Bottom out при правилно налягане

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Bottom out при правилно налягане

Мнениеот zafirovp » Пет Мар 13, 2015 8:37 pm

Здравейте,
от скоро съм се пренасочил към Ендуро и това е първата ми тема във този раздел. Подариха ми Durolux 180mm RCA от 2011 и съм изненадан от изработката на вилката. При 55 psi имам 25% САГ. Измерил съм го като по книга, със цялата екипировка и без да стискам спирачките, така че съм сигурен, че е правилно измерен. Проблемът е, че още на първото каране и със няколко съвсем леки скока (30 см) вилката си направи целия ход. Нямаше много силен Bottom out, но пък и дропа не беше кой знае какво. Играх си със компресията, но не усещам разлика. Въпросите са ми, дали е нормално вилката толкова лесно да си прави целия ход и дали има как да проверя дали компресията работи, понеже разлика от крайно до крайно положение не усещам.

Сервизирана е преди да ми я подарят, така че масло има. Пише, че има компресия, но дали бърза или бавна :crap: .
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re: Bottom out при правилно налягане

Мнениеот spirov92 » Пет Мар 13, 2015 9:53 pm

Тук намерих информация, както и снимка на вътрешностите: http://www.pinkbike.com/news/SR-Suntour ... -2011.html
Настройката изглежда влияе на бавната компресия, а за бързата има shim stack, тоест не е толкоз лесно да се промени. Според мен по-правилно е да се коригира чрез пружината – или да се намали малко sag-а, или пружината да се направи по-прогресивна.
За промяната на прогресията: тъй като изглежда нямаш негативна или bottom out камера, другия вариант е чрез намаляване на обема (този на въздушната пружина в най сгънато положение). Това най-лесно се прави като сложиш малко повечко масло във въздушната камера - за точното количество обаче трябва да измериш и да сметнеш.
Също така, съвсем до дъно ли влиза? Ако остават няколко сантиметра, според мен всичко е наред.
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Пет Мар 13, 2015 11:56 pm

Съвсем до дъно. Сега вдигнах налягането със 15psi. Също така се опитах да добавя масло, но във патрона на компресията и ребаунда. Преди шиша правеше целия ход до край плавно, след като долях 10мл повече масло последния 1 см ход е доста по-прогресивен, но когато пусна шиша се връща 1см сам. Според мен има налягане във патрона, заради по-голямото количество масло, но и прогресията е по-голяма. Дали е проблем да оставя патрона така. Във един клип добавят 30мл повече масло във компресията и поне 3см от хода на шиша неможе да се свие на ръка.

Във този клип се вижда как неможе да свие шиша повече от 15 см на ръка. Също така пише да се налее 110 мл масло при фабрични 75 мл.
https://www.youtube.com/watch?v=u2_zrfIKi0E
Аватар
zafirovp

Мнениеот spirov92 » Съб Мар 14, 2015 12:07 pm

Нормално е да се свива по-трудно – точно това е ефекта от доливането на масло. Въздуха, който остава над shim stack-а за компресията действа като въздушна пружина. Тази пластмасова тапа отгоре не знам дали е проектирана да държи налягане, макар вилката като цяло да изглежда доста корава. Според коментарите в модела от 2012 са добавили спейсър във въздушната камера. Това според мен е по-добрия подход.
:beer:
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Съб Мар 14, 2015 12:49 pm

Щом със ръка като натискам шиша при компресия на максимум той си потъва просто по-трудно, си представям като се изметка от някой дроп колко ще помага, ама да видим все пак.

Странно защо на другите вилки които съм имал, при максимална компресия, по никакъв начин немога да избутам шиша до край със ръка.
Аватар
zafirovp

Мнениеот Vorac » Пон Мар 16, 2015 1:30 pm

Да не би налягането да го мериш на топло, а вън да караш в снега? Примерно при разлика от 30 градуса целзии, налягането ще се промени с десетина процента:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1% ... 0%B5%D0%B2
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот zafirovp » Пон Мар 16, 2015 1:36 pm

Е това не го бях предвидил. Но нали когато въздушните вилки видят зор, отделят топлина, а от там и налягането се покачва?
Аватар
zafirovp

Мнениеот Vorac » Пон Мар 16, 2015 1:41 pm

Нямам си идея колко е затоплянето от работа количествено. Все пак вилката е един голям метален радиатор, а такива лесно се отървават от количество топлина. Освен това я духа вятър докато се спускаш.
Vorac

Рейтинг: 1513

Назад към All Mountain/Ендуро продукти