Питане за колче...

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Питане за колче...

Мнениеот Мария Ризова » Нед Фев 27, 2011 1:02 am

:) Та значи, проблемът е следният:
След една лека корекция колелото ми от ZX5 вече е с рaмка HT2. :D За щастие всички компоненти пасват.
До тук добре.
Само дето седалковата тръба на ейчтидвойката е с по-малък ъгъл спрямо хоризонтала, от тази на зетхикспетицата и съответно положението на седалката се променя. Теоретично съществува възможност да се регулира ъгълът на седалката спрямо колчето, но на практика аз я карам в едно от крайните положения (наклонена напред) и няма повече ход в тази посока. :dontknow:
И тъй като седалката си ми е много удобна, дали някой се сеща за модел колче(27,2mm), който позволява по-голям наклон напред?
Предварително благодаря за съветите.
(И, да - знам , че е идиотско да се кара в това положение, но вече съм минала няколко хил.км така и много искам да постигна предишната конфигурация)
A.D.I.D.A.S.
Аватар
Мария Ризова

Рейтинг: 1315

Re: Питане за колче...

Мнениеот 5roff » Нед Фев 27, 2011 10:20 am

Какво ти е сегашното колче?

Редакция: Аз ползвам Race Face Ride. При него има два болта за стягане на релсите на седалката. Посредством тях, би могла да си наклониш седалката. Самия захват е доста прост и същевременно и доста функционален. Разгледай кола :D и ако имаш некви въпроси пиши и питай(след 2 часа пак ще съм на линия). Ако трябва ще понаправя и некоя друга снимка с максимално "спаднала" седалка.
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот 5roff » Нед Фев 27, 2011 1:19 pm

5roff написа:Race Face Ride. При него има два болта за стягане на релсите на седалката. Посредством тях, би могла да си наклониш седалката.

Първо се извинявам за двойната публикация. Та ъгъла е +/- 12° (т.е. нагоре и надолу). Инфото почерпих от raceface.com
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Мнениеот Мария Ризова » Нед Фев 27, 2011 2:10 pm

Ето това са колчето и седалката в положението, в което ги ползвах до сега:
Seat.jpg
Seat.jpg (170.27 KiB) Прегледано 1782 пъти

Идеята е ъгълът между релсите на седалката и колецът да стане още по-малък... (с поне още 5-10°) (което май ще се окаже неизпълнимо условие...)
A.D.I.D.A.S.
Аватар
Мария Ризова

Мнениеот 5roff » Нед Фев 27, 2011 4:13 pm

Ми освен да привикваш с нормална седалка :D . "Черно на бяло" с един и същи кол, на различни рамки (като ъгъл м/у хоризонтала и седалковата тръба) е непостижимо исканото от теб. Гледайки ъгъла, под който ти е седалката, на дали ще се намери кол с такава възможност.
Аватар
5roff

Мнениеот Ozzie » Нед Фев 27, 2011 10:56 pm

Просто разхлаби болта, нагласи ъгъла който искаш да постигнеш и после затегни болта. Не виждам никакъв проблем по отношение на позицията на седалката спрямо колчето в момента.
Другото което ми е на езика, ще си го спестя в момента.
Успех! :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Мария Ризова » Нед Фев 27, 2011 11:28 pm

Да, Ozzie, благодаря за съвета. Не ми беше хрумнало, че това е възможно. И въобще не се бях пробвала да развия и завия всички налични болтове (по няколко пъти). :D
A.D.I.D.A.S.
Аватар
Мария Ризова

Мнениеот did » Нед Фев 27, 2011 11:31 pm

Човешката физиология може и да варира от един до друг индивид, но няма колче, което да не покрива всички "разумни" стойности на наклона на седалката. Всъщност, основно мъжете търсят варианти за накланяне на седалката напред. Жените и даунхилърите ги накланят назад.

Пробвала ли си да караш с колоездачен клин и "нормално" настроена седалка?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Мария Ризова » Пон Фев 28, 2011 12:17 am

"Нормална седалка" - да. Клин - да. :D
Всъщност карам колело всеки божи ден и зиме и лете. И не карам от вчера. И разбирам желанието на повечето хора да ми обяснят как е "нормално". :crazy:
Благодаря на всички за помощта. Сега остава да се пробвам с обикаляне по магазините :praying:
A.D.I.D.A.S.
Аватар
Мария Ризова

Мнениеот borislav » Пон Фев 28, 2011 10:01 am

Нямаш ли някой познат, който да ти услужи с колчето си и да пробваш?
Изображение
Аватар
borislav

Мнениеот rarekin » Пон Фев 28, 2011 11:21 am

Мария Ризова написа:"Нормална седалка" - да. Клин - да. :D
Всъщност карам колело всеки божи ден и зиме и лете. И не карам от вчера. И разбирам желанието на повечето хора да ми обяснят как е "нормално". :crazy:
Благодаря на всички за помощта. Сега остава да се пробвам с обикаляне по магазините :praying:

Тая тема е някаква шега, нали? НАЛИ?

С обикаляне по магазините няма да стане.

Но, тъй като си написала нещо за желанието на повечето хора да ти обясняват нещо, би ли обяснила с какво позицията, която си заснела, е по-добра от нормалната такава? Освен глупостите за субективното удобство. И ако благоволиш да го направиш имай предвид, че някои от тези, които ти дават съвет тук, вероятно имат известен опит. Последното го пиша, защото виждам, че отдаваш голямо значение на броя навъртяни километри.

borislav написа:Нямаш ли някой познат, който да ти услужи с колчето си

Т'ва сцепи мрака.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Bolverk » Пон Фев 28, 2011 4:02 pm

Мария,

Гледам тази тема с голямо внимание и се подхилквам лекичко на моменти. И това се дължи не на друго а на това че разбирам и твоята и позицията на отговарящите ти. Идеално разбирам, че най-вероятно съветите, които хората тук ти дават си ги чувала неведнъж и си малко подразнена от тях, но и тях ги разбери те не ти ги дават през минута по 3 така а се сблъскват с това чудо за първи път (повечето) и не разбират рязкото ти отношение. От друга страна на мен ми силно интересна причината да си избрала този ъгъл за седалката ти. Аз специално виждам два случая а ти ще кажеш ако има и трети:
1. Имаш някакъв медицински проблем. За не ме разбере някой погрешно не говоря за психически проблем а за физически. Какъв точно не бих смял да предполагам може да са доста (и макар че за хеморуиди ни говорят всеки ден по телевизията вече), а аз не намирам за умесно да се натяква на такива неща.
2. Имаш неудобна седалка - Тук можем да си поговорим повече. Като цяло костите на таза и кръвоносните съдове, който минават покрай тях са това, което най често води до дискомфорт. Тоест притискането на тези кръвоносни съдове или притискането на мускулите намиращи се директно под тазовата кост. В крайна сметка и двете се оправят с по-добра седалка. Най-лесно е измерването на широчината на таза и подбирането на правилна по широчина седалка. С други думи те съветвам в този случай да търсиш не друго колче а друга седалка за да промениш комфорта на задните си части (поздрав за rarekin).

Поздрави.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот Shady™ » Пон Фев 28, 2011 4:35 pm

Аз мога да ти кажа къде е проблемът от тази позиция на седалката:

http://www.specialized.com/bc/microsite ... index.html

Но понеже не ми се пише РОМАН за да обясня как да си оправиш проблемът , а пък не мога и да ти кажа къде да отидеш без да става реклама(за това ако имаш желание и т.н. - пиши ми ПМ) - с две думи имаш проблем със размерите на рамката,колчето,седалката и лапата..дори кормилото.

:beer:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот Мария Ризова » Вто Мар 01, 2011 12:39 am

Аз наистина си мислих, че задавам конкретен въпрос, на който "разбирачите" могат да ми отговорят. :bigeyes:
Все пак срещам някакво разбиране от страна на съветващите (което много ме радва :-) ). Но тъй като имаше и доста остри коментари, може би трябва да обясня, че позицията в която съм снимала съответните проблемни части е отделно от самото колело така, че колчето да се вижда във вертикално положение. Както може би се досещате, монтирано застава под ъгъл и седалката не изглежда толкова чудовищно наклонена напред. :-)
За по-голяма яснота, ето това е колелото ми със старата рамка (удобно за каране)
zx5.jpg
zx5.jpg (235.05 KiB) Прегледано 1629 пъти

а това е сегашният вариянт - не-толкова удобно за каране.
ht2.jpg
ht2.jpg (109.08 KiB) Прегледано 1635 пъти

Разликата е малка и затова реших, че ако съществува колче с по-голям диапазон на отместването, мога лесно да постигна съвършенната форма :D
След щателна проверка установих, че съответстващите на седалката части от моята анатомия са си на мястото и общо взето са във физиологичните граници предписани за моя пол и ръст. Признавам, че ме поблазни идеята да приложа и тяхна снимка, за по-голяма прегледност, но подозирам, че това на модераторите хич няма да им хареса... :D
A.D.I.D.A.S.
Аватар
Мария Ризова

Мнениеот rarekin » Вто Мар 01, 2011 9:12 am

Позицията на седалката при ZX - а е ужасяваща. При HT2 - ката изглежда пак малко прекалено наклонена, но се приближава до това, което съм виждал да практикуват разни ..... хора със собствени разбирания за нещата.
Ако решиш, че темата ти не се е изчерпала с дадените досега отговори, и вероятно проблема с неудобството може би идва от друго нещо, може би е време да дадеш някаква информация за това колко си висока (дължината на крака мерена от вътрешната страна на бедрото е само в +) и какви размери и моделна година са съответно двете снимани рамки (по важно е HT2 - ката, тъй като това е велосипеда, с който разполагаш в момента). Така и Shady™ ще има възможност да напише РОМАНА, който вече с нетърпение се чака, базирано на някаква реална информация, а не подтикван от добри намерения, свързани с най-новата услуга в **** ******.:)

@Bolverk

:D :beer:

Честита Дъртофелница на Всички!

r

P.S. Като гледам снимката от поста след моя и започвам да си мисля, че аз нещо не съм в ред .... или темата има нужда от друго име.
P.P.S. Вече не само снимката от поста след мен ме притеснява.
Последна промяна rarekin на Вто Мар 01, 2011 10:03 am, променена общо 2 пъти
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот xpucm0ca » Вто Мар 01, 2011 9:52 am

Като гледам, как ти е седалката имам само две обяснения - или обичаш да изкачваш много високи наклони без да ставаш от седалката, или въобще не сядаш на нея. Възможно е и да ти е прекалено висока вилката и с това да се опитваш да компенсираш... Във всеки случай седалките са ти наклонени много напред.

Ето как е на моя HT2:
Изображение

Повечето хора биха намерили тази седалка за изтеглена много назад, но аз съм 95-100 килограма и като налегна вилката се свива доста, така че ми е точно.

EDIT://
Без да искам да обиждам, но ако си по-пълна в бедрата може да те дразни триенето в седалката. За съжаление това няма как да го избегнеш. Можеш да намалиш ефекта, ако избереш седалка, която е по-тясна или ако сядаш по-напред. Иначе, ще те болят една седмица бузите, но след това няма да ти пука.
EDIT2:// Възможно е да съм пропуснал, но никъде не видях колко си висока...
xpucm0ca

Рейтинг: 1280

Мнениеот bikerider » Вто Мар 01, 2011 10:31 am

@Мария Ризова: не мога много добре да видя самата седалка, но не ми прилича на седалка, подходяща за женска анатомия. Ако седалката не е анатомична, то силно препоръчвам да започнете от седалката. Заслужава си времето и усилията за внасяне отвън. За да не бъда голословен - приятелката ми се роди с Terry Butterfly. Преди това и тя накланяше напред и се оплакваше от характерни болки в таза и седалищните кости, но с подходящата седалка (хубав канал, разположение, ширина, гел) това явление престана и в момента кара с почти хоризонтална седалка, като на нея се седи едно 90% от времето. Оплаквания няма.

Това е моя съвет - преди да се хвърляте на други компоненти и настройки, подходете сериозно към самата седалка. Имам чувството, че търсите оптималната позиция на нещо, което не е за Вас. Знам, че седалка се избира само с г*з, но на практика в България не се внасят хубави женски седалки. Няма да сбъркате, ако се поогледате из чуждите онлайн магазини. В тукашните я намерите някое женско Velo, я не, а Velo определено не ги асоциирам с комфорт.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот rarekin » Вто Мар 01, 2011 10:46 am

Седалката е Selle Royal. Най-вероятно е тази от стандартната окомплектовка, с която се предлага ZX - моделната линия. Тя, колежката, че има проблем с оптималната позиция е ясно. Иначе, ако седалката не е подходяща, последиците могат да варират значително, като често срещано е изтръпване на някой от двата или и на двата крака, особено при по-продължителни карания. Иначе, принципно, моите впечатления от Velo не са никак лоши.
rarekin

Мнениеот Мария Ризова » Сря Мар 02, 2011 12:18 am

Подозирам, че темата е завършена. (Не е изчерпана, тъй като въпросът ми беше за по-специфичен модел колче, а пък отговорите, с малки изключения са насочени към други части от колелото( и не само от него) :lol: )
Чисто информативно ще споделя, че седалката, която ползвам е трета или четвърта поред и не е от стандартната окомплектовка на ZX5 (самото колело е с по-особен монтаж). Въпросната седалка съм си я избирала доста време и ми е изключително удобна. (Имам наблюдения и върху привидно удобни седалки, от които след 10-20км ти се реве). Наистина не може да се разчита на субективното усещане за комфорт, но все пак едно е да въртиш кръгчета събота в парка, друго е да се качиш и да покараш стотина километра, тогава нещата стават Много ясни.
Настоящата ми рамка е 17", при ръст 1,63m и тегло 58kg. Също така внимателно подбрана.
Докато старата ми рамка беше цяла, нямах никакви проблеми с карането (от сорта на често срещаните болки в кръста, колената, лактите, седалищните части и т.н. - първото ми колело Cross Montana беше достатъчно наджден източник на проблеми, които да се постарая да избегна при избора на ново возило)
Сега единственото ми желание беше да постигна предишната изпитана конфигурация.
Взимайки предвид факта, че ми е удобно с нормално колче и нормална седалка, използвайки ги в рамките на техническите им параметри, предполагам, че нямам някакви сериозни отклонения в анатомията :D
Но за пореден път се убедих, как стремежът към съвършенство и комфорт може да ти докара куп притеснения до главата. (Изпитвали ли сте някога съмнението, че ви е крив г•за? Не ви го пожелавам!)
Предлагам темата да приключи тук. :wavey:
A.D.I.D.A.S.
Аватар
Мария Ризова

Мнениеот Bolverk » Сря Мар 02, 2011 12:30 am

Е след такива хубави думи "крив гъз" вече настина се заинтересувах от снимка на това дупе :)

Всеки с вкусовете си. Като цяло нямам какво да добавя към тази тема наистина поне докато не видя как караш колелото (дай боже всекиму да срещне другарче по време на дълъг път). Притесненията ми си остават същите, но като цяло доста в по-горен пост са те посъветвали правилно за марката колчета който можеш да пробваш да погледнеш. Говорейки за колчета от този сорт може би ще успееш да постигнеш желаният от теб ъгъл:
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 417&lang=2

Поздрави.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот Боян Бановски » Сря Мар 02, 2011 10:27 am

Мария Ризова написа:Подозирам, че темата е завършена. (Не е изчерпана, тъй като въпросът ми беше за по-специфичен модел колче, а пък отговорите, с малки изключения са насочени към други части от колелото

След всички съвети за ъгли и седалки, аз мога да помогна с колче, с което да си караш седалката почти вертикална :D . Вече ти писах ЛС, ако не си от София може Еконт. НЕ ГО ПРОДАВАМ ! Просто не го ползвам, а мисля, че ще свърши работа за твоя уникален случай.
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот _SoRa_ » Пет Мар 04, 2011 5:56 pm

Моята седалка ми идва къса или ми трябва колче с по- голямо изнасяне назад /нещо като thomson layback си мисля, че ми трябва. Когато съм седнала върху седалката в 90% от случаите се измествам допълнително по- назад, но тя няма накъде повече. Или може би лапата трябва да е по- дълга :dontknow:
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Назад към Продукти за крос-кънтри