувал от БАС, но съм ползвал картата си в много други магазини и никога не е имало проблеми.
повече инфо:
http://isic.bg/dprovider.php?w=1003
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри