Зимна окомплектовка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Зимна окомплектовка

Мнениеот bai_Dobri » Вто Дек 28, 2010 11:43 am

Здравейте,
Кара ми се колело и това, че има сняг даже засилва желанието ми. "Проблема" е, че колелото ми е не е готово за зимата :crap: . Прочетох някой теми във форума, но все още имам няколко въпроса.

В момента гумите са ми nobby nic (предна) и racing ralph (задна). Опита ми от мокро време показва, че тези гуми не се държат много добре на мокро, а какво остава за сняг ... та - Какви нови гуми да си взема за зимно време?

Прочетох, че е важно да се смени? смазката на колелото и след каране да се смаже пак - Каква смазка да си взема?

Приемам всякакви препоръки и съвети за зимно каране :beer:
Благодаря предварително
Изображение
Аватар
bai_Dobri

Рейтинг: 1260

Re: Зимна окомплектовка

Мнениеот pascalaa623 » Вто Дек 28, 2010 12:14 pm

За гумите - Maxxis Wet Scream 2.2 . :peace: Карал съм с такива гуми,доста добре се държаха. :)
Изображение
А иначе с какви спирачки си? V-brake или дискови... Вилката каква ти е ? :dontknow:
А за смазката най-важното според мен:веригата и вилката... веригата аз поне така правя... след всяко каране със сух парцал малко напоен с WD-40 я избърсвам,после със спринцовка и някакво масло "капвам" на всяко звено.
:wavey:
Изображение
Аватар
pascalaa623

Рейтинг: 1265

Мнениеот Sartor » Вто Дек 28, 2010 1:05 pm

Ето какво ме научи моя опит:

Смазка преди всяко каране! Аз лично ползвам една блатна зелена гадост на която пише extreme conditions. Нося я с мен в планината, защото ми се налага да смазвам честичко (на всеки 10км да речем).

Хубаво е да чистиш от смазката, която е насъбрала всякакви гадости като гняс, киша, сол (ако броим, че ходиш някъде на самоход) и т.н. и после да мажеш обилно веригата.

За вилката, аз лично, няма какво да добавя. :beer:

Колегата горе предлага мокър писък - в града няма да са добра алтернатива (освен ако не караш по малките улички, които не ги почистват), защото грайфера ще им отива много бързо (освен ефекта от некомфортното тръскане). Аз лично съм избрал Максис DH 60а, не са най-меките, не са и най твърдите и мисля, че перфектно пасват на карането ми - коват много добре в сняг, даже така заковах при едно спускане, че за малко щях да се човкирам. :crazy:

За спирачките също е много важно да обърнеш внимание - ако си с V-brake гледай да си носиш поне едни колодки, ако си с механики (дискове) разцъквай от време на време лостчето, защото на един приятел така му замръзна жилото и беше зор докато го отмръзи надолу. Ако си с хидравлики, наблюдавай дали не ти омеква лостчето. Някои хидравлики (Magura) не се понасят със студа.

Ако ще караш в планината - ЕКИПИРОВКА!

Аз лично ползвам термо-бельо (една блуза може да се намери за около 30 лв, освен ако не държиш да пише някаква голяма марка на нея като Craft), ветровка (за спусканията и за температура от -10 градуса), непромокаем панталон, термо клин (като блузата), термо чорапи (вълнени - не, не са тези на баба) и зимни обувки. Важното е да НЕ използваш памук или дрехи, които съхнат бавно.

Алтернативи са - вълнени дрехи (не много дебели, дори и мокри пак пазят топло, но малко повече некомфорт създават - аз лично имам три вълнени блузи като термо-бельо), полар (ако е качествен не задържа влагата).

Също е важно за главата да вземеш поне няколко чифта шапки - за нагоре не ти трябва, но надолу и на спирания е добре да пазиш тази част от тялото (особено ако духа). Може да ползваш и маска, която се намира в мото магазините за по 10лв (от полар е).

Ръкавици - поне два чифта! Едните за нагоре, другите за надолу. Тези за нагоре, може и да са без пръсти (тук вече зависи от твоето кръвообръщение и дали крайниците ти се заграяат при физическа активност), за надолу е силно препоръчително да бъдат противовятърничеви (иначе рискуваш да ти измрънат пръстите и повярвай ми - не е приятно особено като се опитваш да спреш). Тези за нагоре ще ти се изпотят и ще ти измръзнат ръцете на спускането.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот bai_Dobri » Вто Дек 28, 2010 1:23 pm

Спирачките са ми хидравлични (Formula K18) а вилката е REBA.
Като цяло каквито и зимни гуми да си взема няма да ги карам в града, а ще са само за каране като се кара из планините.
За гумите си мисля за Schwalbe Ice Spiker цената е по-висока от предложените Maxxis - 109лв срещу 75лв. Но имат шипове (до колко това е плюс?) :idea: Някой има ли мнение за тях?

@Sartor - как се казва тая "блатна зелена гадост"
Изображение
Аватар
bai_Dobri

Рейтинг: 1260

Мнениеот pascalaa623 » Вто Дек 28, 2010 1:32 pm

Прав си за Wet Srceam-a донякъде. :beer:
А иначе за V-brake калодките буквално се "разкашкват" .Тези са добър избор... за такова време ако си с V-brake. http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 591&lang=2
Изображение
Аватар
pascalaa623

Рейтинг: 1265

Мнениеот Sartor » Вто Дек 28, 2010 1:35 pm

Ако не се лъжа беше на Finish Line - по-специално Extreme Conditions (ако няма, поне вземи за мокри условия).

За гумите със шиповете, бих те насочил към ето тази тема... :beer:

Ако решиш все пак да са със шипове, мисля, че тези по-евтините са по-добър вариант. На асфлат можеш да надуеш гумата повече и само на гума да караш, като не издевателстваш шипчетата. В планиата ги спадаш леко и имаш достатъчни сцепление с по-мека повърхност + странично сцепление от шипчетата.
Аватар
Sartor

Мнениеот marsa » Вто Дек 28, 2010 4:10 pm

pascalaa623 написа:Прав си за Wet Srceam-a донякъде. :beer:
А иначе за V-brake калодките буквално се "разкашкват" .Тези са добър избор... за такова време ако си с V-brake. http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 591&lang=2
Няколко градуса под нулата вече никакви калодки не вършат работа, защото шината е изстудена до външна температура и всякаква влажност по нея мигновено замръзва и се получава фин леден филм по бордовете, не може да се спира с нищо.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот mrdaka » Вто Дек 28, 2010 8:47 pm

Като стана дума за Екипировка(която е неизменна част от окомплектовката), ще споделя моя опит с магазините в София, които смятам че си заслужат.

Има много евтин магазин за екипировка в центъра на София. Намира се на ъгъла на ул. Света гора и ул. Кръстьо Сарафов. Магазина се намира в мазата на блока. Доста е труден за намиране, аз поне много се лутах докато го намеря. До колкото разбрах е малко нелегален този магазин, т.е. не очаквайте касов бон, гаранция или нещо подобно. Продават качествена и евтина екипировка. Аз лично си купих чисто нов водонепроницаем панталон от там за 55 лв. (на етиката пишеше, че е swiss made и струва 89 Euro ) имаше и по-евтини. Пак бих си купил от там, ако ми потрябва нещо. Има, якета, обувки, термо бельо и какво ли още не. На на ъгъла на ул. Света гора и ул. Кръстьо Сарафов се намира блока в който е магазина. На същия ъгъл, но в друг блок има и хранителен магазин (мини маркет в гараж). Ако влезете в хранителния магазин и питате за екипировка ще ви упътят.

Друг магазин в който пазарувам е Red Rock (Имат два магазина в София и продават обувки на 5.10 ! ). Имат сайт http://redrockbg.com/, както и ISIC отстъпка :deal: http://isic.bg/

Да не забравяме, че в БАС също имат въпросната остъпка:
http://isic.bg/dprovider.php?w=1003
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот Andy3 » Вто Дек 28, 2010 9:09 pm

За това масло става на въпрос http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=3853&product_cat=712&lang=2 .

За гумите мисля че, Ice Spiker е по насочена към лед, може да погледнеш и Snow Stud изглежда по универсална за зимно каране. :) и е по евтина.
Аватар
Andy3

Рейтинг: 1659

Мнениеот mrdaka » Сря Дек 29, 2010 3:55 pm

Имам едни (http://www.redrockbg.com/product.php?id=362) на 5.10 и съм супер доволен, само че не топлят крачето и ми изстиват пръстите (защото все пак е лятна обувка).

А дали тези обувки стават за зимно каране http://www.redrockbg.com/product.php?id=341 ?
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот Sartor » Сря Дек 29, 2010 4:07 pm

mrdaka написа:Имам едни (http://www.redrockbg.com/product.php?id=362) на 5.10 и съм супер доволен, само че не топлят крачето и ми изстиват пръстите (защото все пак е лятна обувка).

А дали тези обувки стават за зимно каране http://www.redrockbg.com/product.php?id=341 ?

Аз лично понякога слизам да бутам - не защото съм уморен (даже повече се уморявам като бутам, отколкото като карам :crazy: ), а защото да си сгрея пръстите на краката.

Другата възможност да си вземеш гамаши (служат и да не си мокриш краката, ако караш в дъждовно време) - 30-60лв (в зависимост от марката). :beer:
Аватар
Sartor

термо бельо

Мнениеот eternal_cycle » Нед Дек 11, 2011 7:09 pm

Моля за мнението ви относно това термо бельо!
Благодаря! :beer:
Аватар
eternal_cycle

Рейтинг: 1315

Мнениеот xcII » Вто Дек 13, 2011 11:21 pm

@eternal_cycle

Моля за мнението ви относно това термо бельо!

Погледнах линка и трябва да призная, че не съм пробвал тоя модел на тая марка. Но, ползвал съм термо бельо на 2 фирми, доказани в планинска екипировка (втората може би мерцедеса на термобельото) и силно ти препоръчвам да не се стискаш за кинтите, ако сериозно се интересуваш за термо бельо:

1) Patagonia (синтетично, без да се осмърдява повече от нормалното, напр. ако бе с памучен T-shirt)
2) Icebreaker (автентично мерино (вълна,ама финна)) :D

Скъпи са, но всъщност са безкрайно евтини, след като ги изпиташ няколко пъти в реални условия :8D:

ed.: От моя опит, мога да кажа че инвестицията в качествено термо бельо си заслужава, защото можеш да го ползваш както през летния, така и през зимния сезон и все си върши ужасно добре работата -> хем да те топли, хем да не те прегрява, хем като прегрееш и напоиш с пот материята, да не ти държи влага :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот eternal_cycle » Сря Дек 14, 2011 9:36 pm

xcII, благодаря ти!
Може би трябваше да уточня, че търся бюджетен вариант и нямам намерение да го изпитвам в реални условия(поне засега).
По-скоро ми трябва за каране в града при температури до -10'.
Бельо на подобна цена има и на Hi-Tec.
Ако някой има впечатление, нека пише.
Аватар
eternal_cycle

Мнениеот pascoff » Чет Дек 15, 2011 10:28 am

eternal_cycle написа:xcII, благодаря ти!
Може би трябваше да уточня, че търся бюджетен вариант и нямам намерение да го изпитвам в реални условия(поне засега).
По-скоро ми трябва за каране в града при температури до -10'.
Бельо на подобна цена има и на Hi-Tec.
Ако някой има впечатление, нека пише.

Бих ти препоръчал това: CRAFT Pro Zero. Цената е повече от приемлива а качеството повече от достатъчно за твоите изисквания. Аз карам същото в града и в планината и съм го ползвал на температури до -5 с един уинд стопер само отгоре. Върши чудесна работа и не се вмирисва особено много, сравнение с други терм.блузи, които имам. Има намаление и на термо клинове, разгледай ги и тях.
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот eternal_cycle » Чет Дек 15, 2011 8:55 pm

pascoff написа:Бих ти препоръчал това

Съгласен, с изключение на това, че няма подходящ за мен размер :)
Аватар
eternal_cycle

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Дек 19, 2011 8:03 pm

От този сезон ползвам термо бельо от тази фирма - http://www.woolcollection.com/ (за М размер си отговарят)

Горницата е само от вълна, а долницата ми е 75% вълна и 25% акрил. Изключително много съм доволен - не се вмирисва, държи топло даже и да съм го изпотил.

Имам и мерино термо чорапи от Метро - супер са, чувствам се прекрасно, а по-принцип съм със студени крайници.

Никога вече не бих си купил синтетично термо бельо.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот hrissim » Чет Дек 22, 2011 8:37 pm

Pr3d4t0R написа:Никога вече не бих си купил синтетично термо бельо.

:agree:
Изкуственяците бързо се вмирисват.
Долното може да е от найлон, ама горното - само мерино.
Аз имам две горни от мерино - нося ги и в планината /и лято и зима/ и в града. Зимата дори под сакото ;) Пера го зимата веднъж седмично.
НЯМА по-универсално термобельо от мериното - топли дори мокро.
Долно хубаво последно си купих от магазин Редрок в София - от Polartec. Хубави долни са и тези на българския производител Bars.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Назад към Продукти за крос-кънтри