Съвет и въпрос за вилка на Онтарио

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет и въпрос за вилка на Онтарио

Мнениеот SenDog » Пон Май 30, 2011 11:49 pm

Здравейте пичове, възнамерявам да закупя вилка от порядъка на около 700лв и много се колебая в избора.
Оглеждам въздушните на Rock Shox, както и тези модели на Manitou, като твърдо ще е на един от двата производителя.
Моля хора, които са запознати с въздушните модели на тези фирми да изразят мнение и впечатления :) .
Другото което ми се върти в главата и ме притеснява е дали този модел : http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=54603 , с ход 150мм,практически може да сцепи рамката при евентуално по агресивно XC каране и дали ще развали много геометрията при катерене!? Не скачам и не карам по големи каменаци надолу. Основно се карат черни,горски и каменисто-чакълести пътеки, умерено AM с катерене и спускане.
Благодаря Ви за препоръките и споделеният опит, накрая каквото и да купя ще кача снимка да видиме кво се е получило :)

Поздрави :)
Аватар
SenDog

Рейтинг: 1365

Re: Съвет и въпрос за вилка на Онтарио

Мнениеот frantishek » Вто Май 31, 2011 8:52 am

Производителите дават да се слага вилки с сод не повече от 130 см. Ти с тия 150 см ще ти се наложи и рамката да сменяваш.
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот krassswr » Вто Май 31, 2011 3:11 pm

Виждам, че си писал за твоите предпочитания към конкретните производители, и все пак замислял ли си се за примерно тези модели вилки?
АМОРТИСЬОРНА ВИЛКА X-FUSION VELVET RL 2011
АМОРТИСЬОРНА ВИЛКА SR SUNTOUR SF11-EPICON LOD
АМОРТИСЬОРНА ВИЛКА SR SUNTOUR SF11-EPICON XC TAD - променлив ход 100, 120, 140 без нужда от разглобяване за настройка.
Тези вилки имат почти същите екстри както и модела на рок шокс, който си споменал като са съществено по-евтини модели. Имат си заключване, настройка на връщането и твърдостта чрез налягането на въздушната камера.
Като тегло са почти на нивото на модела на рок шокс. Не знам с какви спирачки си, но си писал за умерен AM от там вече ми идва на ум за 15мм. проходна ос, която е по-издържлива от 9мм QR. При положение, че си намислил да отделиш споменатата сума за нова вилка според мен можеш или да добавиш към цената и една главина за 15мм. ос или да избереш някой малко по-евтин вариант на вилка и пак да минеш на 15мм. ос.
Твърдо съм против слагането на вилки с ход по-голям от предписания от производителя на рамката ... въпреки, че съм виждал клаймъри с двукоронни вилки с ход над 180мм. ... но това е друга тема .. там хората си знаят, че ще скъсат рамката просто се надяват това да е максимално отложено във времето.
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
krassswr

Рейтинг: 1245

Мнениеот SenDog » Вто Май 31, 2011 8:41 pm

Ами колелото, което карам в момента изглежда така :http://dox.bg/files/dw?a=c72d0bbd17, в този му вид си го карам свободно и не го жаля като естествено се събразявам с това да не се пребия :) Не дропя от височини, не правя екстремни пироети където вилката да се налага да прави пълният си ход, най-много с по-висока скорост да мина по някакви умерени неравности.Какво се води точно, умерен АМ, агресивен ХС знам ли го, предвид вилката с която е в момента - още дяни.За това мисля че не е екстремно натоварването.Това ме навежда на мисълта, че мога да си позволя да сложа горе посоченият модел, независимо че е с ход по-голям от препоръчителния, без да повредя рамката.Притеснявам се да не се отрази много на катеренето, защото то е наравно със спускането :).Реално не държа вилката да е с 150 мм ход, тази загледах заради характеристиките и, съобразени с конкретната цена.Ако не я взема тази, най вероятно ще бъде : http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=54597 или http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=54613.
Благодяря ти за предложенията, вилките са добри, но бих залолжил на Rock Shox-а, независимо че са малко по скъпи.Относно проходната ос, сравнително наскоро смених главината с Formula DC91 и не ми се инвестират допълнително пари.Да със сигурно е по здраво, но според мен с начинът по който карам, вярвам че и с 9 мм QR е надеждно. Ще помисля и поразгледам още малко и все ще взема нещо :) , Rock Shox Revelation RLT - Dual Air 2011 ми е оферта, не се притеснявам толкокова за рамката, колкото за комфорта при катерене :(.
Благодаря ти krassswr още веднъж за мнението, оценявам го и чакам други такива :)
Аватар
SenDog

Мнениеот psixopat » Вто Май 31, 2011 9:29 pm

На Онтариото 130 му е препоръчителния ход.Но определено е здрава рамка, и ако не караш агресивно и 140 са и добре. :agree: Ако искаш rockshox http://www.bike-components.de/products/ ... 2011-.html черна със 140 ход.Оста е 9 мм, така че няма да имаш нужда от нова главина.Цената е 315 евро, което е по-малко, отколкото в ЦРЦ Имаш настройка на въздушното налягане, заключване и рибаунд.Доставката до БГ е към 10 евро, по спомен. :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот SenDog » Вто Май 31, 2011 10:10 pm

Евалата за линка psixopat, безценен е :agree: Със сигурност вече знам че от тука ще я взема :) , само да реша коя :eyebrow: :beer:
Аватар
SenDog

Мнениеот krassswr » Сря Юни 01, 2011 10:10 am

Разбирам желанието ти да заложиш на известна марка, но според мен си напрваи проучване за набелязаните модели и по години на производство.... Защото познавам не малко момчета дето се занимават със спускане и караха скъпи вилки на Рок Шокс ... оказва се, че вилките произведени след 2007-ма им тече маслото ... затова ти казвам да си проучиш от мнения на хора било то тук или по чуждестранни форуми за конкретния модел и година на производство какво е положението.
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
krassswr

Рейтинг: 1245

Мнениеот k0k0 » Сря Юни 01, 2011 3:39 pm

krassswr написа:Разбирам желанието ти да заложиш на известна марка, но според мен си напрваи проучване за набелязаните модели и по години на производство.... Защото познавам не малко момчета дето се занимават със спускане и караха скъпи вилки на Рок Шокс ... оказва се, че вилките произведени след 2007-ма им тече маслото ... затова ти казвам да си проучиш от мнения на хора било то тук или по чуждестранни форуми за конкретния модел и година на производство какво е положението.

TORA 302 модел 2009, до сега да чукна на дърво не е текла. Имам още познати с такива и те не са се оплаквали!
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот Fujitzo » Нед Юни 19, 2011 2:45 pm

И аз карам Онтарио ТЕ обаче нямам толкова много пари за вилка. На въпроса: каква дължина стержен става за Онтарио ? На сънтурските вилки пише 255мм, моята е XCM 100мм ход. Искам да ъпгрейдна с нещо до към 300лв, гледах Епикон препоръчват, но ако скоча в другия лагер на Рок Шокс - там стержените са 185мм или нещо подобно, всъщност в повечето сайтове не пише въобще - пише нещо си 1 1/8 някви инчове предполагам. Става въпрос за Рок Шокс Тора. В крайна сметка какво трябва да гледам от гледна точка на съвместимост с рамката ? Съвместимостта със спирачката и ротора май не е толкова проблем.
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот v.zarev » Нед Юни 19, 2011 7:34 pm

Fujitzo написа:И аз карам Онтарио ТЕ обаче нямам толкова много пари за вилка. На въпроса: каква дължина стержен става за Онтарио ? На сънтурските вилки пише 255мм, моята е XCM 100мм ход. Искам да ъпгрейдна с нещо до към 300лв, гледах Епикон препоръчват, но ако скоча в другия лагер на Рок Шокс - там стержените са 185мм или нещо подобно, всъщност в повечето сайтове не пише въобще - пише нещо си 1 1/8 някви инчове предполагам. Става въпрос за Рок Шокс Тора. В крайна сметка какво трябва да гледам от гледна точка на съвместимост с рамката ? Съвместимостта със спирачката и ротора май не е толкова проблем.

Аз имам рамка онтарио 20", като челото е 15,5 см, със чашките става повече, а целия стержен в момента - комбинация от чашки + чело + 0,5см спейсър + лапата е 23 см. Т.е. аз ако искам да сложа вилка с рязан стержен по-къс от 23см го .. като вятъра :D

А до вилките дето ги продават - мисля че са си стандартно с 255 мм и на Рок Шокс :agree: 1 1/8" е дебелината (диаметъра) на стержена.
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот k0k0 » Пон Юни 20, 2011 5:06 pm

Колегата v.zarev много точно е обяснил. Вилките са със стандартна дължина стержени за да може да паснат на повечето размери рамки. Аз съм с XL рамка на онтариото и нямах проблем, даже се ряза от стержена.
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот SenDog » Пон Юни 20, 2011 7:07 pm

Здравейте пичове.Вилчица взех , че даже успях да и навъртя и 100тина км., много ми харесва, определено не съжалявам за парите.REBA-та работи идеално !
Наложи ми се един спейсър да сложа - сантим.XCT-to беше по-късо, ето и снимка с новата вилица : http://dox.bg/files/dw?a=af2407398e http://dox.bg/files/dw?a=e07f65f865

Поздрави :)
Аватар
SenDog

Назад към Продукти за крос-кънтри