Съвет при избор на колело

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет при избор на колело

Мнениеот NURBOS » Чет Юни 02, 2011 2:19 pm

Здравейте!

В процес на закупуване на колело съм. Висок съм 1.84,тежа 84кг. Ще се кара главно по планини.
Основните ми притеснения са относно здравината и за това съм се насочил към по-висок клас.
Първоначално бях решил да е рам HT2.1, видях го на живо, не е лошо, но има доста пластмасови части( X4 и X5 )за които не прочетох особено добри отзиви. Преждевременно рам пуснаха окомплетовки с X7 и X9 които са доста добри, особено 9-ката.
От всичкото четене из форуми тотално се обърках. Колко по-добрa e окомплетовка X9 спрямо X7.
В момента има и промоциа на Shockblaze R9 RANGE NINE ELITE / http://www.shockblaze.com/scheda.asp?co ... ,0,01.html / , което от своя страна е с X0 същатата вилка като HT X9 2x10, но с по-нисък клас спирачки (Elixir 5 ) срямо CR.
От всичко което изписах до сега въпросът ми е: Много по-добър ли е shockblaz-a спрямо рам-а, разликата в цената е само 100 лв. И има ли смисъл да закупува подобен тип колело, или е по-добре да взема HT2 X7 2x10 което е с 1000 лв по евтино.

Благодаря предварително!
Аватар
NURBOS

Рейтинг: 1280

Re: Съвет при избор на колело

Мнениеот mrdaka » Чет Юни 02, 2011 3:33 pm

Здравей,
до колкото разбирам, това ще ти е първото колело. Първо, поздравления за ентусиазма и добре дошъл във форума. По темата -> Когато не си сигурен колко ще ти допадне даден спорт, няма смисъл да влагаш много пари в спортна екипировка(в този случай, колело за много пари). Във форума има обяви за хора, които са си купили скъпи колела и за 1-2 години са карали 50 км из софийските паркове. Почти съм убеден, че този тип хора са били пълни с ентусиазъм, като теб :) R9 RANGE NINE ELITE, според мен е прекаленно висок клас колело за начинаещ. RAM-а е достатъчбно здрав и би ти служил вярно не малко години. Имай предвид, че човек без опит троши много по-бързо частите по колелото си. Успех в избора и дано се видим по пътеките.
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот lusi5001 » Чет Юни 02, 2011 3:41 pm

По добре вземи хт2ката.
Няма смисъл да даваш още 1000 лв за почти същия твърдак с малко по добри компоненти
Много искам нова рамка ! ...
Аватар
lusi5001

Рейтинг: 872

Мнениеот AntonZlatkov » Чет Юни 02, 2011 6:14 pm

Би трябвало да може да си го поръчаш с X9.
0876333515
Аватар
AntonZlatkov

Рейтинг: 1187

Мнениеот Plamen_EM » Чет Юни 02, 2011 6:55 pm

А според мен, взимаш и 1000-та лева дето са в повече, отиваш в БАС до НДК и си го поръчваш. По-добре скъпо колело в гаража, от колкото с евтино в планината! :)
П.П. Почети още тук, но сякаш важните неща са: колела, вилка, рамка и чак след това Х7 или Х9. Успех!
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот eMcKu » Чет Юни 02, 2011 8:08 pm

Shockblaze с две ръце !!!
Няма да сбъркаш, всяка една стотинка си заслужава.
Горното е базирано между Рама с Х9 и Shockblaze.
Имах удоволствието да видя на живо рамката на Шокблейз и ... Кинезис са си свършили работата.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potar » Чет Юни 02, 2011 9:53 pm

Май май най-удачния вариант би бил да налазиш Шокблейза, както казват колегите - например Емски е по-навътре в нещата с крос-кънтри рамките, щом казва, че рамката е приятна, послушай го. Иначе за окомплектовката - понеже си начинаещ, не вярвам да усетиш предимствата на Х9 или Х0 пред Х7. Ако е възможно, поръчай Шокблейза с окомплектовка Х7, тя отново може да бъде 2х10 предавки, ще спестиш не малко пари. Разликата между спирачките Еликсир 5 и Еликсир ЦР е, че последните имат настройки и на лостчетата, и на накладките, за които не ти трябват инструменти - действа се с голи пръстчета, докато Еликсир 5 има настройка само на лостчето, при това за шестогранче. Но иначе спират еднакво, усещането в лостчето е еднакво.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Plamen_EM » Пет Юни 03, 2011 9:38 am

Да, сигурно колегите са прави. Когато писах предното мнение не знаех, че Shockblaze е намален с 20 процента. Но ми се видя тежък, за велосипед с Х0, което ме наведе на мисълта, че не е балансиран. RAM-ът за тези пари е 600 грама по-лек с Х9.
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Юни 03, 2011 10:06 am

Усещането между НТ2 и Shockblaze-a e коренно различно. Shockblaze-a е с класическа ХС геометрия удобна за въртене, докато НТ2 е по-скоро удобен за спускане. Такива бяха моите субективни усещания - карал съм НТ2 (с вилки между 80 и 140 мм ход) и ХС колело с подобна на Shockblaze геометрия.

@ Plamen_EM - на първо място бих поставил рамката и после останалите компоненти при подреждане по важност, тъй като рамката определя основно цялото усещане за колелото ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Boko-Loco » Пет Юни 03, 2011 2:37 pm

Plamen_EM написа:Да, сигурно колегите са прави. Когато писах предното мнение не знаех, че Shockblaze е намален с 20 процента. Но ми се видя тежък, за велосипед с Х0, което ме наведе на мисълта, че не е балансиран. RAM-ът за тези пари е 600 грама по-лек с Х9.

Теглото на R9 е с педалите, а на RAM-а без.

Какво значи "балансиран"?
Boko-Loco

Рейтинг: 1728

Мнениеот psixopat » Пет Юни 03, 2011 2:53 pm

Означава частите на колелото, да попадат в една категория.-нисък клас, среден клас или висок клас. :agree: Shockblaze-примерно е със спирачки среден клас, но движението/скоростите са възможно най-високия клас.В случая няма баланс между тези компоненти.
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот Plamen_EM » Пет Юни 03, 2011 5:59 pm

еМсКи ги разбира нещата и най-вероятно, това което казва е правилното. Лично аз, не бих си купил КИА, защото са и сложили скорости от Мерцедес, примерно.
Boko-Loco, спирачките са част от. 10,8 кг. е много за велосипед с Х0. А това дето са си дали теглото с педалите, аз не съм чул друг да прави така.
Pr3d4t0R, при тази цена говорим за рамка ХС.1, която според мен е доста неоценена тук. Аз карам такава и се чувствам лично засегнат от това. :D
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот NURBOS » Пет Юни 03, 2011 11:06 pm

Благодаря за отзивите!

Ще се спра на по-качествени компоненти. Омръзнало ми е почти всеки път да се прибирам бутайки колелото и когато има неравности да се чудя дали вилката няма да се разпадне. Принципно предпочитам да дам повече пари в началото, от колкото да подменям всичко в последствие. Примерно Ram HT2 X9 2x10 закупено на части излиза близо 4к, кит е 2699

Вилката, за моите килограми останах с впечетлението, че трябва непременно да е въздушна, защото пружинните идват с прекалено мека пружина. В един магазин тествах различни и само въздушната не можах да я натисна до доло, което ако не съм в грешка, се случи при по-голяма неравност, вилакта ще се продъни.

Понеже не съм карал за по-дълго време качествено и леко колело, не ми е ясно разлика от 2-3кг как се усеща. // shockblaze-a е с по-тежки гуми в сравнение с рама, 550 с/у 310, рамката не знам колко е.

От начина ми на каране или поне от проблемите които съм имал най-често, имам нужда от бързо и точно превключване и работеща вилка, без да се притеснявам, че ако излезе 30-40см дроп ще се пребия.

Иначе за момента клоня към shockblaze-a, но обмислям и вариант с XC.two s Reba и x 7 и 9. Тук въпросът е - висок клас твърдо или среден клас меко?
Относно баланса на колелото /компонентите / мислих дори вариант при който предния делейльор е х7 задния 9 съответно и разлика в командиде(същото може да се направи и за предна и задна спирачка) така може да се спести за по-добра вилка. Това е мислено главно за XC.two рамка за да не минавам 3к.

Извинявам се за обърканите въпроси, просто искам да направя възможно най-добрият избор и все пак да не съм жертва на поредните маркетингови трикове.

Поздрави!
Аватар
NURBOS

Рейтинг: 1280

Мнениеот eMcKu » Съб Юни 04, 2011 9:04 am

Висок клас твърдо. Защо още се чудиш - Shockblaze :agree:
Мислиш ли, че 310 грамовите гуми, са за колело за ежедневна употреба ? Сложени са, за да докарат по - ниско тегло.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Boko-Loco » Съб Юни 04, 2011 12:16 pm

Plamen_EM написа:еМсКи ги разбира нещата и най-вероятно, това което казва е правилното. Лично аз, не бих си купил КИА, защото са и сложили скорости от Мерцедес, примерно.
Boko-Loco, спирачките са част от. 10,8 кг. е много за велосипед с Х0. А това дето са си дали теглото с педалите, аз не съм чул друг да прави така.
Pr3d4t0R, при тази цена говорим за рамка ХС.1, която според мен е доста неоценена тук. Аз карам такава и се чувствам лично засегнат от това. :D

И аз не бях виждал, но педалите са част от конфигурацията и влизат в обявеното тегло. И това 10.8 кг според мен идва от каплите, които обаче са фабрични DT което в случая е "+" с цената на няколко грама.
Иначе и аз карам ХС1 от 5 години и мисля, че не лоша. Но геометрията и сбъркана- много е къса. Освен това ниското тегло е за сметка на коравината - много се суче.

@психопат- благодаря за дефиницията

@NURBUS -изборът си е твой, но за мен двете колела са не сравними. ХТ2 е хубава рамка но каквото и да и сложиш си тежи, ъгъла на седалковата тръба е твърде голям и е 10 годишен модел.
R9- е за конусовиден стержен, средно ВВ30 и тн все нови неща във вело индустрията. Да не говорим за скоростите!
Успех!
Boko-Loco

Рейтинг: 1728

Назад към Продукти за крос-кънтри